Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Τα ασταθή αιολικά κίνδυνος για τη σταθερότητα του συστήματος ηλεκτροδότησης. Μαντέψτε ποιος πληρώνει!

Το μεσημέρι της 8ης Ιανουαρίου 2021, η Ευρωπαϊκή Ηπειρωτική Σύγχρονη Περιοχή Δικτύων Ηλεκτρισμού χωρίστηκε απροσδόκητα στα δύο, με την πιθανότητα ενός Πανευρωπαϊκού μπλακάουτ να συνταράζει τους διαχειριστές των δικτύων. Το ιστολόγιο παρουσίασε αμέσως το συμβάν, που πολλοί προσπάθησαν να καμωθούν πως δεν συνέβη ποτέ. Και επανήλθε μετά από μερικές ημέρες, δίνοντας τις λεπτομέρειες, που παρουσίασε ο Entso-e, για το πολύ επικίνδυνο συμβάν.

Ήταν το πιο σοβαρό περιστατικό σχεδόν μπλακάουτ στην Ευρώπη από το 2006, όταν τα φώτα έσβησαν για 15 εκατομμύρια ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι όλα θα πάνε το ίδιο ομαλά την επόμενη φορά και τα προβλήματα στα Ευρωπαϊκά δίκτυα διογκώνονται, όσο συνεχίζεται η διείσδυση τυχαίων και απρόβλεπτων πηγών "έγχυσης" -κι όχι παραγωγής- ηλεκτρισμού σ' αυτά. Ο λόγος ασφαλώς για την πλέον αναξιόπιστη πηγή, τα αιολικά.

Σήμερα, το ηλεκτρικό σύστημα συνεχίζει να εξελίσσεται προς το πιο πολύπλοκο, αυξάνοντας τον κίνδυνο να πάει κάτι στραβά. Κι ο νόμος του Μέρφι λέει πως όταν κάτι μπορεί να πάει στραβά, τελικά κάποια στιγμή θα πάει στραβά! Είναι ουσιαστικά η προαναγγελία ενός προγραμματισμένου "ατυχήματος"! Φυσικά μην ενοχλείτε με κάτι τέτοια τη δήθεν "Δικαιοσύνη", οι θεράποντες της οποίας στριμώχνονται στους προθαλάμους της εξουσίας για την επόμενη διαθέσιμη "καρέκλα".

Ενώ παλαιότερα το δίκτυο μεταφοράς βασιζόταν σε μεγάλους κεντρικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, σήμερα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται όλο και ...

πιο αποκεντρωμένη, ενώ παράλληλα αυξάνεται η πολυπλοκότητα του συστήματος. Επιπλέον, καθώς οι δήθεν "Α"ΠΕ χωροθετούνται συχνά μακριά από περιοχές όπου καταναλώνεται ενέργεια, οι αποστάσεις μετάδοσης αυξάνονται σημαντικά, μαζί με τις απώλειες ενέργειας. Και τέλος, καθώς η ζήτηση ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται, ασκείται ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!

Το δίκτυο μεταφοράς που έχουμε δεν σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το δίκτυο πρέπει να διευρυνθεί, με σοβαρές επενδύσεις, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν απαραίτητες. Μαντέψτε ποιος πληρώνει!

Η ηλεκτρική ενέργεια έχει την ιδιομορφία πως δεν αποθηκεύεται τεχνικά και οικονομικά για χρήση σε συστήματα ηλεκτρισμού. Για το λόγο αυτό η λειτουργία του δικτύου βασίζεται στη διασφάλιση της σε πραγματικό χρόνο ισορροπίας ανάμεσα στη ζήτηση απ' τους καταναλωτές και τη διαθεσιμότητα ενέργειας απ' τους παραγωγούς. Υπάρχουν τέσσερα χαρακτηριστικά του δικτύου, που πρέπει να τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια:

  • η συχνότητα λειτουργίας πρέπει να διατηρείται στα 50±0,2Hz,
  • πρέπει να διασφαλιστεί η σταθερότητα της τάσης,
  • η ροή φορτίου πρέπει να είναι σταθερή,
  • πρέπει να διασφαλίζεται η δυνατότητα εκκίνησης από ολικό μπλακάουτ, που είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση του δικτύου σε περίπτωση σοβαρής διακοπής λειτουργίας.

Προκειμένου να διατηρηθεί σταθερή η συχνότητα σε περίπτωση αποσύνδεσης μιας γραμμής ηλεκτρικού ρεύματος, βλάβης σταθμού ή σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή δυσλειτουργίας του ηλεκτρικού εξοπλισμού, η πρώτη απόκριση – μέσα στα πρώτα δέκα δευτερόλεπτα μιας διαταραχής – θα ήταν η αδρανειακή απόκριση του συστήματος, η οποία στο παρελθόν εξασφαλιζόταν μόνο από τη φυσική αδράνεια του περιστρεφόμενου εξοπλισμού, όπως οι τουρμπίνες και οι γεννήτριες.

Ωστόσο, τώρα πια, με τη σταδιακή απόσυρση θερμικών μονάδων, τα λιγότερα περιστρεφόμενα μηχανήματα έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των στιγμιαίων αποθεμάτων, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο υπέρβασης των κρίσιμων επιπέδων συχνότητας. Όπως συνέβη στις 8/1/2021. Έτσι, οι φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου αναγκάζονται να διατηρούν τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σε λειτουργία, για να διατηρήσουν το στιγμιαίο απόθεμα ή να επενδύσουν σε πρόσθετο πρωτογενές απόθεμα. Στην Ευρωπαϊκή Ηπειρωτική Σύγχρονη Περιοχή περίπου 3000 MW διατηρούνται σε σταθερό απόθεμα, για την αντιμετώπιση τυχόν μεγάλων ανισορροπιών συχνοτήτων. Μαντέψτε ποιος πληρώνει!

Τα πρόσθετα μέτρα περιλαμβάνουν περιστρεφόμενους σταθεροποιητές δικτύου καθώς και λύσεις που βασίζονται σε ηλεκτρονικά συστήματα ισχύος, (υπερπυκνωτές και μπαταρίες, που μιμούνται τη συμπεριφορά των περιστροφικών μαζών: η μεγάλη χαρά κατασκευαστών εξοπλισμού όπως η ΑΒΒ και η Μίζενς, πάντα πρόθυμες να καλύψουν τις ανάγκες μας, ακόμα κι αν χρειάζεται να τις δημιουργήσουν! Μαντέψτε ποιος πληρώνει!

 

7 σχόλια:

  1. Καλησπέρα,η εφαρμογή Ipto Analytics είναι αξιόπιστη;
    Υπάρχει αντίστοιχη εφαρμογή για ευρωπαίκό επίπεδο;
    Μήπως γνωρίζετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εφαρμογή Ipto Analytics είναι του ΑΔΜΗΕ, οπότε λογικά είναι αξιόπιστη. Δεν ασχολούμαι με εφαρμογές για κινητά και δεν γνωρίζω για αντίστοιχη εφαρμογή για ευρωπαϊκό επίπεδο. Με υπολογιστή βλέπει κανείς πολύ καλύτερα κι ό,τι θέλει στην Transparency Platform του Entso-e.

      Διαγραφή
    2. Σας ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
    3. Με μια μικρή αναζήτηση βρήκα τα App του Enstso, οπότε σας τα κάνω γνωστά και στους αναγνώστες του blog με σκοπό να φανούν χρήσιμα και να ενημερώσουν.
      https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.magnus.energyguidelines

      https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.entsoe.tpapp

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ. Την είδα την εφαρμογή, αλλά, όπως έγραψα, στον υπολογιστή τα βλέπεις πολύ καλύτερα. Ωστόσο, αν δεν είσαι σε υπολογιστή, μπορεί να είναι χρήσιμη.

      Διαγραφή
  2. Πώς μπορώ να σας στείλω φωτό με το συμβάν στης 8/1/2021

    ΑπάντησηΔιαγραφή