Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη, 14 Απριλίου 2015

Τα αδιαφανή οικονομικά της Greenpeace India και η διαφανής προπαγάνδα της Greenpeace Ελλάδας.

Στις 7 Απριλίου 2015 ο Αναπλ. Υπουργός ΠΑΠΕΝ κάλεσε στο Υπουργείο τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ "με βασικό θέμα συζήτησης την όσο το δυνατόν καλύτερη προφύλαξη και ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας". Δεν καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο  γίνεται τέτοια σύσκεψη με κάποιες ΜΚΟ κι όχι με την τοπική αυτοδιοίκηση των εν λόγω περιοχών και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, πολύ περισσότερο που το επόμενο βήμα θα είναι σύσκεψη με το Υπ. Οικονομικών για χρηματοδοτήσεις. Ας ελπίσουμε να μη φτάσουμε να δούμε τις ΜΚΟ να αναγορεύονται είτε σύμβουλοι ενός Αναπλ. Υπουργού που προέρχεται απ' τους "Οικολόγους" είτε διαχειριστές κονδυλίων για τις προστατευόμενες περιοχές. Ευτυχώς την ενέργεια την έχει ο Λαφαζάνης, που μέχρι στιγμής μας τα λέει πολύ καλύτερα. Κι είναι πολύ ενδιαφέρον ...
που οι ΜΚΟ έσπευσαν να διαψεύσουν τη "ναρκισσιστική" παράγραφο της ανακοίνωσης Τσιρώνη, που έβαζε στο στόμα τους τη φράση "Για πρώτη φορά η ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ είναι με το μέρος της κοινωνίας. Οι άνθρωποι που έχουν τοποθετηθεί τώρα στις καίριες θέσεις, δεν είναι κάποιοι πολιτικοί καριέρας με διαφορετική δραστηριότητα, αλλά έχουν προκύψει μέσα από το Κίνημα για την προστασία του περιβάλλοντος".

Παρατηρήσαμε πως απ' τη σύσκεψη του Τσιρώνη απουσίαζε η Greenpeace, ίσως δεν θεωρείται περιβαλλοντική οργάνωση, ίσως δεν την ήθελε ο Τσιρώνης, πάντως δεν την είδαμε και δεν είδαμε και κάποια αντίδρασή της. Εκείνο που είδαμε, είναι πως στις 9 Απριλίου η Διεύθυνση Αλλοδαπών του Υπουργείου Εσωτερικών της Ινδίας ανέστειλε τη διαπίστευση της εκεί Greenpeace για 180 ημέρες και "πάγωσε" επτά τραπεζικούς λογαριασμούς της, δίνοντας προθεσμία 30 ημερών για προσφυγή στο Υπ. Εσωτερικών κατά της απόφασης.

Το ιστολόγιο βρήκε και σας παρουσιάζει σήμερα το έγγραφο του Υπ. Εσωτερικών της Ινδίας με τις αναλυτικές κατηγορίες που απευθύνει. Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει η αναφορά στην πληρωμή μισθού σχεδόν 57 χιλ. ευρώ σε ετήσια βάση σε αλλοδαπό της Greenpeace International, που απασχολήθηκε με απόσπαση στην Ινδία απ' τις 15/9/2013 μέχρι τις 28/2/2014. Δεν είναι λίγα τα λεφτά, ιδίως αν κανείς συνυπολογίσει την ισοτιμία και την αγοραστική ισχύ του ευρώ προς την ινδική ρουπία (1€=~66INR). Μια μικρή αναζήτηση μας έδειξε πως μόλις ο κάτοικος Λονδίνου επαγγελματίας της Greenpeace έφθασε στην Ινδία φρόντισε "να αγωνιστεί για να την προστατέψει απ' τους κινδύνους των πυρηνικών" και στη συνέχεια να αναλάβει το Coal Campaign της Greenpeace Ινδίας, παραμένοντας Climate team leader της Greenpeace International. Ούτε πυρηνικά ούτε και κάρβουνο επιτρέπουν οι "προστάτες" της Greenpeace στις εκατοντάδες εκατομμύρια Ινδών που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα. Αξίζει να θυμηθούμε ότι η Μαρία Αντουανέτα πριν μερικούς αιώνες είχε πει πως "αν οι πεινασμένοι δεν έχουν ψωμί, ας φάνε παντεσπάνι" και το φυσικό επακόλουθο ήταν πως το κεφάλι της κύλισε στη γκιλοτίνα της Γαλλικής Επανάστασης. Ποιος θα προστατέψει τους φτωχούς Ινδούς απ' τους καλοπληρωμένους επαγγελματίες "προστάτες";

Η Greenpeace Ινδίας έσπευσε αυθημερόν να εκφράσει την αντίθεσή της στην απόφαση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και να δηλώσει πως θα προσφύγει στο Υπ. Εσωτερικών. Αυτό που μας κίνησε το ενδιαφέρον είναι η έγγραφη παραδοχή της πως το 30% της χρηματοδότησης της Greenpeace Ινδίας προέρχεται απ' το εξωτερικό και δεν μιλούμε για λίγα λεφτά, μιλούμε για ΙΝR9,6 crore. 1 crore=10.000.000, οπότε μιλούμε για 96 εκατ. ρουπίες (1,45 εκατ. ευρώ) που ήρθαν απ' το εξωτερικό (και 207,6 εκατ. ρουπίες-3,144 εκατ. ευρώ από "χορηγούς" του εσωτερικού). Συνολικά 4,594 εκατ. ευρώ για τη Greenpeace Ινδίας, καθόλου άσχημα! Πολύ θα θέλαμε βέβαια να ξέρουμε από πού ακριβώς πηγάζει αυτός ο "πακτωλός" χρημάτων, που κατευθύνεται όχι μόνο στη Greenpeace, αλλά και σε άλλες παρόμοιες ΜΚΟ, αυτές που πληρώνουν επαγγελματίες ακτιβιστές για να περιφέρονται ανά την υφήλιο και να σώζουν όσους επιμένουν να μη θέλουν να σωθούν από μόνοι τους.


Εντελώς συμπτωματικά, την ίδια ακριβώς χρονική στιγμή που αυτά γίνονται στην Ινδία, είδαμε για μια ακόμα φορά τη Greenpeace Ελλάδας "να βγάζει τη χολή της" ενάντια στο λιγνίτη, υιοθετώντας (τυχαίο;) και αναμασώντας τις πρόσφατες ανευθυνότητες του WWF για την Πτολεμαΐδα 5. Μη τηρώντας ούτε τα προσχήματα, o διεθνολόγος "υπεύθυνος εκστρατείας για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών" μας λέει πως "Στην Ελλάδα η παραγωγή ηλιακής ενέργειας στα σπίτια μας είναι ήδη φθηνότερη (ανηγμένο κόστος) από αυτή που αγοράζουμε από το δίκτυο." Ε, αφού είναι έτσι, υποθέτουμε πως ήδη έχει βάλει Φ/Β τόσο στο σπίτι του όσο και στα γραφεία της Greenpeace κι έχει αποσυνδεθεί απ' το πανάκριβο δίκτυο της ΔΕΗ, οπότε θα μπορεί στο αμέσως επόμενο άρθρο του να μας δημοσιεύσει τις αιτήσεις διακοπής που έκανε και σίγουρα τις έχει κρατημένες. Ο,τιδήποτε άλλο δεν γίνεται αποδεκτό, θα πρόκειται όχι απλά για υποκρισία, αλλά για συνειδητή διάδοση ανακριβών στοιχείων.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Η μόνη απορία είναι πόσα ψέματα μπορεί να χωρέσει η προπαγάνδα σε 10 σειρές. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς, πέρα απ' την "ήδη φθηνή ηλιακή ενέργεια"; Ότι τα εντελώς αναξιόπιστα αιολικά θα αντικαθιστούν όλο και περισσότερο συμβατικές μονάδες, όταν αυτό δεν έγινε πουθενά στον πλανήτη; Ότι η λιγνιτική παραγωγή δεν θα μπορεί να ανταγωνιστεί ΤΕΧΝΙΚΑ τις ΑΠΕ-προσοχή, διεθνολόγος γράφει για τεχνικά-, κάτι που υπερβαίνει τα όρια της προπαγάνδας και αγγίζει τα όρια της φιλοξενίας σε ιατρικό ίδρυμα; Ότι οι μεγάλες εταιρείες εγκαταλείπουν τον άνθρακα, αλλά η Γερμανία π.χ. εισήγαγε το 2014 ποσότητες-ρεκόρ λιθάνθρακα για να τον κρεμάσει προφανώς στο κάδρο κι όχι να τον καίει π.χ. στο Αμβούργο; Ότι γράφει για "αύξηση του λιγνίτη στη ΔΕΗ", την ώρα που η άφρων και εγκληματική σε βάρος της χώρας πολιτική της τελευταίας 15ετίας οδηγεί τη λιγνιτική παραγωγή στην εξαφάνιση; 

Η προπαγάνδα τους έχει γίνει πια εντελώς διαφανής. Ελπίζουμε η νέα κυβέρνηση να φροντίσει να γίνει το ίδιο διαφανής και η χρηματοδότησή τους, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Γιατί, απ’ αυτά που είδαμε στη Greenpeace Ινδίας, φαίνεται πως μάλλον για εκεί έλεγε ο ΓΑΠ το "Λεφτά υπάρχουν" ...


1 σχόλιο:

  1. Η συμπεριφορά της Greenpeace ήταν ανέκαθεν επιλεκτική:
    Όταν έκανε παρεμβάσεις για πυρηνικές δοκιμές, αυτές πάντα είχαν ως στόχο συγκεκριμένες κυβερνήσεις (Γαλλίας, Ρωσίας κλπ).
    Όταν κυνηγούσε παράνομα αλιευτικά, οι πλοιοκτήτες ήταν μη ελεγχόμενων συμφερόντων (Ωνάσης, Ιάπωνες κλπ)
    Η δε προβολή τους (ηρωοποίηση) από συγκεκριμένα ΜΜΕ (πχ ΣΚΑΙ) είναι πάντα υπερβολική έως προκλητική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή