Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Περάστε κόσμε! Αυτό το όχι απλά άχρηστο, αλλά εντελώς επικίνδυνο ρεύμα, ποιος θα το πάρει; Πληρώνουμε όσο-όσο!

Υποτίθεται πως το Σύνταγμα προστατεύει το περιβάλλον, αλλά τα τελευταία χρόνια κυβέρνηση και Δυκεωσίνι έχουν κάνει το Σύνταγμα κουρελόχαρτο, οπότε το περιβάλλον μπορεί να γίνει τσιμέντο και γυαλί, όπως δείχνει ο Γεωπληροφοριακός "χάρτης της φρίκης" της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Να μην ξεχνούμε πως πρώτος που μοίρασε σαν φέιγ βολάν άδειες για "Α"ΠΕ ήταν ο καθηγητής του ΕΜΠ Κάπρος, ο ίδιος που έχει σχεδιάσει την αγορά ηλεκτρισμού σε τρόπο που να γδέρνει τους καταναλωτές, οπότε για τις υπηρεσίες του έγινε υπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Πριν 3 εβδομάδες η αστυνομία έδειρε τους κατοίκους της Καλαμιάς Κοζάνης που διαμαρτύρονταν ενάντια στην κατασκευή φωτοβολταϊκών στον άμεσο χώρο του χωριού, ακόμα και σ' απόσταση 3 μέτρων απ' τα σπίτια. Η κυβέρνηση φρόντισε για ακόμα μια φορά να προστατεύσει "το δίκιο του επενδυτή", όπως το είχε κάνει νωρίτερα στην Τήνο, στ' Άγραφα κι οπουδήποτε αλλού οι κάτοικοι δεν δέχονται άκριτα την κατάμαυρη, δήθεν "πράσινη" ανάπτυξη, δηλαδή τη μετατροπή της χώρας σ' ένα απέραντο βιομηχανικό οικόπεδο.

Είναι πλέον απολύτως βέβαιο πως η χώρα μετατρέπεται με ταχείς ρυθμούς στη "Δανία του Νότου", ακριβώς όπως μας είχε υποσχεθεί ο απατεώνας που το 2010 μας έχωσε στο ΔΝΤ. Όπως έχω γράψει εδώ και χρόνια, η Δανία του βορρά έχει γεμίσει παντού ανεμογ@@ήτριες, όταν φυσάει παράγει ρεύμα πολύ περισσότερο απ' τις ανάγκες της, αλλά είναι ένα λιλιπούτειο κράτος ανάμεσα στους βιομηχανικούς γίγαντες Γερμανία-Νορβηγία-Σουηδία και ξεφορτώνει εκεί το τυχαίο αιολικό ρεύμα, με την ευκολία που της δίνουν οι μεγάλες δυναμικότητας καλωδιακές διασυνδέσεις της με τις χώρες αυτές. Παίρνει αξιόπιστο ηλεκτρικό ρεύμα από Νορβηγία-Σουηδία, που έχουν πάρα πολλά υδροηλεκτρικά, αλλά και πυρηνικά και βολεύεται κι η ίδια. Η διαφορά; Η Δανία κατασκευάζει και εξάγει ανεμογ@@ήτριες σε χώρες με ξεπουλημένους ή μη πολιτικούς.

Η Ελλάδα είναι χώρα ευλογημένη απ' τον ήλιο κι εδώ, εκτός απ' τα αιολικά, βάζουμε και φωτοβολταϊκά. Έτσι, με τις ευλογίες της Δυκεωσίνις, στα επόμενα χρόνια ...

χωράφια, βοσκοτόπια, ακόμα και λίμνες θα γεμίσουν καθρεφτάκια, προκειμένου να σώσουμε αφενός όσους παράγουν ρεύμα από φυσικό αέριο, αφετέρου την Κεντροδυτική Ευρώπη, που ψάχνει εναγωνίως ρεύμα προκειμένου να σταματήσει τις εισαγωγές λιθάνθρακα. Και τώρα πια, που έχασε την πρόσβαση στο φθηνό Ρωσικό φυσικό αέριο αγωγών, εξαιτίας της αλαζονείας των Γερμανών να θέλουν το αέριο μέσω των δίδυμων αγωγών Nord Stream, θα ψάχνει εναγωνίως και το πώς θα μειώσει τις εισαγωγές πανάκριβου LNG.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 15/3/2023 ανεβαίνουν ξανά και στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Κάποιοι συστηματικοί αντιγραφείς μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!

Όμως για δείτε τι έγραψε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ): "Σε ότι αφορά τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορούσε να προβαίνει συστηματικά η χώρα μας ώστε να διοχετεύει την ανανεώσιμη σε φάσεις του πραγματικού χρόνου υπερπαραγωγή της, οι τιμές στις οποίες θα λάμβαναν αυτές χώρα με τα υπάρχοντα ιστορικά δεδομένα και χωρίς την κρίση του φυσικού αερίου εκτιμώνται στο πλείστο των περιπτώσεων ιδιαιτέρως χαμηλές, ίσως και πέριξ του μηδενός. Οπότε αυτομάτως και επειδή οι εξαγωγές δεν πληρώνουν ΕΤΜΕΑΡ τίθεται το ζήτημα της αποζημίωσης των παραγωγών (τουλάχιστον όσων απολαμβάνουν Τιμών Αναφοράς μέσω συμβάσεων CfDs) για την παραχθείσα αυτή ενέργεια από τους εθνικούς πόρους του ΕΛΑΠΕ, οδηγώντας όμως έτσι στη στρέβλωση οι Έλληνες καταναλωτές να χρειάζεται να πληρώνουν μέρος του κόστους του εξαγόμενου ρεύματος που θα καταναλώνουν οι γειτονικές μας χώρες."

Με άλλα λόγια, η χρεοκοπημένη και "πτωχή πλην τιμία" Ελλάς θα παράγει ρεύμα για εξαγωγή και θα πληρώνει κι από πάνω για να ξεφορτωθεί το όχι απλά άχρηστο, αλλά εντελώς επικίνδυνο για το ηλεκτρικό μας σύστημα ρεύμα! Βάλτε από δίπλα στην εξίσωση την "πρόταση Σκρέκα" το φθινόπωρο, να ξηλωθούμε για "απευθείας καλώδιο Ελλάδα-Αυστρία" και θα καταλάβετε καλύτερα για ποιον προορίζεται η υπερπαραγωγή ρεύματος, με τη μετατροπή της χώρας σε βιομηχανικό οικόπεδο..(#Ti psifisate re malakes?)

Όσο για τις τιμές που θα πωλείται το ρεύμα, μόλις στις 12/6 η Επιτροπή των Διαχειριστών των Χρηματιστηρίων Ενέργειας αποφάσισε να αυξήσει το όριο αρνητικών τιμών από -150 στα -500€/MWh σε 16 χώρες από 15/6/2023, καθώς η αυξανόμενη διείσδυση των δήθεν "Α"ΠΕ στην υφεσιακή πλέον ΕΕ απειλεί όλο και πιο συχνά την ευστάθεια του Ευρωπαϊκού δικτύου. Από εκεί δηλαδή που πλήρωναν 150, (αυτό σημαίνει "αρνητική τιμή"), τώρα θα πληρώνουν 500€/MWh για να ξεφορτωθούν το περισσευούμενο ρεύμα!

Αν λοιπόν απορείτε γιατί υπάρχει ύφεση στην ΕΕ και γιατί τα τρόφιμα διαρκώς ακριβαίνουν, η απάντηση είναι πολύ απλή: επειδή οι πολιτικοί στραγγίζουν την πραγματική οικονομία διοχετεύοντας ατελείωτα χρήματα στην εντελώς αποτυχημένη χρηματοδότηση των δήθεν "Α"ΠΕ. Όπως πολύ εύστοχα είδα σ' ένα πανό, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την άναρχη εξάπλωση των δήθεν "Α"ΠΕ, "Η "πράσινη" ανάπτυξη μαυρίζει τις ζωές μας"!

ΥΓ: Το ιστολόγιο βρίσκεται στην τελική ευθεία για οριστική διακοπή. Όλα όσα έγραψα αυτά τα 9,5 χρόνια επαληθεύτηκαν, καθώς έσκασε πια η βαθιά σάπια ενεργειακή πολιτική των τελευταίων 20 ετών και το μάρμαρο το πληρώνουμε όλοι μας. Το ιστολόγιο δεν διάβασε ποτέ κρυστάλλινη σφαίρα, δεν έριξε χαρτιά, δεν πήγε σε καφετζούδες κι όλα όσα θα έλθουν στον ηλεκτρισμό θα τα βρείτε σε αναρτήσεις παλαιότερων ετών. Διαβάστε τις παλαιότερες αναρτήσεις, δείτε τις ετήσιες ανασκοπήσεις, το διάβασμα κάνει πάντα καλό!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου