Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Δεν θα πιστεύετε τι κάνουν τα νέα κλιματικά μοντέλα CMIP6, σε σχέση με τα προηγούμενα, CMIP5!


Μια εντελώς νέα εργασία, με τίτλο "Context for interpreting equilibrium climate sensitivity and transient climate response from the CMIP6 Earth system models" δημοσιεύθηκε στο Vol 6, No. 26, 24 June 2020 του Science Advances, του American association for the Advancement of Science. Η εργασία εξετάζει τα νέα κλιματικά μοντέλα CMIP6 (Coupled Model Intercomparison Project Phase 6). Οι ερευνητές, από ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία και Καναδά, έχουν μείνει κατάπληκτοι απ' τη συμπεριφορά των νέων μοντέλων και προσπαθούν να εξηγήσουν το τι φταίει!

Το πιο πάνω διάγραμμα δείχνει έξι γενιές κλιματικών μοντέλων απ' τη δεκαετία του 1990. Χρησιμοποιώντας μια κομψή επιστημονική γλώσσα λένε απλά πως "the range of equilibrium climate sensitivity (ECS, a hypothetical value of global warming at equilibrium for a doubling of CO2) is 1.8°C to 5.6°C, the largest of any generation of models dating to the 1990s. - το εύρος της κλιματικής ευαισθησίας στην ισορροπία (ECS, μια υποθετική τιμή της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε ισορροπία για διπλασιασμό του CO2) είναι 1,8°C έως 5,6°C, η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε γενιά μοντέλων που χρονολογούνται στη δεκαετία του 1990."

Η ορολογία των κλιματολόγων δεν είναι κατανοητή στους πολλούς, αλλά, σε πιο απλά Ελληνικά, τα μοντέλα παράγουν "υπερθέρμανση" εκεί που δεν υπάρχει! Χαρακτηριστικό είναι το πιο κάτω διάγραμμα, για τους καλοκαιρινούς μήνες στις Μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ, εκεί όπου κυρίως παράγεται το καλαμπόκι και η σόγια των ΗΠΑ: τα νέα μοντέλα CMIP6 (κόκκινη γραμμή) δείχνουν μεγαλύτερη "υπερθέρμανση" απ' τα προηγούμενα μοντέλα CMIP5 (πράσινη γραμμή) και ακόμα μεγαλύτερη απόκλιση απ' την πραγματικότητα, όπως αυτή καταγράφεται απ' τις παρατηρήσεις/μετρήσεις (μπλε γραμμή). Είναι μάλλον αυτό που λένε "αν δεν σας αρέσει η πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα!"
Το διάγραμμα ανέβασε ο Δρ Roy Spencer, του Πανεπιστημίου Αλαμπάμα-Χάντσβιλ. Οι τρεις χρονοσειρές έχουν ...
τοποθετηθεί σε τρόπο που οι γραμμές τάσης τους να συμπίπτουν στο πρώτο έτος (1970), έτσι ώστε να μπορεί να συγκριθεί ο ποσοτικός προσδιορισμός της μακροπρόθεσμης θέρμανσης από το 1970. Η τάση των 50 ετών με βάση τις μετρήσεις, δηλαδή την πραγματικότητα, είναι μόνο 0,086οC/δεκαετία, η μέση τάση των μοντέλων CMIP5 είναι 4 φορές πιο μεγάλη (0,343οC/δεκαετία) και η τάση των νέων μοντέλων CMIP6 είναι 5,7 φορές πιο μεγάλη (0,495οC/δεκαετία). Η τάση των μοντέλων CMIP6 θα αλλάξει κάπως, καθώς πρόκειται για ομάδα μοντέλων και σταδιακά θα προστίθενται περισσότερα μοντέλα. Πάντως το διάγραμμα συμφωνεί με την εργασία στο Science Advances, τα μοντέλα CMIP6 κατασκευάζουν μεγαλύτερη μέση θέρμανση από τους αποτυχημένους προκατόχους τους CMIP5. Κι ενώ θα περίμενε κανείς τα νέα μοντέλα να προσεγγίζουν τις παρατηρήσεις και την πραγματικότητα, αυτά έχουν τη μεγαλύτερη απόκλιση εδώ και τρεις δεκαετίες! 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Οι ερευνητές αποδίδουν το πρόβλημα στον τρόπο που έχει συμπεριληφθεί στα μοντέλα η συμπεριφορά των νεφών και η αλληλεπίδραση νεφών-αερολυμάτων. Μικρή σημασία έχει η αιτία, πολύ μεγαλύτερη σημασία έχει ότι, όπως τα παλιά, έτσι και τα νέα μοντέλα παράγουν "υπερθέρμανση" εκεί που δεν υπάρχει. Η εντελώς απαράδεκτη αυτή κατάσταση αποδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο πως οι κατασκευαστές των κλιματικών μοντέλων δεν έχουν κατανοήσει τους μηχανισμούς που διέπουν τις αέναες κλιματικές αλλαγές. Κατ' απόλυτη αναλογία, βρίσκονται στην εποχή του "η Γη είναι επίπεδη" κι όποιος δεν συμφωνεί "παρακαλείται να περάσει απ' την Ιερά Εξέταση για προσωπική του υπόθεση". Αλλά με βάση ακριβώς αυτά τα αποτυχημένα μοντέλα χαράσσονται οι πολιτικές για την επιβολή των δήθεν "πράσινων" φόρων, για την ουτοπική απανθρακοποίηση, για τη βύθιση όλο και περισσότερων τόσο σε ενεργειακή όσο και σε πλήρη φτώχεια.

Φυσικά την είδηση για τη νέα αποτυχία των κλιματικών μοντέλων δεν θα τη διαβάσετε σε κανένα απ' τα Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης, αυτά που καθημερινά σας πιπιλίζουν το μυαλό πως ΑΠΕ είναι μόνο τα αιολικά, πως η "πράσινη ενέργεια είναι φθηνή" επειδή το λένε αυτοί και πως απ' την απολιγνιτοποίηση πρέπει να κερδίσουν οι Γερμανικές εταιρείες, ενώ οι Έλληνες πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν ...

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".


4 σχόλια:

  1. Θα ήταν χρήσιμο και το link του άρθρου στο "Science Advances": https://advances.sciencemag.org/content/advances/6/26/eaba1981.full.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον είστε πολύ νέος αναγνώστης και δεν έχετε εξοικειωθεί με τον τρόπο που δίνω τους συνδέσμους. Πάντοτε δίνω τους συνδέσμους! Αυτό που ζητάτε υπάρχει αν κάνετε κλικ στο "λένε απλά", 2η παρ. 3η σειρά, πριν τα κόκκινα γράμματα.

      Διαγραφή
  2. Υπάρχουν ανάλογες μελέτες για άλλες περιοχές, ή μόνο για τη "ζώνη του καλαμποκιού" ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω, δεν το 'χω ψάξει. Τα CMIP6 είναι νέα. Για τα CMIP5 είχαν δημοσιευθεί αρκετά, πως παράγουν "υπερθέρμανση".

      Διαγραφή