Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου 2015: πανηγυράκι ανασύνταξης δυνάμεων, αλλά κάτι έχει αλλάξει φέτος.

Στις 15 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου και η ΕΛΕΤΑΕΝ προγραμματίζει εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες γίνονται, όπως βλέπετε στη σχετική αφίσα, "υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ" κι όχι του ΥΠΑΠΕΝ, όπως εδώ και δυο μήνες ονομάζεται το Υπουργείο. Δεν πήραν ακόμη είδηση πως το "Κλιματικής Αλλαγής" μας τελείωσε ή του κάνουν το μνημόσυνο;

Θα ήταν πολύ καλό αν μπορούσε να μας πει η ΕΛΕΤΑΕΝ κατά πόσο θα φυσάει κάπου στην Ελλάδα στις 15 Ιουνίου και με τι ταχύτητα ανέμων, καθώς δεν αρκεί απλά να κουνιούνται τα φύλλα των δένδρων. Ακόμα κι αν εγκαταστήσουμε στην Ελλάδα όλες μαζί τις ανεμογεννήτριες Γερμανίας, Δανίας, Ισπανίας και λοιπών αιολικών δυνάμεων, αν δεν φυσάει και μάλιστα σταθερά και πάνω από τουλάχιστον 5 μποφόρ, ρεύμα δεν πρόκειται να υπάρχει, καθώς με τα 3 μποφόρ οι πτερωτές μόλις που περιστρέφονται και για να πιάσουν την ονομαστική τους ισχύ χρειάζονται τουλάχιστον 7 μποφόρ. Φυσικά και δεν ξέρουν αν θα φυσάει στις 15 Ιουνίου, η μετεωρολογία δεν έχει φθάσει ακόμα σε τέτοια επίπεδα πρόβλεψης, ας κοιτάξουν λοιπόν σε μια κρυστάλλινη σφαίρα για να μας πουν. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ...
κανείς δεν μπορεί να μας βεβαιώσει αν στις 15 Ιουνίου θα έχουμε ρεύμα, σε περίπτωση που βάλουμε ακόμα και 200GW αιολικών.

Κατά την αναζήτηση χορηγών για τις εκδηλώσεις η ΕΛΕΤΑΕΝ διακίνησε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο αναφέρεται σε "ψεύδη και συκοφαντίες που ανέξοδα αναπαράγονται σε επώνυμα αλλά κυρίως ανώνυμα blogs". Να τους ενημερώσουμε καταρχήν πως υπάρχει όρος στην Ελληνική γλώσσα για τα blogs και είναι "ιστολόγια". Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε ποια ιστολόγια αναφέρεται, καθώς δεν μας διαφωτίζει και ιδιαίτερα για το τι θεωρεί "ψεύδη και συκοφαντίες". Στο μήνυμα πάντως είδαμε πως "Η Παγκόσμια Ημέρα του Ανέμου αποσκοπεί στην εξοικείωση του κοινού με την τεχνολογία της Αιολικής Ενέργειας και των Ανεμογεννητριών και στην ενημέρωσή του για τα οφέλη της αιολικής ενέργειας και των ΑΠΕ γενικότερα, που προσφέρουν μια βιώσιμη ενεργειακή λύση παράγοντας ενέργεια η οποία είναι Καθαρή, Ασφαλής, Φθηνή, Ανεξάντλητη, Εγχώρια και συμβάλλει στην Ενεργειακή Ανεξαρτησία, στην Εθνική Οικονομία, στην Προστασία του Περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής." Μήπως τα ψέματα και τις ανακρίβειες τα λέει η αιολική προπαγάνδα; 

Εάν η αιολική ενέργεια τα κάνει όλα αυτά που λέει το μήνυμα, γιατί κανένας δεν τα πιστεύει και στην Κρήτη ξεσηκώθηκαν χιλιάδες πολίτες, προσφέυγοντας στο ΣτΕ ενάντια στα φαραωνικά πάρκα που σχεδιάζονται για το νησί; Και η ίδια αντίδραση υπάρχει σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας, στη Σκύρο, την Άνδρο, την Τήνο, την Ημαθία, κλπ. Και παγκοσμίως έχουν αναπτυχθεί πολλά κινήματα ενάντια στα αιολικά, ενώ δεν είδαμε ποτέ ανάλογα κινήματα ενάντια π.χ. στα υδροηλεκτρικά ή τα Φ/Β.

Ηλεκτρισμό χρειαζόμαστε 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα. Σταθερά, αξιόπιστα, προγραμματισμένα, με πηγές παραγωγής που να μπορούν να συγχρονιστούν στο σύστημα που δουλεύει στα 50Hz, για να εξισορροπήσει την προσφορά με τη ζήτηση ηλεκτρισμού. Ο άνεμος πουθενά δεν φυσά σταθερά, αξιόπιστα, προγραμματισμένα. Πώς να ταιριάξει η εντελώς ακανόνιστη καμπύλη απόδοσης ενός αιολικού πάρκου με την εντελώς ομαλή και προβλέψιμη καμπύλη ζήτησης φορτίου; Δεν χρειάζονται "υψηλά" μαθηματικά για να δει κανείς πως πρόκειται για μεγέθη εντελώς ασυσχέτιστα μεταξύ τους.

Η αιολική ενέργεια δεν είναι φθηνή, όπως ισχυρίζεται η ΕΛΕΤΑΕΝ ή όσοι επενδύουν στα αιολικά. Για να την εμφανίσουν πλασματικά ως φθηνή, έντεχνα μετρούν το κόστος στην έξοδο της ανεμογεννήτριας, προκειμένου να αποσιωπήσουν τα ατελείωτα χιλιόμετρα δικτύων υψηλής τάσης που χρειάζονται σε αναβάθμιση δικτύων για να διαχυθεί το πρόβλημα της τυχαιότητας της παραγωγής. Έντεχνα αποσιωπούν το κόστος των συστημάτων αποθήκευσης σε μπαταρίες ή συστήματα αντλησιοταμίευσης, προκειμένου να μετατραπεί η τυχαία και γι' αυτό άχρηστη αιολική ενέργεια σε αποθηκευμένη και γι' αυτό σταθερά διαθέσιμη και αξιοποιήσιμη με ελεγχόμενο ρυθμό ενέργεια. Έντεχνα αποσιωπούν το κόστος της απαραίτητης διαρκώς διαθέσιμης, "στρεφόμενης" εφεδρείας, από ακριβά συστήματα ορυκτών καυσίμων, που να είναι σε συνεχή ετοιμότητα να παρέμβουν μόλις πέσει απροειδοποίητα η ένταση των ανέμων. 

Οι στρεφόμενες εφεδρείες δεν είναι πρόβλημα για χώρες που έχουν ήδη πολύ φυσικό αέριο ή πολλά υδροηλεκτρικά στο ηλεκτρικό τους σύστημα. Αλλά για χώρες σαν την Ελλάδα, που τα υδροηλεκτρικά είναι δυσεύρετα και πολύτιμα για τις αρδεύσεις και το φυσικό αέριο είναι πλήρως εισαγόμενο, οι στρεφόμενες εφεδρείες για να αντισταθμίζουν την τυχαιότητα της λειτουργίας των αιολικών είναι μια πολύ ακριβή πολυτέλεια. Ουδόλως πρέπει να μας απασχολεί λοιπόν αν π.χ. η Βρετανία έβαλε πολλά αιολικά, καθώς αυτή έχει πολύ δικό της φυσικό αέριο στη Βόρειο Θάλασσα, ενώ εμείς δεν έχουμε. Κι έχουμε πει από πέρυσι γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ η "Δανία του Νότου".

Η Γερμανία είχε εγκατεστημένη ισχύ αιολικών 35,678GW στις 29.10.2014 και η αποδιδόμενη ισχύς τους στις 21:00 της 4.2.2015 ήταν μόλις 0,885GW, απόδοση μόλις 2,5%! Στη Βρετανία είδαν την παραγόμενη ενέργεια από υπεράκτια αιολικά, εκεί που υπάρχει το καλύτερο αιολικό δυναμικό, να μειώνεται, παρά την αύξηση στην εγκατεστημένη ισχύ, λόγω έλλειψης ανέμων. Στα δικά μας Μη Διασυνδεμένα Νησιά (ΜΔΝ), που ηλεκτροδοτούνται πανάκριβα με πετρέλαιο και θέλουμε επειγόντως μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης, είδαμε το 2014, με περισσότερη εγκατεστημένη ισχύ σε αιολικά να μειώνεται η παραγωγή ενέργειας. Δεν υπάρχει άλλο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής που ν' αυξάνεις την ισχύ και να παίρνεις ΛΙΓΟΤΕΡΗ ενέργεια! Κατά τα λοιπά φυσικά και είναι πολύ "φθηνή", πραγματικά, η αιολική ενέργεια!

Η αιολική ενέργεια δεν είναι ανεξάντλητη, παύει να υπάρχει μόλις σταματήσει να φυσάει κι αυτό συμβαίνει πολύ-πολύ συχνά. Το έζησε τραγικά η Ιφιγένεια, το περιγράφει πολύ γλαφυρά ο Όμηρος. Το βλέπουμε παντού στις χώρες της Ευρώπης που επένδυσαν στα αιολικά, το βλέπουμε παντού στην Ελλάδα, το είδαμε πολύ χαρακτηριστικά και τεκμηριωμένα στο ιστολόγιο για τις 4 Απριλίου 2015. Για να είναι ανεξάντλητη απαιτεί συστηματική αποθήκευση κι αυτό το ξέρουν πρώτοι απ' όλους οι Γερμανοί, που κατασκευάζοντας εργοστάσια ηλεκτρόλυσης κάνουν την ακριβή αιολική ενέργεια ακόμα πιο ακριβή. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ, που έχουν πλέον το φθηνό σχιστολιθικό αέριο και πετρέλαιο, προσανατολίζονται για το μέλλον στον ήλιο, όχι στον άνεμο.

Η αιολική ενέργεια δεν συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Για να φθάσουν οι γιγαντιαίες πλέον ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές χρειάζονται διάνοιξη νέων χωματόδρομων ικανού πλάτους για να χωρέσουν νταλίκες των 16 μέτρων. Για να κατασκευαστούν οι βάσεις τους χρειάζεται διάνοιξη λάκκων μεγάλων διαστάσεων, οπότε δρόμοι και λάκκοι ισοπεδώνουν τις βουνοκορφές. Οι περιστρεφόμενες φτερωτές είναι παγίδα θανάτου τόσο για τα μεταναστευτικά όσο και για τα αρπακτικά πουλιά. Στο πάνω δεξιά μέρος του ιστολογίου μπορείτε να δείτε το καταπληκτικό βίντεο, που δείχνει ένα μεγαλοπρεπή γύπα να πέφτει θύμα μιας όχι ιδιαίτερα μεγάλης ανεμογεννήτριας στα Αστερούσια βουνά της Κρήτης τον Οκτώβριο 2009. Κατά την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία το συγκεκριμένο πάρκο έχει εξελιχθεί σε βασική απειλή για τη βιοποικιλότητα, καθώς είναι εγκατεστημένο μέσα σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura 2000, εντός της οποίας αναπαράγεται σημαντικός πληθυσμός του γύπα (όρνιου), που είναι απειλούμενο είδος. Αλλά αυτά για την ΕΛΕΤΑΕΝ δεν έχουν και τόση σημασία, αφού και οι λαθροκυνηγοί πυροβολούν τα αρπακτικά, οπότε μάλλον η ΕΛΕΤΑΕΝ εξισώνει τα αιολικά με λαθροθήρες.

Η αιολική ενέργεια δεν συμβάλλει στην "αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής", καθώς δεν οδηγεί σε ουσιαστική μείωση των εκπομπών "αερίων του θερμοκηπίου". Το αποδεικνύουν τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για τη Γερμανία και τις άλλες χώρες που έβαλαν πολλά αιολικά, αλλά δεν είδαν τις εκπομπές CO2 από την ηλεκτροπαραγωγή να μειώνονται. Εκείνο που αποδεδειγμένα μειώνει τις εκπομπές CO2 είναι η ύφεση της οικονομίας, όπως έγινε μετά το 2008, είναι ο ήπιος χειμώνας που μειώνει τη ζήτηση ενέργειας, είναι το να κλείσεις εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα και να κάνεις εισαγωγές ρεύματος από άλλες χώρες, ιδίως απ' αυτές που έχουν πολλά πυρηνικά ή υδροηλεκτρικά και μπορούν να προσφέρουν φθηνό κι αξιόπιστο ηλεκτρισμό. Ίσως γι' αυτό και η δική μας ΔΕΗ, υπό την Προεδρία του πρώην Προέδρου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Αιολική Ενέργεια, κατάφερε ν' αυξήσει τις εισαγωγές ρεύματος σε πρωτοφανή επίπεδα. Με τη λιγνιτική παραγωγή στο μόλις 34% στο Α΄ τρίμηνο 2015 και τις εισαγωγές στο απίστευτο 24%, μάλλον πρέπει να σκεφτόμαστε πια να μεταναστεύουμε σε άλλη χώρα. Εκτός κι αν η νέα κυβέρνηση καταφέρει να στρίψει το καράβι, που οι προηγούμενοι το έστειλαν κατευθείαν στα βράχια. 

Η αιολική ενέργεια αποτελεί και εστία διαφθοράς, καθώς ξέσπασε στην Ισπανία το σκάνδαλο χρηματισμού πολιτικών και δημοσίων υπαλλήλων για να εξασφαλίζουν σε εταιρείες άδειες εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην περιοχή Καστίλλης-Λεόν μεταξύ 2003 και 2007. 110 εκατομμύρια ευρώ σε μίζες βρήκε το Ισπανικό ΣΔΟΕ, έστειλε την υπόθεση στην Εισαγγελία Διαφθοράς και η έρευνα συνεχίζεται. Δεν πρόκειται για κάτι καινοφανές για τις άδειες των αιολικών, έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων σκανδάλων χρηματισμού π.χ. στη La Muela και στα Κανάρια Νησιά το 2009, στο Σικελικό Mazara del Vallo, στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κορσική, κλπ. Οι υψηλές εγγυημένες ταρίφες για τις πληρωμές των αιολικών δημιούργησαν μια εστία εγγυημένης αναδιανομής χρημάτων από τις τσέπες των καταναλωτών προς τις τσέπες των επιτήδειων, με τις ευλογίες βέβαια της ΕΕ, που έκανε υποχρεωτική την εγκατάσταση ΑΠΕ μέχρι το 2020. 

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Στη σημερινή Ευρώπη βέβαια οι εστίες διαφθοράς έχουν πολλαπλασιαστεί, οπότε δεν πρέπει να θεωρούμε πως αυτά γίνονται μόνο στην αιολική ενέργεια. Η αποκάλυψη του σκανδάλου ωστόσο στην Ισπανία δίνει μια καλή αφορμή και στη νέα μας κυβέρνηση να ζητήσει από το ΣΔΟΕ τη διερεύνηση π.χ. του τρόπου και της διαδικασίας χαρακτηρισμού εκτάσεων από τις δασικές υπηρεσίες για ανάπτυξη αιολικών πάρκων στη χώρα μας. Τώρα βέβαια, όταν έχει καταπατηθεί και κτιστεί όλη η Αττική κι όταν τα πευκοδάση της Στερεάς έχουν μετατραπεί σε ελαιώνες ψάχνουμε βελόνα στ' άχυρα, αλλά ποτέ δεν είναι αργά να αναζητηθεί το μαύρο χρήμα, ιδίως όταν η χώρα είναι χρεοκοπημένη και χρειάζεται επειγόντως πόρους. 

Υπάρχουν ΑΠΕ αξιόπιστες που ηλεκτροδοτούν, όπως τα νερά και η γεωθερμία, η βιομάζα και το βιοαέριο, όσο κι αν κάποια απ' αυτά τα συστήματα είναι και πολύ ακριβά και περιορισμένης δυναμικότητας. Και υπάρχουν ΑΠΕ λιγότερο αξιόπιστες, όπως τα Φ/Β που το βράδυ είναι νεκρά ή εντελώς αναξιόπιστες, όπως τα αιολικά, που δεν μπορούν να ενταχθούν ομαλά σε σχετικά μικρά ηλεκτρικά συστήματα όπως το Ελληνικό, απαιτούν μεγάλες διασυνδέσεις για να διαχέεται το πρόβλημα της τυχαιότητας της παραγωγής. Διασυνδέσεις όπως π.χ. της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα. Κι αν η ΕΕ μας επιβάλλει να βάζουμε ΑΠΕ για να δουλεύει η Γερμανική βιομηχανία, ας διαλέξουμε τουλάχιστον συστήματα αξιόπιστα, που ηλεκτροδοτούν, κατάλληλα για το δικό μας διασυνδεμένο ή το μη διασυνδεμένο σύστημα και προσαρμοσμένα στις δικές μας συνθήκες. Στο τέλος της ημέρας ο λογαριασμός σε μας καταλήγει ...




2 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για το έγκυρο & ανατρεπτικό ιστολόγιο σας!

    Η προπαγάνδα υπέρ των ΑΠΕ αρχίζει να καταρρέει και αυτό οφείλεται και στη δική σας προσπάθεια...
    'Αλλωστε "ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται"!!!

    ----------------------------------------
    Μια μικρή "μυθολογική" επισήμανση:

    Η θυσία της Ιφιγένειας στην Αυλίδα αναφέρεται στα "Κύπρια Έπη" (μέρος των Κυκλίων Επών) που αποδίδονται στον Ηγησία (ή Ηγησίνο) ή στον Στασίνο (από τη Σαλαμίνα της Κύπρου).
    Ο Όμηρος στην "Ιλιάδα" & "Οδύσσεια" δεν ασχολήθηκε καθόλου με το περιστατικό της Αυλίδας...

    Σχετικά με τα Κύκλια Έπη :

    http://www.gmichail.com/2013/04/epic-cycle.html

    http://argolikivivliothiki.gr/2009/12/11/%CE%BA%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%AD%CF%80%CE%B7/

    ΑπάντησηΔιαγραφή