Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Η αμείλικτη για την κλιματική απάτη παγκόσμια ενεργειακή πραγματικότητα ωθεί την ΕΕ σε επικίνδυνα μονοπάτια!

Όπως κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες, δημοσιεύθηκε για 72η φορά η Statistical Review of World Energy για το 2022. Πρόκειται για μια στατιστική της παγκόσμιας ενέργειας, που δείχνει τις παγκόσμιες τάσεις σε όλα τα ενεργειακά προϊόντα και γι' αυτό χρησιμοποιείται ευρύτατα από ερευνητές και συμβούλους πολιτικής. Μέχρι πέρυσι τη δημοσίευε η ΒΡ, από φέτος τη δημοσίευση ανέλαβε το Energy Institute, μια ένωση μηχανικών της ενέργειας στη Βρετανία.

Παρά την ατελείωτη κατευθυνόμενη προπαγάνδα στην ΕΕ και τη χώρα μας για την απανθρακοποίηση, με το απίθανο εφεύρημα της δήθεν "σωτηρίας του κλίματος", ιδού τι γράφει για το κάρβουνο το δελτίο τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα, με τα κύρια ευρήματα της στατιστικής:

  • Η παγκόσμια παραγωγή άνθρακα αυξήθηκε πάνω από 7% σε σύγκριση με το 2021, φτάνοντας το υψηλό ρεκόρ των 175 EJ. Η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία αντιπροσώπευαν πάνω από το 95% της αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής.
  • Η κατανάλωση άνθρακα τόσο στη Βόρεια Αμερική όσο και στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 6,8% και 3,1% αντίστοιχα. Το 2022, η κατανάλωση του ΟΟΣΑ ήταν περίπου 10% μικρότερη από το επίπεδο πριν από τη νόσο του 2019 και η κατανάλωση άνθρακα εκτός ΟΟΣΑ ήταν κατά 6% υψηλότερη.
  • Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατανάλωση άνθρακα συνέχισε να αυξάνεται, αυξάνοντας κατά 0,6% το 2021 στα 161 EJ. το υψηλότερο επίπεδο κατανάλωσης άνθρακα από το 2014. Η αύξηση της ζήτησης προήλθε σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα (1%) και την Ινδία (4%). Η συνδυασμένη ανάπτυξή τους κατά 1,7 EJ ήταν επαρκής για να αντισταθμίσει τις μειώσεις σε άλλες περιοχές κατά 0,6 EJ.
  • Οι τιμές του άνθρακα έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2022, με τις ευρωπαϊκές τιμές κατά μέσο όρο στα 294$/τόνο και την τιμή ...
    spot CIF της Ιαπωνίας να καταγράφει τη μέση τιμή 225$/τόνο (αύξηση 145% και 45% σε σχέση με το 2021 αντίστοιχα).

Κατά τα λοιπά οι επενδύσεις σε αιολικά & φωτοβολταϊκά συνεχίστηκαν το 2022, αφού η διείσδυσή τους σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει ακόμα χαμηλή. Το μερίδιο των ΑΠΕ (χωρίς τα υδροηλεκτρικά) στην κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας έφτασε το 7,5%, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 15/3/2023 ανεβαίνουν ξανά και στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Κάποιοι συστηματικοί αντιγραφείς μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!

Όμως η αύξηση της ζήτησης πρωτογενούς ενέργειας επιβραδύνθηκε το 2022, αυξάνοντας κατά 1,1%, σε σύγκριση με 5,5% το 2021, και ανέβηκε περίπου στο 3% πάνω από το επίπεδο προ-COVID του 2019. Η κατανάλωση αυξήθηκε σε όλες τις περιοχές εκτός από την Ευρώπη (-3,8%) και την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (-5,8%, πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες). Τέλος, η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων ως ποσοστό της πρωτογενούς ενέργειας παρέμεινε σταθερή στο 82%.

Οι εκπομπές CO2 από τη χρήση ενέργειας, τις βιομηχανικές διεργασίες, την καύση (flaring) φυσικού αερίου στα σημεία εξόρυξης και το μεθάνιο (σε ισοδύναμους όρους CO2) συνέχισαν να αυξάνονται σε ένα νέο υψηλό ποσοστό αύξησης 0,8% το 2022 σε 39,3 GtCO2e, με τις εκπομπές από τη χρήση ενέργειας να αυξάνονται κατά 0,9% σε 34,4 GtCO2.

Επειδή λοιπόν η παγκόσμια ενεργειακή πραγματικότητα είναι αμείλικτη για τις δήθεν "πράσινες" ονειρώξεις, η κλιματική απάτη δεν περπατά και στη Γερμανία οι ανοησίες του Πράσινου Υπερ-υπουργού Χάμπεκ έχουν ανεβάσει το Afd σε θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν φαντάζεστε τι έκανε πάλι στις 27/6 η "καλή μας" ΕΕ! Συνεδρίαζε στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, κι είναι άγνωστο ποιος Υπουργός εκπροσώπησε την Ελλάδα, αλλά η ουσία είναι πως υιοθέτησε μια "σύσταση για τη διασφάλιση της ομαλής μετάβασης του συστήματος πιστοποιητικών COVID-19 σε παγκόσμιο ψηφιακό δίκτυο πιστοποιητικών υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας"! Την προστυχιά των πιστοποιητικών συμμόρφωσης στις κυβερνητικές εντολές την επιβάλλουν πλέον παγκοσμίως! Θα μας κάνουν όλους Afd στο τέλος!

ΥΓ: Με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, το ιστολόγιο φτάνει σιγά-σιγά στο τέλος. Κάποιες λίγες αναρτήσεις θα έρθουν ακόμα κι έπειτα είναι η ώρα του αποχαιρετισμού. Όλα όσα έγραψα αυτά τα 9,5 χρόνια επαληθεύτηκαν, καθώς έσκασε πια η βαθιά σάπια ενεργειακή πολιτική των τελευταίων 20 ετών και το μάρμαρο το πληρώνουμε όλοι μας. Το ιστολόγιο δεν διάβασε ποτέ κρυστάλλινη σφαίρα, δεν έριξε χαρτιά, δεν πήγε σε καφετζούδες κι όλα όσα θα έλθουν στον ηλεκτρισμό θα τα βρείτε σε αναρτήσεις παλαιότερων ετών. Διαβάστε τις παλαιότερες αναρτήσεις, δείτε τις ετήσιες ανασκοπήσεις, το διάβασμα κάνει πάντα καλό!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου