Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

Και όμως, το τέλος του λιγνίτη θα αργήσει πολύ ακόμα στην Ελλάδα!

 
Μήπως κι ο Φάουστ δεν πούλησε την ψυχή του στο διάβολο;  Γιατί να μας κάνει εντύπωση πως κάποιοι "δημοσιογράφοι" έχουν κάνει σύστημα να παραποιούν την αλήθεια, προφανώς για να βγει το μεροκάματο; Μόνο που άλλο "δημοσιογράφος" κι άλλο "αρθρογράφος" σε διατεταγμένη υπηρεσία. 
 
Υπάρχει κάποιος που η διοίκηση Παναγιωτάκη στη ΔΕΗ τον είχε εγκαλέσει επώνυμα, αλλά πλέον η διοίκηση αυτή αποτελεί μακρινό παρελθόν. Έτσι τώρα, ανεμπόδιστος, μπορεί να μας παραπληροφορεί κάθε τόσο, μεταφέροντας ως "αλήθεια" τους ευσεβείς πόθους, είτε δικούς του είτε των χρηματοδοτών του. 
 
Πρόσφατα λοιπόν θεώρησε καλό να μας πει πως το τέλος της εποχής του λιγνίτη έχει έλθει! Ουδέν αναληθέστερο! Αυτό που ενδεχομένως σταδιακά έρχεται στα επόμενα χρόνια είναι το τέλος του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ λιγνίτη, ως αποτέλεσμα της από το 2010 διατυπωμένης πολιτικής βούλησης από απάτριδες πολιτικούς, για 100% αντικατάσταση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ λιγνίτη με ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ φυσικό αέριο. Αν θα είχαμε ΕΛΛΗΝΙΚΟ φυσικό αέριο, αυτό ουδόλως θα ενοχλούσε. Αλλά δεν έχουμε. Κι ούτε λεφτά έχουμε, για να εισάγουμε τα πάντα. Εφέτος μάλιστα, με τη συγκυρία του κορονοϊού, οι τουρίστες είναι είδος υπό εξαφάνιση και το τουριστικό συνάλλαγμα δεν εμφανίστηκε ποτέ. Ήδη, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο 1ο επτάμηνο 2020 είναι 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ! Το δε δημοσιονομικό έλλειμμα κινείται ολοταχώς προς τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή προς τα επίπεδα που μας κουβάλησαν το ΔΝΤ! 
 
Με βάση τα πιο πάνω, οι συνεχιζόμενες εισαγωγές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ έχουμε ακόμα αφθονία απολήψιμου λιγνίτη σε ήδη ανοικτά λιγνιτωρυχεία, φέρνουν κάθε μέρα όλο και πιο κοντά τη νέα χρεοκοπία, τη νέα εκτόξευση του χρέους, τη νέα υποθήκευση του μέλλοντος ακόμα περισσότερων γενεών Ελλήνων. 
 
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η υποκατάσταση των λιγνιτικών μονάδων από μονάδες αερίου ΔΕΝ είναι και ΔΕΝ θα είναι το τέλος του λιγνίτη! Κανείς δεν μπορεί να υπερβεί τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, μια ηλεκτρική νησίδα στη ΝΑ Ευρώπη, με γείτονες χώρες που ΔΕΝ ανήκουν στην ΕΕ και δεν έχουν προοπτική να ενταχθούν σύντομα σ' αυτή. Γείτονες που έχουν δικό τους λιγνίτη κι ουδόλως ενδιαφέρονται για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών, την επιβολή φόρων στη λιγνιτική τους παραγωγή. 
 
Κατόπιν αυτού, κανέναν δεν εξέπληξε η ανακοίνωση του ΔΑΠΕΕΠ τον Ιούλιο για το ...
"Υπολειπόμενο Ενεργειακό Μείγμα" και τη συμμετοχή του λιγνίτη σ' αυτό! Ο ΔΑΠΕΕΠ διευκρινίζει πως ως "Μείγμα Παραγωγής Χώρας" θεωρείται "Η κατανομή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη χώρα, κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους, στις πρωτογενείς πηγές ενέργειας που καταναλώνονται ή χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της". Επίσης, ως "Υπολειπόμενο Ενεργειακό Μείγμα Χώρας" θεωρείται "Η κατανομή σε πρωτογενείς πηγές της προέλευσης της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα, για το μέρος της κατανάλωσης της οποίας η προέλευση δεν αποδεικνύεται με ανάκληση Εγγυήσεων Προέλευσης." Η Εγγύηση Προέλευσης είναι ένα ηλεκτρονικό πιστοποιητικό, το οποίο εκδίδεται για 1MWh ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ, φέρει το σύνολο της πληροφορίας που αφορά την παραγωγή της και έχει διάρκεια ζωής δώδεκα μήνες.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.

 
Όπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα, εισάγουμε ρεύμα απ' το λιγνίτη και το λιθάνθρακα των γειτόνων. Δεν είναι κάτι νέο, χρόνια το γράφω. Το 2019 η ηλεκτροπαραγωγή απ' τον Ελληνικό λιγνίτη ήταν μόλις 10,42TWh. Οπότε δεν είναι καθόλου λίγο το λιγνιτικό και λιθανθρακικό ρεύμα που εισάγουμε, είναι 14,98TWh, ρεύμα που μέχρι πριν λίγα χρόνια θα μπορούσαμε πολύ άνετα να το παράγουμε από τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ λιγνίτη, το δικό μας μαύρο χρυσό. Και να δώσουμε δουλειά στους Έλληνες, όχι στους Σκοπιανούς, τους Βούλγαρους, τους Τούρκους. Και, βεβαίως, να μην εξάγουμε συνάλλαγμα που δεν έχουμε και το δανειζόμαστε με όρους μνημονίων, υποσκάπτοντας το μέλλον της χώρας.  
 
Αθροιστικά, η εγχώρια λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή μαζί με τις εισαγωγές είναι 25,40TWh κι είναι λιγότερες απ' τις 27,5TWh που είχαμε εγχώρια παραγωγή μόλις το 2012 και στις οποίες το 2014 ζητούσε η ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) να επανέλθουμε. Να μην ξεχνούμε βέβαια πως το 2004 και 2005 είχαμε πάνω από 32TWh ηλεκτροπαραγωγή απ' τον εγχώριο λιγνίτη. Περασμένα μεγαλεία, διηγώντας τα να κλαις ...

Έτσι δεν προκαλεί εντύπωση πως το άρθρο της εικόνας της αρχής έτυχε "μονάστερης" υποδοχής απ' τους αναγνώστες, ενώ και τα σχόλια από κάτω ήταν ελάχιστα κολακευτικά, ενδεικτικά μόνο δείτε δυο απ' αυτά. Είναι πολλοί αυτοί που έχουν πάρει είδηση το συγκεκριμένο αρθρογράφο και τον "στολίζουν" αναλόγως. Όσο οι πολίτες δεν καταναλώνουν το σανό που τους σερβίρεται, πάντα θα υπάρχει ελπίδα!

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

1 σχόλιο: