Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Στη Δυτική Ευρώπη στοκάρουν κάρβουνο καλοκαιριάτικα, αλλά εδώ ο Μανιάτης βάζει αιολικά ...


Όπως μας ενημερώνει ο PLATTS, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία εισαγωγών του Μαΐου, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, η Βρετανία σημείωσε την υψηλότερη επίδοση του τελευταίου 18άμηνου στις εισαγωγές λιθάνθρακα, με 3,63 εκατ. τόννους. Η επίδοση αυτή είναι 11% υψηλότερη από τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και 44% υψηλότερη από τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Οι χώρες προέλευσης των αυξημένων εισαγωγών του λιθάνθρακα ήταν Ρωσία, Κολομβία και ΗΠΑ.

Οι εισαγωγές απ' τη Ρωσία το Μάιο ήταν 1,67 εκατ. τόννοι, 41% περισσότερο απ' ότι τον Απρίλιο και υψηλή επίδοση έτους. Οι εισαγωγές απ' την Κολομβία υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με τον Απρίλιο κι έφθασαν τους 882,3 χιλ. τόννους, που είναι η υψηλότερη επίδοση από ...
τον Ιανουάριο (τους προηγούμενους μήνες οι εξαγωγές της Κολομβίας είχαν μειωθεί λόγω περιβαλλοντικών παραβάσεων σε προβλήτα φόρτωσης της εταιρείας Drummond, αλλά ανέκαμψαν θεαματικά το Μάιο). Οι εισαγωγές απ' τις ΗΠΑ αυξήθηκαν 37% σε σχέση με τον Απρίλιο κι έφθασαν τους 969,4 χιλ. τόννους, υψηλότερη επίδοση τους τελευταίους 13 μήνες.

Η αύξηση εισαγωγών στη Βρετανία έρχεται σε μια χρονική στιγμή που και τα μεγάλα λιμάνια ARA (Άμστερνταμ-Ρότερνταμ-Αμβέρσα) έχουν ιστορικά υψηλά αποθέματα λιθάνθρακα, στα 6,4 εκατ. τόννους τον Ιούνιο και 5,94 εκατ. τόννους πριν λίγες μέρες.

Όσοι λοιπόν νομίζουν ότι οι Δυτικοευρωπαίοι στοκάρουν καλοκαιριάτικα κάρβουνο για να το κοιτάνε και να το καμαρώνουν, μπορούν να συνεχίσουν να βάζουν στις χρεοκοπημένες χώρες αιολικά, αξιοπιστίας 10% κατά τον ΑΔΜΗΕ, για να σώσουν τον "πλανήτη Ελλάδα" απ' τις εκπομπές CO2 και να ρίχνουν δισεκατομμύρια ευρώ στην "πραγματική οικονομία" της Γερμανίας. Οι μη χρεοκοπημένοι ΔυτικοΕυρωπαίοι, Γερμανοί, Ολλανδοί, Βέλγοι, Δανοί και βεβαίως οι Βρετανοί, θα καίνε το επόμενο διάστημα κάρβουνο "με τα μπούνια", εκπέμποντας ατελείωτο CΟ2, που κατά τα λοιπά είναι αέριο του θερμοκηπίου". Και ειδικά οι Γερμανοί θα αξιοποιούν όσο γίνεται περισσότερο το λιγνίτη τους. Ενώ ήδη και στην Αυστραλία η κυβέρνηση πανηγυρίζει την ψήφιση και απ' τη Γερουσία της κατάργησης του φόρου CO2, όπως είχε υποσχεθεί πέρυσι και κέρδισε τις εκλογές.

Στο ιστολόγιο θέσαμε το ερώτημα απ’ τις αρχές Απριλίου: Πόσες εκπομπές CO2 θα έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα αμέσως επόμενα χρόνια; Έγκαιρα σας είπαμε ότι πλεόνασμα κάρβουνου στο διεθνές εμπόριο πιέζει τις τιμές, έγκαιρα σας επισημάναμε ότι η αγορά προβλέπει χαμηλή τιμή για τα δικαιώματα εκπομπής CO2 μέχρι το 2020.

Είναι περισσότερο από προφανές ότι και οι Βρετανοί και οι υπόλοιποι ΔυτικοΕυρωπαίοι θεωρούν τα παρόντα επίπεδα τιμών ως χαμηλά κι ελκυστικά σε μεσομακροπρόθεσμη βάση και στοκάρουν ενόψει του χειμώνα, αναμένοντας ότι οι τιμές στο διεθνές εμπόριο θα αυξηθούν. Και μάλλον προεξοφλούν ότι ο "τριγωνικός σχηματισμός" στο διάγραμμα της τιμής του λιθάνθρακα, που δείξαμε πριν ένα μήνα, θα λυθεί με ανοδική κίνηση, ενδεχομένως έπειτα από ανοδική κίνηση της τιμής του πετρελαίου. Είπαμε άλλωστε ότι όσοι ονειρεύονται αιώνια φθηνό λιθάνθρακα και θέλουν να δεσμεύσουν τη χώρα μας, καλό θα είναι να τον ξεχάσουν. 

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! 

Όσοι νομίζουν ότι επειδή εισάγουν οι Βρετανοί κι οι υπόλοιποι ΔυτικοΕυρωπαίοι λιθάνθρακα πρέπει να εισάγουμε κι εμείς, ας το ξεχάσουν. Έχουμε δικές μας ενεργειακές επιλογές, δεν χρειάζεται να αντιγράφουμε άκριτα τους ξένους: 
  • να αξιοποιήσουμε τις επενδύσεις που ήδη κάναμε στους λιγνίτες, 
  • να κάνουμε "χθες" την Πτολεμαΐδα 5, 
  • να βγάλουμε γρήγορα τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης,  
  • να ρίξουμε τις τιμές στα Φ/Β για τα μη διασυνδεμένα νησιά, προκειμένου να μειώσουμε τις εισαγωγές πετρελαίου.

Εμείς θα το ξαναπούμε άλλη μια φορά, όπως το φωνάζουμε τόσο καιρό:
ΔΕΝ χρειαζόμαστε προς το παρόν λιθάνθρακα,
έχουμε ακόμα αποθέματα του δικού μας λιγνίτη!
Μόνο ο λιγνίτης δίνει σταθερή, αξιόπιστη και φθηνή ενέργεια, στηρίζει την Ελληνική οικονομία, δίνει δουλειές στους Έλληνες.
Φτιάξτε γρήγορα και τη Μελίτη ΙΙ, για να έχουμε και φθηνό και αξιόπιστο ρεύμα. Αλλά με ΔΕΗ δημόσια και ενιαία, όπως ήταν απ' το 1950, όχι με πλήρη παράδοση της ενεργειακής μας πολιτικής σε τρίτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου