Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Αποκάλυψη τώρα! Επαναλειτουργούν από 1η Ιουνίου το λιγνιτωρυχείο και ο ΑΗΣ Αμυνταίου στη Δυτική Μακεδονία!

Τον Ιούλιο 2022 έντρομος από την πιθανότητα έλλειψης ηλεκτρισμού ο απερχόμενος ήδη πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει διπλασιασμό της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής από 5 σε 10TWh/έτος. Το ιστολόγιο έγκαιρα είχε προειδοποιήσει πως ο στόχος είναι στην πράξη εντελώς ανέφικτος. Πολύ περισσότερο που το Σεπτέμβριο ο ίδιος εθνοπροδότης πρωθυπουργός συμφώνησε να εξάγει Ελληνικό λιγνίτη του λιγνιτωρυχείου Αχλάδας Φλώρινας στους Σκοπιανούς, προκειμένου να σιγουρευτεί πως ο ενοχλητικός για τους αεριάδες ΑΗΣ Μελίτης θα συνεχίσει να μη λειτουργεί.

Οι μήνες πέρασαν και φυσικά διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής ΔΕΝ είδαμε ποτέ! Στις 28/3/2023 ο ΑΔΜΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα το Μηνιαίο Δελτίο Ενέργειας για το Φεβρουάριο 2023 και πλέον έχουμε στοιχεία ενός ολόκληρου οκταμήνου (Ιούλιος 2022-Φεβρουάριος 2023), για να αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα που πέτυχε στην πράξη ο "διπλασιασμός της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής". Το αποτέλεσμα είναι όπως ακριβώς αναμενόταν: εντελώς απογοητευτικό! Διπλασιασμός σημαίνει αύξηση 100% και στην πράξη η ΔΕΗ, των golden boys της κυβέρνησης, με τα ζόρια κατάφερε να πετύχει μια αύξηση 18,7%. Κι αυτό μόνο επειδή υπήρξε στο ίδιο διάστημα μια σημαντική μείωση της παραγωγής από φυσικό αέριο: λόγω της επιταγής των Δυτικών για απεξάρτηση απ' το Ρωσικό αέριο αγωγού, μέχρι να εξαρτηθούμε απ' το μεταφερόμενο με πλοία υγροποιημένο LNG, είδαμε στο οκτάμηνο μείωση 28,2%.

Τον περασμένο Ιούλιο είδαμε 61,2% αύξηση της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής, αλλά αυτό ήταν μόνο στιγμιαίο κι ακολούθησαν μήνες πολύ χαμηλών επιδόσεων, ιδίως τον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο. Ακόμα και το Φεβρουάριο 2023, που στο σύστημα προστέθηκε η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5, ισχύος 660MW, η αύξηση στην ηλεκτροπαραγωγή ήταν μόνο 48,1%.Η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή στο οκτάμηνο ήταν μόλις 4,1TWh και η απόσταση μέχρι τις 10TWh/έτος είναι χαώδης, αποδεικνύοντας περίτρανα πως όταν ο απερχόμενος πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει διπλασιασμό της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής, για ακόμα μια φορά πετούσε σανό στον ανεμιστήρα, για ...

πολίτες-πρόβατα.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 15/3/2023 ανεβαίνουν ξανά και στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Κάποιοι συστηματικοί αντιγραφείς μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!

Πολύ σημαντική μείωση 39% είχαμε και στην υδροηλεκτρική παραγωγή, μια ακόμα απόδειξη πως κανείς δεν μπορεί να βασίζεται σε μορφές ενέργειας που εξαρτώνται απ' τα καπρίτσια του καιρού, ιδίως αν δεν έχει πολλά, μεγάλα και υπό δική του διαχείριση ποτάμια. Συνολικά η συμβατική ηλεκτροπαραγωγή ήταν μειωμένη στο οκτάμηνο κατά 20,5%: είναι σταθερά μειωμένη σε όλους τους μήνες απ' το Σεπτέμβριο 2022 και μετά, μια ακόμα απόδειξη του είδους της "ανάπτυξης" που πέτυχε η απερχόμενη κυβέρνηση. Μια οικονομία που αναπτύσσεται ζητά ενέργεια και η Ελληνική δεν λέει να ζητήσει με τίποτα!

Κατόπιν των πιο πάνω, η απερχόμενη κυβέρνηση είδε πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος αύξησης της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής και πρέπει να ληφθούν ριζοσπαστικά μέτρα. Οι αποκλειστικές πληροφορίες, που δημοσιεύει σήμερα το ιστολόγιο, λένε πως σε συνεννόηση με τα λοιπά μνημονιακά κόμματα, με τα οποία αναμένεται να σχηματίσουν την τρικομματική κυβέρνηση/έκτρωμα τον προσεχή Μάιο, η απερχόμενη κυβέρνηση έδωσε εντολή στη ΔΕΗ να θέσει ξανά σε λειτουργία το λιγνιτωρυχείο και τον ΑΗΣ Αμυνταίου στη Δυτική Μακεδονία! Μετά τη μεγάλη κατολίσθηση του Ιουνίου 2017, που έθεσε σε αδυναμία λειτουργίας τους μεγάλους ηλεκτροκίνητους εκσκαφείς της ΔΕΗ, το συγκεκριμένο λιγνιτωρυχείο λειτουργούσε μόνο με εργολάβους. Κι αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό είναι που επιτρέπει την ταχεία επαναλειτουργία, αφού εργολάβοι υπάρχουν!

Με τη διόλου αναμενόμενη αυτή εξέλιξη, περίπου στο διάστημα που το ιστολόγιο θα αποσυρθεί οριστικά, η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή θα δει νέα τόνωση στην πολύπαθη Δυτική Μακεδονία. Εκατοντάδες κακοπληρωμένες εργολαβικές θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν ξανά, αλλά τουλάχιστον θα ανασχεθεί το κύμα φυγής του πληθυσμού: 10,1% μείωση σε σχέση με το 2011 έδειξε η απογραφή του 2021, κι αυτό είναι το μέγα "επίτευγμα" των κομμάτων που μας κυβέρνησαν σ' αυτό το διάστημα. Δοξάστε τους και ξαναψηφίστε τους!

ΥΓ: Μετά την προκήρυξη εκλογών για τις 21/5, το ιστολόγιο μπαίνει στην τελική ευθεία για οριστική διακοπή. Όλα όσα έγραψα αυτά τα 9 χρόνια επαληθεύτηκαν, καθώς έσκασε πια η βαθιά σάπια ενεργειακή πολιτική των τελευταίων 20 ετών και το μάρμαρο το πληρώνουμε όλοι μας. Το ιστολόγιο δεν διάβασε ποτέ κρυστάλλινη σφαίρα, δεν έριξε χαρτιά, δεν πήγε σε καφετζούδες κι όλα όσα θα έλθουν στον ηλεκτρισμό θα τα βρείτε σε αναρτήσεις παλαιότερων ετών. Διαβάστε τις παλαιότερες αναρτήσεις, δείτε τις ετήσιες ανασκοπήσεις, το διάβασμα κάνει πάντα καλό!

Ενημέρωση 2/4: Θα ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά είναι η συνεισφορά του ιστολογίου στο έθιμο της Πρωταπριλιάς! Η εθνοπροδοτική κυβέρνηση έχει παραχωρήσει το ορυχείο Αμυνταίου στους Γερμανούς, για να βάλουν φωτοβολταϊκά, με μπροστινή τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Αυτό που στην πραγματικότητα θα γίνει από 1η Ιουνίου είναι πως μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών. Και, φυσικά, η αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής θα μείνει ένα ακόμα ψέμα της κυβέρνησης ...

3 σχόλια:

  1. Κυκλοφορούν φήμες πως θα μπει και υπερσύγχρονο σύστημα τηλεδιοίκησης που θα ελέγχει όλες τις λειτουργίες του ορυχείου και του ΑΗΣ από την Τζιά. Γνωρίζετε κάτι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ορυχεία της ΔΕΗ δεν είναι ΟΣΕ, έχουν απ' τον προηγούμενο αιώνα σύγχρονα συστήματα. Αλλά τα σημερινά golden boys είναι ικανά να μεταφέρουν την έδρα της ΔΕΗ στη Μύκονο, όχι τη Τζιά!

      Διαγραφή
    2. Σιγά μην τους νοιάζει η λειτουργία των ΟΡΥΧΕΙΩΝ και των ΑΗΣ, το πιο πιθανό είναι να παρακολουθούν από Χ30 τις εργασίες στην Τζια

      Διαγραφή