Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Διάτρητη η ΜΠΕ για νέα αιολικά στο Λάκμο (Περιστέρι), απέναντι απ' τα Γιάννινα. Τι θα κάνουν οι Ηπειρώτες;

Προσοχή, το Facebook έχει μειώσει τη διάδοση της σελίδας Greeklignite και δεν θα σας εμφανίσει σχετική ειδοποίηση. Επισκεφθείτε το greeklignite.blogspot.com!
 Attention, Facebook is limiting Greeklignite page reach.
Visit greeklignite.blogspot.com!

Κάνουμε σήμερα ένα διάλειμμα απ' τα παραμύθια του ask4wind της ΕΛΕΤΑΕΝ, προκειμένου να δούμε κάποια άλλα παραμύθια, σε άλλη μια διάτρητη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για εγκατάσταση ατελείωτων αιολικών στις κορυφές του Λάκμου (Περιστέρι), κοντά στο Μέτσοβο (ο Λάκμος είναι το επιβλητικό βουνό νότια της Εγνατίας οδού στο τμήμα Γιάννινα-Μέτσοβο, απέναντι απ' την Παμβώτιδα και το Μιτσικέλι).

Η ΜΠΕ έχει ημερομηνία Φεβρουάριος 2020, αλλά Κύριος οίδε πότε γράφτηκε, καθώς έχει αναχρονισμούς, όπως π.χ. στη σελ. 12, πως τα αιολικά θα πωλούν αποκλειστικά στο ΔΕΣΜΗΕ. Έχω κάποια νέα για το μελετητή, ο ΔΕΣΜΗΕ δεν υπάρχει απ' το ...2012! Μετεξελίχθηκε σε ΛΑΓΗΕ, οι αρμοδιότητες άλλαξαν, πλέον έχουμε ΑΔΜΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ, Χρηματιστήριο Ενέργειας. Στη σελ. 38 ισχυρίζεται πως "η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ηπειρωτική Ελλάδα γίνεται σε ποσοστό περίπου 65% από καύση στερεών καυσίμων". Ισχυρισμός του επιπέδου "να λέμε και καμιά ανοησία για να περνά η ώρα", ποια ήταν η τελευταία χρονιά που ο λιγνίτης κάλυπτε το 65% κ. μελετητά; Πριν 15-20 χρόνια ίσως; Ή μήπως και πάνω από 20ετία, όπως φροντίζει στη σελ. 70 να μας ενημερώσει η ΜΠΕ, με στοιχεία του 1997-98!!!;

Σε μια τυπική για αιολικά διαδικασία, το έργο, που καλύπτει πάνω από 2000 στρέμματα σε βουνοκορφές ύψους 1400-2100 μέτρων του Εθνικού Πάρκου "Τζουμέρκα, Περιστέρι και χαράδρα Αράχθου", έχει σπάσει σε 4 επιμέρους τμήματα. Σε όλα προβλέπονται  ανεμογεννήτριες τύπου ENERCON Ε-101, ισχύος 3,05MW, ύψους πυλώνα 99 μέτρων και διαμέτρου ρότορα 101 μέτρων: 7 Χ 3,05ΜW= 21,35ΜW στη θέση "Περιστέρι-Κορφούλα", 8 Χ 3,05ΜW= 24,40ΜW στη θέση "Περιστέρι-Πύργος", 9 Χ 3,05ΜW= 27,45ΜW στη θέση "Περιστέρι-Αλάτιστα" και 5 Χ 3,05ΜW= 15,25ΜW στη θέση "Περιστέρι-Καλόγηρος". Σύνολο 88,45MW από 29 ανεμογεννήτριες, που απλώνονται εξωφρενικά σε περίπου 7,9 χιλιόμετρα βουνοκορφών. Πακέτο με 11,9 χλμ. νέων δρόμων και "βελτίωση" άλλων 16,3 χλμ. Συνολικά 28,2 χλμ. δρόμων, που θα πληγώσουν οριστικά κι ανεπανόρθωτα το βουνό.

Τα "φάουλ" της ΜΠΕ ξεκινούν από νωρίς, καθώς στη σελ. 11 βλέπουμε "Το αιολικό δυναμικό στην περιοχή είναι αρκετά υψηλό και η λειτουργία των ανεμογεννητριών αναμένεται να είναι συνεχής με μεγάλη παραγωγή ενέργειας και ισχύος. Έτσι οι ανεμογεννήτριες μπορούν να γίνουν μια αξιόπιστη πηγή ενέργειας." Πρόκειται για νέτη-σκέτη ανακρίβεια, δεν υπάρχει ούτε "συνεχής" λειτουργία ούτε "αξιόπιστη" ανεμογεννήτρια, μας το έχουν πει τόσο ο ΑΔΜΗΕ όσο κι ο ΔΕΔΔΗΕ, το έχουμε δει σε Δανία, Γερμανία, Ισπανία, παντού ανά τον πλανήτη!

Λίγο πιο κάτω μας λέει πως "τεχνικές μελέτες αποδεικνύουν ότι μπορεί να βελτιώσει την ευστάθεια και την αξιοπιστία του εθνικού ενεργειακού συστήματος σε τοπικό επίπεδο", χωρίς βέβαια να μας πει ποιες είναι αυτές οι μελέτες κι αν έχουν πιστοποιηθεί απ' τον ΑΔΜΗΕ (το έργο θα συνδεθεί σε γραμμή 150kV). Το σύστημα εκεί είναι μια χαρά ευσταθές, ανατολικά έχει τους λιγνίτες και τα υδροηλεκτρικά της Δυτικής Μακεδονίας, τοπικά τα υδροηλεκτρικά του Άραχθου, του Αώου, του Λούρου, βόρεια έχει και τις παραδοσιακές εισαγωγές απ' τα υδροηλεκτρικά της Αλβανίας.

Αμέσως μετά υπάρχει το απίστευτο "Είναι δυνατή η απορρόφηση όλης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από την ΔΕΗ με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται η ανάγκη περιοδικής διακοπής λειτουργίας του αιολικού πάρκου". Στην πραγματικότητα, στο χρόνο που θα λειτουργήσει το έργο αναμένεται να έχει μπει επιτέλους σε λειτουργία το Χρηματιστήριο Ενέργειας, οπότε το ερώτημα που ανακύπτει είναι τι δουλειά έχει ένας παραγωγός να υποχρεούται να απορροφά την ενέργεια ενός άλλου παραγωγού! Το αν υπάρχει ανάγκη διακοπής ή όχι είναι θέμα ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΗ δεν έχει καμιά δουλειά! Τα ίδια πιο πάνω ανυπόστατα επαναλαμβάνονται στις σελ. 25, 49, 129 πρέπει να γεμίζουν και οι σελίδες!

Το πολύ σημαντικό είναι πως οι ορεινοί οικισμοί της περιοχής βρίσκονται σε πολύ μικρές αποστάσεις (αριθμοί κατά προσέγγιση, από τη ΜΠΕ): 630,00μ. ο οικισμός Καρυόφυτο, 775 μ. το Ανθοχώρι, 804μ. το Παλιοχώρι, 937μ. το Καστρί, 1.170 μ. το Αμπελάκι, 1.250μ. η Ραχούλα, 1.699μ. το Μικρό Περιστέρι, 1.705μ. το Μεγάλο Περιστέρι. Παρόλα αυτά, στη σελ. 30 διαβάζουμε "Η θέση του έργου βρίσκεται μακριά από οικισμούς.", στη σελ. 39 "...οι πλησιέστερες κατοικίες βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση και φυσικά δεν παρουσιάζεται κανένας κίνδυνος για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής", στη σελ 182 "Κοντά στην περιοχή εγκατάστασης του έργου δεν υπάρχουν ανθρώπινοι οικισμοί".  Με τον πλησιέστερο οικισμό στα περίπου 630μ., τις ανεμογεννήτριες να εκτοξεύουν ...
κομμάτια πάγου το χειμώνα και τη ΜΠΕ να μην αναφέρει τίποτα σχετικό, ενδεχομένως θα πρέπει να μπει απαγορευτικό προσέγγισης των κατοίκων σε κάποια απόσταση. 

Αλλά ο πάγος είναι το μικρότερο πρόβλημα, η πιθανότητα εκτόξευσης πτερυγίων πάντα υπάρχει και πολύ πιο σοβαρή υπόθεση είναι η εκπομπή υποήχων, αλλά φυσικά η ΜΠΕ δεν αναφέρει τίποτα γι' αυτό. Προφανώς ανεμογεννήτριες ύψους 150μ σε απόσταση μικρότερη του χιλιομέτρου από 4 οικισμούς και των 2 χιλιομέτρων από καμιά 10αριά οικισμούς είναι "μακριά", θα ήταν "κοντά" αν ήταν στην πλατεία των χωριών. Η νομοθεσία θα πρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις να επιβάλλει στους μελετητές να ζήσουν κάποια χρόνια στα χωριά αυτά, για να αντιλαμβάνονται πως και οι μελετητές έχουν την ευθύνη αυτών που γράφουν. Μια ανεμογεννήτρια ισχύος 3,05MW εκπέμπει υποήχους σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στις ΗΠΑ, στη Γερμανία και στη Φινλανδία. Όπως εδώ και 3 χρόνια έχει αποκαλύψει το ιστολόγιο, έχει αποδειχθεί επιστημονικά στη Γερμανία πως η εκπομπή υποήχων συνδέεται με εγκεφαλικές αλλοιώσεις

Ειδικά ο Οικισμός Ανθοχώρι, που κατά τη ΜΠΕ (σελ. 190) έχει και αναπτυγμένη πτηνοτροφία, θα βρεθεί ανάμεσα σε ανεμογεννήτριες των 88,45MW δυτικά και 144,0MW ανατολικά (άλλη άδεια παραγωγής), αλλά φυσικά η ΜΠΕ καθόλου δεν ασχολείται με την αθροιστική επιβάρυνση στον Οικισμό. Τι θα συμβεί σε ανθρώπους και πτηνά απ' τους υπόηχους; Ασχολήθηκαν ποτέ οι Ισπανοί κονκισταδόρες με τους γηγενείς πληθυσμούς της Λατινικής Αμερικής; Απλά τους κατέσφαξαν. Στα ίδια βήματα βαδίζει η επέλαση των αιολικών, με τη στήριξη απάτριδων πολιτικών.

Στη σελ. 27 διαβάζουμε πως "Τα προϊόντα των εκσκαφών που δεν χρησιμοποιούνται είτε θα διαχειριστούν σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ..." Καλό το copy-paste στις ΜΠΕ, αλλά να ρίχνουμε και καμιά διόρθωση, ε;

Άλλος ένας ατεκμηρίωτος ισχυρισμός στη σελ. 29, "η κατασκευή και λειτουργία του συγκεκριμένου έργου θα συμβάλει σημαντικά στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής εξαιτίας της δυνατότητας παροχής θέσεων εργασίας σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο αλλά και της ενίσχυσης του "περιβαλλοντικού τουρισμού". Θα σηκώνονται π.χ. ένα ωραίο πρωί οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και θα λένε "α, καλός καιρός, θα πάμε να δούμε τις ανεμογεννήτριες στο Λάκμο". Πόσους ακριβώς τουρίστες αναμένει ο μελετητής; Το Μέτσοβο και τα Τζουμέρκα δεν πάσχουν από τουρισμό, κάθε άλλο, κάποια μεσημέρια Σαββατοκύριακου δεν μπορείς καν να μπεις στο Μέτσοβο, βουλιάζει από επισκέπτες. Αλλά αν οι γύρω βουνοκορφές γεμίσουν ανεμογεννήτριες, μόνο αρνητική επίπτωση μπορεί να έχει. Χαρακτηριστικά, σε αιολικό του Βερμίου απαγορεύθηκε σε επισκέπτη η προσέγγιση, "για λόγους ασφαλείας", στην πραγματικότητα επειδή έβγαζε φωτογραφίες. Ανακαλύψαμε λοιπόν και τον "περιβαλλοντικό τουρισμό χωρίς φωτογραφίες και βίντεο". Λίγη σοβαρότητα στις ΜΠΕ δεν θα έβλαπτε, ε;

Δεν θα σχολιάσω τις χιλιοειπωμένες ανακρίβειες των αιολικών για τα οφέλη τους, καθώς έχω γράψει πολλές φορές και τα ξαναλέμε συνοπτικά στις αναρτήσεις για το ask4wind. Ωστόσο, στη σελ. 36 ανακαλύπτουμε κάποια είτε κουφά είτε μαζοχιστικά γιδοπρόβατα, που "πηγαίνουν κάτω απ' τις ανεμογεννήτριες για να βρουν σκιά". Πάλι η νομοθεσία θα έπρεπε να επιβάλλει στους μελετητές να βρουν και οι ίδιοι σκιά δίπλα στα γιδοπρόβατα, κάτω από μια ανεμογεννήτρια που κατά τη λειτουργία παράγει συνεχή θόρυβο περί τα 90-105db(A).

Πιο εξοργιστική κι απ' τα κουφά ή μαζοχιστικά γιδοπρόβατα είναι πάντως η άγνοια του μελετητή για την ύπαρξη στην περιοχή της Εγνατίας Οδού! Στη σελ. 55 η ΜΠΕ περήφανα σημειώνει πως "Τα προτεινόμενα αιολικά πάρκα βρίσκονται σε απόσταση (ευθεία γραμμή) 2.700μ. από την Εθνική Οδό Τρικάλων – Ιωαννίνων", ναι, αυτή που περνά τη διάβαση της Κατάρας! ΜΠΕ του Φεβρουαρίου 2020, ε;


Στη σελ. 62 αναφέρεται πως "Δεν εντοπίζονται περιοχές που χρησιμοποιούνται ή προορίζονται για υδροληψία με σκοπό την ανθρώπινη κατανάλωση". Καλό θα είναι οι ντόπιοι να το ψάξουν λίγο αυτό, στο γεωλογικό χάρτη της περιοχής επέμβασης (σελ. 155) κυριαρχούν οι ασβεστόλιθοι και οι καρστικοί υδροφορείς, που σχηματίζονται στους ιδιαίτερα ευδιάλυτους ασβεστολιθικούς σχηματισμούς, είναι ευαίσθητοι στις διαρροές λαδιών από ανεμογεννήτριες και μετασχηματιστές. Αμέσως βόρεια των γειτονικών Ιωαννίνων βρίσκονται δυο απ' τις μεγαλύτερες Ελληνικές επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού, αντλώντας ακριβώς από τους καρστικούς υδροφορείς. Και υπάρχουν πολυάριθμα σημεία υδροληψίας για ύδρευση και άρδευση απ' τους υπόγειους υδροφορείς, αλλά στον πιο πάνω χάρτη, της σελ. 196, απουσιάζει επιδεικτικά η θέση του έργου.

Στη σελ. 77-78 διαβάζουμε πως "κατά τις εργασίες μεταφοράς και ανέγερσης του εξοπλισμού θα χρησιμοποιηθούν ιδιαιτέρως βαρέα οχήματα και ανυψωτικά μέσα. Για τον λόγο αυτό θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή κατά τις διαδικασίες συμπύκνωσης των πάσης φύσεως επιχωματώσεων", "... τελική διάστρωση 3Α με μέσο πάχος 15 εκατοστά". Όποιος βρει στη ΜΠΕ το πώς η συμπύκνωση των εδαφών, η διάστρωση με 3Α, αλλά και η χάραξη της οδοποιίας, επηρεάζουν την κατείσδυση και την απορροή των μετεωρικών κατακρημνισμάτων, κερδίζει παράσημο. Φυσικά η ΜΠΕ προβλέπει τη δυνατότητα χρήσης εκρηκτικών για τη διάνοιξη των βάσεων θεμελίωσης, αλλά υπάρχουν χωριά σε μικρή απόσταση, υπάρχει κυκλοφορία ανθρώπων στα βουνά κι όποιον πάρει ο χάρος, όπως έγινε το Νοέμβριο 2019 σε βουνό της Κοζάνης. Απαράβατος όρος σε κάθε ΜΠΕ και σε κάθε Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων αιολικών θα πρέπει να είναι η διάνοιξη των βάσεων αποκλειστικά με μηχανικά μέσα, η τεχνολογία παρέχει πλέον αυτή τη δυνατότητα.

Σύμφωνα με τους πίνακες χωματισμών των σελ. 114-118 της ΜΠΕ, θα προκύψουν πλεονάζοντα υλικά εκσκαφών περί τα 85,5 χιλιάδες κυβικά μέτρα (στερεά). Λαμβάνοντας υπόψη πως ένα σύνηθες τετραξονικό φορτηγό, σε συνθήκες κυκλοφορίας δασικού δρόμου Γ΄ κατηγορίας και με σκεπασμένη (σελ. 119) καρότσα, μεταφέρει το πολύ 10 κυβικά μέτρα (στερεά), για την απομάκρυνση των πλεοναζόντων υλικών απαιτούνται τουλάχιστον 8,6 χιλιάδες δρομολόγια φορτηγών. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν οι ντόπιοι αν αυτά τα δρομολόγια θα γίνουν προς οργανωμένο χώρο απόθεσης εξορυκτικών αποβλήτων, όπως επιβάλλει η νομοθεσία, ή αν τα πλεονάζοντα υλικά θα πεταχτούν όπως-όπως στα ρέματα της περιοχής. Φυσικά μην περιμένετε να υπάρχει επίβλεψη από δημόσια υπηρεσία ή έλεγχος από Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, δεν έχουν καν τα μέσα για να κάνουν τη δουλειά τους. Λεπτομέρεια: στη σελ. 128 προβλέπεται "... η πλήρης αποξήλωση του εξοπλισμού και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος την επανεπίχωση των βάσεων των ανεμογεννητριών, των πλατειών εργασίας και των καναλιών καλωδίων ... με την προσθήκη αδρανούς και θραυστού υλικού καθώς και φυτικών γαιών". Αλλά δεν υπάρχουν στη ΜΠΕ πίνακες υλικών επίχωσης, πιθανοί δανειοθάλαμοι και πλήθος δρομολογίων φορτηγών που θ' απαιτηθούν. Λαμπρό ευχολόγιο! 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Στη σελ. 125 είδα πως "...Οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες είναι αθόρυβες". Πώς είναι αθόρυβες, όταν ο κατασκευαστής δίνει για τις ανεμογεννήτριες κλάσης ανέμου IEC IIIA "Sound power level 90.5 - 105.0 dB(A)" ανάλογα και με το ύψος πύργου, αυτό θα πρέπει να μας το πει ο μελετητής. Ή ίσως πρέπει να ρωτήσουμε τα πιο πάνω κουφά γιδοπρόβατα. Οι τιμές αυτές υπερβαίνουν τις αναφερόμενες στο ΠΔ 149/2006 (Α΄ 159/28.07.2006), για προστασία εργαζομένων από θόρυβο, αλλά τα γιδοπρόβατα δεν εργάζονται, ξεκουράζονται! Πρέπει να φτάσει κανείς στη σελ. 250 για ν' ανακαλύψει την ομολογία πως "Ο εκπεμπόμενος θόρυβος της ανεμογεννήτριας Enercon E-101 – 3,05MW εκτιμάται σε 107db(A) για ταχύτητα ανέμου μεγαλύτερη των 12 m/s, σύμφωνα με το πιστοποιητικό μέτρησης θορύβου."

Τέλος, στη σελ. 218 ο μελετητής προσπαθεί να μπερδέψει, φάσκοντας κι αντιφάσκοντας: "Το Α/Π ... θα γίνεται αντιληπτό από μικρού κυρίως μεγέθους αποστάσεις. ... Οι Α/Γ αποτελούν μόνιμα και ορατά στοιχεία στο φυσικό περιβάλλον. Διαφορετικά δεν τοποθετούνται σωστά από ανεμολογική άποψη ... Τα Α/Π πρέπει να είναι σε ανοιχτές περιοχές προκειμένου να είναι εμπορικά βιώσιμα. Αυτές είναι επομένως ορατές." Θυμίζω πως πρόκειται για 7,9 χιλιόμετρα κορυφογραμμής, στην πράξη θα βλέπουν το βουνό απ' τα Γιάννινα να έχει βγάλει αγκάθια και να τους θυμίζει το μέγεθος της ανθρώπινης ανοησίας. Και να η αισθητική σύγκριση αιολικών με θερμικούς και πυρηνικούς σταθμούς, αλλά οι τελευταίοι ηλεκτροδοτούν, τα αιολικά όχι! Φυσικά, ούτε κουβέντα για αισθητική σύγκριση με τα φωτοβολταϊκά στις στέγες. Γαργάρα ο μελετητής!

Ενώ στη σελ. 223, με περίσσιο θράσος, ο μελετητής πετά το απίστευτο "η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει την αρμονική συνύπαρξη πτηνών και Α/Γ". Στο πάνω δεξιά μέρος του ιστολογίου βλέπει κανείς σε βίντεο την πραγματικά "αρμονική" συνύπαρξη των ανεμογεννητριών με τα προστατευόμενα όρνια στα Αστερούσια βουνά της Νότιας Κρήτης. Οι ανεμογεννήτριες στο Λάκμο θα έχουν υπερδιπλάσια σάρωση ρότορα, αλίμονο σ' ό,τι πετούμενο, πουλί ή έντομο, βρεθεί στο διάβα τους.

Το θράσος δεν λείπει ούτε στη σελ. 232 "Στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου οι εγκαταστάσεις Α/Γ έχουν γίνει διαδικασία ρουτίνας, η τοπική κοινωνία όχι μόνον δεν αντιδρά αλλά υποδέχεται θερμά τέτοιου είδους εγκαταστάσεις ...": κ. μελετητή, λέτε ενσυνείδητα ψέματα! Λόγω των αντιδράσεων των πολιτών ενάντια στα αιολικά στη Γερμανία μέχρι και πολιτικό κόμμα έγινε, στην Πολωνία ο ενεργειακός σχεδιασμός δεν προβλέπει χερσαία αιολικά, στη δυτική Δανία οι δήμοι αντιδρούν και πλέον βάζουν υπεράκτια, όχι χερσαία.

Αυτό που είναι πάντως θετικό είναι πως "Δεν μειώνεται ο αριθμός των θέσεων στάθμευσης τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά την λειτουργία του έργου" (σελ. 227). Ας το έχουν υπόψη οι ορειβάτες, οι κυνηγοί, οι συλλέκτες βοτάνων, πως όταν φθάσουν στις κορυφές κουρασμένοι απ' την πολύωρη πεζοπορία, θα βρουν σίγουρα παρκάρισμα! Αν είναι δυνατόν!

Η συγκεκριμένη ΜΠΕ πρέπει να επιστραφεί για διορθώσεις και βελτίωση της σοβαρότητας. Να σεβαστούν επιτέλους το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Και ν' αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, με εγγυητική επιστολή, για την περιβαλλοντική αποκατάσταση στο τέλος της ζωής του έργου. Το Σχέδιο ΑΕΠΟ της ΜΠΕ, απ' τη σελ. 263 και εντεύθεν, είναι για τον κάλαθο των αχρήστων, η κοινωνία δεν δίνει άδεια για τέτοιο έργο.

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι ένας απ' τους τελευταίους ανέγγιχτους από ανθρώπινο χέρι παράδεισους. Μόνη επιλογή αποτελεί η "μηδενική λύση", να μην κατασκευαστεί το αιολικό έργο και, επιπρόσθετα, η ίδια η ζωή δείχνει πως δεν πρέπει να κατασκευαστεί κανένα νέο χερσαίο αιολικό έργο στη χώρα. Έχουμε ήδη 3,5GW αιολικά, δεν χρειαζόμαστε άλλα! Με τα 3,5GW αιολικά έχουμε καταφέρει να καίμε ατελείωτο φυσικό αέριο και να εξαρτιόμαστε από τις εισαγωγές ηλεκτρισμού απ' το λιγνίτη και τα πυρηνικά των Βαλκανίων. Πρόκειται για περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ εντελώς πεταμένα λεφτά, με τα οποία μπορούσαμε να είχαμε κάνει άλλες τρεις μονάδες σαν την Πτολεμαΐδα 5 και τη 2η μονάδα στη Μελίτη Φλώρινας. Να αξιοποιήσουμε το σχεδόν 1 δισεκατομμύριο βαρέλια μαύρου χρυσού στα ήδη ανοικτά ορυχεία, χωρίς νέο ορυχείο. Να έχουμε αξιόπιστο ρεύμα και δουλειές για τους Έλληνες, όχι για τους Γερμανούς, τους Δανούς και τους Βαλκάνιους γείτονες. Αλλά αυτά χρειάζονται πατριώτες πολιτικούς.
 
Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".


2 σχόλια:

  1. Ρίξε μια ματιά εδώ:

    https://odysseiatv.blogspot.com/2020/07/blog-post_84.html

    Καλή Δύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τραγικό και δεν είναι η πρώτη φορά. Βέβαια δεν είναι χρυσαετός, αλλά γύπας ή όρνιο (ή σκάρα στην Κρήτη), ο καθαριστής της φύσης. Οι ανεμογεννήτριες πίσω δεν φαίνονται μεγάλες, μήπως είναι πάλι στα Αστερούσια βουνά της Κρήτης; Πάνω δεξιά στο ιστολόγιο έχω από εκεί το βίντεο με την Α/Γ να τσακίζει ένα ίδιο πουλί.

      Διαγραφή