Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Οι πολιτικοί βάζουν φόρους γδέρνοντας τους πολίτες και η ανταγωνιστικότητα πάει περίπατο: "παίγνιο αρνητικού αθροίσματος" ή απλά αναδιανομή πλούτου;


Είδαμε στο PLATTS ότι στη Βρετανία ο Κάμερον αποφάσισε να "παγώσει" το φόρο άνθρακα για τα έτη 2016-2020 και θυμηθήκαμε αυτό που γράψαμε για τους Έλληνες πολιτικούς: Απ' το σχέδιο "Ήλιος" στο σχέδιο "Άνεμος", οι πολιτικοί κάνουν τα δικά τους και οι πολίτες ξηλώνονται ...
Τον Απρίλιο 2013 επέβαλαν στη Βρετανία φόρο "άνθρακα", ύψους 4,94 λιρών/t CO2, (5,9 ευρώ) επιπρόσθετα στην τιμή ...

των δικαιωμάτων εκπομπών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εμπορίας CO2 (ETS). Ο φόρος αυτός θα αυξηθεί στις 9,55 λίρες (11,4 ευρώ) από 1.4.2014, στις 18,08 λίρες (21,6 ευρώ, 366% πάνω) από 1.4.2015, στις 21,2 λίρες (25,4 ευρώ) το 2016 και στις 24,62 λίρες (29,5 ευρώ) το 2017! (ισοτιμία EUR/GBP στα 0,836).  Είδατε κόλπα ο Κάμερον; Αντέγραψε φαίνεται τους δικούς μας, που ψηφίζουν τα πιο σκληρά μέτρα για μελλοντική εφαρμογή και, μερικούς μήνες μετά, όταν έρχεται η ώρα της εφαρμογής, μας παραμυθιάζουν ότι "δεν παίρνουμε νέα μέτρα, αυτά είναι ήδη ψηφισμένα από πέρυσι!"
Τώρα λοιπόν ο Κάμερον αποφάσισε να κάνει τη "χάρη" στους Βρετανούς,  να παγώσει το φόρο στις 18,0 λίρες για κάποια χρόνια, γιατί υπάρχουν κι αυτές οι "ενοχλητικές" εκλογές το 2015 και τα τελευταία αποτελέσματα, πριν ένα μήνα, για μια έδρα της Βόρειας Αγγλίας, (Γουίδενσο και Σέιλ Ιστ, στα περίχωρα του Μάντσεστερ) κάνουν τον Κάμερον να στριφογυρίζει πολύ ανήσυχα στην καρέκλα του: οι Συντηρητικοί ήταν τρίτοι (3.479 ψήφοι), πίσω απ' τους Εργατικούς, που κέρδισαν πολύ άνετα (13.261 ψήφοι), αλλά και το αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Νάτζελ Φάρατζ, (4.301 ψήφοι, του κυρίου που είπε στο Σαμαρά ότι ΝΔ -ND- σημαίνει No Democracy).
Την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος, ο Υπουργός Οικονομικών Όσμπορν είπε ότι "η κυβέρνηση παγώνει το φόρο, για να περιορίσει το ανταγωνιστικό μειονέκτημα των βρετανικών εταιρειών στον παγκόσμιο στίβο. Η απόφαση θα εξοικονομήσει έως 4 δισεκατομμύρια λίρες για τις εταιρείες έως το 2018-19, πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο λίρες μόνο το 2018-19 και θα ελαφρύνει το λογαριασμό ηλεκτρικού ενός τυπικού νοικοκυριού κατά 15 λίρες τον ίδιο χρόνο". Λεφτά υπάρχουν! λοιπόν κι απ' τον Όσμπορν, μόνο που ξέχασε βέβαια να πει ποιός και πότε επέβαλε το φόρο και πόσο θα έχουν επιβαρυνθεί στο μεταξύ τα νοικοκυριά, απ' την επιβολή του φόρου το 2013 και τη ραγδαία αύξησή του μέσα σε δυο μόλις χρόνια.
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε Like στη σελίδα μας, για να μαθαίνετε τις αναρτήσεις μας!
Ο Όσμπορν ανακοίνωσε επίσης ότι θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης απ' το φόρο άνθρακα έως το 2019-20 των ενεργοβόρων βιομηχανιών και των εταιρειών ΣΗΘΥΑ. "Το συνδυασμένο κόστος αυτών των μέτρων εκτιμάται στα 500 εκατομμύρια λίρες το χρόνο απ' το 2016-17. Μαζί με προηγούμενα μέτρα, αυτό σημαίνει ότι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες θα αποζημιώνονται πλήρως, για όλα τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση προκειμένου να προωθήσει επενδύσεις χαμηλού άνθρακα και ΑΠΕ μέχρι το 2019-20, εξοικονομώντας για τη μέση ενεργοβόρα βιομηχανία έως 19 εκατομμύρια λίρες μέχρι το 2018-19. Οι χαλυβουργίες, οι χαρτοποιίες, τα χημικά εργοστάσια και η υπόλοιπη βαριά βιομηχανία συγκεντρώνουν το 35% των βιομηχανικών εξαγωγών μας και απασχολούν μισό εκατομμύριο εργαζόμενους. Το σχήμα αυτό βοηθάει να παραμείνουν στη Βρετανία εκείνες τις βιομηχανίες που είναι περισσότερο σε κίνδυνο να μεταναστεύσουν". 
Δεν εξήγησε βέβαια ο Όσμπορν στους πολίτες, γιατί, για ποιό λόγο, μεταναστεύουν ή απειλούν να μεταναστεύσουν οι βιομηχανίες; Κι αν μεταναστεύσουν, πού θα πάνε; Αυτά είναι τα επακόλουθα που έχει φέρει η τραγική ενεργειακή πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση: η βιομηχανία μεταναστεύει εκεί που υπάρχει φθηνή ενέργεια, είτε στις ΗΠΑ είτε στην Άπω Ανατολή. Και στην Ευρώπη μένει η ύφεση και η ανεργία, που τροφοδοτεί τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα και το Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία.
Ποιό είναι το μείγμα  ηλεκτροπαραγωγής στη Βρετανία, που "γδέρνει  τα νοικοκυριά και διώχνει τη βιομηχανία"; Όπως βλέπετε στο σχήμα, κυριαρχούν κάρβουνο, φυσικό αέριο και πυρηνικά, με το κάρβουνο να ανακάμπτει μετά το 2008. Τα αιολικά είναι ασήμαντα, τα υδροηλεκτρικά επίσης, μόνο η βιομάζα κάπως φαίνεται στο πάνω μέρος. Θερμικές μονάδες λοιπόν κυρίως, κι αφού αυτές δίνουν φθηνή ενέργεια, που δεν γδέρνει τα νοικοκυριά, ο μόνος τρόπος να κατευθύνουν επενδύσεις στις ΑΠΕ είναι να κάνουν τη φθηνή ενέργεια ακριβή, βάζοντας φόρους πάνω στους φόρους. Μόνο που όλοι αυτοί οι φόροι από κάποιον πρέπει να πληρωθούν, κι αφού οι ενεργοβόρες βιομηχανίες απαλλάσσονται, (επειδή έτσι κάνει η Γερμανία), οι φόροι επιβαρύνουν δυσανάλογα τα νοικοκυριά. Τελικά λοιπόν οι καταναλωτές μόνο για ηλεκτρική ενέργεια δεν πληρώνουν, πληρώνουν επιδοτήσεις και φόρους, επειδή οι πολιτικοί αποφάσισαν να σώσουν τον πλανήτη Ευρώπη απ' τις εκπομπές CO2 της ηλεκτροπαραγωγής και μόνο (αλλά όχι κι απ' τις εκπομπές μεθανίου της αγελαδοτροφίας, ή τις εκπομπές CO2 του πετρέλαιου των μεταφορών). Η ιστορία με τις επιδοτήσεις και τους φόρους για χάρη των ΑΠΕ έχει καταλήξει, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ένα τεράστιο αναδιανεμητικό μηχανισμό πλούτου. Όταν έχουμε μαζική αναδιανομή πλούτου ξέρουμε καλά ποιος ωφελείται και ποιος χάνει, το έχουμε νοιώσει στο πετσί μας με το χρηματιστήριο το 1999, με το PSI πριν δυο χρόνια, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πέρυσι: οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και η μεσαία τάξη πάει στα θυμαράκια. Και ναι μεν οι βιομηχανίες κι όλοι όσοι παίρνουν φοροαπαλλαγές χρηματοδοτούν τα κόμματα, αλλά τα νοικοκυριά ψηφίζουν. Και σε δυο μήνες, που έχουμε Ευρωεκλογές, να τους δείξουμε τη γνώμη μας, (για να το πούμε ευγενικά), για την Ευρώπη των τραπεζιτών και των πολυεθνικών, που έχουν φτιάξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου