Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Θα δεχτεί ποτέ κανείς να ηλεκτροδοτείται με αξιοπιστία 10%; Ίσως ούτε κι ο Ταμήλος ...


Τα μη διασυνδεμένα νησιά ηλεκτροδοτούνται με πετρελαϊκές μηχανές, που έχουν το πλεονέκτημα να παρακολουθούν τις μεγάλες αυξομειώσεις της ζήτησης κατά τη διάρκεια του 24ώρου. Όμως το πετρέλαιο είναι ακριβό και η ηλεκτροπαραγωγή με πετρέλαιο πανάκριβη, επειδή βρισκόμαστε επί 8 χρόνια σε παρατεταμένα ιστορικά υψηλά τιμής πετρελαίου.

Στις 10 Ιουλίου δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση της ΡΑΕ για τις "Υποχρεώσεις Κοινής Ωφέλειας" (ΥΚΩ) των ετών 2012 και 2013, που πληρώσαμε όλοι μας μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για να έχουν φθηνό ηλεκτρισμό τα νησιά που δεν είναι συνδεμένα στο ηλεκτρικό σύστημα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Είδαμε πολλά δημοσιεύματα για το θέμα και περιοριστήκαμε στο ιστολόγιο σε μια απλή αναφορά, κατά το σχολιασμό των θέσεων του Σύνδεσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) "Σχεδιάζοντας το ενεργειακό μέλλον". 

Υπάρχει ωστόσο ένα δημοσίευμα που ξεχωρίσαμε, επειδή ...
αναδείχνει το πρόβλημα της αξιοπιστίας του παραδοσιακού τύπου. Πρόκειται για το δημοσίευμα της Ημερησίας στις 19/7 "Κοινωνικές παροχές με το πορτοφόλι των καταναλωτών". Εκεί διαβάσαμε το καταπληκτικό "Το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από πετρέλαιο στην Κρήτη υπολογίστηκε μεταξύ 22-24 λεπτών/kwh, το 2013 και το 2012 αντίστοιχα, ποσό υπερδιπλάσιο από την τιμή των αιολικών, γύρω στα 9-10 λεπτά/kwh".

Παίρνει το δημοσίευμα την τιμή ηλεκτροπαραγωγής με πετρέλαιο από το ΦΕΚ, παίρνει και την τιμή αποζημίωσης των αιολικών από τον πρόσφατο Ν. 4254/2014 και τα συγκρίνει! Προφανώς η υπογράφουσα το δημοσίευμα παρακάμπτει εντελώς το γεγονός ότι τα δυο συστήματα είναι εντελώς ασυσχέτιστα μεταξύ τους. Από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού δεν μαθαίνουμε ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια; Τι σχέση μπορεί να έχει η σύγκριση των αιολικών με το πετρέλαιο, πέρα απ' το να υποβάλλει έμμεσα στον αναγνώστη την ιδέα ότι πρέπει οπωσδήποτε να βάλουμε αιολικά, για να ρίξουμε το κόστος; Η μόνη σχέση που μπορεί να υπάρχει είναι η σχέση που συνδέει ένα καλό οικονομικό έντυπο με τα οικονομικά συμφέροντα του χώρου των αιολικών. Αλλά είναι άλλο πράγμα η ενημέρωση κι άλλο πράγμα η προώθηση των συμφερόντων, που κατά τα λοιπά μπορεί να είναι απολύτως θεμιτή. Όταν όμως τα δυο μπλέκουν, τότε αναφύεται το ζήτημα της αξιοπιστίας του τύπου και κατρακυλούν τόσο οι κυκλοφορίες όσο και οι τιμές των μετοχών.

Το πετρέλαιο μπορεί να ηλεκτροδοτεί τα νησιά αξιόπιστα και το κάνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το κάνει στα Ελληνικά νησιά, το κάνει στην Κύπρο, το έκανε κάποτε σε όλο τον πλανήτη. Τα αιολικά πουθενά στον κόσμο δεν ηλεκτροδοτούν ο,τιδήποτε. Η αιολική ενέργεια έχει αναπτυχθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες, ας μας πει κάποιος πού στον κόσμο ηλεκτροδοτείται ένα σύστημα με αιολικά. Ακόμα και στο πολυδιαφημισμένο Ισπανικό El Hiero, η τυχαία και γι' αυτό άχρηστη αιολική ενέργεια μετατρέπεται πρώτα σε χρήσιμη υδροηλεκτρική για να μπορεί να αξιοποιηθεί. Αλλά το κόστος δεν είναι η τιμή αποζημίωσης του Ν. 4254/2014, είναι πολύ μεγαλύτερο. 

Όσα οικονομικά συμφέροντα και να υπάρχουν από πίσω, κανένας δεν μπορεί να ξεπεράσει τα βασικά της αιολικής ενέργειας, που τα έδωσε η ΕΟΝ στο Wind Report 2005, το Reason Foundation το 2012 και, βέβαια, η περίφημη Μελέτη του δικού μας ΑΔΜΗΕ, η Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020, που για τα αιολικά δέχεται αξιοπιστία 10%. Ποιος εχέφρων άνθρωπος θα διανοηθεί να ηλεκτροδοτήσει ο,τιδήποτε με σύστημα αξιοπιστίας 10%; Ίσως ούτε κι οΤαμήλος! Και μια που είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, εσείς θα πηγαίνατε σε νησί με πλοίο, για το οποίο θα σας έλεγαν ότι έχει αξιοπιστία 10%; Ας είμαστε και λίγο σοβαροί ... 

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! 

Ειδικά για τη διασύνδεση της Κρήτης είχαμε γράψει απ' το Φεβρουάριο και σας είπαμε ότι τη θέλουν μόνο για να βάλουν στο νησί αιολικά και να διαχύσουν το πρόβλημα της στοχαστικότητας της λειτουργίας τους σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ η ηλεκτροδότηση της Κρήτης θα γίνεται στην πραγματικότητα με τις μονάδες φυσικού αερίου που κατασκευάστηκαν γύρω απ' την Αττική και δεν λειτουργούν επειδή είναι πανάκριβες. Ξανάρχονται σε πανάκριβες λύσεις, που είχαν απορριφθεί ακόμα από την εποχή που ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε τάξει τη διασύνδεση της Κρήτης.

Και το ερώτημα απ’ το Φεβρουάριο ήταν: αν μέσα στην προσεχή 10ετία βρούμε φυσικό αέριο στην Κρήτη, ποιος είναι ο πιο οικονομικός τρόπος ηλεκτροδότησης της Κρήτης; Με την πανάκριβη καλωδιακή διασύνδεση για να εξυπηρετεί τα αιολικά ή με την κατασκευή επιτόπου μονάδων φυσικού αερίου, (όπως π.χ. είχε αποφασιστεί ήδη την προηγούμενη 10ετία για την Κορακιά Ηρακλείου), μια που το φυσικό αέριο θα είναι πλέον εγχώριος -κι όχι εισαγόμενος- ενεργειακός πόρος; Χρειάζεται άμεσα μια επικαιροποίηση της μελέτης του ΥΠΕΚΑ το 2011, γιατί τα κόστη που δίνονται εκεί φαίνεται να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι με εγχώριο φυσικό αέριο θα λυθεί πολύ οικονομικότερα το πρόβλημα.

Για τα λεφτά που θα βγουν απ' την τσέπη μας μιλάμε πάντα, να μην το ξεχνάμε ποτέ.

3 σχόλια:

  1. Το πουλάκι Πίου όταν τα Φ/Β ήταν στα ντουζένια τους κελαηδούσε χαρούμενα προτρέποντας τους "επενδυτές" (aka μαρίδα) να πάνε στις τράπεζες για πράσινα δάνεια. Ψάξε στο ένερτζιπρες τις αναρτήσεις της το '10-11.
    Σκατά στα μούτρα των κάθε λογής προβοκατόρων, καραμπινάτων ψευτών και λαδιάρηδων.
    (αξέχαστο!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Κύπρος, 100% από πετρέλαιο, λίγο φτηνότερο ρεύμα από Δανία και Γερμανία (με την δεύτερη να έχει κα΄ρβουνο και λιγνίτη και πυρηνικά). Υποκαθιστούν τα αιολικά πετρέλαιο? Δεν το έχω δει πουθενά. Στα Φαλκλαντς ΄(μία ντηζελογεννήτρια και κάτι αιολικά της Ενερκον) μετρήθηκε η εξοικονόμηση πετρελαίου και βρέθηκε να λείπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μας βλέπω να μας πάνε καρφί όλους για να μας πουλάνε Φ/Β και μπαταρίες για το σπίτι ...χωρίς smart meters, βεβαίως-βεβαίως!

      Διαγραφή