Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Επιτέλους, είδαμε φως! Υπάρχει κι ένας τομέας στην ενέργεια που μας φέρνει καλά νέα!

Επιτέλους, υπάρχει κι ένας τομέας στην ενέργεια που στις 4/8/2022 είδαμε φως! Έχουμε καλά νέα! Παρά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, που οι Δυτικοί τη χρησιμοποιούν ως πρόσχημα, προκειμένου να μετατρέψουν την ενέργεια σε όπλο μαζικής καταστροφής των πολιτών και της οικονομίας των χωρών τους.

Στο πιο πάνω διάγραμμα βλέπουμε την εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου Brent: απ' τα τέλη του 2020 η τιμή είχε σταθερά αυξητική τάση. Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτέλεσε την αφορμή για την εκτίναξη απ' τα ~93 στα ~133 δολάρια/βαρέλι. Το απολύτως χειρότερο ήταν πως στη συνέχεια διαμορφώθηκε ένας εξαιρετικά ανησυχητικός τριγωνικός σχηματισμός, που έδινε την εντύπωση πως θα έστελνε την τιμή σε νέα ιστορικά υψηλά, πάνω απ' τα 147$/βαρέλι του 2008. Το διάγραμμα έχει δεδομένα μέχρι 14/6/2022 και κρατήστε την ημερομηνία.

Ωστόσο η Ρωσική εισβολή, που ξεκίνησε στις 24/2/2022, στις 14/6 ήταν ήδη στον 3ο μήνα της και δεν έδειχνε προοπτική σύντομου τερματισμού. Στις 13/6 ξεκίνησε η ...

μείωση της ροής φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream, όπως βλέπουμε στο πιο πάνω διάγραμμα. Η ροή μηδενίστηκε στην περίοδο συντήρησης του αγωγού, μετά την ολοκλήρωση της περιόδου συντήρησης επανήλθε στα προ συντήρησης επίπεδα, για να ξαναμειωθεί αμέσως μετά.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!

Ακριβώς την ίδια χρονική στιγμή, με τη μείωση της ροής αερίου στον αγωγό Nord Stream, ξεκίνησε η νέα φάση ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου στην ΕΕ. Και, ως φαίνεται, αν δεν αποκατασταθεί η ροή σε επίπεδα κοντά σ' αυτά της άνοιξης, δεν πρόκειται να δούμε αποκλιμάκωση της τιμής. Όσο LNG και να καμώνονται πως προμηθεύονται οι Ευρωπαίοι απ' τις ΗΠΑ και το Κατάρ.

Μέχρι τώρα στην ανάρτηση μόνο καλά νέα δεν είδαμε! Πού είναι λοιπόν τα ευχάριστα, που μπορούν να μας δροσίσουν λιγάκι μέσα στο κατακαλόκαιρο; Υπομονή, τα καλύτερα έρχονται!

Τα καλύτερα λοιπόν έρχονται απ' την τιμή του πετρελαίου Brent! Απ' τις 14/6/2022, τότε ακριβώς που μειώθηκε η ροή αερίου στον αγωγό Nord Stream και ξεκίνησε η νέα φάση ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου, εκεί ακριβώς διακόπηκε η αυξητική τάση της τιμής του πετρελαίου. Τάση που έγινε αισθητή και στις αντλίες καυσίμων.

Στις 4/8/2022 η τιμή του πετρελαίου Brent προσγειώθηκε στα 93,5$/βαρέλι και φυσιολογικά τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να δούμε περαιτέρω αποκλιμάκωση στις αντλίες, εκτός κι αν οι φορομπήχτες βρουν ευκαιρία ν' αυξήσουν ξανά το φόρο καυσίμων. Στην κατεύθυνση αυτή βοηθά λίγο κι η μικρή αύξηση της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο, που προς το παρόν ανέβηκε απ' το 1,0 και συγκρατείται λίγο πάνω απ' το 1,02. Το διάγραμμα πάντως της συναλλαγματικής ισοτιμίας εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό!

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου