Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

8 παρατηρήσεις για την καταστροφή στην Εύβοια: απ' τα 63 μέχρι τα 350 χιλιοστά βροχής είναι πολύ μακρύς ο δρόμος.

Τη νύχτα του Σαββάτου 8 προς Κυριακή 9/8/2020 έπεσε πολλή βροχή στην Εύβοια, με αποτέλεσμα 8 συμπολίτες μας να παρασυρθούν απ' τα νερά και να χάσουν τη ζωή τους. Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων επεχείρησε ν' αποσείσει τις όποιες ευθύνες για το τραγικό αποτέλεσμα, λέγοντας χαρακτηριστικά "Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη. Θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά".

Η πρώτη παρατήρηση είναι πως τα 63 χιλιοστά σε 24 ώρες είναι ήδη πολύ νερό για να προκαλέσουν "πορτοκαλί συναγερμό" με βάση το Meteoalarm. Τα 63 χιλιοστά όμως είναι επικίνδυνα όταν πέφτουν σε μια περιοχή που τα προηγούμενα χρόνια έχει καεί και ξανακαεί και ξανακαεί μέχρι και πριν δυο μήνες, όπως μας λέει το Έθνος. Όταν δεν υπάρχει όχι δάσος, αλλά ούτε χορτάρι στη θέση του, τα 63 χιλιοστά θα δώσουν πλημμυρικά φαινόμενα. Κι αν στα χαμηλά υψόμετρα υπάρχουν μπαζωμένα ρέματα και άναρχη δόμηση, καθόλου πρωτότυπα και τα δυο στη σημερινή Ελλάδα, η συνταγή της καταστροφής είναι έτοιμη.

Η δεύτερη παρατήρηση είναι πως η Εύβοια είναι μια περιοχή της χώρας που πέφτει πολλή βροχή, αλλά και πολύ χιόνι. Δεν είναι τυχαίο πως, βοηθούσης και της γεωλογίας, το μεγαλύτερο μέρος του νησιού είναι καταπράσινο. Μια Πολιτεία που σέβεται τους πολίτες της πρέπει να παρακολουθεί από κοντά τα μετεωρικά κατακρημνίσματα στην Εύβοια.

Η τρίτη παρατήρηση είναι πως η δήλωσή του αυτή, περί μη σωστής πρόβλεψης, προκάλεσε την άμεση αντίδραση των μετεωρολόγων. Ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Θ. Κολυδάς, ευρισκόμενος σε καλοκαιρινή άδεια, ανέβασε στον προσωπικό του ιστότοπο μια πολύ αναλυτική ενημέρωση, απ' όπου και η πιο πάνω εικόνα, με την επισήμανση "Με βάση τις μετρήσεις του Μετεωρολογικού Ραντάρ της Λάρισας, στην περιοχή Ψαχνών-Πολιτικών ..."  Μόνο που προκύπτουν ερωτηματικά: η απόσταση απ' τα 212,38 χιλιοστά που έπεσαν στην περιοχή Ψαχνών-Πολιτικών Εύβοιας μέχρι τα 350 χιλιοστά, που ανέφερε ο Υφυπουργός, δεν είναι καθόλου αμελητέα! 137,62 χιλιοστά είναι υπεραρκετή ποσότητα νερού για να προκαλέσει από μόνη της νεκρούς. Πόθεν λοιπόν προέκυψαν τα 350 χιλιοστά; Άγνωστο!

Η τέταρτη παρατήρηση είναι πως η Μετεωρολογική Υπηρεσία είναι απογυμνωμένη από προσωπικό κι αυτό από μόνο του θα 'πρεπε να έχει προκαλέσει την προσοχή της Πολιτικής Προστασίας. Οι δικές μου πληροφορίες λένε "Ένα άτομο γεωργική Μετεωρολογία (τμηματάρχης), ένα υδρολογία (τμηματάρχης), ένα περιβάλλον (τμηματάρχης), ένα Κλιματολογία (τμηματάρχης)". Αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς, αυτό πια δεν είναι Υπηρεσία, είναι απόκομμα Υπηρεσίας. Ελλάδα, διαλυμένο κράτος ...

Η πέμπτη παρατήρηση είναι πως το Εθνικό Αστεροσκοπείο με τη σειρά του "αδειάζει" τον Υφυπουργό. Στο στιγμιότυπο οθόνης ...
απ' τον ιστότοπο meteo.gr βλέπουμε πως η περιοχή των Ψαχνών-Πολιτικών βρίσκεται ανάμεσα στους Μετεωρολογικούς Σταθμούς Σέττας Εύβοιας και Βατερής-Λίμνης Εύβοιας.

Μόνο που κανείς απ' τους σταθμούς αυτούς δεν έχει καταγράψει τα χιλιοστά βροχής που ανέφερε ο Υφυπουργός! Ο σταθμός της Σέττας, σε υψόμετρο 925μ πάνω στο βουνό, έχει καταγράψει για όλο το μέχρι τώρα (11/8, 16:53) διάστημα του Αυγούστου συνολικά 190,8 χιλιοστά βροχής. Πολύ-πολύ μακριά απ' τα 350 ...

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.

Ο σταθμός Βατερής - Λίμνης Εύβοιας, σε υψόμετρο 130μ, έχει καταγράψει συνολική μηνιαία βροχόπτωση μόλις 48,6 χιλιοστά, προφανώς το θανατηφόρο μπουρίνι δεν πέρασε απ' την περιοχή. Πόθεν λοιπόν έχουν προκύψει τα δεδομένα για τη δήλωση του Υφυπουργού "... η τελευταία επιβεβαιωμένη μέτρηση που έχουμε είναι πάνω από 350 χιλιοστά";

Η έκτη παρατήρηση είναι πως ένας ακόμα μετεωρολόγος, που διαχώρισε τη θέση του απ' τον Υφυπουργό, ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Καλλιάνος: "...μη ρωτάτε εμένα, ρωτήστε τον κ. Χαρδαλιά από που προέκυψε αυτή η πρόγνωση των 63mm για την Εύβοια."

Η έβδομη παρατήρηση είναι πως, κατόπιν εορτής βεβαίως, ο Υφυπουργός έσπευσε να κάνει αναφορά στην "κλιματική αλλαγή", που είναι το εντελώς μοντέρνο φάρμακο "δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν": "είμαστε μπροστά σε φαινόμενα τα οποία χρειάζεται να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές που θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Φαινόμενα τα οποία δεν έχουν ξαναζήσει, που όσο και να βασιστούμε σε μοντέλα πρόβλεψης, αποδεικνύεται ότι η κλιματική αλλαγή, οι συνθήκες δυσκολεύουν". Η δήλωση αυτή μοιάζει να ξεπατικώθηκε με καρμπόν απ' την ανάλογη αναφορά της τέως Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου μετά την καταστροφή της Μάνδρας. Κι εκεί η "κλιματική αλλαγή" έφταιγε, ο κακός μας ο καιρός, όχι τα μπαζωμένα ρέματα κι οι αποψιλώσεις των βουνών.

Και υπάρχει και μια όγδοη παρατήρηση: αν δει κανείς το Γεωπληροφοριακό Χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, στις βουνοκορφές πάνω απ' την περιοχή που πνίγηκε το Σαββατόβραδο έχουν ξεφυτρώσει ατελείωτες αιτήσεις για τοποθέτηση ανεμογ@@ητριών! Μια πυρκαϊά στο δάσος είναι πάντα βολική για να προετοιμάσει το έδαφος, η υλοτόμηση πάντα είναι πιο ακριβή. Αλλά όταν έχεις το ΣτΕ, κάποτε προστάτη του περιβάλλοντος και πλέον ολετήρα του, να χαρακτηρίζει τα αιολικά ως "δημόσιας ωφέλειας", περιμένετε να ενδιαφερθεί κανείς για το αν θα υπάρχει δάσος πάνω απ' τα Ψαχνά-Πολιτικά;

Το τελικό συμπέρασμα είναι πως ενώ οι πολίτες είμαστε ανοχύρωτοι και ανυπεράσπιστοι απέναντι στα φυσικά φαινόμενα, οι πολιτικοί δεν βάζουν μυαλό κι αναζητούν μονίμως άλλοθι για να κουκουλώσουν όπως-όπως τις ευθύνες για το αναποτελεσματικό κράτος. Μόνο που το άλλοθι της "κλιματικής αλλαγής" είναι απλά το δήθεν άλλοθι των μονίμως αποτυχημένων ...

Ενημέρωση 12/8 και συνέχεια στην 5η παρατήρηση: Όπως είδα σε κάποια σχόλια στο FB, ανάμεσα στους Σταθμούς Βατερής και Σέττας υπάρχουν άλλοι δυο Μετεωρολογικοί Σταθμοί, στη Μακρυκάπα και τη Στενή. Οι σταθμοί αυτοί πάντως δεν εμφανίζονται στο δίκτυο meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου, κάτι που φαίνεται στη σχετική εικόνα πιο πάνω.

Ο σταθμός της Μακρυκάπας εμφανίζεται στο δίκτυο Meteoclub κι εμφανίζει συνολική βροχόπτωση για τον Αύγουστο 319,8 χιλιοστά, με τελευταία βροχόπτωση στις 17:45 της 9/8. Ο τύπος του σταθμού είναι Froggit WH1080 και μια αναζήτηση δείχνει πως πρόκειται για σταθμό χαμηλού κόστους (€129,99+ταχυδρομικά), περίπου στο 1/5 της τιμής των σταθμών Davis, που τους συναντούμε πολύ πιο συχνά στο δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου, όπως άλλωστε βλέπουμε για τους σταθμούς Βατερής & Σέττας.

Ο σταθμός της Στενής φαίνεται ν' ανήκει στο δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου, αλλά όχι στο meteo.gr. Τον ξέχασαν; Άγνωστο. Πάντως εμφανίζει μηνιαία βροχόπτωση για τον Αύγουστο 302 χιλιοστά. Ωστόσο ούτε και μ' αυτούς τους δύο σταθμούς επιβεβαιώνεται η δήλωση του Υφυπουργού "... η τελευταία επιβεβαιωμένη μέτρηση που έχουμε είναι πάνω από 350 χιλιοστά". Οπότε θα μείνουμε με την απορία, από πού προέρχεται η μέτρηση.  

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου