Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Εκπομπή υποήχων από αιολικά και δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία: παλαιά και νέα ευρήματα.

Μια ωραία ημέρα για περίπατο στην "εξοχή" είναι ο τίτλος του πιο πάνω σκίτσου, με τη λέξη εξοχή σε εισαγωγικά: δυστυχώς η άναρχη εξάπλωση των δήθεν "Α"ΠΕ, όχι μόνο των αιολικών, αλλά και των φ/β, μετατρέπει σταδιακά το σύνολο της υπαίθρου σε βιομηχανικό οικόπεδο.

Το ιστολόγιο εδώ και χρόνια έχει παρουσιάσει ευρήματα για τις δυσμενείς επιπτώσεις των υποήχων που εκπέμπουν τα αιολικά σε ανθρώπους και ζώα. Στο επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει αρκετά νέα για το ίδιο θέμα και σήμερα θα δούμε μια επιστημονική εργασία, που δημοσιεύτηκε στο Environmental Disease και παρέχει περισσότερες αποδείξεις για τις αρνητικές επιπτώσεις των βιομηχανικών ανεμογεννητριών στην υγεία. Είναι απλά θέμα κοινής λογικής: ο ηχητικός θόρυβος και οι υπόηχοι, οι δονήσεις και το φως που τρεμοπαίζει κατά την περιστροφή των πτερυγίων, είναι ανεπιθύμητες εισβολές για όσους ζουν απομακρυσμένα θέλοντας να ξεφύγουν από την εκβιομηχάνιση του περιβάλλοντος.

Η 23 σελίδων εργασία έχει τίτλο "Wind turbines and adverse health effects: Applying Bradford Hill’s criteria for causation" και χρησιμοποιεί τα "κριτήρια του Bradford Hill" για την αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ των βιομηχανικών ανεμογεννητριών και των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία. Τα συγκεκριμένα κριτήρια εισήγαγε το 1965 ο Άγγλος επιδημιολόγος Sir Austin Bradford Hill για τον καθορισμό της αιτιότητας μεταξύ πιθανολογούμενης αιτίας και παρατηρούμενου αποτελέσματος. Χρησιμοποιούνται επίσης για τη συσχέτιση ενός περιβαλλοντικού παράγοντα και του κινδύνου ασθένειας ή αναπηρίας. Περιλαμβάνουν την ισχύ της συσχέτισης, τη συνέπεια, την ειδικότητα, τη χρονική ακολουθία, τη βιολογική κλίση, την αληθοφάνεια, τη συνοχή, την πειραματική απόδειξη και τα ανάλογα αποδεικτικά στοιχεία.

Η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ζωή ή η εργασία κοντά σε βιομηχανικές ανεμογεννήτριες μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα: "Τα ευρήματά μας παρέχουν πειστικές αποδείξεις ότι ο κίνδυνος των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πριν από την έγκριση έργων αιολικής ενέργειας και κατά την αξιολόγηση των αποστάσεων απομάκρυνσης των προτεινόμενων έργων από κατοικημένες περιοχές". Φυσικά όσοι ψάχνετε στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και στις Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων των αιολικών τέτοιες ρυθμίσεις ματαιοπονείτε, το παιχνίδι των ολιγαρχών με τους πολιτικούς είναι ...

πολύ καλά στημένο, με τις ευλογίες της Σακελλαροπούλου, βεβαίως-βεβαίως.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!

Με βάση την ανάλυση κλινικών, βιολογικών και πειραματικών στοιχείων και τη συμφωνία τους με τα εννέα κριτήρια Bradford Hill, η έρευνα συμπεραίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι εκπομπές από βιομηχανικές ανεμογεννήτριες, συμπεριλαμβανομένων των υποήχων και των εκπομπών ήχων χαμηλής συχνότητας, να οδηγήσουν σε σοβαρή βλάβη στην υγεία σε ευαίσθητα άτομα που ζουν και /ή εργάζονται κοντά τους. Αυτές οι επιδράσεις μπορούν να αποδοθούν σε συμβάντα που σχετίζονται με τις βιομηχανικές ανεμογεννήτριες, όπως επαναλαμβανόμενες διαταραχές ύπνου, άγχος και στρες και πιθανώς άλλα.

Με το αυξανόμενο βάρος των αποδεικτικών στοιχείων που υποδεικνύουν αυτή την αιτιώδη συνάφεια και την ταχεία εξάπλωση των εγκαταστάσεων βιομηχανικών ανεμογεννητριών παγκοσμίως, θα πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα και να εφαρμοστούν πολιτικές που να προστατεύουν περισσότερο τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία αντί να περιμένουν την απόλυτη βεβαιότητα. Απαιτείται αυστηρότερος κανονισμός για την αναγνώριση, παρακολούθηση, ανάλυση και τεκμηρίωση των επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων της περιοχής και των ζώων. Ανησυχία προκαλεί η έλλειψη προσδιορισμού της ασφαλούς έκθεσης (αθροιστική δόση θορύβου), συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών ήχων χαμηλής συχνότητας και των υποήχων, για ενήλικες, ηλικιωμένους και ιδιαίτερα για έμβρυα και μικρά παιδιά. Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες κατευθυντήριες γραμμές για τήρηση αποστάσεων στη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων βιομηχανικών ανεμογεννητριών.

Η ανησυχία επιδεινώνεται από την έλλειψη κεντρικής επαγρύπνησης για όσους έχουν συνεχή, μακροχρόνια έκθεση ενώ μένουν στα σπίτια τους. Τα ευρήματά μας παρέχουν πειστικές αποδείξεις ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για αξιολόγηση κινδύνου πριν από την ανάπτυξη βιομηχανικών ανεμογεννητριών σε περιβάλλοντα αγροτικών κοινοτήτων και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πιο αποτελεσματικές και προληπτικές αποστάσεις χωροθέτησης. Είναι πρωταρχικής σημασίας ένα επαρκές περιθώριο απόστασης ασφαλείας για να αποτρέψει την ανίχνευση παθογόνων εκπομπών ήχων χαμηλής συχνότητας και υποήχων από το ανθρώπινο "αιθουσαίο" σύστημα, (το σύστημα στο ανθρώπινο αυτί που ρυθμίζει την αίσθηση προσανατολισμού και την ισορροπία).

Και η εργασία καταλήγει: "Όπως έγραψε ο Hill, "Όλη η επιστημονική εργασία είναι ελλιπής — είτε από παρατηρήσεις είτε από πειραματισμό. Όλη η επιστημονική εργασία ενδέχεται να ανατραπεί ή να τροποποιηθεί από την προώθηση της γνώσης. Αυτό δεν μας δίνει την ελευθερία να αγνοήσουμε τη γνώση που ήδη έχουμε ή να αναβάλουμε τη δράση που φαίνεται να απαιτείται σε μια δεδομένη στιγμή"".

Αν τώρα περιμένετε τα κόμματα που είναι υπάκουα στην πολιτική απάτη της δήθεν κλιματικής κρίσης να συγκινηθούν από επιστημονικές εργασίες, μάταια θα το περιμένετε! Κινητήρια δύναμη της οικονομίας ήταν, είναι και θα είναι το μαύρο πολιτικό χρήμα ...

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου