Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Προς βουλευτές Α΄ θερινού τμήματος: το ρεύμα δεν το φέρνει ο πελαργός ...


Όπως όλα δείχνουν, η αμαρτωλή συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου θα προχωρήσει τελικά την Τετάρτη στη συζήτηση του νομοσχέδιου σαλαμοποίησης και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής. Η υποταγή στις εντολές εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, φαίνεται να είναι πιο ισχυρή από το σεβασμό σ' αυτά που έχτισαν με το μόχθο και το αίμα τους δυο γενιές Ελλήνων.

Φαίνεται ότι τα δυο μνημονιακά κόμματα θεωρούν τη ΔΕΗ και την παραγωγή του ρεύματος σαν κάτι το δεδομένο, κάτι που επειδή υπάρχει σήμερα θα υπάρχει στο διηνεκές. Περίπου σαν κάτι που το φέρνει ο πελαργός ή που φυτρώνει κάτω απ' τα λάχανα. Και κάνουν το μετέωρο βήμα στο κενό, της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Είδαμε με πολύ ενδιαφέρον να κυκλοφορεί στις 29/6 σε ιστότοπους της Κοζάνης, της Πτολεμαϊδας και της Πέλλας ένα κείμενο του Πασοκ, με τίτλο "Τι είναι το εγχείρημα της "μικρής" ΔΕΗ". Το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι όσο κι αν ψάξαμε, δεν το βρήκαμε να δημοσιεύεται πουθενά αλλού! Δεν αναρτήθηκε στο portal του Πασοκ, δεν δημοσιεύθηκε στον οικονομικό τύπο, δεν δημοσιεύθηκε πουθενά. Φαίνεται ότι τα υπολείμματα του πάλαι ποτέ κραταιού Πασοκ, παραμονές των κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ενόψει της συζήτησης του νομοσχέδιου,  επιχειρούν να διαβρώσουν τις τοπικές κοινωνίες.

Τα επιχειρήματα του Πασοκ; "Ο ανταγωνισμός είναι καλό πράγμα και θα μειώσει τις τιμές!", "Εμείς εγγυόμαστε τη προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων", "Εμείς φροντίζουμε για τις τοπικές κοινωνίες". Μπορεί οι ...
μεταγραφές του Μάνου και του Ανδριανόπουλου παλαιότερα να μην "έπιασαν", αλλά φαίνεται ότι ο σπόρος των νεοφιλελεύθερων απόψεων έμεινε. Κι ο λαός έχει εκτιμήσει ιδιαίτερα τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη, δίνοντας στην Ελιά στις πρόσφατες εκλογές ένα γενναιόδωρο 8%. Υπάρχουν ακόμα κάποιοι ασπρομάλληδες, που είναι συναισθηματικά δεμένοι με το κόμμα του Ανδρέα και δεν θέλουν να δεχθούν τη μετάλλαξη του Πασοκ απ' την εποχή του Σημίτη και μετά. Τα μόνα δόγματα που φαίνεται να έχουν μείνει στο Πασοκ του Βενιζέλου είναι το "Δεξιότερα, Κουροπάτκιν" του 1904 ή το "Όσο δεξιότερα τόσο καλύτερα" του Καρδαμάκη.

Η αξιοπιστία αυτού του πολιτικού φορέα έχει πέσει στα τάρταρα και δεν τους πιστεύει πια κανείς, παρά μόνο συγγενείς και φίλοι. Δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν απολύτως τίποτα, δεν είναι σε θέση να φροντίσουν απολύτως τίποτα. Ποιος δεν θυμάται το Βενιζέλο να λέει το 2011 ότι "δεν είναι ο λογαριασμός της ΔΕΗ ο μηχανισμός για να εισπράττεις τέλη ή φόρους", για να βάλει αμέσως μετά το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και να προκαλέσει τεράστια προβλήματα, τόσο στους πολίτες όσο και στη ρευστότητα της ΔΕΗ. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα ψέματα για τον ΟΤΕ, ότι "θα εξαντλήσει όλες τις πολιτικές, νομικές και οικονομικές δυνατότητες προκειμένου να ανακτήσει το ελληνικό δημόσιο τον έλεγχο του ΟΤΕ"; Και ποιος μπορεί να ξεχάσει τα 8 ψέματα για τον ΑΔΜΗΕ;

Επισημαίνουμε λοιπόν ιδιαίτερα στους βουλευτές του Α΄ θερινού τμήματος ότι όπου ιδιωτικοποιήθηκε η ηλεκτρική ενέργεια, μόνο προβλήματα δημιουργήθηκαν. Στη Βουλγαρία, έπεσε πέρυσι η κυβέρνηση, μετά από πολυήμερες διαδηλώσεις των πολιτών για τους εξοντωτικούς λογαριασμούς του ρεύματος. Γιατί εκεί ο ανταγωνισμός δεν έριξε τις τιμές; Στη Βρετανία, με τον πολύ μεγάλο ανταγωνισμό των 27 παρόχων, οι Έξι Μεγάλες εταιρείες έχουν το 95% της αγοράς, οι Εργατικοί τις κατηγορούν ότι έκαναν καρτέλ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε μεγάλη έρευνα, οι τιμές του ηλεκτρικού όλο και τραβούν την ανηφόρα και οι επόμενες εκλογές θα έχουν ως κύριο θέμα τις τιμές της ενέργειας. Γιατί εκεί δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, αγαπητοί βουλευτές του Α΄ θερινού τμήματος, και θα λειτουργήσει στην Ελλάδα με δυο εταιρείες, που η ΕΒΙΚΕΝ ήδη σας έχει πει ότι το ολιγοπώλιο δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα; Στη Δανία και τη Γερμανία οι τιμές του ηλεκτρικού έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, είναι οι πιο ακριβές σ' όλη την Ευρώπη. Γιατί εκεί δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός και θα δουλέψει στην Ελλάδα; Στις ΗΠΑ, έχουμε το παράδειγμα της Καλιφόρνια, που η ιδιωτικοποίηση οδήγησε σε μπλακ αουτ και τις τιμές του ηλεκτρικού στα ύψη. Αντίθετα, πάλι στις ΗΠΑ, στο Τέξας, εκεί που υπάρχει δημόσια ηλεκτροπαραγωγή με την Austin Energy, είναι χαμηλές οι τιμές ακόμα και αν η παραγωγή γίνεται από Φ/Β.

Η ηλεκτρική ενέργεια έχει την ιδιομορφία ότι δεν αποθηκεύεται, πρέπει να παράγεται διαρκώς σε ποσότητα λίγο μεγαλύτερη απ’ τη ζήτηση. Αν δεν παράγεται, πρέπει να εισάγεται, σε πραγματικό χρόνο κι όχι με τμηματικές παραδόσεις. Το ρεύμα μεταφέρεται με δίκτυα κι όχι με καράβια, και η Ελλάδα δεν έχει τη γεωγραφική θέση της Αυστρίας ή της Ελβετίας, στο κέντρο της Ευρώπης, είναι στην άκρη της Ευρώπης και οι διασυνδέσεις είναι και λίγες και, με την Ιταλία, προβληματικές. Μ’ αυτά που κάνετε στο τέλος θ’ αφήσετε τη χώρα χωρίς ρεύμα!

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!

Κύριοι βουλευτές επιτέλους σοβαρευτείτε! Επί 15 χρόνια "απελευθερώνετε" την ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα και η πολιτική σας πάει απ' τη μια αποτυχία στην άλλη: απ' την αλόγιστη εισαγωγή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα με μονάδες ιδιωτών, σε πολύ μεγάλο για τις αντοχές της οικονομίας ποσοστό, μας πήγατε στην παράνοια των πανάκριβων ΑΠΕ. Προφανώς μάλιστα αυτές σας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, αφού για τις τιμές τους είδαμε πριν δυο μήνες να συνασπίζονται 57 από εσάς! Το μόνο που καταφέρατε τελικά είναι να:
  • έχει ακριβύνει πολύ η ενέργεια για τους πολίτες
  • έχετε υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας
  • έχετε αυξήσει την ανεργία στα ουράνια.

Με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ συνεχίζετε την ίδια καταστροφική για τη χώρα πορεία.
Δεν είναι στραβός ο γιαλός, εσείς αρμενίζετε στραβά!

1 σχόλιο:

  1. Τα παπαγαλάκια των καναλιών και οι βολεμένοι του συστήματος εξουσίας κάνουν συγκρίσεις του ξεπουλήματος της ΔΕΗ με άλλες ιδιωτικοποιήσεις, όπως του ΟΤΕ, της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ, ...
    Ο αντίλογος, είτε δεν ακούγεται, είτε είναι ανεπαρκής, είτε δεν γίνεται πιστευτός λόγω αναξιοπιστίας αυτού που τον εκφράζει!!!
    Παραμυθιάζουν τους Καταναλωτές λεγόμενα περί «πτώσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του ανταγωνισμού»!!!
    Αλλά το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΝ είναι όμοιο ή παρόμοιο με τα δίκτυα ... Τηλεπικοινωνιών ή ... Συγκοινωνιών ή ... Πολυκαταστημάτων!!! Ανεξάρτητα αν και στους τομείς αυτούς ο «ανταγωνισμός» είναι συζητήσιμος.
    1.
    Οι εγχώριες πηγές ενέργειας, λιγνίτης και ποτάμια, βρίσκονται σε συγκεκριμένες γεωγραφικά θέσεις, με συγκεκριμένες και διαφορετικές μεταξύ τους δυνατότητες.
    Τα κοιτάσματα λιγνίτη στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας έχουν διαφορετικό ενεργειακό περιεχόμενο με διαφορετικό κόστος εξόρυξης και ενεργειακής αξιοποίησης.
    Τα ποτάμια και τα διαθέσιμα και εκμεταλλεύσιμα υδατορεύματα της Ελλάδας, βρίσκονται επίσης σε συγκεκριμένες θέσεις και έχουν επίσης διαφορετικές δυνατότητες και διαφορετικό κόστος ενεργειακής αξιοποίησης.
    Αν όλα αυτά τα δώσεις σε διαφορετικούς ιδιώτες, το προϊόν που αυτοί μπορούν να παράγουν, θα έχει αναγκαστικά διαφορετικό κόστος!!!
    Είναι επομένως ΑΔΥΝΑΤΟΣ ο μεταξύ τους ανταγωνισμός ως προς το κόστος παραγωγής!!!
    2.
    Οι Καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας από την άλλη, είναι διάσπαρτοι και συνήθως μακριά από τις ενεργειακές πηγές και τις θέσεις παραγωγής. Το κόστος διάθεσης ηλεκτρικής ενέργειας σε έναν Καταναλωτή κοντά σε Σταθμό Παραγωγής είναι προφανώς μικρότερο από το αντίστοιχο κόστος σε απομακρυσμένο Καταναλωτή.
    Επομένως είναι επίσης αδύνατος ο ανταγωνισμός μεταξύ δύο ιδιωτών παραγωγών, από τους οποίους ο ένας βρίσκεται κοντά σε μεγάλο Κέντρο Κατανάλωσης και ο άλλος μακριά από αυτό, ακόμη και αν έχουν και οι δύο το ίδιο καύσιμο και ίδιας τεχνολογίας Σταθμούς παραγωγής!!!
    3.
    Αν ξεπουληθεί, όπως προβλέπεται, το πλέον σύγχρονο από το βόρειο σύστημα παραγωγής της χώρας σε έναν ιδιώτη και μείνει η «ΔΕΗ» ή οποιοσδήποτε άλλος ιδιώτης με τις παλαιότερες και μεγαλύτερου κόστους παραγωγής Μονάδες και επιπλέον με όλους τους Καταναλωτές στα νησιά, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ, ότι ο ιδιώτης που θα πάρει το βόρειο σύστημα, που βάφτισαν «μικρή ΔΕΗ» θα είναι κερδοφόρος, ενώ η απομένουσα «ΔΕΗ» ή άλλος ιδιώτης που θα έχει το νότιο σύστημα με τα νησιά θα είναι … από χέρι χαμένος!!!

    Ούτε καν τα στοιχειώδη της Οικονομικής Λειτουργίας Ηλεκτρικών Συστημάτων έχουν ακούσει ή διαβάσει οι κάθε λογής … «Πορδοψάλτηδες», αλλά αυτοί ακούγονται στα κανάλια!!!

    Αν επιμένουν να … «αποκρατικοποιήσουν» τη ΔΕΗ, αν ενδιαφέρονταν για τους Καταναλωτές και την ανταγωνιστικότητα της Εθνικής Οικονομίας, μπορούσαν τουλάχιστον να έδιναν ΟΛΟΚΛΗΡΗ τη ΔΕΗ σε ΕΝΑΝ ΜΟΝΟ ΙΔΙΩΤΗ, για να … πετάξει έξω από την επιχείρηση τους κάθε λογής … αργόσχολους … «Φωτόπουλους» και να κόψει τις κάθε λογής «σπατάλες», να έβαζαν και μια Εποπτεύουσα Κρατική Αρχή για να ελέγχει την ασφάλεια λειτουργίας του Συστήματος, τις σπατάλες σκοπιμότητας του Ιδιώτη και τη … συγκράτηση των κερδών της Επιχείρησης, εξασφαλίζοντας επιπλέον ένα σταθερό και σίγουρο έσοδο για τα Κρατικά Ταμεία.

    Προφανώς όμως έχουμε στην εξουσία ξεπουλημένα τομάρια, που μας θεωρούν αφελείς και ηλίθιους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή