Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Οι Γερμανοί εγκρίνουν σύντομα τον EEG 2.0 και οι κατασκευαστές αιολικών άρχισαν τη γκρίνια

Όπως σας είχαμε ενημερώσει στις αρχές Φεβρουαρίου, οι Γερμανοί ετοιμάζονται να αναμορφώσουν πλήρως το νόμο EEG για την προώθηση των ΑΠΕ. Η αναμόρφωση ήταν απ' τα βασικά σημεία συμφωνίας για το σχηματισμό της κυβέρνησης Μέρκελ-Γκάμπριελ. Οι Φιλελεύθεροι του Ρέσλερ, που είχαν πάρει είδηση την οργή των Γερμανών ψηφοφόρων για τις υπερβολικές αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος, μιλούσαν ήδη απ' το τέλος του 2012 για την ανάγκη επανεξέτασης του νόμου EEG, αλλά αυτό δεν τους γλίτωσε απ' τον εκλογικό καταποντισμό.
Τον Ιανουάριο ο Γκάμπριελ παρουσίασε το νέο νομοσχέδιο, που έφερε ...
ρίγη ανατριχίλας στην αιολική βιομηχανία και η Enercon, μεγάλος κατασκευαστής ανεμογεννητριών, (στη φωτογραφία βλέπετε την ανεμογεννήτρια που πουλάει στην Ελλάδα), έσπευσε να τις καταδικάσει, όπως βλέπετε στην πάνω γωνία της φωτογραφίας: "Οι προτάσεις δεν είναι εφαρμόσιμες και είναι καταστρεπτικές για την ενεργειακή μετάβαση". Ήθελε βέβαια να πει "είναι καταστρεπτικές για την κερδοφορία μας, που τροφοδοτείται από την ενεργειακή μετάβαση", αλλά τέτοιες κουβέντες δεν λέγονται δημόσια.
Τι το σημαντικό έλεγαν οι προτάσεις; α) εισάγουν την έννοια του "διαδρόμου επέκτασης των ΑΠΕ", που πρακτικά βάζει οροφή στην επιτρεπόμενη επέκταση κάθε τεχνολογίας, β) περιορίζουν τις επιδοτήσεις, γ) ανοίγουν την πόρτα ώστε η ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ να εκτίθεται στον ελεύθερο ανταγωνισμό, δ) ρυθμίζουν τα κόστη δικτύου που θα πληρώνουν οι ιδιοπαραγωγοί, ε) βάζουν χρονοδιάγραμμα έγκρισης από την κυβέρνηση στις 9.4.2014, ψήφισης και εφαρμογής του EEG 2.0 από 1.8.2014. Όπως φαίνεται στο σχήμα, η γενική ιδέα είναι ότι το 35% της ενέργειας (περίπου 210TWh) θα παράγεται από ΑΠΕ (150TWh θα ρυθμίζονται από το EEG 1.0 με μέση τιμή στα 17λεπτά/Kwh και οι υπόλοιπες 60TWh από το EEG 2.0 με μέση τιμή στα 12 λεπτά/Kwh) και το 65% της ενέργειας (390TWh) από συμβατική παραγωγή από την αγορά, με μέση τιμή στα 4λεπτά/Kwh.

Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε Like στη σελίδα μας, για να μαθαίνετε τις αναρτήσεις μας!

Το διπλανό γράφημα δείχνει τις τιμές ανά τεχνολογία και τις διαθέσιμες TWh παραγωγής για τις νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ το 2015. Οι πιο μικρές τιμές δίνονται στα χερσαία αιολικά και τα Φ/Β, η μεγαλύτερη τιμή στα υπεράκτια αιολικά και με τη μείωση των feed-in tariffs η μέση αποζημίωση για όλες τις τεχνολογίες πέφτει περίπου στα 12 λεπτά/kWh. Αν αυτές τις τιμές πληρώνει η Γερμανία, τι πρέπει να πληρώνει η χρεοκοπημένη Ελλάδα; Α, στην Ελλάδα πρέπει να πληρώνουμε premium, για να καίμε "καθαρή" ενέργεια, μας λέει η ΡΑΕ. Λεφτά υπάρχουν!
Μετά τις αρχικές προτάσεις, το Υπουργείο Οικονομικών & Ενέργειας έδωσε το Φεβρουάριο ένα κείμενο διαβούλευσης και στις αρχές Μαρτίου, ξεκινώντας τη διαβούλευση με τους φορείς, ένα ελαφρά τροποποιημένο σχέδιο εφαρμογής του EEG 2.0.
Το στάδιο της διαβούλευσης με τους φορείς ολοκληρώθηκε στις 14.3.2014 και με βάση τις πληροφορίες που μαθαίνει η Enercon δεν φαίνεται ιδιαίτερα ενθουσιασμένη. Και στις 19.3 οι εργαζόμενοί της κατέβηκαν σε συμβολική διαμαρτυρία σε διάφορες θέσεις στη Γερμανία, όπως βλέπετε στην κάτω δεξιά γωνία της φωτογραφίας. Και διαμαρτύρεται η Enercon : "Χάρη στο νόμο EEG, με προβλέψιμες συνθήκες χρηματοδότησης, η Γερμανία έχει γίνει το κορυφαίο μοντέλο της επέκτασης της χερσαίας αιολικής ενέργειας. Αυτό ισχύει επίσης και για τις προκύπτουσες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στον τομέα της χερσαίας αιολικής ενέργειας. Μόνο η ENERCON έχει επενδύσει, τα τελευταία χρόνια μετά τον EEG στη Γερμανία, έναν τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ σε αρκετές νέες εγκαταστάσεις, σε νέα προϊόντα και σε νέο προσωπικό και έχει δημιουργήσει πάνω από 3.500 νέες θέσεις εργασίας. Για το 2014 προβλέπαμε αρχικά επενδύσεις τουλάχιστον 110 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, δεδομένου ότι από την προτεινόμενη μεταρρύθμιση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν παρέχεται πλέον μακροπρόθεσμος προγραμματισμός, η ENERCON αναστέλλει όλες τις επενδύσεις στη Γερμανία. Επίσης, πολλοί επενδυτές έργων αιολικής ενέργειας έχουν βρεθεί σε σύγχυση με τα σχέδια μεταρρύθμισης και παγώνουν τα σχέδιά τους για αιολικά έργα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διατρέχει έτσι τον κίνδυνο, με μια κακοσχεδιασμένη μεταρρύθμιση του EEG, να θέσει σε αμφιβολία πολλές υφιστάμενες και νέες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία του μέλλοντος, τη χερσαία αιολική ενέργεια, καθώς και τη βιώσιμη προστιθέμενη αξία σε τοπικό επίπεδο και την επιτυχή εφαρμογή της ενεργειακής μετάβασης". 
Αλλά, δυστυχώς γι' αυτούς, όσο και να διαμαρτύρονται, το πράγμα είναι πολύ απλό: ο νόμος EEG, τόσο στη Γερμανία όσο και παντού όπου έσπευσαν να τον αντιγράψουν, κατάφερε να δημιουργήσει μια επενδυτική φούσκα των αιολικών και των Φ/Β. Έκανε το ρεύμα ακριβότερο κατά 48% ως προς το μέσο Ευρωπαϊκό όρο για τους Γερμανούς καταναλωτές. Και, ειδικά στα αιολικά, κατάφερε να ξεσηκώσει και θύελλα διαμαρτυριών των κατοίκων για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η φούσκα στην Ισπανία έσκασε πρώτη, στην Ελλάδα ο Παπαγεωργίου τρέχει και δεν φτάνει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα και μάλλον θα βρεθεί να παλεύει με ένα τσουνάμι αγωγών, και τώρα ήρθε και η ώρα να αντιμετωπίσουν οι Γερμανοί τις συνέπειες της πολιτικής τους. Κι ας φωνάζουν όσο θέλουν οι "κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες", που μέχρι τώρα ήταν αυτοί που ουσιαστικά καρπώνονταν τις επιδοτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου