Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Βρετανία, όπως Καλιφόρνια: έβαλαν "Α"ΠΕ και η ασφάλεια ηλεκτροδότησης έγινε είδος σε ανεπάρκεια.


Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία για τα φωτοβολταϊκά, στο τέλος Ιουνίου 2020 η Βρετανία είχε 13.447MW. Σύμφωνα επίσης με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, τον Αύγουστο 2020 η Βρετανία έχει 8.619 χερσαίες και 2.292 υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, με αντίστοιχη εγκατεστημένη ισχύ 13.649MW και 10.415MW. Συνολικά λοιπόν η εγκατεστημένη ισχύς είναι 24.064MW. Η Βρετανία όχι απλά έχει βάλει πολλά αιολικά, τόσα που η Σκωτία ονειρεύεται "100% ΑΠΕ", αλλά είναι πρωτοπόρα στα υπεράκτια αιολικά, εκεί που το παραμύθι λέει πως υπάρχει "πλούσιο αιολικό δυναμικό". Τόσο "πλούσιο", που τα Ομηρικά Έπη λένε πως χρειάστηκε ο Αγαμέμνονας να θυσιάσει την Ιφιγένεια, προκειμένου να φυσήξει και να αποπλεύσει ο στόλος για την Τροία.

Στο πιο πάνω διάγραμμα βλέπουμε πως το μεσημέρι του Σαββάτου 14/8/2020, τα 24,064GW αιολικών έδιναν μόλις 1,52GW, ενώ τα 13,447GW Φ/Β έδιναν μόλις 3,25GW. Αξιοπιστία 6,3% για τα αιολικά, σχεδόν 4 φορές καλύτερη, στο 24,2% για τα Φ/Β, (αν και όσοι έχουν πάει στο Λονδίνο ξέρουν πως το καλοκαίρι πρέπει να έχεις πρόχειρη την ομπρέλα, τα σύννεφα περνούν με μεγάλη ταχύτητα). Οπότε η επάρκεια ηλεκτροδότησης εξασφαλίζεται με εισαγωγές, κυρίως από Γαλλία (HVDC Cross-Channel, καλώδιο Υψηλής Τάσης Συνεχούς Ρεύματος, δυναμικότητας 2GW) και δευτερευόντως από Ολλανδία (BritNed, καλώδιο Υψηλής Τάσης Συνεχούς Ρεύματος, δυναμικότητας 1GW) και Βέλγιο (Nemo Link, καλώδιο Υψηλής Τάσης Συνεχούς Ρεύματος, δυναμικότητας 1GW) έδιναν το 10,3% της όχι ιδιαίτερα υψηλής (για μεσημέρι στη Βρετανία) ζήτησης των 33,6GW. Τα δυο καλώδια σύνδεσης με την Ιρλανδία (Moyle και East-West Interconnector) ήταν μηδενικά.


Το μεσημέρι του Σαββάτου 15/8/2020, τα 24,064GW αιολικών έδιναν μόλις 1,34GW, η "βουτιά" συνεχιζόταν. Αλλά, ευτυχώς για τους Βρετανούς, η "βουτιά" στο ζεστό καλοκαιρινό περιβάλλον είχε προβλεφθεί: μια πολύ λιτή ανακοίνωση, στο Twitter, του Βρετανού διαχειριστή του συστήματος ηλεκτροδότησης National grid ESO, ήλθε στις 12/8 να πιστοποιήσει πως το Αυγουστιάτικο κύμα ζέστης θα έστελνε τα αιολικά για βρούβες. Κατόπιν αυτού θα χρειάζονταν επειγόντως εφεδρείες για τις ώρες αιχμής, διαφορετικά τα πράγματα θα ήταν σκούρα.   

Πόσο σκούρα; Πολύ, όπως συνέβη στην πλούσια Καλιφόρνια στις 13/8/2020: λόγω ζέστης άνοιξαν τα κλιματιστικά, αλλά λόγω συννεφιάς τα φωτοβολταϊκά δεν πολυδούλευαν. Αποτέλεσμα; Περιοδικές ελεγχόμενες ωριαίες διακοπές ρεύματος στους καταναλωτές απ' τις 3 το απόγευμα μέχρι τη βραδινή αιχμή ζήτησης, για να φτάσει το ρεύμα για όλους! Οι πρώτες διακοπές ρεύματος απ' το 2001... Αυτά γίνονται στις μέρες μας στην πολύ πλούσια Καλιφόρνια, όπου εκατοντάδες χιλιάδες έχουν χάσει τη δουλειά τους λόγω κορονοϊού κι αντίστοιχα έχει μειωθεί η ζήτηση ρεύματος, καθώς πολλοί δεν μπορούν να πληρώσουν για κλιματισμό. Τύφλα να 'χει η βομβαρδισμένη Βυρητός!

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Με τα εργοστάσια που καίνε (Βρετανικό) φυσικό αέριο και τα πυρηνικά να δουλεύουν συνεχώς, η εφεδρεία βρέθηκε, πού αλλού, στο ...
ηλικίας 52 ετών παλιό-καλό λιθανθρακικό Ratcliffe-on-Soar, το 2ο μεγαλύτερο εργοστάσιο της Βρετανίας, στην περιοχή του Νόττινχαμ. Ένα εργοστάσιο που ήταν σβηστό, καθώς η Βρετανία προσπαθεί να πείσει πως μπορεί χωρίς το κάρβουνο επειδή "βάζει ΑΠΕ", αν και τα πιο πάνω διαγράμματα λένε πως το 85% του ηλεκτρισμού ΔΕΝ είναι από "Α"ΠΕ.

Κι εδώ ακριβώς αρχίζουν τα "ωραία", αυτά που επιβάλλει η κοινή λογική: ένα παλιό λιθανθρακικό εργοστάσιο, για να χρησιμοποιηθεί σε ώρα ανάγκης, πρέπει καταρχήν να υπάρχει! Για να υπάρχει, πρέπει τουλάχιστον να καλύπτει τα έξοδά του, αν και οι μέτοχοι δεν είναι ιδιαίτερα ευτυχείς αν δεν βγάζουν το κάτι τις τους. Πόσο κοστίζει στους καταναλωτές να πληρώνουν ένα εργοστάσιο δυναμικότητας 2116GMW για να κάθεται, απλά για να υπάρχει, μήπως και χρειαστεί; Κι όμως, το ιστολόγιο τα γράφει αυτά για τη Βρετανία απ' το 2016 ...

Κατά δεύτερον, ένα παλιό λιθανθρακικό εργοστάσιο σίγουρα δεν είναι και το πιο ευέλικτο πράγμα στον κόσμο, για να χρησιμοποιηθεί για τις ώρες αιχμής! Αυτά τα εργοστάσια έχουν κατασκευαστεί για να δουλεύουν συνεχώς, πάνω από 6500 ώρες το χρόνο. Όταν καλούνται να ξεκινήσουν ενώ είναι σβηστά η απόδοσή τους δεν είναι και η καλύτερη, αλλά ούτε και οι εκπομπές ρύπων και "αερίων του θερμοκηπίου" είναι οι βέλτιστες.

Κατά τρίτον, αν ΔΕΝ υπάρχει το παλιό καλό Ratcliffe-on-Soar, ποια είναι η εναλλακτική για τους Βρετανούς, την ώρα μάλιστα που κι αυτοί θέλουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα; Μήπως τα ατελείωτα καλώδια που τρέχουν να ολοκληρώσουν στη Μάγχη και με τη Σκανδιναβία, για εισαγωγές από Νορβηγία-Σουηδία, όπως τα έχω γράψει ήδη απ' τον Ιανουάριο 2016; Ή κι απ' τη μικροσκοπική Ισλανδία, όπως έτρεχε το 2015 να εξασφαλίσει ο Κάμερον; Μήπως ενδεχομένως η περίφημη "διακοψιμότητα", δηλαδή η επ' αμοιβή διακοπή ηλεκτροδότησης; Καθώς η παραγωγή πρέπει να παρακολουθεί συνεχώς τη ζήτηση, διαφορετικά το σύστημα καταλήγει σε μπλακ άουτ; Ή μήπως η εκτίναξη των τιμολογίων στις ώρες αιχμής, μετά και την εισαγωγή των δήθεν "έξυπνων" μετρητών, προκειμένου να μειωθεί η ζήτηση των πιο φτωχών και να φτάσει το ρεύμα για τους πιο πλούσιους, αυτούς που θα μπορούν να πληρώνουν;

Το Νοέμβριο 2011 η Ένωση Μηχανολόγων Μηχανικών της Σκωτίας είχε προειδοποιήσει την τοπική κυβέρνηση πως η υπερβολική εξάρτηση από διακοπτόμενες πηγές ενέργειας, όπως τα αιολικά, θ' απαιτήσουν τεράστια εφεδρική ισχύ για τις στιγμές που ο άνεμος δεν φυσά. Οπότε τώρα συμβαίνουν -σε επίπεδο Βρετανίας κι όχι μόνο Σκωτίας-αυτά για τα οποία οι μηχανικοί προειδοποίησαν τους "παντογνώστες" πολιτικούς πριν χρόνια.

Καταλάβατε μήπως τώρα για ποιο λόγο η ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να υπάγεται σε δημόσιο έλεγχο και να παρέχεται από μόνο μια καθετοποιημένη εταιρεία, προκειμένου να υπάρχουν οικονομίες κλίμακας; Όπως συνέβαινε σ' όλη την ΕΕ, πριν πλακώσει ο νεοφιλελευθερισμός; Ο οποίος οδηγεί σε πανευρωπαϊκή ενοποίηση των συστημάτων ηλεκτρισμού και τη συγκέντρωση της τύχης των Ευρωπαίων σε μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού εταιρείες; Που φυσικά και δεν θα είναι Ελληνικές, Γαλλικές και Γερμανικές θα είναι ...

"It's the economy, stupid!" (Είναι η οικονομία, ηλίθιε!), είχε πει κάποτε ο Κλίντον. "It's the capitalism, stupid!", θα το έλεγε σήμερα. "Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε!"
 
Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".


3 σχόλια:

  1. Παρακολούθησε σε παρακαλώ την ιστοσελίδα newsbeast.gr στην οποία, εδώ και λίγες εβδομάδες, παρουσιάζεται συστηματική και καθημερινή σχεδόν προσπάθεια υποστήριξης των ανεμογεννητριών. Θα ήταν χρήσιμος ο σχολιασμός σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι η μόνη, το ίδιο γίνεται και με το worldenergynews.gr. Μυρίζει "λίστα" ...

      Διαγραφή
    2. Το είδα, μεταφέρει όλα τα παραμύθια του ask4wind της ΕΛΕΤΑΕΝ. Με 75 χιλιάρικα εμφανίζεται στη "λίστα Πέτσα", καθόλου άσχημα. Έχω ήδη γράψει για τα πρώτα, πιθανά θα το συνεχίσω.

      Διαγραφή