Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

"Das ist ökonomischer Irrsinn. Hände Weg von der Braunkohle!" - "Αυτό είναι οικονομική τρέλα. Κάτω τα χέρια απ' το λιγνίτη!"

Δεν το λέει το ιστολόγιο, το λένε ανοιχτά πια στη Γερμανία. Η Energiewende, η περίφημη ενεργειακή μετάβαση σε οικονομία όχι απλά "χαμηλού άνθρακα", (τα πυρηνικά δεν εκπέμπουν CO2), αλλά βασισμένη σε αιολικά και Φ/Β, έχει φέρει στα όριά τους τους εργάτες της βιομηχανίας του κλάδου ορυχείων-χημικών-ενέργειας. 15 χιλ. εργάτες απ' τις λιγνιτοπαραγωγές περιοχές διαδήλωσαν το Σάββατο 25/4 στο Βερολίνο ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλλει νέο φόρο "κλιματικής αλλαγής", προκειμένου να περικόψει 22 εκατ. τόνους CO2 από τις εκπομπές της Γερμανίας. Αυτές που 14 χρόνια μετά το νόμο EEG και την έναρξη της Energiewende δεν λένε με τίποτα να μειωθούν, σύμφωνα με τα ...
επίσημα στοιχεία τόσο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος μέχρι το 2012 όσο και τα πλέον πρόσφατα για το 2014. Κι ας έχει εγκαταστήσει η Γερμανία 74GW αιολικά & Φ/Β, η απλή αλήθεια είναι αυτό που γράφει η κίτρινη κορδέλα της φωτογραφίας που κρατούν οι λιγνιτωρύχοι στο συλλαλητήριο του Βερολίνου, απ' όπου οι φωτογραφίες: "Wir elektrisieren Deutschland - Εμείς ηλεκτροδοτούμε τη Γερμανία"! Με τα "μόλις" 21,2GW λιγνιτικών μονάδων.


Ποιος πληρώνει το λογαριασμό της "μετάβασης"; "Die Energiewende wird nicht von denen bezahlt, die von ihr profitieren" - Άλλοι πληρώνουν το λογαριασμό της Energiewende κι άλλοι κερδίζουν απ' αυτήν" είπε στην ZEIT ONLINE ο "δικός μας" Μιχάλης Βασιλειαδης, Πρόεδρος από τον Οκτώβριο 2009 του Συνδικάτου IG BCE (Industriegewerkschaft Bergbau, Chemie, Energie), τρίτη μεγαλύτερη ένωση εργαζομένων μετά τις IG Metall και Verdi, με σχεδόν 700.000 μέλη. Μέχρι στιγμής η Energiewende έχει προσθέσει στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών, του εμπορίου και της βιοτεχνίας πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως έγραψε τον περασμένο Σεπτέμβριο το Bloomberg. Χρήματα που βγήκαν απ' τις τσέπες των πολιτών για να στηρίξουν τις περίφημες "πράσινες" θέσεις εργασίας και να καταλήξουν σε εντελώς συγκεκριμένες τσέπες, όσων ανέβηκαν πρώτοι στο τρένο της "πράσινης" τρέλας. Τυχαίο ότι γέμισε με τα πανάκριβα Φ/Β ο πλούσιος Γερμανικός Νότος, στη Βαυαρία και τη Βάδη-Βιρτεμβέργη, αλλά όχι η φτωχή Ανατολική Γερμανία;


"Πληρώνουμε ήδη φόρο άνθρακα, μέσω του συστήματος εμπορίας εκπομπών, δεν χρειαζόμαστε και νέο, ο νέος φόρος του Γκάμπριελ είναι εντελώς άκαιρος" είπε ο Βασιλειάδης. "Ja, das wäre schön, wenn wir uns den Brennstoff so modellieren, dass er zu unseren Zielen passt. Ich habe nichts gegen Gas. Aber wir müssen es importieren und es ist zurzeit sieben Mal so teuer wie Braunkohle. Wir sprechen viel zu wenig über Preise. Die Braunkohle ist im Moment der einzige subventionsfreie Energieträger. Und den wollen wir jetzt auch noch so verteuern, dass er aus dem Markt fliegt? Das halte ich für ökonomischen Irrsinn. Das kostet uns nicht nur in der Braunkohle Arbeitsplätze, sondern auch in der Industrie, wenn wir die Investitionen und Produktionen ins Ausland verlagern, wo Energie viel billiger ist. Das ist bereits ein Trend, den das Aus für die Braunkohle nochmals verschärfen würde." - Θα ήταν ωραία να ταιριάξουμε το μοντέλο του καυσίμου με τον κλιματικό στόχο. Δεν έχω τίποτα εναντίον του αερίου. Αλλά πρέπει να το εισάγουμε και είναι ήδη επτά φορές πιο ακριβό απ' το λιγνίτη. Μιλάμε πολύ λίγο για τις τιμές. Ο λιγνίτης αυτή τη στιγμή είναι η μόνη πηγή ενέργειας χωρίς επιδοτήσεις. Και θέλουμε να τον κάνουμε ακριβό, για να τον πετάξουμε απ' την αγορά; Νομίζω ότι αυτό είναι οικονομική τρέλα. Αυτό μας κοστίζει όχι μόνο σε θέσεις εργασίας στο λιγνίτη, αλλά και στη βιομηχανία, αν έχουμε στρέψει τις επενδύσεις και την παραγωγή προς χώρες όπου η ενέργεια είναι πολύ φθηνότερη. Αυτό είναι ήδη μια τάση, την οποία θα επιδεινώσουμε με την έξοδο απ' το λιγνίτη."

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Η έξοδος απ' το λιγνίτη θα οδηγήσει στη Γερμανία ολόκληρες περιοχές σε κοινωνικό μπλακάουτ. Τώρα έρχεται η ώρα των δύσκολων αποφάσεων, για τους πολιτικούς εκείνους που αγνόησαν τα τεχνικά δεδομένα και νομίζουν πως μπορούν να υποτάξουν την φυσική στα δικά τους κελεύσματα. Οι εργαζόμενοι το ξέρουν και στο Ορυχείο Garzweiler σηκώθηκαν απ' τις 4 τα ξημερώματα για να πάρουν το λεωφορείο και να βρεθούν στις 14:30 μπροστά στο Υπ. Οικονομικών κι από εκεί στην Καγκελαρία, βροντοφωνάζοντας "Hände Weg von der Braunkohle! - Κάτω τα χέρια απ' το λιγνίτη μας!" 300 λεωφορεία μετέφεραν στο Βερολίνο εργαζόμενους της RWE στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, της Vattenfall στη Σαξονία και Βρανδεμβούργο, της Mibrag στη Σαξονία και Σαξονία-Άνχαλτ καθώς και την ευρύτερη περιοχή του Ρουρ, ενώ πολλοί πήγαν και με ΙΧ. Ο ήλιος έλουζε τους εργάτες στο Βερολίνο, την ίδια ώρα που η βροχή μούσκευε εχθρούς του λιγνίτη, που αντιδιαδήλωναν στο Ορυχείο Garzweiler. Συμβολικό; Ή απλά τυχαίο; Μεταξύ των ομιλητών, οι Υπουργοί Οικονομικών της Σαξονίας και του Βρανδεμβούργου, καθώς επίσης και ο Υπουργός Δημοσίων Έργων της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όλοι του SPD, προσπαθώντας να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα που δημιουργεί ο νέος φόρος του Γκάμπριελ.

"Wir wollen Respekt und Anerkennung für uns - Θέλουμε σεβασμό και αναγνώριση για μας", είπε ο Βασιλειάδης και οι συγκεντρωμένοι απάντησαν με "χορωδία" από σφυρίχτρες. "Wir versorgen Deutschland Tag und Nacht mit Energie! - Εφοδιάζουμε τη Γερμανία με ενέργεια ημέρα και νύχτα! Και ξανά οι σφυρίχτρες. "Aber wir werden oft respektlos behandelt. - Αλλά συχνά μας αντιμετωπίζουν χωρίς σεβασμό", μέσα σε πανδαιμόνιο από τις σφυρίχτρες. 

Το Δεκέμβριο είχαμε παρουσιάσει τις απόψεις του Patrick Graichen, εκτελεστικού διευθυντή του Agora Energiewende, του μεγαλύτερου think tank της Γερμανίας σε θέματα Κλιματικής & Ενεργειακής Πολιτικής, που ήταν απολύτως ξεκάθαρος: "Wir haben uns geirrt bei der Energiewende. Nicht in ein paar Details, sondern in einem zentralen Punkt. Die vielen neuen Windräder und Solaranlagen, die Deutschland baut, leisten nicht, was wir uns von ihnen versprochen haben. Wir hatten gehofft, dass sie die schmutzigen Kohlekraftwerke ersetzen würden, die schlimmste Quelle von Treibhausgasen. Aber das tun sie nicht." - Κάναμε λάθος στην ενεργειακή μετάβαση. Όχι σε μερικές λεπτομέρειες, αλλά σε ένα κεντρικό σημείο. Οι πολλές νέες ανεμογεννήτριες και ηλιακοί συλλέκτες, στους οποίους βασίζεται η Γερμανία, δεν κάνουν αυτά που αναμέναμε από αυτούς. Ελπίζαμε ότι θα αντικαταστήσουν τα βρώμικα εργοστάσια άνθρακα, τη χειρότερη πηγή των αερίων του θερμοκηπίου. Αλλά δεν το κάνουν.

Και συνέχιζε: "Η Γερμανική "πράσινη" ηλεκτρική ενέργεια ρέει στο δρόμο της μικρότερης ηλεκτρικής αντίστασης. Μέσω της Ολλανδίας συνεχίζει να ρέει προς το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία κι από εκεί στην Ιταλία. Σε πολλές από αυτές τις χώρες το αέριο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παροχή ρεύματος. Η επιδοτούμενη πράσινη ενέργειά μας μπορεί ακόμα να κλείσει πολλές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φυσικού αερίου σε γείτονές μας πριν να αποσυρθεί η πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα από την αγορά της Γερμανίας." Και δεν κλείνει μονάδες φυσικού αερίου μόνο στους γείτονες, κλείνει ακόμα και τα πιο σύγχρονα εργοστάσια της Γερμανίας, μόλις 4 ετών και με το μεγαλύτερο παγκοσμίως βαθμό απόδοσης.

Πραγματικά μέγα success story αυτή η Energiewende! Πρώτα διαλύει τον ηλεκτρισμό, τώρα διαλύει και την κοινωνία!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου