Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Να πώς έκαψαν τη Νότια Εύβοια, για να τη γεμίσουν αιολικά. Το 2021 "άγνωστοι" έκαψαν και τη Βόρεια Εύβοια ...

Με το νόμο 2773/1999 ψηφίστηκε η "απελευθέρωση" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το 2001 (με το άρθρο 2 παρ. 3 του ν. 2941/2001) τροποποιήθηκε το άρθρο 58 παρ. 2 του βασικού δασικού νόμου 998/1979 και στα έργα υποδομής και εγκαταστάσεις δικτύων ηλεκτρισμού, που επιτρέπονται στα δάση και δασικές εκτάσεις, περιλαμβάνονται πλέον και τα έργα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ. Κι ενώ το 1999 υπήρχαν στην Καρυστία 25,5MW αιολικά, το 2000 "αυγάτισαν" σε 115,78MW. Σήμερα πια δεν θέλετε ούτε να ξέρετε πόσα είναι, μέχρι κι ο Μητσοτάκης είχε πάει να εγκαινιάσει ένα απ' τα αναρίθμητα αιολικά εργοστάσια.

Μέχρι το έτος 1999 ο αριθμός των πυρκαγιών στη νότια Εύβοια ήταν πολύ μικρός. Και ξαφνικά απ' το 1999 ξεκίνησε η αύξηση. Τυχαίο; Δεν νομίζω! Και δεν το νομίζει ούτε ο πρώην Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης, που είναι Αντιστράτηγος ε.α., Πτυχιούχος Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ τ, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) του Πυροσβεστικού Σώματος και υπογράφων τη συγκλονιστική απόρρητη έκθεση του Ιανουαρίου 2001 "Διαπιστώσεις από τις πρόσφατες πυρκαγιές στη νότια Εύβοια".  

Η έκθεση είχε συνταχθεί για την ενημέρωση της Ηγεσίας του ΠΣ αλλά και της Δικαιοσύνης και γράφει χαρακτηριστικά: "Από τις περιπτώσεις που ερευνήσαμε και οδηγηθήκαμε από μαρτυρικές καταθέσεις φαίνεται ότι στη Ν. Εύβοια ως κίνητρα πολλών πυρκαγιών είναι τα ακόλουθα: Προκειμένου να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες απαιτείται εκκαθάριση των εκτάσεων από δένδρα και θάμνους έτσι ώστε να γίνεται ευκολότερα η διέλευση βαρέων μηχανημάτων, οι απαιτούμενες εργασίες για την εγκατάσταση και λειτουργία των ανωτέρω ανεμογεννητριών. Τούτο δε ενισχύεται από το γεγονός ότι αρκετές πυρκαγιές εξ αυτών εμφανίζονται ή με τη διαδικασία της έγκρισης εγκατάστασης ή της έναρξης εργασιών τους."

Το τι ακολούθησε την απόρρητη έκθεση το βλέπετε στον πιο πάνω πίνακα, με τα επίσημα στοιχεία πυρκαγιών στην Καρυστία μέχρι και το 2021: η Καρυστία κατακάηκε και ταυτόχρονα, εντελώς τυχαία και συμπτωματικά ασφαλώς, γέμισε αιολικά. Μια ματιά στο Γεωπληροφοριακό Χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας δείχνει πως τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην Καρυστία είναι μέρος μόνο όσων έχουν δρομολογηθεί για ν' ακολουθήσουν. Και οι εκεί κάτοικοι προφανώς αποτελούν εμπόδιο, οπότε κάποιος έπρεπε να τους κάψει και να τους καίει επαναλαμβανόμενα επί μια 20ετία, με τις κυβερνήσεις να κλείνουν επιδεικτικά τα μάτια. Τα κόμματα ...

που θέλουν "πράσινη" ανάπτυξη, στην πράξη κάνουν την Ελλάδα κάρβουνο, για χάρη των ΒορειοΕυρωπαίων: για να έχουν ρεύμα εκεί, "πρέπει" να γεμίσουμε την Ελλάδα αιολικά (και φαραωνικά φωτοβολταϊκά). Δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τις ανάγκες της Ελλάδας, μας το είπε -επιτέλους- κι ο ΑΔΜΗΕ.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 15/3/2023 ανεβαίνουν ξανά και στο Facebook.

Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εφόσον, είτε στην αρχή είτε στο τέλος, φαίνεται υποχρεωτικά και ξεχωριστά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr", ακόμα κι αν κάνετε αναδημοσίευση από αλλού. Κάποιοι συστηματικοί αντιγραφείς μην κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε!

Δείτε στην πιο πάνω εικόνα μια εντελώς ενδεικτική περίπτωση, για το πώς γίνονται οι δουλειές στην Ελλάδα: ασφαλώς είναι σύμπτωση πως το 1999 κάηκε (με κόκκινο χρώμα στην πιο πάνω εικόνα) η περιοχή Πολυποτάμου της Δημοτικής Ενότητας Στυρέων του Δήμου Καρύστου και το 2001 εκεί ακριβώς ξεφύτρωσε το αιολικό εργοστάσιο ΠΟΛΥΠΟΤΑΜΟΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΕ (με κίτρινο χρώμα στην πιο πάνω εικόνα). Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο δείχνει (ΑΠ 3/2011, Α1, Πολιτικές) πως η περιοχή Πολυποτάμου εντοπίστηκε ως κατάλληλη για αιολικά το 1996, η εταιρεία συστάθηκε τον Ιούνιο 1997 και το αιολικό εργοστάσιο κατασκευάστηκε στην περιοχή "Γκέρκι-Πυργάρι" της κτηματικής περιοχής Πολυποτάμου Ευβοίας, σε εδαφική έκταση που απέκτησε η παραπάνω εταιρεία από το Ελληνικό Δημόσιο με τον 467937/99 τίτλο του Υπουργείου Γεωργίας. Το 1999 η εταιρεία πήρε την έκταση και το 1999 η περιοχή κάηκε. Τυχαία και συμπτωματικά βεβαίως-βεβαίως, για όσους πιστεύουν σε συμπτώσεις.

Εκλογές έρχονται, μαυρίστε τους αλύπητα!

Τα πιο πάνω στοιχεία είναι μια μικρή μόνο γεύση από όσα συγκλονιστικά περιλαμβάνει η 99 σελίδων μελέτη του κ. Γκουρμπάτση "Ανεμογεννήτριες & Πυρκαγιές - Η περίπτωση της Καρυστίας", Σεπτέμβριος 2022. Η μελέτη είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο και συνιστώ να τη δείτε ολόκληρη, καθώς εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο πώς δρουν οι εμπρηστές για να μειώσουν τα έξοδα εγκατάστασης αιολικών. Αυτό ακριβώς συνέβη και στη βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο 2021, τότε που η κυβέρνηση άφησε να καούν πάνω από 600 χιλιάδες στρέμματα, καταστρέφοντας όχι μόνο περιουσίες, αλλά και ζωές των εκεί κατοίκων. Πλέον στη βόρεια Εύβοια δεν πρόκειται μόνο για αιολικά, αλλά και για αλλαγές χρήσεων γης και "ανάπτυξη", οι "επενδυτές" ετοιμάζουν να βάλουν εκεί πόδι για τα καλά και οι ντόπιοι προφανώς αποτελούν εμπόδιο.

Φυσικά μην ενοχλείτε τη Δυκεωσήνυ, αυτή είναι απασχολημένη να ψάχνει όχι τι έγινε στα Τέμπη το 2023, αλλά τι έγινε στα τρένα πριν από 15 χρόνια. Κι ενώ πάει 15 χρόνια πίσω για τα τρένα, σε μια ιδιαίτερα εμφανή προσπάθεια συσκότισης των ευθυνών της κυβέρνησης, ασφαλώς δεν θα την ενδιαφέρει μια μελέτη πρώην Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, που θίγει τα κακώς κείμενα στην 20ετία που καίγεται "ξαφνικά" η χώρα. Δεν την ενδιαφέρει ποτέ τίποτα που μπορεί να ενοχλεί τόσο την κυβέρνηση όσο και τους ολιγάρχες, που κρύβονται από πίσω.


ΥΓ: Μετά την προκήρυξη εκλογών για τις 21/5, το ιστολόγιο μπαίνει στην τελική ευθεία για οριστική διακοπή. Όλα όσα έγραψα αυτά τα 9 χρόνια επαληθεύτηκαν, καθώς έσκασε πια η βαθιά σάπια ενεργειακή πολιτική των τελευταίων 20 ετών και το μάρμαρο το πληρώνουμε όλοι μας. Το ιστολόγιο δεν διάβασε ποτέ κρυστάλλινη σφαίρα, δεν έριξε χαρτιά, δεν πήγε σε καφετζούδες κι όλα όσα θα έλθουν στον ηλεκτρισμό θα τα βρείτε σε αναρτήσεις παλαιότερων ετών. Διαβάστε τις παλαιότερες αναρτήσεις, δείτε τις ετήσιες ανασκοπήσεις, το διάβασμα κάνει πάντα καλό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου