Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Σταθάκης: "Μπάχαλο" ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας

Όπως διαβάσαμε στον πολιτικό και στον οικονομικό τύπο, ο βουλευτής Χανίων του Συριζα Γ. Σταθάκης επισκέφθηκε σήμερα τη ΔΕΗ στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, τάχθηκε εναντίον του ξεπουλήματος του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "ήταν "μπάχαλο" ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας τα τελευταία χρόνια, διότι ...

εισήγαγε το φυσικό αέριο με υψηλές τιμές, συρρίκνωσε τη λιγνιτική παραγωγή, που ήταν η πιο φτηνή, και εισήγαγε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τις "πιο ακραίες" τιμές που μπορεί να φανταστεί κανείς".
Τα ίδια είχε πει ο καθηγητής Α.Φώσκολος το Νοέμβριο και ήταν από τις πρώτες μας αναρτήσεις όταν ξεκίνησε αυτό το ιστολόγιο, τα ίδια γράφουμε συνέχεια για "τις κυβερνητικές πολιτικές των τελευταίων 15 ετών, με τη δήθεν απελευθέρωση της αγοράς, την προώθηση του φυσικού αερίου και την πράσινη παράνοια των ΑΠΕ".
Είναι πολύ θετικό που ο υπεύθυνος Τομέα Ανάπτυξης του Συριζα διατυπώνει τέτοιες ρεαλιστικές απόψεις, αφού απομακρύνεται απ' τις ανοησίες περί "ενεργειακής δημοκρατίας", που είχαν πρόσφατα εμφανιστεί στην Αυγή και ξαναγύριζαν το Συριζα στην προ 10ετίας εποχή, όταν προσπαθούσε ασθμαίνοντας να κάνει ρελάνς "πρασινάδας" στους Οικολόγους Πράσινους.
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Δείτε μας λοιπόν τώρα και στο Facebook και κάντε Like στη σελίδα μας!
Σ' αυτό τον τόπο πρέπει πρώτα-πρώτα να σεβαστούμε αυτά που δημιούργησαν οι προηγούμενες γενιές, με τον κόπο και το υστέρημά τους. Να χτίσουμε πάνω σ' αυτά και να μην τα απαξιώνουμε ασυλλόγιστα. Να εισάγουμε ομαλά και λελογισμένα τις ώριμες και δοκιμασμένης αξιοπιστίας και οικονομίας νέες τεχνολογίες: "παν μέτρον άριστον" έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, αλλά κάποιοι νεότεροι βρέθηκαν να παριστάνουν τους σταυροφόρους της Μέρκελ
Νέες τεχνολογίες δεν είναι μόνο τα αιολικά και τα Φ/Β, είναι και η γεωθερμία, που είναι αξιόπιστη, αλλά δεν είδαμε να αξιοποιείται. Δοκιμασμένη και ώριμη τεχνολογία και μάλιστα ΑΠΕ είναι τα υδροηλεκτρικά, έχουμε ολοκληρώσει απ' το 2001 το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας (161,6MW), έχουμε επενδύσει μέχρι σήμερα πάνω από 400 εκατ. ευρώ και δεν έχουμε πάρει ούτε μια κιλοβατώρα, επειδή το έργο κόλλησε στο ΣτΕ ως μέρος της εκτροπής του Αχελώου. Φάνηκε μήπως να συγκινείται κανείς; Η χώρα έχει χρεοκοπήσει, λεφτά δεν υπάρχουν και είναι τουλάχιστον πολυτέλεια να έχουμε πετάξει 400 εκατομμύρια ευρώ στο ποτάμι της αδιαφορίας. Αλλά, αν βάλουμε υδροηλεκτρικά, αυτά σπρώχνουν πιο πέρα στην καμπύλη φορτίου το φυσικό αέριο. Δεν είναι το μόνο υδροηλεκτρικό που καθυστέρησε, και το υδροηλεκτρικό του Ιλαρίωνα στον Αλιάκμονα χρειάστηκε μια 20ετία για να γίνει.
Το γράψαμε άλλωστε απ' την πρώτη κιόλας ανάρτηση: είναι πολλά τα λεφτά στην ενέργεια ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου