Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Συστηματικά Fake News και μια λέξη "απαγορευμένη" πλέον για την Ελλάδα, αλλά καθόλου για την Τουρκία.


Προσοχή, το Facebook έχει μειώσει τη διάδοση της σελίδας Greeklignite και δεν θα σας εμφανίσει σχετική ειδοποίηση.  
Επισκεφθείτε το greeklignite.blogspot.com! 
Attention,Facebook is limiting Greeklignite page reach. 
Visit greeklignite.blogspot.com!

Όταν οι ιδρυτές του έστησαν το worldenergynews.gr, υποτίθεται πως σκόπευαν "Να δημιουργήσουν ένα αξιόπιστο, σοβαρό, υπεύθυνο και αντικειμενικό οικονομικό site που θα επικεντρώνεται στον χώρο της ενέργειας, βιομηχανίας και ναυτιλίας." Ωστόσο, όπως πολύ καλά είναι γνωστό στον κόσμο των επιχειρήσεων, το πόσο πέτυχαν το στόχο το κρίνουν οι τρίτοι, όχι οι ίδιοι. Και, δυστυχώς, είναι η 2η φορά μέσα στο 2020 που αναγκάζομαι ν' αναφερθώ στη σκόπιμη παραπληροφόρηση που κάνει το worldenergynews.gr. Παραπληροφόρηση που δεν είδα να συγκινεί το "χωροφύλακα του Ελληνικού ίντερνετ", το Ελληνικά Hoaxes, που προωθεί με τον τρόπο του την κλιματική απάτη, αλλά που πλέον κινδυνεύει να χάσει το παντεσπάνι του, μετά τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο Ζούκερμπεργκ.

Αφορμή αυτή τη φορά είναι το δημοσίευμα της εικόνας, στις 4/6/2020, με τίτλο "Από τις ΑΠΕ το 66% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας τους πρώτους πέντε μήνες του έτους". Μόνο που το δημοσίευμα ...
αυτοδιαψεύδεται στην τελευταία παράγραφο: "από το 66% το 34,3% προήλθε από τα υδροηλεκτρικά, το 13,8% από τον άνθρακα, ...". Πόσοι όμως θα φθάσουν μέχρι την τελευταία παράγραφο; Σημασία έχει να δημιουργούνται εντυπώσεις, να εντυπώνεται στο υποσυνείδητο του αναγνώστη η προπαγάνδα, γι' αυτό και το δημοσίευμα δείχνει πράσινο λιβάδι με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά.

Μόνο που οι ΑΠΕ της Τουρκίας είναι κυρίως τα τεράστια υδροηλεκτρικά στα ανατολικά της σύνορα, στον Τίγρη και τον Ευφράτη, τα υδροηλεκτρικά έδωσαν το 34,3% αλλά δεν αξίζουν φωτογραφία, αυτή είναι για τα αιολικά του 8,8% και τα ηλιακά του 3,5%. Αλλά βεβαίως το πρόβλημα του δημοσιεύματος δεν είναι στην εικόνα!


Το πρόβλημα είναι πως το δημοσίευμα φαίνεται ν' αποτελεί παραποιημένη συνοπτική μετάφραση αντίστοιχου δημοσιεύματος της προηγούμενης ημέρας, 3/6/2020, στην αγγλόφωνη Τουρκική Daily Sabah. Το Τουρκικό δημοσίευμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας για αύξηση του ποσοστού αξιοποίησης των ΕΓΧΩΡΙΩΝ πηγών της χώρας: η "μαγική" λέξη, που εξαφανίστηκε στην Ελληνική αναδημοσίευση, είναι το "local". Η λέξη "Εγχώριες" δεν έχει μόνο ΑΠΕ, αλλά περιλαμβάνει και το ντόπιο κάρβουνο, που η Τουρκία τρέχει ν' αξιοποιήσει όσο περισσότερο μπορεί: θυμάστε την ανάρτηση για τη νέα εκστρατεία της ΔΕΗ στο Σαγγάριο; 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Το δημοσίευμα της Sabah χρησιμοποιεί εικόνα με ανεμογεννήτριες να πλακώνουν τα σπίτια της πόλης Belen, στην επαρχία Hatay. Και φυσικά δεν φαίνεται για την πιο αριστοκρατική γειτονιά, στις γειτονιές των πλουσίων του πλανήτη δεν θα δείτε ποτέ ανεμογεννήτριες, μόνο φωτοβολταϊκά. Αν αυτό είναι το όραμα των ιδρυτών του worldenergynews.gr, να δώσουν τη διεύθυνση των δικών τους σπιτιών σε "επενδυτές" αιολικών, ώστε να στήσουν ανεμογεννήτριες στις δικές τους αυλές, μήπως τότε αντιληφθούν τι είναι η εκπομπή υποήχων των ανεμογεννητριών.


Το δημοσίευμα της Sabah στηρίζεται στα όσα έγραψε ο Τούρκος Υπουργός στο Twitter:
"Συνεχίζουμε να αποκομίζουμε τους καρπούς των μακροπρόθεσμων επενδύσεών μας.
Μετά το καθημερινό ρεκόρ στις 24 Μαΐου, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από εγχώριες και ανανεώσιμες πηγές, που ήταν 62% πέρυσι, έφτασε το 66% τους πρώτους 5 μήνες του τρέχοντος έτους.
Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: "Περισσότεροι εγχώριοι πόροι, περισσότεροι ανανεώσιμοι". Καταλάβατε τώρα κύριοι του worldenergynews.gr με ποιο τρόπο γίνεται η αξιόπιστη, σοβαρή, υπεύθυνη και αντικειμενική ενημέρωση; Γίνεται υπηρετώντας τα γεγονότα, όχι προσαρμόζοντας την πραγματικότητα στις επιδιώξεις της προπαγάνδας.


Αλλά, βεβαίως, η λέξη "εγχώριοι" είναι απαγορευμένη για τη χρεοκοπημένη Ελλάδα, που απ' το 2010 αποφάσισε διακομματικά ν' αντικαταστήσει τον 100% εγχώριο λιγνίτη με 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο και να τινάξει στον αέρα το εμπορικό της ισοζύγιο. Πρόσφατα άλλωστε, απ' τα Πρωθυπουργικά χείλη ακούσαμε το απίστευτο "κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη βόρεια Ελλάδα, νωρίτερα από τη Γερμανία ... και θα πρέπει πλέον οι κάτοικοί της να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες". Ούτε ο αλησμόνητος Δήμος Σταρένιος, του "Μας αγαπάνε οι Γερμανοί, σαν φίλοι ήρθανε!", δεν θα το έλεγε τόσο καλά!

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου