Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Στη χώρα που χάθηκε η ντροπή, στο τέλος θα μας πουν ότι έφταιγε το κατσαβίδι του ηλεκτρολόγου ...


Στα μέσα της εβδομάδας μια άτυχη τετραπληγική γυναίκα έχασε τη ζωή της στα Χανιά, λίγη ώρα αφού συνεργείο της ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα τροφοδοσίας των μηχανημάτων, που την κρατούσαν επί 20 χρόνια στη ζωή. Άναυδη παρακολουθεί η κοινωνία το θέατρο του παράλογου, που εξελίσσεται από τότε, για το αν ήξερε ή δεν ήξερε η ΔΕΗ πού έκοψε το ρεύμα, για το αν ο μετρητής ήταν στο όνομα του θύματος ή όχι, για το πόσο ήταν το ύψος της οφειλής με ή χωρίς το χαράτσι, για το αν οι συγγενείς είχαν ενημερώσει τη ΔΕΗ ή όχι, για το αν αυτός που έκοψε το ρεύμα ήταν υπάλληλος της ΔΕΗ ή εργολάβου της ΔΕΗ, για το αν οι ιατροδικαστές θα πουν ότι ο θάνατος οφείλεται στη διακοπή του ρεύματος ή είναι συμπτωματικός.

"Δεν ήταν καταχωρημένη στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών" είπαν οι γραφειοκράτες. Στη χώρα που χάθηκε η ντροπή, η "εξουσία" βγάζει ένα "φετφά" και καλεί τους υπηκόους να τον πληροφορηθούν και να συμμορφωθούν. Αν τύχει και δεν το πληροφορηθούν ή αν θεωρούν ότι είναι ήδη τα προηγούμενα 20 χρόνια "ευάλωτοι πελάτες", τι να κάνουμε, έχασαν. Ακόμα και τη ζωή τους.
 
Σε μια σοβαρή κοινωνία, σε ένα σοβαρό κράτος, ένα τέτοιο περιστατικό θα είχε προκαλέσει την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της δικαιοσύνης, θα είχαμε ήδη τις παραιτήσεις τουλάχιστον του προέδρου της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ. Η δουλειά σας, κύριοι, δεν περιλαμβάνει το να τραβάτε το καλώδιο που κρατάει στη ζωή τους ασθενείς. Αλλά ...
ποιος παραιτήθηκε ποτέ στην Ελλάδα σε ένδειξη ευθιξίας; Αυτά συμβαίνουν μόνο σε κάποιες εξωτικές χώρες, σαν τις "υπανάπτυκτες" δυτικές δημοκρατίες. Σαν την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Γερμανία. Ή και την Κόστα Ρίκα, που αντιμετωπίσαμε πρόσφατα στο Μουντιάλ. Εδώ, στην Ελλάδα, η "καρέκλα" είναι που καταξιώνει τον άνθρωπο και γαντζώνονται όλοι σ' αυτή, όχι ο άνθρωπος την "καρέκλα".

Στις 6 Ιανουαρίου 2014 στην Ελλάδα γιορτάζαμε τα Φώτα, αλλά την ίδια στιγμή το Spiegel "άλλαζε τα φώτα" στην κυβέρνηση, πετώντας στα σκουπίδια το success story των ΣαμαροΒενιζέλων και αποκαλώντας τη χώρα failed state, "περίπου σαν το Αφγανιστάν και το Πακιστάν". Δυο χρόνια μετά το failing state των New York Times, καθόλου δεν εκτίμησε το Spiegel το έργο των ΣαμαροΒενιζέλων. Δεν γνωρίζουμε αν στο Αφγανιστάν κόβουν το ρεύμα που κρατάει στη ζωή τετραπληγικούς ασθενείς και ίσως κάτι τέτοια να μη γίνονται ούτε και εκεί. Αλλά σε μια χώρα όπου υπουργοί υγείας γίνονται ο Γεωργιάδης και ο Βορίδης, ίσως κάποιοι ονειρεύονται να αναβιώσουν τον Καιάδα, για να ξεφορτώνονται τους ασθενείς.

Είναι η ίδια χώρα όπου με δυο γραμμές η κυβέρνηση κατήργησε τη διάταξη για τον παράνομο πλουτισμό των πολιτικών, η ίδια χώρα που ο υπουργός οικονομικών δεν παρίσταται ως πολιτική αγωγή κι ο υπουργός υγείας αναλαμβάνει την υπεράσπιση των καταχραστών του δημόσιου χρήματος, προκειμένου αυτοί ανενόχλητοι να "κάνουν ζημιές" στα "πολιτιστικά κέντρα" της Μυκόνου. Είναι η ίδια χώρα, στην οποία, 25 χρόνια μετά το Ειδικό Δικαστήριο για την Τράπεζα Κρήτης του Κοσκωτά, κανείς δεν διανοείται να καθήσει στο δικαστήριο αυτούς που ευθύνονται για το σκάνδαλο της Proton Bank. Αλλά μάλλον για την κυβέρνηση δεν υπάρχει καν σκάνδαλο ...

Στις αρχές Ιουλίου, πάνω στη συζήτηση για την απεργία στη ΔΕΗ, ο ανεκδιήγητος Ταμήλος μας είπε ότι "τορεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό, μπορούμε να γυρίσουμε στα χωριά και να ζούμε με γκαζόλαμπες". Την ίδια στιγμή η νέα κυβερνητική επίτροπος, ουπς, εκπρόσωπος, τσίριζε ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ "δεν έχουν δικαίωμα να κατεβάζουν τους διακόπτες και μάλιστα στην αιχμή της τουριστικής περιόδου". Πολύ σωστά, είπαμε τότε, το τυπικό -όχι το ηθικό- δικαίωμα να κατεβάζουν τους διακόπτες το έχουν μόνο η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ, κανένας άλλος. Η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ, που πέρυσι το Δεκαπενταύγουστο άφησαν χωρίς ρεύμα τη Σαντορίνη, έναν απ' τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ, που έχουν αφήσει χωρίς ρεύμα 350 χιλ. νοικοκυριά, πότε με το χαράτσι του φόρου ακινήτων, πότε με το χαράτσι του φόρου για τις ΑΠΕ και πότε ανεβάζοντας κάθε τρεις και λίγο την τιμή της κιλοβατώρας, που ο άνεργος κι ο χαμηλόμισθος εργαζόμενος αδυνατούν πλέον να πληρώνουν.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Σ' αυτό το περιβάλλον κοινωνικού μπάχαλου, που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση και η τρόικα, τα θύματα είναι ουκ ολίγα. Χιλιάδες πολίτες αυτοκτόνησαν στα χρόνια των μνημονίων, επειδή δεν είχαν τη δυνατότητα να είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έμειναν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για να μην κάνει ο κάθε Τζαμτζής "το σκ@@ό του παξιμάδι". Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έτρεξαν να μπουν στο "κοινωνικό" τιμολόγιο, που το χρυσοπληρώνουν οι υπόλοιποι Έλληνες, για να μην τους κοπεί το ρεύμα και δημιουργήθηκε μια νέα, απίθανη εστία γραφειοκρατίας. Όχι, δεν φταίει η κυβέρνηση γι' αυτό, φταίνε οι πολίτες, που δεν καταλαβαίνουν τη βαθιά σοφία της κυβέρνησης και του Ταμήλου. Πόσο δίκιο είχε τελικά ο Μηλιώκας ...

Η άτυχη γυναίκα στα Χανιά ήταν ένα ακόμα θύμα του κοινωνικού μπάχαλου. Γι' αυτό μην αμφιβάλετε καθόλου ότι μετά τις ΕΔΕ, τις ανακρίσεις, τις ιατροδικαστικές εξετάσεις, τις τοξικολογικές εξετάσεις κι ό,τι άλλο ακολουθήσει, δεν αποκλείεται καθόλου το συμπέρασμα στο τέλος να είναι ότι δεν θα φταίει η κυβέρνηση, δεν θα φταίει η ΔΕΗ, θα φταίει το κατσαβίδι του ηλεκτρολόγου που έκοψε το ρεύμα. Σαν το όπλο του φονιά, που εκπυρσοκρότησε "τυχαία κι από μόνο του", την ώρα που αυτός σημάδευε το θύμα "στο σταυρό". Γι' αυτό και αμέσως μετά το θάνατο στα Χανιά, παρά το σάλο που ξεσηκώθηκε, η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα και σε άλλο τετραπληγικό, στη Ν. Αγχίαλο Μαγνησίας.

Το έχουμε πει πολλές φορές: όρος για την επιβίωση της χώρας είναι να απαλλαγούμε απ' το βαθιά σάπιο πολιτικό σύστημα. Και να χτίσουμε τη Νέα Ελλάδα, με Νέο Σύνταγμα και νέο πολιτικό σύστημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου