Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Γερμανία προς Κομισιόν: "Μην παίζετε με τη φωτιά" (για τις απαλλαγές της βιομηχανίας απ' τις επιβαρύνσεις των ΑΠΕ)


Σε μια πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, στις 20 Φεβρουαρίου, ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας & Οικονομικών, πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών και Αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ "έτριξε τα δόντια" στην Κομισιόν και το Μπαρόζο: "Μην παίζετε με τη φωτιά, έχουμε κι ευρωεκλογές μπροστά μας". Ο λόγος; Η προσπάθεια της Γερμανίας να κρατήσει μακριά απ' τη ...

βιομηχανία τις επιβαρύνσεις που φέρνουν μαζί τους οι ΑΠΕ και η έρευνα της Κομισιόν για το κατά πόσο αυτό συνιστά αθέμιτη κρατική ενίσχυση.
Όπως λοιπόν μας ενημερώνει το EurActiv, ο Γκάμπριελ συναντήθηκε με το Μπαρόζο, τον Επίτροπο Εμπορίου Karel De Gucht και τον Επίτροπο Βιομηχανίας Antonio Tajani, προκειμένου να συζητήσουν το σχέδιο της Κομισιόν για τη "βιομηχανική αναγέννηση" της Ευρώπης. 
Καλή κι ωραία η "βιομηχανική αναγέννηση", (μόνο που σκέφτηκαν να την κάνουν αφού πρώτα οι Κινέζοι σάρωσαν την παγκόσμια αγορά), αλλά τι γίνεται με το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ενέργειας, τόσο για τη βιομηχανία όσο και για τα νοικοκυριά; Όπως ειπώθηκε στη Γερμανική Βουλή κι έγραψε το Spiegel, 6,9 εκατομμύρια γερμανικά νοικοκυριά ξοδεύουν πάνω απ' το 10% του εισοδήματος για να πληρώσουν τους λογαριασμούς για το ρεύμα, τη θέρμανση και το ζεστό νερό χρήσης, είναι δηλαδή σε κατάσταση "ενεργειακής φτώχειας". Το 2008, πριν μόλις πέντε χρόνια, το αντίστοιχο νούμερο ήταν 5,5 εκατομμύρια νοικοκυριά, η κατάσταση δηλαδή χειροτερεύει σταθερά ακόμα και στην πανίσχυρη οικονομικά Γερμανία. 
Και πού να 'ρθείτε στην Ελλάδα, να δείτε τι γίνεται εδώ, λέω εγώ, που δεν ξέρουμε κιόλας καν τι είναι το ζεστό νερό χρήσης. Χάρη στις άοκνες προσπάθειες της κυβέρνησης να μας σώσει, το πετρέλαιο θέρμανσης έφθασε τόσο ψηλά που έγινε είδος πολυτελείας, 1,3 εκατομμύρια άνεργοι δεν μπορούν καν να πληρώσουν λογαριασμούς για θέρμανση και ηλεκτρικό, 350 χιλ. νοικοκυριά είναι στο σκοτάδι, η ταμιακή ρευστότητα της ΔΕΗ έχει εξαφανιστεί λόγω των απλήρωτων λογαριασμών.
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite ! Δείτε μας λοιπόν τώρα και στο Facebook και κάντε Like στη σελίδα μας!
Στη Γερμανία, ο νόμος EEG προβλέπει ότι το κόστος της αυξανόμενης διείσδυσης των ΑΠΕ θα κατανέμεται στους καταναλωτές μέσω ενός τέλους στην τιμή του ηλεκτρικού. Μόνο που αυτό το τέλος θέριεψε πολύ τα τελευταία χρόνια κι ανέβασε τις τιμές για τα νοικοκυριά 48% πάνω απ' τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, επειδή οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές απαλλάσσονται απ' αυτό. Ο Ισπανός Επίτροπος Ανταγωνισμού Αλμούνια ξεκίνησε το Δεκέμβριο έρευνα για το κατά πόσο αυτές οι απαλλαγές είναι σε συμφωνία με την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Προς το παρόν Γκάμπριελ και Αλμούνια δεν τα βρίσκουν, παρά τα απανωτά πήγαινε-έλα και των δυο σε Βρυξέλλες και Βερολίνο. Η Κομισιόν δεν βιάζεται και περιμένει την αναθεώρηση του νόμου EEG, που αναμένεται να γίνει μέχρι τις 9 Απριλίου. Αυτό όμως κάνει τους Γερμανούς να κάθονται σε αναμμένα καρφιά, γιατί η βιομηχανία τους είναι ο βασικός πυλώνας της οικονομίας, οπότε ο Γκάμπριελ άρχισε τα "γαλλικά": "Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οποιοσδήποτε δεν χειρίζεται τα θέματα που αφορούν τη γερμανική βιομηχανία και τις επιβαρύνσεις της με ιδιαίτερη προσοχή, παίζει με τη φωτιά, όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν γινόταν γνωστό, λίγο πριν τις Ευρωεκλογές, ότι η Κομισιόν διατυπώνει προτάσεις που απειλούν τη βιομηχανία στη Γερμανία και σε ευρύτερη κλίμακα στην Ευρώπη, κανένας να μην εκπλαγεί αν οι Ευρωεκλογές σκάσουν στη μούρη μας".
Το 'σκασε λοιπόν το παραμύθι ο Γκάμπριελ: μην ενοχλείτε τα ποσοστά μας στις Ευρωεκλογές. Αφήστε πρώτα να παραμυθιάσουμε τους ψηφοφόρους ότι έρχεται η ανάπτυξη και, μετά την απομάκρυνση εκ της κάλπης, τα ξαναβλέπουμε. Αφήστε να σιγουρευτούμε ότι οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν για μια Ευρώπη των τραπεζιτών και των βιομηχάνων και μετά θα τα βρούμε.
Εμείς βέβαια σας είχαμε ενημερώσει εγκαίρως, για το ό,τι η Γερμανία φορτώνει τα βάρη των ΑΠΕ στους πολίτες κι όχι στη βιομηχανία, για το ό,τι τις επενδύσεις των αποταμιεύσεων στα αιολικά πάρκα τις έχει πάρει ο άνεμος, για το ό,τι η Γερμανία προσπαθεί να εξάγει το αιολικό της πρόβλημα στην υπόλοιπη Ευρώπη και το δικό της πρόβλημα να το μετατρέψει σε Ευρωπαϊκό, για το ό,τι για το ότι η Γερμανία εγκαταλείπει το νόμο EEG. Νωρίτερα όμως έχει πάρει στο λαιμό της όλες εκείνες τις χώρες που την ακολούθησαν στην πράσινη παράνοια, όπως η Ισπανία κι η Ελλάδα, όπου έχει συσσωρευτεί ένα τεράστιο έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Κι ενώ το ΣτΕ έχει κρίνει ότι το ΕΤΜΕΑΡ είναι αντισυνταγματικό, η ΡΑΕ βρίσκεται στο δικό της κόσμο, αδιαφορεί παντελώς για τους πολίτες και το οικονομικό δράμα που βιώνουν και περιορίζεται στο να μας λέει πως πρέπει να πληρώνουμε premium για να καίμε "καθαρή" ενέργεια και πόσα της λείπουν για να μηδενίσει το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ μέσα στο 2014.
Για να έχουν λοιπόν οι διάφοροι Γκάμπριελ λόγο ν' ανησυχούν, αλλά και κίνητρο για να σκέφτονται κάπου-κάπου και τους πολίτες, μια είναι η λύση: στις εκλογές της άνοιξης να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι η Ευρώπη των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των πολυεθνικών, η Γερμανική Ευρώπη που μας έχουν φτιάξει, μας αφήνει παγερά αδιάφορους. Και ότι οι λαοί της Ευρώπης μπορούν να βρουν ένα άλλο δρόμο, βασισμένο στα οράματα του Ελληνικού Πολιτισμού, του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, της Γαλλικής Επανάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου