Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

Απλά ανεπαρκείς ή μήπως εγκληματίες πολιτικοί; Η πανάκριβη ενέργεια φέρνει ήδη κλείσιμο βιομηχανιών, ανεργία και φτώχεια.

Πρόσφατα η Γερμανία έτρεξε να κρατικοποιήσει τη μεγαλύτερη εισαγωγέα φυσικού αερίου Uniper, προκειμένου να τη σώσει απ' τη χρεοκοπία. Όσο βεβαίως υπήρχαν κέρδη η Uniper μπορούσε να έχει ιδιώτες μετόχους, αλλά όταν εμφανίστηκαν οι ζημιές, αυτές μεταφέρθηκαν άρον-άρον στις πλάτες των πολλών. Συνεχίζοντας τη μεταφορά βαρών στο κοινωνικό σύνολο, η τρικομματική κυβέρνηση Σολτς επέβαλε φόρο 2,4 λεπτά/kwh φυσικού αερίου, προκειμένου με τα χρήματα που θα πληρώνουν οι καταναλωτές να συνεχίζει την ενίσχυση των "παρόχων", που αγκομαχούν και βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας λόγω της πολυετούς ηλίθιας ενεργειακής πολιτικής. Αν αυτό σας θυμίζει το τι έκαναν οι δικοί μας πολιτικοί το 2010 και το 2012, σώζοντας τις ξένες τράπεζες και μεταφέροντας το βάρος στις δικές μας πλάτες, σωστά σας το θυμίζει!

Κατόπιν αυτού ο Καγκελάριος Σολτς ένιωσε από πρώτο χέρι την "αγάπη" των πολιτών, όταν μετά βίας κατόρθωσε να μιλήσει στις 17/8 στο Neuruppin του Βρανδεμβούργου. Εκατοντάδες πολίτες του έδειξαν "κόκκινη κάρτα" μόλις 7,5 μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων, με φωνές "προδότη του λαού", "ψεύτη" και "άντε χάσου". Μια μέρα μετά, έντρομος, ανακοίνωσε μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο από 19% σε 7%, αλλά μένει βεβαίως να δούμε κατά πόσο η μείωση θα φθάσει στους τελικούς καταναλωτές και δεν θα χαθεί στα δαιδαλώδη κανάλια υπερτιμολογήσεων των "παρόχων".

Το έχω πει ατελείωτες φορές: δεν είναι στραβός ο γιαλός, η ΕΕ αρμενίζει στραβά! Όπως έλεγε ο ΓΑΠ, ήρθε πλέον ο καιρός "να τους πάρουμε με τις πέτρες"! Η πολυετής εγκληματική ενεργειακή πολιτική έχει ήδη οδηγήσει σε αδιέξοδο πολλές επιχειρήσεις, που βλέπουν μέρα με τη μέρα το κόστος παραγωγής να εκτοξεύεται και την ανταγωνιστικότητά τους να καταβαραθρώνεται. Επόμενο βήμα είναι το κλείσιμο, οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και την απόγνωση για τη δυνατότητα επιβίωσης. Η εξαθλίωση χιλιάδων, ίσως εκατομμυρίων Ευρωπαίων είναι προ των πυλών κι ο χειμώνας ήδη δείχνει πιο απειλητικός από ποτέ.

Την ώρα που ο Σολτς έβλεπε "κόκκινη κάρτα" στο Neuruppin, η Νορβηγική εταιρεία Norsk Hydro, που κατέχει το 55,3% του μοναδικού εργοστασίου παραγωγής ...

αλουμινίου της Σλοβακίας Slovalco, ανακοίνωνε πως το εργοστάσιο θα διακόψει την παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου στο τέλος Σεπτεμβρίου, λόγω των απίθανων τιμών ηλεκτρισμού. Από τα τέλη 2021 το εργοστάσιο, που το βλέπουμε πιο πάνω, είχε ξεκινήσει μείωση της παραγωγής και ήδη δούλευε στο 60% της δυναμικότητας.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!

Το εργοστάσιο, που βρίσκεται στην κεντρική Σλοβακία, κοντά στην πόλη Žiar nad Hronom, έχει ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 175.000 τόνων πρωτογενούς αλουμινίου και δυναμικότητα χυτηρίου περίπου 250.000 τόνων. Η ανακοίνωση της Hydro αναφέρει πως η απόφαση να κλείσει η πρωτογενής παραγωγή θα επηρεάσει 300 απ' τους 450 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης της Slovalco και θα φέρει μειωμένη ζήτηση σε εργασίες εργολάβων και προμηθευτών στην περιοχή. Παρόλο που το Slovalco θα συνεχίσει τη λειτουργία του χυτηρίου, εξυπηρετώντας πελάτες στην περιοχή με 75.000 τόνους ανακυκλωμένου αλουμινίου ετησίως, διακυβεύονται περίπου 2500 θέσεις εργασίας στην περιοχή. "Καταστροφή" χαρακτήρισε το κλείσιμο του εργοστασίου ο Υπουργός Οικονομικών Richard Sulík. Αλλά είναι μια καταστροφή που έχει ξεκάθαρη προέλευση απ' τις ενεργειακές ανοησίες των πολιτικών.

Δεν είναι βεβαίως μόνο το αλουμίνιο: η μοντέρνα και υψηλής ενεργειακής απόδοσης μεταλλουργία ψευδαργύρου Nyrstar Budel, στο Budel-Dorplein της Ολλανδίας, ανακοίνωσε στις 16/8 πως από 1/9/2022 μπαίνει σε καθεστώς "παρατεταμένης συντήρησης μέχρι νεωτέρας, ως απάντηση σε διάφορους εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν την επιχείρηση". Το ετήσιας παραγωγικής δυναμικότητας 315.000 τόνων εργοστάσιο δούλευε σε μειωμένη παραγωγή απ' το τέλος 2021 και τώρα η Nyrstar ανακοίνωσε πως δεν θα κάνει απολύσεις, αλλά ουδείς γνωρίζει πόσο διάστημα θα μπορεί να κρατήσει τους εργαζόμενους χωρίς να παράγει, μόνο να συντηρούν τις εγκαταστάσεις.

Τόσο η παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου όσο και η μεταλλουργία ψευδαργύρου είναι στη βάση της παραγωγικής αλυσίδας και η διακοπή της παραγωγής τους θα επηρεάσει πάμπολλες επιχειρήσεις, που αγόραζαν από εκεί πρώτη ύλη και θα πρέπει να τη βρουν κάπου αλλού, αν τη βρουν. Ένα εντελώς αντιπαραγωγικό ντόμινο ανατιμήσεων ή περιορισμού παραγωγής στη μεταποίηση βασικών μετάλλων πρέπει πλέον να αναμένεται. Και τροφοδότηση του πληθωρισμού, που ήδη εδώ κι ένα χρόνο κατατρώγει τα εισοδήματα των πολιτών.

Προφανώς το αλουμινάδικο στη Σλοβακία κι η μεταλλουργία ψευδαργύρου στην Ολλανδία δεν είναι και δεν θα είναι οι μοναδικές βιομηχανίες που θα κλείσουν, λόγω της εγκληματικής ενεργειακής πολιτικής. Κι αν η Κεντρική κι η Βόρεια Ευρώπη έχουν ακόμα δουλειές και χαμηλή ανεργία, αυτό σταδιακά θα πάψει να υπάρχει, καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες θα ανακοινώνουν αναστολή εργασιών, μέχρι να ξαναδούν λογικά τιμολόγια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. 

Το 2011 πολλές Γερμανικές βιομηχανίες κατασκευής φωτοβολταϊκών έκλεισαν ή μετέφεραν την παραγωγή στην Άπω Ανατολή, προκειμένου να επιβιώσουν. Το ίδιο, σε πολύ ευρύτερη έκταση, θα γίνει και τώρα, στέλνοντας δουλειές και πλούτο στην Ασία, ενώ στην ΕΕ θα μείνει η ανεργία και η ανέχεια. Δεν είναι στραβός ο γιαλός, η ΕΕ αρμενίζει στραβά! Όπως έλεγε ο ΓΑΠ, ήρθε πλέον ο καιρός "να τους πάρουμε με τις πέτρες"!

 

3 σχόλια:

  1. Ανεπαρκείς δεν φαίνεται να είναι. Οι δυτικοί ηγέτες, εκλεγμένοι και μη, είναι συντονισμένοι απόλυτα σε ένα στόχο - απροσδιόριστο προς το παρόν για εμένα, έναν απλό επαρχιώτη τεχνικό - για την επίτευξη του οποίου χρησιμοποιείται η ενέργεια, η σχετική με αυτήν κλιματική κρίση (!), ο άσχετος κορωνοϊός, η υπερχρέωση των πάντων, η "νιτρορύπανση", ο πληθυσμιακός μετασχηματισμός και η σύνθεσή του, η πιεστική αλλαγή των κοινωνικών προτύπων, και όλα συτά με άφθονη χρηματοδότηση από κάποια κέντρα ή με τα δικά μας λεφτά.
    Πολύ σωστά το ιστολόγιο επεκτείνεται και σε άλλα θέματα πλήν των ενεργειακών γιατί κάθε φορά επιβεβαιώνεται απλά ένας συνολικός ενεργειακός παραλογισμός που εντάσσεται ωστόσο σε μια γενικότερη σκοτεινή πολιτική.
    Πού το πάνε και γιατί?
    Αν υποθέσουμε καλόπιστα και καλοπροαίρετα πως η σημερινή ενεργειακή ανεπάρκεια του δυτικού κόσμου και της Ευρώπης κυρίως ήταν απρόβλεπτη (σα να χάθηκε ξαφνικά η απλή λογική) για ποιό λόγο αυξάνουν τα τέλη εκομπών CO2? Γιατί λέει υπερθερμαίνει τον πλανήτη. Πόσο τον υπερθερμαίνει ρε αδέρφια, πιο πολύ από το μεθάνιο που διαφεύγει από τις ρωγμές του εδάφους?
    Ας αρχίσει λοιπόν μια παγκόσμια προσπάθεια να σφραγίσουμε τις ρωγμές αυτές στα βάθη των ωκεανών, να συλλέξουμε και να θάψουμε βαθιά τους υδρίτες μεθανίου, αλλά με πλοία και λοιπό εξοπλισμό που έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Ακολούθως να σφραγίσουμε με τσιμέντο τα ηφαίστια ανά την υφήλιο που με ένα μπούμ εκλύουν τόσο πολύ CO2 που το ανθρωπογεννές μοιάζει αστείο. Αλλά το τσιμέντο θέλει άνθρακα για να παραχθεί, πολύ άνθρακα, και φυσικά τα ηφαίστια δεν σφραγίζονται όπως δεν σφραγίζονται και οι διαφυγές μεθανίου στα βάθη των ωκεανών.
    Αφήστε λοιπόν το CO2 και βρείτε κάτι άλλο. Άλλωστε αποτελεί βασικό συστατικό της φωτοσύνθεσης που μέσω αυτής διατηρείσθε στη ζωή, μαζί με το φως, το νερό και το μονοατομικό άζωτο (λίπασμα). Και, (άθελά μου) σας έδωσα την ιδέα: Περιορίστε τη χρήση νερού και του αζώτου. Το 1ο περιορίζεται με την πολύχρονη διαδικασία απόκτησης άδειας χρήσης νερού, τη μη εκτέλεση αδρευτικών έργων, την αύξησης του κόστους άντλησης. Το 2ο απλώς απαγορεύστε το όπως στην Κεϋλάνη που σάρωσε γι αυτό όλα τα παγκόσμια βραβεία για το κλίμα αλλά η αγροτική παραγωγή μειώθηκε κατά 75%, έμεινε ενα 25% λόγω παρελθόντων λιπάνσεων και φυσικής λίπανσης, έμεινε επίσης ο λαός χωρίς τροφή και ο κλιματολάγνος πρωθυπουργός μένει αλλού, εκτός χώρας, σε ένα νησί που δεν θα έπρεπε να είναι νησί αν είχε ανέβει η στάθμη των θαλασσών 10 μέτρα που έλεγε εκείνος ο νομπελίστας κλιματοπατέρας, όπως θα θυμάστε οι γηραιότεροι.
    Ήδη έκανα κατάχρηση της φιλοξενίας αγαπητό ιστολόγιο, μην αναφέρω για ΛΟΑΤΚΙ, προσφυγικές εισροές, χάρτινα και inox καλαμάκια - παιδεύομαι να πιω εναν καφέ- κτλ παράράδοξα. Τελειώνοντας,
    δεν είναι ανεπαρκείς αυτοί οι ηγέτες μας. Ειναι μέρος μιας ποαγκόσμιας - σχεδόν - συγχορδίας που το πάει κάπου. Πού? Βοηθήστε με να καταλάβω. Εσείς οι συντάκτες και αναγνώστες αυτού του ιστολογίου είστε η μικρή αλλά σκεπτόμενη μερίδα της κοινωνίας.
    Θανάσης Κ.
    Εύβοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έχω γράψει και πιο παλιά, το ξανάγραψα και πρόσφατα: οι πολιτικοί λειτουργούν ως εκπρόσωποι μιας "Νέας Τάξης Πραγμάτων". Μιας "Τάξης", που θέλει μια Παγκόσμια Διακυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει να μας "σώσει" από κάθε κατασκευασμένο κίνδυνο, όπως π.χ. η δήθεν "κλιματική κρίση" κι η επόμενη "πανδημία". Προηγουμένως φυσικά θα έχει φροντίσει να αρπάξει όποιο περιουσιακό στοιχείο βρει μπροστά της, καθώς η ιδεολογία που πλασάρει είναι η κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας: "you will own nothing and you will be happy". Μια νεοΦεουδαρχία του χειρίστου είδους, αυτή θα είναι η κατάληξη.

      Διαγραφή
  2. Ο Μανώλης με τα λογια χτιζει ανωγεια και κατώγεια οσο υπαρχει πληθωρα παραγωγης κουτοχορτου και δωρεαν διανομη στις ζωνες των 6.00 10.00 16.00 19.00 κλπ θα μοιραζομαστε τις ζημειες των ¨επιχειρηματιων¨ ενω το κερδος θα το απολαμβανουν οι απανταχου ολιγαρχες εγχώριοι και μη
    Ας ελπισουμε-προσευχηθουμε ο χειμονας καιρικα να ειναι μαλακος γιατι βλεπω το δημοτικο πρασινο στα πεζοδρομια παρκα κλπ να αποψιλονεται συστηματικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή