Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Έσβησαν τον Ιανουάριο 2021 οι Γερμανοί εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα; Ή μήπως όχι;

Από 1/7/2021 η σελίδα Greeklignite σκοπεύει ν' αποχωρήσει απ' τη λογοκρισία του Facebook, ήδη βρίσκεται στο MeWe. (Στη δεξιά στήλη θα βρείτε το σύνδεσμο).

Starting July 1st, 2021, Greeklignite plans to leave censoring Facebook, now is on MeWe. (Link at the right column).

Για όσους έχουν χάσει επεισόδια, μια μικρή εισαγωγική επανάληψη: η Γερμανία είχε κάποτε πολύ λιθάνθρακα, στην περιοχή του Ρουρ, αλλά το τελευταίο ορυχείο λιθάνθρακα έκλεισε το 2018 και πλέον ο λιθάνθρακας είναι εξ ολοκλήρου εισαγόμενος. Η Γερμανία έχει επίσης πολύ λιγνίτη, τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική Γερμανία κι έχει νεότατες και υπερσύγχρονες λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Με την πολιτική της ΕΕ για να βάλουμε όλοι ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, προκειμένου να δουλεύει η βιομηχανία της Βόρειας Ευρώπης, η Γερμανία έκανε μια Επιτροπή, που εισηγήθηκε να κλείσουν όλα τα λιθανθρακικά και λιγνιτικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το τέλος του 2038. Η πολιτική απόφαση μετουσιώθηκε σε νομοθεσία μέσα στο 2020 και, στα πλαίσια εφαρμογής του νόμου, την 1/9/2020 έγινε η 1η δημοπρασία για πρόωρο κλείσιμο λιθανθρακικών εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής. Την 1/12/2020 η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων Bundesnetzagentur ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της δημοπρασίας. Τα εργοστάσια που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα, (11 τον αριθμό, συνολικής ισχύος 4.787,676MW), ήδη από 1.1.2021 θα έπρεπε να σταματήσουν να παρέχουν ενέργεια στην αγορά και να κλείσουν οριστικά την 1.7.2021.

Ωστόσο, προτού αλέκτωρ λαλήσαι τρις, η ίδια η ζωή έδειξε πως τα εργοστάσια είναι απολύτως απαραίτητα, γιατί η διαταραχή στη συχνότητα λειτουργίας του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού τείνει να γίνει κανόνας! Μπορεί εδώ να μην το πήραμε γρήγορα είδηση, (και φυσικά μην περιμένετε απ' τον "ειδικό" τύπο να σας το πει), αλλά στις 4/3/21 η die Welt έγραψε πως στην πράξη η έξοδος των εργοστασίων κράτησε μόλις οκτώ (8) ημέρες! Phänomen Dunkelflaute – Der Kohle-Ausstieg hielt nur acht Tage!

Μόλις στις 8/1/2021 ο διαχειριστής δικτύου Tennet ζήτησε απ' την εταιρεία Uniper, (τη θυγατρική της μεγάλης Ε.ΟΝ, στην οποία μεταφέρθηκαν όλα τα πάγια που σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα), να θέσει σε λειτουργία το λιθανθρακικό εργοστάσιο Heyden (875MW) της πιο πάνω εικόνας, καθώς ο άνεμος είχε εξαφανιστεί. Έξι φορές μπήκε σε λειτουργία το Heyden, καθώς ο άνεμος ΔΕΝ είναι αξιόπιστος για λειτουργία συστημάτων ηλεκτροδότησης. Ήδη η Uniper κερδίζει πουλώντας υπηρεσίες ασφάλειας εφοδιασμού!

Προς δόξαν της Energiewende, του μεγάλου και πανάκριβου φιάσκου της ενεργειακής μετάβασης στη Γερμανία, μια ομάδα μηχανικών που ασχολούνται με την ενέργεια ...

έστησαν στο τέλος του 2020 την ιστοσελίδα blackout-news.de. Το όνομά της τα λέει όλα, δεν χρειάζονται σχόλια.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Για λίγο καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ, (αλλά προτιμότερο να κάνετε λογαριασμό στο MeWe).


Η ομάδα αυτή στις 27/2/2021 ανέφερε τις πιο πάνω οκτώ περιπτώσεις διαταραχής της συχνότητας στο Γερμανικό δίκτυο, κατά τις οποίες υπήρχε έλλειμμα ισχύος. Και συμπληρώνουν πως υπήρχαν σχεδόν άλλες τόσες καταστάσεις, στις οποίες η συχνότητα δικτύου ήταν στο ανώτερο όριο ανοχής, (η συχνότητα πρέπει να είναι 50±0,2Hz), δηλαδή παράγεται περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ό,τι ζητούν οι καταναλωτές. Πολύ σωστά καταλάβατε, περίσσεια ενέργειας σημαίνει πως φυσά και υπάρχει πλεόνασμα της εντελώς επιζήμιας αιολικής παραγωγής, που ωθεί και τις τιμές χονδρικής σε αρνητικό έδαφος. Ωστόσο, για την ασφάλεια λειτουργίας του δικτύου, και αυτές οι καταστάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται εξίσου ως κρίσιμες.

Ευτυχώς, μια διακοπή ρεύματος θα μπορούσε κατά κανόνα ν’ αποτραπεί, με τη λήψη κατάλληλων μέτρων απ' τους διαχειριστές δικτύων. Ωστόσο, τα μέτρα ασφαλείας κοστίζουν και πρέπει να λαμβάνονται μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Όσο όμως αυξάνεται η διείσδυση των δήθεν "Α"ΠΕ στο δίκτυο, αντίστοιχα συνεχώς αυξάνονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ενεργοποιούνται τα μέτρα ασφαλείας.

Τα μέτρα ασφαλείας μπορούν να συγκριθούν καλά με την πυροσβεστική. Εάν υπάρχει πυρκαγιά, η Πυροσβεστική μπορεί να σβήσει τη φωτιά. Ωστόσο, εάν πρέπει να καλείτε την Πυροσβεστική κάθε μέρα για να σβήσετε μια φωτιά, δεν πρέπει να ευχαριστήσετε την Πυροσβεστική. Θα πρέπει μάλλον να αναρωτηθείτε γιατί συνεχίζει να καίει και να εξαλείψετε την αιτία, γιατί θα έλθει μια μέρα που θα είναι πολύ αργά για την Πυροσβεστική.

Κατόπιν των πιο πάνω, οι διαχειριστές δικτύων μεταφοράς της Γερμανίας χαρακτήρισαν τρία απ' τα πιο πάνω 11 λιθανθρακικά εργοστάσια (Heyden 4-875MW, Walsum 9-370MW και Westfalen E-764MW), ως απαραίτητα για την ευστάθεια του δικτύου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων Bundesnetzagentur στις 4/3/2021, οι διαχειριστές λένε πως το Walsum 9 χρειάζεται για να δίνει ενεργό ισχύ στο σύστημα, τα άλλα δυο για να δίνουν άεργο ισχύ και σταθεροποίηση τάσης. Η εξέταση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων θα διαρκέσει έως την 1η Ιουνίου 2021. Ήδη πάντως στις 15/4/2021 η Bundesnetzagentur χαρακτήρισε το Walsum 9 ως μη απαραίτητο και μένει να δούμε αν η ζωή θα επιβεβαιώσει το χαρακτηρισμό. Καθώς, τελικά, όλα απ' το αποτέλεσμα κρίνονται ...

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

4 σχόλια:

  1. Κατέβασα τήν ιστοσελίδα MeWe αλλά ζητάει λογαριασμό γιά χρέωση.Ειναι μέ πληρωμή ή εγώ κατι κανω λάθος καί δέν μπορώ νά δώ δημοσιεύσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το MeWe είναι δωρεάν για ατομικούς λογαριασμούς. Η χρέωση είναι για σελίδες. Μήπως πατήσατε κάτι που σας οδηγεί σε σελίδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Γερμανία είναι μια πυκνοκατοικημένη χώρα με τεράστιες ηλεκτρικές ανάγκες λόγω βιομηχανίας και ισχνό αιολικό και ηλιακό δυναμικό. Δε νομίζω ότι ως Ελλάδα μπορούμε να αντλήσουμε πολλά διδάγματα από το παράδειγμα της Γερμανίας. Δεν υπάρχουν άλλες χώρες με παρόμοιο ενεργειακό προφίλ με το δικό μας; Η Πορτογαλία ίσως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Η Πορτογαλία έχει πολύ περισσότερα υδροηλεκτρικά από μας, δεν έχει δικό της κάρβουνο και συνορεύει μόνο με την Ισπανία. Όσο περισσότερα υδροηλεκτρικά έχει μια χώρα, τόσο πιο εύκολα βάζει αιολικά, αφού τα νερά είναι τα πιο άμεσης αντίδρασης στις αυξομειώσεις του ανέμου. Γι' αυτό έβαλε η Δανία πολλά αιολικά, εκμεταλλεύεται τα νερά Νορβηγίας-Σουηδίας και τη μεγάλη κατανάλωσή τους (και της Γερμανίας).

      Διαγραφή