Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Είχαμε τελικά μια νέα "Υπόθεση Μποσμάν" στην Ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού ή όχι;


Πριν τρεις βδομάδες σας είχαμε πει για την Υπόθεση Ålands Vindkraft AC vs. Εnergimyndighten - Case C-573/12, που εκδικαζόταν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Θυμίζουμε ότι η Ålands Vindkraft AB είναι μια φινλανδική εταιρεία, που έχει αιολικό πάρκο στα νησιά Åland. Τα νησιά βρίσκονται σε φινλανδικά νερά, στην είσοδο του κόλπου της Βοθνίας, μεταξύ Σουηδίας και Φινλανδίας, αλλά συνδέονται στο σουηδικό ηλεκτρικό δίκτυο και το αιολικό πάρκο πουλάει την ενέργεια στη Σουηδία. Το 2009 η Ålands Vindkraft υπέβαλε αίτηση για Σουηδικό "πράσινο πιστοποιητικό", (μορφή επιδότησης των ΑΠΕ), αλλά η αρμόδια Σουηδική Αρχή απέρριψε την αίτηση, με το αιτιολογικό ότι μόνο εταιρείες εγκατεστημένες στη Σουηδία είναι επιλέξιμες για επιδότηση.

Η Ålands Vindkraft προσέφυγε στα Σουηδικά δικαστήρια, με το αιτιολογικό ότι η απόρριψη της αίτησής της αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης διακίνησης των αγαθών στην ΕΕ και ιδίως το άρθρο 34 της ΣΛΕΕ. Το Δεκέμβριο 2012 το Διοικητικό Δικαστήριο του Linköping έθεσε 4 προδικαστικά ερωτήματα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου και στις 28 Ιανουαρίου 2014 ο εισηγητής της υπόθεσης Γενικός Εισαγγελέας Yves Bot γνωμάτευσε υπέρ της φινλανδικής εταιρείας.

Ωστόσο, σε μια ασυνήθιστη εξέλιξη, στις 1 Ιουλίου το Δικαστήριο ανέτρεψε την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα και αποφάνθηκε ότι το Σουηδικό σύστημα, ενίσχυσης των ΑΠΕ μόνο εφόσον είναι μέσα στα δικά τους σύνορα, είναι συμβατό με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αυτό επέτρεψε σε άλλα κράτη-μέλη, ξέρετε ποια, να ξεφυσήσουν με ανακούφιση, καθώς τους επιτρέπει να αποφύγουν μια ριζική αναθεώρηση της νομοθεσίας τους για την ενίσχυση των ΑΠΕ.

Αν η εισήγηση γινόταν δεκτή, θα άνοιγαν κυριολεκτικά οι "ασκοί του αιόλου" στην Ευρωπαϊκή αγορά ΑΠΕ, καθώς π.χ. τα υπεράκτια αιολικά της Σουηδίας θα μπορούσαν να πουλάνε στη Δανία και τη Γερμανία και να επιδοτούνται από τη Γερμανία, βάσει των προβλέψεων του νόμου EEG (ή οι Δανέζικες αιολικές φάρμες στη Γερμανία)! Αυτό φυσικά δεν άρεσε καθόλου στη Γερμανική κυβέρνηση και εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών είχε δηλώσει έγκαιρα ότι η εισήγηση δεν δεσμεύει το Δικαστήριο, που μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά. Προφητικός ο Γερμανός; Ή μήπως όχι και τόσο;

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός ενέργειας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαιρέτισε την απόφαση, είπε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τη συνέχιση της στήριξης των ΑΠΕ και ότι, κατά τη γνώμη του, δεν υπάρχουν πλέον άλλα εμπόδια που να σχετίζονται με τις κρατικές ενισχύσεις των ΑΠΕ στην έγκριση του νέου νόμου EEG 2.0 από την Κομισιόν.

Ωστόσο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν και Επίτροπου Ανταγωνισμού Ισπανού Χοακίν Αλμούνια σχολίασε ότι επί του παρόντος αναλύει τις πιθανές επιπλοκές από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της εξέτασης του νόμου ΕΕG 2.0 πρέπει όλοι να έχουν κατά νου ότι οι ανησυχίες που εξέφρασε η Κομισιόν εδράζονται σε άλλες προβλέψεις της ΣΛΕΕ, πέραν της ελεύθερης διακίνησης και των ποσοτικών περιορισμών στις εισαγωγές. Υπάρχουν βλέπετε και τα Ισπανικά συμφέροντα στη μέση κι ο Αλμούνια, που έχει βρει και πατάει γερά τον κάλο των Γερμανών με τις ΑΠΕ, δεν βιάζεται να συμφωνήσει.

Σ' αυτό το απέραντο "Ανατολίτικο παζάρι", που έχουν καταντήσει οι Βρυξέλλες, με τις διαρκείς διαμάχες για τα διαφορετικά εθνικά συμφέροντα, είναι τελικά να απορεί κανείς πώς υπάρχουν ακόμα κάποιοι αθεράπευτα ρομαντικοί, που επιμένουν να μιλούν για Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης και Κοινό Ευρωπαϊκό Όραμα. Η απόφαση πάντως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δείχνει ότι προς το παρόν, καθώς και για το άμεσο μέλλον, τα εθνικά σύνορα δεν πέφτουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου