Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Αυστραλία: μεγάλη δικαστική νίκη κατοίκων κατά εταιρείας αιολικών για ενόχληση από υποήχους ανεμογεννητριών!

Το ιστολόγιο σας παρουσιάζει σήμερα άλλη μια σημαντική είδηση, που είναι εξαιρετικά άβολη για το αφήγημα των αιολικών και μάλλον δεν θα τη δείτε σε κανένα απ' τα μπουκωμένα απ' τη "λίστα Πέτσα" Μέσα Μαζικής Παραπλάνησης. Αλλά, ας τα πάρουμε απ' την αρχή, με βάση πληροφορίες από αναγνώστη του ιστολόγιου -τον ευχαριστώ- και:
https://www.abc.net.au/news/2020-08-20/gippsland-landmark-legal-win-over-bald-hills-wind-farm/12572498

52 ανεμογεννήτριες Senvion MM92 των 2,05MW, συνολικά 106,6MW, είχαν στηθεί από έναν Ιάπωνα "επενδυτή" το Μάιο 2015 στους λόφους Bald Hills της εικόνας, 10 χλμ στα ΝΑ του Tarwin Lower της Πολιτείας της Βικτόρια, στο δήμο South Gippsland, σχεδόν στην πιο νότια ακτή της Αυστραλίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται απ' την εταιρεία Bald Hills Wind Farm Pty Ltd, οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες έχουν ύψος πύργου έως 85 μέτρα και διάμετρο πτερωτής έως 92,5 μέτρα. Όπως φαίνεται στο Google Earth, η εγκατάσταση καλύπτει μήκος περί τα 10 χιλιόμετρα, σε ΒΑ-ΝΔ κατεύθυνση.


Σχεδόν αμέσως άρχισαν τα παράπονα απ' τους κατοίκους της γύρω περιοχής για ενόχληση από θορύβους χαμηλών συχνοτήτων που προκαλούσαν οι ανεμογεννήτριες, τους θορύβους που είναι πιο γνωστοί ως υπόηχοι. Τα συμπτώματα που ανέφεραν περιελάμβαναν πονοκεφάλους, διακοπές ύπνου, αδυναμία να κοιμηθούν, κάποιοι αναγκάστηκαν ακόμα και να φύγουν απ' το σπίτι για να ησυχάσουν απ' το θόρυβο. Η εταιρεία απέρριψε τα παράπονα και συνέχισε αδιαφορώντας για τους κατοίκους, οι οποίοι προσέλαβαν δικηγόρο και τον Απρίλιο 2016 προσέφυγαν στο Δημοτικό Συμβούλιο του South Gippsland, αναφέροντας ενόχληση κατά το άρθρο 62 διάταξης του 2008 για τη Δημόσια Υγεία και την Ποιότητα Ζωής. Σύμφωνα με τη διάταξη, που τη βλέπουμε πιο πάνω, το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν υποχρεωμένο να ερευνήσει τη διαφορά και, αν διαπίστωνε την ύπαρξη ενόχλησης, είτε να αναλάβει κατάλληλη δράση είτε να προτείνει την ιδιωτική επίλυση της διαφοράς. Απ' τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο 2016 η δικηγόρος έστειλε σειρά επιστολών στο Δημοτικό Συμβούλιο, περιγράφοντας το είδος της ενόχλησης και τα συμπτώματα των κατοίκων.

Το Συμβούλιο αρχικά αδιαφόρησε και δεν προχώρησε στη διερεύνηση. Μετά από πιέσεις των κατοίκων δέχτηκε να στείλει έναν υπάλληλο για μερικά λεπτά σ' ένα απ' τα σπίτια, για ν' "ακούσει" και να διαπιστώσει την ύπαρξη θορύβου. Και μάλιστα χωρίς καν να ενδιαφερθεί αν οι ανεμογεννήτριες δούλευαν κατά τη στιγμή της επίσκεψης ή όχι! Επιπλέον, γράφεται ότι απείλησε τους κατοίκους, πως αν στραφούν εναντίον του δικαστικά θα αμυνθεί και θα τους κυνηγήσει για τα δικαστικά έξοδα! Κατά το κοινώς λεγόμενο, το Συμβούλιο έκανε ό,τι μπορούσε για να ξεφορτωθεί τους κατοίκους και να μην ενοχλήσει τον "επενδυτή". Και το Φεβρουάριο 2017 εξέδωσε απόφαση πως δεν υπάρχει ενόχληση για τους κατοίκους.

Φρονίμως ποιών, ο Ιάπωνας "επενδυτής" πούλησε έγκαιρα, το Μάρτιο 2017, το έργο σε Αυστραλιανό fund. Η παρωδία διερεύνησης κι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν πτόησαν τους κατοίκους: τον Αύγουστο 2017 προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο (Supreme Court) της Βικτόρια και πέτυχαν αφενός αναίρεση της απόφασης του Φεβρουαρίου, αφ' ετέρου δικαστική εντολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο για να διεξάγει μια σωστή έρευνα. 

Το Σεπτέμβριο 2018 ο ανεξάρτητος ερευνητής, James C. Smith and Associates, παρέδωσε το αποτέλεσμα της πραγματογνωμοσύνης ("Smith Report"), στην οποία διαπίστωσε πως ...
ο θόρυβος των ανεμογεννητριών συνιστούσε "ενόχληση κατά την έννοια του άρθρου 62", συνεπώς πλέον το Δημοτικό Συμβούλιο όφειλε να προχωρήσει στις νόμιμες ενέργειες. Χαρακτηριστικά η πραγματογνωμοσύνη σημείωνε "there is a nuisance caused by windfarm noise in that the noise is audible frequently within individual residences and this noise is adversely impacting on the personal comfort and wellbeing of individuals - υπάρχει μια ενόχληση που προκαλείται από τον θόρυβο του αιολικού έργου, με την έννοια ότι ο θόρυβος ακούγεται συχνά μέσα σε μεμονωμένες κατοικίες και αυτός ο θόρυβος επηρεάζει αρνητικά την προσωπική άνεση και ποιότητα ζωής των κατοίκων".

Η πραγματογνωμοσύνη δεν ήταν αρκετή για το Δημοτικό Συμβούλιο, που ζήτησε και νομική συμβουλή δικηγόρου της Μελβούρνης, ειδικευμένου σε περιβαλλοντικά θέματα. Τελικά, στις 27 Μαρτίου 2019 το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση πως πράγματι υπάρχει ενόχληση των κατοίκων απ' τους υποήχους των ανεμογεννητριών, ότι η ενόχληση είναι κατά διαστήματα, πως η διαφορά πρέπει να επιλυθεί μεταξύ των μερών και πρότεινε σειρά μέτρων για την επίλυση. Στις 24 Απριλίου 2019 το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε και 2η όμοια απόφαση, για ξεχωριστή υπόθεση ενόχλησης άλλου κατοίκου. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Ωστόσο η εταιρεία δεν δέχθηκε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μελβούρνης. Περιμένοντας την απόφαση, τον Ιούνιο 2020 φαίνεται πως μια ανεμογεννήτρια δεν άντεξε την αγωνία και διαλύθηκε! Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου εκδόθηκε στις 18/8/2020 και απέρριψε τις αιτιάσεις της εταιρείας, δικαιώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο και κατ' επέκταση τους κατοίκους. Υπάρχει δικαίωμα αναίρεσης σε προθεσμία 28 ημερών. Πλέον η εταιρεία δήλωσε απογοητευμένη απ' την απόφαση και δεν φαίνεται διατεθειμένη να καταβάλει αποζημιώσεις που να ικανοποιούν τους κατοίκους, οπότε μάλλον θα υπάρξει και συνέχεια στην υπόθεση, για τον προσδιορισμό των αποζημιώσεων. Η εταιρεία προσπαθεί να χτίσει υπερασπιστική γραμμή στο ό,τι έχει τηρήσει τις απαιτήσεις της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Αλλά αυτή είναι μια εντελώς γραφειοκρατική προσέγγιση, που αφήνει την ουσία ανέγγιχτη: δεν προστατεύεται το υπέρτατο αγαθό, η υγεία των κατοίκων!

Από τις διευθύνσεις των σπιτιών, όπως αναφέρονται στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και όπως τις τοποθετεί το Google Earth, προκύπτει πως οι ανεμογεννήτριες απέχουν αποστάσεις περί το 1,5-2,5χλμ απ' τα κοντινότερα σπίτια. Με βάση τις διαστάσεις των ανεμογεννητριών (130μ ύψος), αυτό δείχνει μια απόσταση πάνω από 10 φορές το ύψος της ανεμογεννήτριας (Η), συνεπώς ακόμα κι ο κανόνας 10Η, που εφαρμόζεται σε Βαυαρία και Πολωνία δεν είναι αρκετός για να προστατεύσει τους κατοίκους απ' τους υποήχους των ανεμογεννητριών. 

Θυμίζω εδώ πως το Φεβρουάριο 2019 το ιστολόγιο παρουσίασε την εκπομπή Planet)e της Γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ZDF, όπου αναφέρεται πως μια ανεμογεννήτρια ισχύος 5MW δυνητικά εκπέμπει υπόηχους σε απόσταση έως 20 χιλιομέτρων! Κατόπιν αυτού, το Μάρτιο 2020, στη δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ "Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας" το ιστολόγιο κατέθεσε -μεταξύ άλλων- την πιο κάτω θέση: "Η χωροθέτηση αιολικών θα πρέπει να συνδεθεί με την απόσταση ασφαλείας ανθρώπων και ζώων από την εκπομπή υποήχων των ανεμογεννητριών, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην από Νοέμβριο 2018 εκπομπή της Γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ZDF “planet)e” με θέμα “Infrasound, Noise we can’t hear” (Υπόηχοι, θόρυβος που δεν μπορούμε ν’ ακούσουμε). Η εκπομπή είναι διαθέσιμη (στα αγγλικά) στο σύνδεσμο https://www.zdf.de/dokumentation/planet-e/infrasound-100.html.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει, μια ανεμογεννήτρια ισχύος 5MW δυνητικά εκπέμπει υπόηχους σε απόσταση έως 20 χιλιομέτρων! Η εκπομπή υποήχων έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας σε ανθρώπους και ζώα, με πληθώρα επιστημονικών δημοσιεύσεων τα τελευταία χρόνια." Φυσικά κανείς δεν περίμενε απ' τον επίδοξο Υπουργό-Πινόκιο να καταλάβει, το βιογραφικό του τα λέει όλα.

Σε κάθε περίπτωση, το νόημα της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι πολύ απλό: η χωροθέτηση αιολικών έργων δεν μπορεί να γίνεται από κεντρικές υπηρεσίες στις πόλεις, αγνοώντας τους ανθρώπους που ζουν στην ύπαιθρο. Οι άνθρωποι που ζουν στα χωριά έχουν "δικαίωμα προσωπικότητας" στις ιδιοκτησίες τους και στις περιοχές όπου έχουν τις οικογένειές τους, εκτρέφουν τα ζώα τους, αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους κι αυτό το δικαίωμα προστατεύεται απ' το Σύνταγμα! Οι ανεμογεννήτριες εκπέμπουν υποήχους και οι υπόηχοι κάνουν το βίο αβίωτο στους άτυχους που θα βρεθούν στην εμβέλειά τους, αλλά και στους ανόητους, που νομίζουν πως θα πάρουν "αντισταθμιστικά οφέλη". Το ακούνε οι γραφειοκράτες της δικής μας Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας; 
 
Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".


4 σχόλια:

  1. ΜΑΥΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ...,
    ΝΕΚΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ...
    Σε έναν πλανήτη που στην παραφύση ύβρη αντιδρά φονικά κατά του υβριστή, σ' ένα οικοσύστημα που πεθαίνει γιατί το σκοτώνουν οι κυρίαρχοι, οι εγωιστές άνθρωποι.
    'Οταν το τερπνόν συγκρούεται με το ωφέλιμο τι θα επιλέξεις;
    - την ζαχαρένια σου και τον θάνατο των παιδιών σου,
    - ή το κοινώς ωφέλιμο που θα τους επιτρέψει να ζήσουν;
    Το πλαστικό προέρχεται από κατάλοιπα διήθησης πετρελαιοειδών (ορυκτών καυσίμων) και αποτελεί δευτερεύοντα μακροπρόθεσμο παράγοντα ρύπανσης.
    Η πυρηνική ενέργεια, (η τήξη, όχι η ακατόρθωτη για την ώρα σύντηξη), μολύνει επικίνδυνα αλλά τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν τον υπ' ένα παράγοντα καταστροφής του οικοσυστήματος που φιλοξενεί την πανίδα της ζωής βασισμένη στον άνθρακα για την χρήση (καύση) του οποίου απαιτείται οξυγόνο.
    Πριν δισεκατομμύρια χρόνια η ατμόσφαιρα του πλανήτη ήταν κορεσμένη από διοξείδιο του άνθρακα, ακατάλληλη για την πανίδα που τότε δεν υπήρχε ακόμα, όχι όμως για την χλωρίδα, γιαυτό και η ζωή των όντων ξεκίνησε στους ωκεανούς όπου η παρουσία οξυγόνου ήταν εξασφσλισμένη από την μοριακή σύνθεση του νερού (Η2Ο).
    Η επιφάνεια του πλανήτη κατακλύστηκε από χλωρίδα, το πράσινο και τα δάση υπήρχαν παντού αφού υπήρχε πλεόνασμα της τροφής τους, το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο στην χλωροφύλλη με την φωτοσύνθεση χάρη στο ηλιακό φως
    -διασπώνταν σε οξυγόνο που ελευθερωνόταν στην ατμόσφαιρα,
    - και σε άνθρακα που αποθήκευαν στους ξυλώδεις ιστούς τους.
    Όμως τελλουρικά φαινόμενα αναδιαμορφώνοντας την επιφάνεια του πλανήτη έθαψαν τεράστιες δασικές εκτάσεις σε μεγάλα βάθη και κάτω από πολύ μεγάλες πιέσεις που με την πάροδο του χρόνου κατά την αποσύνθεση τους μετατράπηκαν στα γνωστά ορυκτά καύσιμα με βάση τον άνθρακα, (πετρέλαιο, αέριο, κάρβουνο κλπ.).
    Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπάρχουν πολλές, με πρωταγωνιστή το υδρογόνο του οποίου το καυσαέριο είναι υδρατμοί, απλό νερό και που μπορεί να παράγεται δωρεάν με ηλεκτρόλυση τροφοδοτημένη από ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ , ανεμογεννήτριες, κυματισμό της θάλασσας, παλληριακά ρεύματα, ποτάμια κλπ.
    Όμως η απληστία του δογματισμένου ανθρώπου θάβει κάθε προσπάθεια μαζικής παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας που θα απειλούσε την δική τους οικονομικά επικερδή εξόρυξη και εκμετάλλευση ή και βόλεμα στην κατανάλωση ορυκτών καυσίμων.
    Η καύση ορυκτών καυσίμων για να αποδώσει ενέργεια δεσμεύει το οξυγόνο του αέρα με τον άνθρακα του ορυκτού ελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα εκείνο το διοξείδιο του άνθρακα που η δύναμη του Ήλιου και η Γαία φυλάκισαν βαθιά για δισεκατομμύρια χρόνια, ...μέχρις ώσπου η ατμόσφαιρα σταδιακά δεν θα είναι πια βιώσιμη.
    Η λύση στο πρόβλημα δεν είναι η σύγκρουση με μια βίαιη επανάσταση, αλλά η σταδιακή αποκατάσταση των κοινωνιών σε Παιδεία, Αρετές και Αξίες που είχαν οι "ειδωλολάτρες", (μόνο αυτό θα μπορούσε να κάνει την θεά Άρτεμη να κατεβάσει το ήδη τεντωμένο τόξο της).
    Ενώ η θεοκρατική ακρίδα δεν επιτρέπει ηθική στους δούλους της γιατί η Ηθική πραγματώνεται μόνο εντός της ελευθερίας.
    ..."οικολόγοι" σου λένε μετά. Τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες τους χαλάνε την θέα... Η μηδενική αγχίνοια αυτών που μυρικάζουν τέποια σκουπίδια, θύματα της τρομοκρατικής προπαγάνδας (αυτών που προσωρινά κερδοφορούν από την χρήση πετρελαιοειδών) και εκόντες - άκοντες διαδίδουν, ...θα κοστίσει τις ζωές των παιδιών τους, των δικών μου και των δικών σας.
    <> (Δημήτρης Λιαντίνης}
    https://youtu.be/g63vzcxqYtY

    Λιγνίτης : ο δικός ΤΟΥΣ μαύρος χρυσός
    ΔΕΣ ΕΔΩ:
    https://drive.google.com/file/d/1kLWRxb_sZJzdSMbTD002UNYmnZcis6o5/view?usp=sharing

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό είναι να μελετήσετε σε μεγαλύτερο βάθος τη γεωλογία και την ιστορία της ανθρωπότητας μετά το 1800.
      Όσο για το υδρογόνο, μόνο κάτι το νέο δεν είναι, το χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί στο Μεσοπόλεμο. Μέχρι που το Χίντεμπουργκ έκανε μπαμ και τα όνειρα των Ναζί για ενέργεια σταμάτησαν στο Γοργοπόταμο και στο Ελ Αλαμέιν.

      Διαγραφή
    2. Μάλλον εσείς πρέπει να μελετήσετε, ξεκινώντας από τον εαυτό σας όταν από κεκτημένη ταχύτητα απαντάτε σε πράγματα (υδρογόνο) που δεν γνωρίζετε, ούτε κατανοείτε, επειδή δεν είδατε το βίντεο στον σύνδεσμο που σας παρέθεσα: https://youtu.be/g63vzcxqYtY ...όπου όχι σε λόγια αλλά σε πράξη μπροστά στην κάμερα διαπιστώνετε ότι το απολύτως καθαρό Υδρογόνο χωρίς την παραμικρή παρουσία Οξυγόνου ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ "ΜΠΑΜ"...κι αυτό είναι φυσική ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ, Οι απεχθείς Ναζί για να αποτρέψουν την σίγουρη στον χρόνο έκρηξη ΔΕΝ είχαν επινοήσει την τεχνολογία η οποία σήμερα παρέχεται δωρεάν σε ένα βίντεο στο YouTube, αντίθετα με την εγκληματική κερδοσκοπία εμπόρων ορυκτών καυσίμων, τους οποίους προφανώς υπηρετείτε έναντι μικράς αμοιβής.
      ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ: https://youtu.be/g63vzcxqYtY
      Αντιγραφή επικόλληση στον περιηγητή σας.
      Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

      Διαγραφή
    3. "τους οποίους προφανώς υπηρετείτε έναντι μικράς αμοιβής.": μάλλον σας έχει πειράξει η ζέστη! Σοβαρευτείτε!

      Όσο για το υδρογόνο, αποδίδει την ενέργειά του ΜΟΝΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΞΥΓΟΝΟΥ. Τι δεν καταλαβαίνετε;

      Διαγραφή