Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Πρόσθετα ερωτήματα για την επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ.


Στην πιο πάνω εικόνα βλέπουμε τον προγραμματισμό λειτουργίας των θερμικών μονάδων του ηλεκτρικού μας συστήματος την Τετάρτη 23 Ιουλίου, όπως τον δίνει ο ΑΔΜΗΕ. Δουλεύουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες, η μονάδα φυσικού αερίου του Αλιβερίου της ΔΕΗ, η ιδιωτική μονάδα φυσικού αερίου Ήρων Συνδυασμένου Κύκλου και η ιδιωτική μονάδα φυσικού αερίου της Αλουμίνιο.

Κάποιους παρόμοιους πίνακες είχαμε δει και στις αρχές του μήνα, τότε που, με τη συζήτηση του νομοσχέδιου για τη "μικρή" ΔΕΗ, η κυβέρνηση έσπευσε να επιστρατεύσει τους απεργούς για να "σώσει" την κοινωνία απ' τις "φοβερές και τρομερές" συνέπειες που την απειλούσαν. Διαβάζουμε στο ΦΕΚ της επιστράτευσης (τ. Β΄, 1828/5.7.2014): "Έχοντας υπόψη ...3.Την επιτακτική ανάγκη αποτροπής των απειλούμενων δυσμενών συνεπειών της παρατεινόμενης απεργίας των εργαζομένων στις εταιρίες ΔΕΗ ΑΕ, ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. που έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική ζωή της χώρας, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια τάξη και δημόσια υγεία λόγω της παρατεινόμενης αδυναμίας ομαλής ηλεκτροδότησης της Χώρας και της εξ αυτής έκθεσης των καταναλωτών και ιδίως των ευπαθών ομάδων πληθυσμού σε σοβαρούς κινδύνους υγείας, αποφασίζουμε: …"

Φυσικά ούτε η απεργία είχε προκαλέσει κάποια σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική ζωή της χώρας ούτε μας ...
απειλούσαν οι σοβαροί κίνδυνοι που έβλεπαν μόνο οι ΣαμαροΒενιζέλοι. Όπως αποκαλύψαμε τότε, σε ανάρτηση Έκτακτης Επικαιρότητας, που στη συνέχεια έφθασε και στη Βουλή, τα φορτία του συστήματος ήταν πολύ μέτρια και οι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου παρέμειναν ανενεργές, καθώς οι μονάδες της ΔΕΗ που παρέμεναν σε λειτουργία ήταν αρκετές για την κάλυψη των αναγκών και δεν υπήρχε καμιά πραγματική απειλή μπλακ άουτ. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση, ενεργώντας ετσιθελικά, επιστράτευσε τους απεργούς και, στο ΦΕΚ της επιστράτευσης, μετά το "αποφασίζουμε" μόνο το "και διατάσσουμε" λείπει, για να μας γυρίσει και τυπικά σε άλλη εποχή.

Ρωτήσαμε λοιπόν στις 6/7 ποιος θα μας εξηγήσει το γιατί βλέπαμε εντελώς περιορισμένη λειτουργία των ιδιωτικών Μονάδων φυσικού αερίου, ενώ ο ΑΔΜΗΕ είχε ζητήσει κατά τις ημέρες της απεργίας της ΔΕΗ να μεγιστοποιηθεί η παραγωγική ικανότητα των ιδιωτικών Μονάδων. Ενώ ο ΑΔΜΗΕ είχε κηρύξει "πορτοκαλί συναγερμό",  οι περισσότερες ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ και κατά τα λοιπά έγινε επιστράτευση των εργαζομένων της ΔΕΗ, επειδή, λέει, υπήρχαν κίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και τη δημόσια υγεία. Και ενώ θα υπήρχε ηλιοφάνεια και τα Φ/Β θα είχαν σημαντική παραγωγή, οι ΑΠΕ ξαφνικά μειώνονταν πολύ.

Απάντηση δεν υπήρξε φυσικά από πουθενά και γι' αυτό σήμερα βάζουμε και κάποια νέα ερωτήματα :

  • Το βράδυ της Παρασκευής 4/7 είχαν γίνει κάποιες ωριαίες προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης. Αν υπήρχε ανενεργό παραγωγικό δυναμικό, των ιδιωτικών μονάδων φυσικού αερίου, γιατί έγιναν διακοπές ηλεκτροδότησης στους καταναλωτές; Μήπως μόνο για να στηθεί το σκηνικό της "αδυναμίας ομαλής ηλεκτροδότησης"; Τα στοιχεία λειτουργίας των Μονάδων τα είχε σίγουρα η ΓΕΝΟΠ, αφού είχε αποσύρει προσωπικό από κάποιες Μονάδες. Γιατί η ΓΕΝΟΠ και ο "Ρομπέν των φτωχών", ο Φωτόπουλος, δεν έθεσαν θέμα λειτουργίας των ιδιωτικών Μονάδων, προκειμένου να μη γίνουν διακοπές ηλεκτροδότησης στους καταναλωτές; Και πόσο νόμιμες ήταν σε τελική ανάλυση αυτές οι διακοπές, αν υπήρχε ανενεργό παραγωγικό δυναμικό;
  • Προκαλεί ταυτόχρονα ιδιαίτερη εντύπωση η "χλιαρή" αντίδραση της ΓΕΝΟΠ, απέναντι στην κυβερνητική αυθαιρεσία και η ευκολία με την οποία έλυσε την απεργία. Μπορεί το δικαστήριο να αποφάσισε ότι η απεργία είναι παράνομη, αλλά προσκόμισε κανείς στο δικαστήριο τα στοιχεία για τα φορτία του συστήματος; Αντέκρουσε κανείς τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς; Προσέφυγε κανείς κατά της επιστράτευσης;
  • Με τους νόμους για σαλαμοποίηση της ΔΕΗ, εκποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκποίηση της "μικρής" ΔΕΗ, πώληση μέσω ΤΑΙΠΕΔ του 17% της τέως "μεγάλης" ΔΕΗ, ο "όμιλος ΔΕΗ" παύει ουσιαστικά να υφίσταται όπως τον ξέραμε απ' το 1950. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ είχαν εκλεγεί για να εκπροσωπούν το σύνολο του προσωπικού του ομίλου. Πλέον τι ακριβώς θα εκπροσωπούν; Και τι νόημα θα έχει η περαιτέρω παραμονή τους στο ΔΣ; Να παρακολουθούν και να ψηφίζουν τις προμήθειες και τις εργολαβίες;

Από την επιστράτευση πέρασαν είκοσι μέρες, η "ομαλή" ηλεκτροδότηση της χώρας "αποκαταστάθηκε", ο "πορτοκαλί συναγερμός" έληξε αμέσως και είδαμε πιο πάνω την κατάσταση λειτουργίας των θερμικών Μονάδων. Πάμε λοιπόν να δούμε τι φορτία αντιμετώπιζε το σύστημα ηλεκτροδότησης μεσοβδόμαδα, την Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014, που η βιομηχανία δουλεύει στο φουλ (έχουμε success story, μην το ξεχνάτε), ο τουρισμός είναι επίσης σχεδόν στο φουλ (μιλάμε για 3ο δεκαήμερο του Ιουλίου) και ο καιρός είναι αρκετά ζεστός, 32οC το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, δουλεύουν πολλά κλιματιστικά, αν και όχι στο φουλ. 

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!
 
Φορτίο βάσης (ελάχιστη ζήτηση): πρόβλεψη 5.410MW στις 6 το πρωί, πραγματικό που επιτεύχθηκε 5.228,5MW. Προβλεπόμενο φορτίο ημερήσιας αιχμής (μέγιστη ζήτηση): 7.580MW στις 10 το βράδυ και τελικά στην πράξη διαμορφώθηκε σε 7.240,25MW.  Θυμίζουμε ότι η πρόβλεψη του φορτίου αιχμής του Σαββάτου 5/7 που έγινε η επιστράτευση ήταν μόλις 6.850MW και της Δευτέρας 7/7 θα ήταν περί τα 7.145MW, (που ήταν το φορτίο της προηγούμενης Δευτέρας 30/6).  Βλέπουμε δηλαδή μικρές διαφορές μεταξύ 5, 7 και 23/7 και καμιά σχέση με τα φορτία προ κρίσης, που ήταν της τάξης των 11.000MW. Τώρα πια βέβαια, από το πολύ success story, έχουμε το 35% των Ελλήνων κάτω απ' το όριο της φτώχειας και με τη βούλα του ΙΟΒΕ, οπότε πώς ν' ανεβεί η ζήτηση του ρεύματος;


Φυσικά οι περισσότερες ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου παραμένουν και στις 23/7 σβηστές, ακριβώς όπως και στις 5/7. Αν ανατρέξετε στην ανάρτηση της 6/7, θα δείτε ότι εξακολουθούμε να έχουμε την ίδια μορφή στη διαθέσιμη ισχύ του συστήματος, οι ΑΠΕ το μεσημέρι, δηλαδή ουσιαστικά τα Φ/Β, προσφέρουν στο σύστημα πολύ περισσότερη ισχύ απ' όση χρειάζεται, οι πράσινες ράβδοι τις μεσημεριανές ώρες είναι πολύ πιο ψηλά από τις καμπύλες του προβλεπόμενου και του πραγματικά διαμορφούμενου φορτίου.

Και τελικά τα ερωτήματα που βάλαμε τόσο στις 6/7 όσο και σήμερα παραμένουν: τι πραγματικά συνέβη με την επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ;




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου