Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Ο ήπιος χειμώνας μείωσε τις Γερμανικές εκπομπές CO2. Ο λιγνίτης; Ακλόνητος το 2014!


Στον πίνακα βλέπουμε τις εκπομπές CO2 απ' τον τομέα ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Γερμανίας, και με μια ματιά προκύπτει πως η μείωση εκπομπών στον εγχώριο λιγνίτη (Braunkohlen) είναι πολύ μικρότερη απ' τα εισαγόμενα καύσιμα, το φυσικό αέριο (Erdgas) και το λιθάνθρακα (Steinkohlen). Θα πρέπει εδώ να θυμηθούμε πως, όπως είχαμε μεταδώσει πέρυσι, το 2013 η Γερμανία έκανε νέο ρεκόρ ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη (160,9TWh) και απλά το 2014 δεν έκανε νέο ρεκόρ (155,8TWh), καθώς η ...
συνολική ηλεκτροπαραγωγή (από όλες τις πηγές) ήταν αρκετά μειωμένη (614,0TWh) σε σχέση με το 2013 (633,2TWh), οπότε ανάλογα προσαρμόστηκε και η λιγνιτική.

Η Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ήταν σαφής κατά την παρουσίαση των στοιχείων: "Wichtigste Ursache für den Emissionsrückgang ist der geringere Einsatz fossiler Brennstoffe. Dieser wiederum ist zu einem großen Teil auf die milde Witterung und den damit verbundenen geringeren Heizenergieeinsatz in Gebäuden und Haushalten zurückzuführen. - Η πιο σημαντική αιτία για τη μείωση των εκπομπών είναι η μικρότερη χρήση των ορυκτών καυσίμων. Αυτό με τη σειρά του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον ήπιο καιρό και τη συνακόλουθη μείωση της χρήσης ενέργειας για θέρμανση κτιρίων και νοικοκυριών."

Οι συνολικές (από όλους τους τομείς) εκπομπές CO2 ήταν το 2014 μειωμένες 4,3% σε σχέση με το 2013 (περίπου 41,3 εκατ. τόννους), ήταν οι χαμηλότερες απ' το 2010 και 27% χαμηλότερα απ' το έτος αναφοράς 1990. Οι εκπομπές απ' τον τομέα μεταφορών αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 3%, λόγω της οικονομικής ανάπτυξης και της μείωσης της τιμής των καυσίμων.

Η Γερμανία έχει πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι το 40% που έχει θέσει ως στόχο για το 2020. Αν συμπέσουν οικονομική ανάπτυξη, χαμηλές τιμές καυσίμων και βαρύς χειμώνας οι εκπομπές της Γερμανίας θα εκτοξευθούν σε πρωτοφανή επίπεδα και "η προστασία του κλίματος" θα πάει περίπατο!

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Όπως είχαμε δει σε πρόσφατη ανάρτηση, έχοντας εγκαταστήσει μέχρι και το 2012 29,9GW αιολικά και 32,44GW ηλιακά, συνολικά 62,34GW, τέσσερις φορές τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ από όλες τις πηγές στην Ελλάδα, η Γερμανία είχε το 2012 σχεδόν τις ίδιες εκπομπές CO2 απ' τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής και της θερμότητας όπως το 1991. Τα 62,34GW αιολικά+Φ/Β το 2012 στη Γερμανία ήταν μάλιστα ήδη 26% περισσότερα απ' την εγκατεστημένη ισχύ σε λιγνιτικά+λιθανθρακικά εργοστάσια (49,32GW). Στο τέλος του 2014 (στοιχεία Νοεμβρίου) η εγκατεστημένη ισχύς αιολικών και Φ/Β είχε φτάσει στα 73,8GW, σχεδόν πέντε φορές τη συνολική από όλες τις πηγές εγκατεστημένη ισχύ της Ελλάδας, και βλέπετε στον πάνω πίνακα την κατάσταση με τις εκπομπές CO2. Όσα αιολικά & Φ/Β και να βάλει η Γερμανία, αν θέλει να μειώσει δραστικά τις εκπομπές της πρέπει ή να καταργήσει το χειμώνα ή να ρίξει την οικονομία σε ύφεση!

Κι επειδή ούτε το ένα γίνεται, ούτε και το άλλο, τρέχει να βάλει καλώδια με τη Νορβηγία κι όλες τις γύρω χώρες, μήπως και μπορέσει να τους εξάγει το αιολικό & Φ/Β της πρόβλημα και να εισάγει αξιόπιστο ρεύμα, προκειμένου να μειώσει στη συνέχεια τις εκπομπές απ' την ηλεκτροπαραγωγή της. Θα έπεφτε πολύ γέλιο αν και οι γειτονικές της χώρες είχαν ακολουθήσει το δρόμο της αποσταθεροποίησης των ηλεκτρικών τους συστημάτων, κλείνοντας πυρηνικά κι ανθρακικά εργοστάσια και βάζοντας αιολικά & Φ/Β. Στο τέλος δεν θα είχε κανείς επάρκεια ρεύματος και το Ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο θα κατέρρεε κάποιο κρύο βράδυ σε ένα μεγαλοπρεπέστατο μπλακ άουτ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου