Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Άθλιες πρακτικές, από την πλέον αποτυχημένη διοίκηση που τοποθέτησαν οι πολιτικοί σε 72 χρόνια ιστορίας της ΔΕΗ.

Στη σημερινή εικόνα βλέπουμε μηνύματα sms που στέλνει πλέον η ΔΕΗ στα κινητά τηλέφωνα καταναλωτών, υπενθυμίζοντας πως ο λογαριασμός ΘΑ λήξει σε δυο ημέρες. Πρόκειται για ένα άθλιο bullying της ΔΕΗ στους καταναλωτές, καθώς δεν περιμένει πρώτα να παρέλθει άπρακτη η προθεσμία εξόφλησης του λογαριασμού και μετά να στείλει υπενθύμιση, όπως κάνουν π.χ. πάροχοι υπηρεσιών τηλεφωνίας, αλλά ωθεί σε εξόφληση δυο ημέρες ΠΡΙΝ τη λήξη της προθεσμίας. 

Όπως πληροφορηθήκαμε, καταναλωτές διαμαρτυρήθηκαν τόσο στη ΔΕΗ όσο και στην τύποις αρμόδια κρατική υπηρεσία εποπτείας των παρόχων, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αλλά η μεν ΔΕΗ έγραψε τις διαμαρτυρίες "εκεί που δεν πιάνει μελάνι", η δε "Αρχή" είχε το θράσος ν' απαντήσει πως δεν δέχεται επώνυμες διαμαρτυρίες των καταναλωτών, παρά μόνο μέσω λογαριασμού Facebook, Google ή μέσω εγγραφής σε δική της πλατφόρμα! 

 

Ξεχάστε αυτά που ξέρατε, πως θα καταθέσετε μια επώνυμη διαμαρτυρία, θα πάρετε αριθμό πρωτοκόλλου, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε την υπόθεσή σας και να ελέγξετε κατά πόσο προωθήθηκε και πού βρίσκεται. Τώρα πια η κρατική υπηρεσία δίνει υπηρεσιακή υπόσταση σε ιδιώτες σαν το Facebook και το Google, πόση κατάντια πια για την έρ'μη τη χώρα; Απορείτε μετά γιατί ακριβαίνει διαρκώς το ρεύμα και η θέρμανση;

 

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, η μεγαλύτερη Ελληνική βιομηχανική επιχείρηση, ιδρύθηκε το 1950 και η διοίκησή της τοποθετούνταν ανέκαθεν απευθείας απ' το πρωθυπουργικό γραφείο. Η τωρινή διοίκηση μπορεί με ασφάλεια να χαρακτηριστεί ως η πλέον αποτυχημένη διοίκηση που τοποθέτησε ποτέ  πρωθυπουργικό γραφείο στη ΔΕΗ, καθώς οι ζημιές δισεκατομμυρίων, που έχει επιφέρει, ...

δεν έχουν προηγούμενο στα 72 χρόνια της ιστορίας της επιχείρησης!

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!

Οι ζημιές ασφαλώς αφορούν το προγραμματισμένο για τον Αύγουστο 2021 κλείσιμο της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής, με ποικιλία μέτρων, μη τυχόν και τους ξεφύγει κάτι και δεν το καταστρέψουν:

  • παρέδωσαν το Ορυχείο Αμυνταίου στους Γερμανούς της RWE, για να κάνουν αυτό που δεν τολμούν στη Γερμανία, να βάλουν φωτοβολταϊκά στα λιγνιτωρυχεία. 
  • Έκλεισαν το Ορυχείο Καρδιάς. 
  • Εξώθησαν το εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό σε εθελούσια έξοδο, καθώς κανείς απ' τους "μάνατζερ της συμφοράς" δεν πληρώνει τα "πακέτα κινήτρων" απ' τη τσέπη του.
  • Εξώθησαν το εξειδικευμένο εργολαβικό προσωπικό σε μετανάστευση για να επιβιώσει, και πλέον δεν υπάρχουν ούτε εργολαβικές επιχειρήσεις ούτε εργολαβικός εξοπλισμός ούτε εργολαβικό προσωπικό.
  • Καθυστέρησαν όσο μπορούσαν την ολοκλήρωση της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 και ήταν έτοιμοι να την κλείσουν, προκειμένου στο ίδιο οικόπεδο να στήσουν πολλές μικρές μονάδες φυσικού αερίου.
  • Σαν "κερασάκι στη τούρτα", συνήψαν δάνεια με ρήτρα CO2, καθώς είχαν τη βεβαιότητα πως ξεμπέρδεψαν με τον "ενοχλητικό" λιγνίτη.

Ως επιβράβευση, για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφεραν στον πρωθυπουργό της άρον-άρον απολιγνιτοποίησης, οι "μάνατζερ της συμφοράς" είδαν το μισθό τους να αυξάνεται στα ουράνια: μήπως θα τους πληρώσει κανείς στο Μαξίμου απ' την τσέπη του; Στα συνήθη υποζύγια πάει ο λογαριασμός!

Μόνο που μετά τη ραγδαία αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, πολύ πριν την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, ο λιγνίτης είναι πλέον η μόνη κερδοφόρα δραστηριότητα της ΔΕΗ στη θερμική παραγωγή, την ώρα που η παραγωγή από φυσικό αέριο είναι εξόχως ζημιογόνα. Γι' αυτό η κυβέρνηση έτρεξε από πέρυσι να κουκουλώσει το σκάνδαλο και να σώσει τη ΔΕΗ απ' τη χρεοκοπία, πουλώντας εδώ και μήνες τρέλα πως "επιδοτεί τους λογαριασμούς" των καταναλωτών. Θυμάστε το Χατζηδάκη με περίσσιο θράσος να ακριβαίνει 19% το ρεύμα, "για να σώσει τη ΔΕΗ απ' τη χρεοκοπία"; 500 εκατομμύρια μας είπαν τότε πως κόστισε η αύξηση εσόδων, για να μπορέσει να πάρει μπόνους ο Στάσης και να τελειώσει τη βίλα στη Τζιά, πάνω από 7 δισεκατομμύρια μας έχει κοστίσει μέχρι τώρα το σκάνδαλο κλεισίματος του λιγνίτη προκειμένου να εξαρτάται η ηλεκτροπαραγωγή απ' το φυσικό αέριο. 

 

Φυσικά μην περιμένετε να συγκινηθεί είτε η αντιπολίτευση είτε η δήθεν Δικαιοσύνη για το νέο σκάνδαλο, η χώρα καθημερινά κατρακυλά σε ιστορικά απίστευτη παρακμή. Τα παλιά κόμματα είναι βαθιά σάπια μέχρι το μεδούλι τους κι αν δεν είμαστε στην ΕΕ, θα είχαμε προ πολλού ακούσει ερπύστριες στους δρόμους.

 

 

10 σχόλια:

  1. μετα την ιδιοτικοποιηση της ΔΕΗ εχουν ξεσαλωσει ολοι χρεωνουν απευθειας το κερδος που ο καθε παροχος θελει, το κρατος και οι πολιτες τα πληρωνουν. τι θα γινει αν το κρατος παψει να επιδοτει ;;τι θα γινει αν παψει να πληρωνει τους λογαριασμους του ο καταναλωτης; δε γινεται το φυσικο αεριο να συμβαλει 30% στην παραγωγη και το ρευμα να αυξανει την τιμη του 70%. δε γινεται να θες ¨πρασινη ενεργεια ¨ και να εχεις εκτος τα υδροηλεκτρικα του Αχελωου που σαπιζουν τοσα χρονια ετοιμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρόκειται για ξεκάθαρη αλητεία της κυβέρνησης, με τις πλάτες της αντιπολίτευσης.

      Διαγραφή
  2. Την ειδοποίηση προ της λήξεως εφαρμόζουν και άλλα καλοπαιδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "θα είχαμε προ πολλού ακούσει ερπύστριες στους δρόμους"

    Και που είναι το κακο σε αυτό;
    Οι περισσότεροι λιγνιτικοι σταθμοί τότε θεμελιωθηκαν και κατασκευάστηκαν.Να μην πούμε και για τους υδροηλεκτρικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ιδέα για την κατασκευή ενός λιγνιτικού ΑΗΣ, η λήψη απόφασης, η διαδικασία κατασκευής είναι πράγματα που χρειάζονται μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο υπερβαίνει ακόμα και την επταετία της χούντας. Αν τώρα εσείς θεωρείτε πως δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να μπει η χώρα ξανά στο γύψο, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά!

      Διαγραφή
    2. Κατ' αρχάς συγχαρητήρια για το ότι απαντήσατε στο σχόλιό μου. Δείχνει ότι είσθε άνθρωπος με ευρύτητα πνεύματος πράγμα σπάνιο σήμερα.

      Σαφέστατα και η κατασκευή ενός λιγνιτικού ΑΗΣ είναι χρονοβόρα.
      Σαφέστατα κάποιες ελευθερίες είχαν περιοριστεί'
      Όμως τα οικονομικά μεγέθη ήταν σαφώς καλύτερα.
      Επίσης η τάση για αυτάρκεια , αγροτική , βιομηχανική , ενεργειακά ήταν η κυρίαρχη τάση.
      Λάθη βέβαια έγιναν.
      Αυτός που δεν κάνει τίποτα δεν κάνει και λάθη.

      Συνεχίστε με το ίδιο σθένος μπάς και ανοίξουν τα μάτια της πλέμπας.

      Να είστε καλά.

      Διαγραφή
    3. Καταρχήν ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Κατά δεύτερον, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη της περιόδου της χούντας, δεν πρέπει να ξεχνούμε πως ήταν η περίοδος που χτιζόταν η κατεστραμμένη απ' το 2ο ΠΠ και τον Εμφύλιο Ελλάδα. Οι δεκαετίες του '60 και του '70 ήταν οι δεκαετίες της αντιπαροχής στις οικοδομές, ενεργειακές κρίσεις δεν υπήρχαν, η ΔΕΗ αναπτυσσόταν και παρέσυρε όλους τους κλάδους με τις προμήθειες, τα μεροκάματα ήταν φθηνά, στήνονταν διυλιστήρια, ναυπηγεία, τράπεζες, κλπ, κλπ, μια σειρά επενδύσεις με πήλινα πόδια, που αργότερα κατέληξαν στο διαβόητο Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.
      Ωστόσο ο Γεώργιος Παπανδρέου προχουντικά είχε πει την αλησμόνητη ατάκα "Όταν οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι δυστυχούν". Έχει καταλήξει να είναι διαχρονική ατάκα και να ισχύει και σήμερα.

      Διαγραφή
  4. Τα μηνύματα που στέλνει η ΔΕΗ θεωρώ ότι έχουν άλλο σκοπό.
    Γύρω στις 700.000 πελάτες της έχουν μπει στα My Home OnLine και Μy Home Enter με τιμες 9 λεπτά την ημερήσια κιλοβατώρα και 7 λεπτά την νυκτερινή.
    Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξόφληση με πάγια εντολή μέσω χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας.
    Αν κάποιος κάνει το σφάλμα και πληρώσει το λογαριασμό του όταν του έρθει το μήνυμα τότε η πάγια εντολή δεν εκτελείται .Στην τρίτη φορά που θα γίνει αυτό τότε σε πετάει στο Γ1 ή Γ1Ν και χάνεις την τιμή που κλείδωσες για ένα ή δύο χρόνια.
    Ομορφα και νοικοκυρεμένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ενδιαφέρον! Έχουν βάλει κάτι τέτοιο στα "ψιλά" γράμματα των συμβολαίων; Ωστόσο, αν κανείς έχει κάνει πάγια εντολή, γιατί να δίνει σημασία στα μηνύματα; Επειδή το λένε οι μάνατζερ της συμφοράς;

      Διαγραφή