Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Ο ρόλος της "δημοσιογραφίας" στην προώθηση της αιολικής προπαγάνδας.


Είναι γνωστό πως υπάρχει δημοσιογραφία και "δημοσιογραφία", γι' αυτό και η ανάπτυξη του διαδικτύου συνοδεύτηκε από έκρηξη στη "δημοσιογραφία των πολιτών", τα ιστολόγια. Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν ο archaeopteryx κι ο greeklignite, αλλά φυσικά και στα ιστολόγια πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις, με κατασκευασμένο περιεχόμενο. Το ιστολόγιο "Λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός" έχει πάνω από έξι χρόνια παρουσίας, έχει δημοσιεύσει κάπου 1250 αναρτήσεις και ούτε μία (1) δεν έχει τολμήσει κανείς ν' αποπειραθεί να διαψεύσει.

Αφορμή για την πιο πάνω παράγραφο αποτέλεσε το πιο πάνω δημοσίευμα του worldenergynews.gr, ενός ιστότοπου που δημοσιεύει άκριτα όποιο δελτίο τύπου πάρει απ' την αιολική προπαγάνδα, εμφανίζοντάς το ως "είδηση", συχνά μάλιστα με εμφανή λάθη στη μετάφραση. Δείτε τον τίτλο: Παγκόσμιος Ηγέτης η Τασμανία! Ποιος; Η Τασμανία! Ένα νησάκι στο Νότιο Ειρηνικό, επιμέρους Πολιτεία της Αυστραλίας. Τι ηλεκτροδοτεί όμως στην πραγματικότητα σήμερα την Τασμανία; Νερά! Πολλά νερά! Αυτές είναι οι ΑΠΕ της Τασμανίας! Αλλά, φυσικά, αυτό δεν πρόκειται ποτέ να σας το πει η προπαγάνδα. Απλά λέει "ΑΠΕ", κοτσάρει και μια φωτογραφία απ' το αιολικό στις ερημικές ακτές της Τασμανίας και δημιουργεί συνειρμό πως "όταν λέμε ΑΠΕ, εννοούμε αιολικά". Δεν είναι κακό να δημοσιεύει κανείς Δελτία Τύπου, αρκεί να το κάνει με τρόπο που δεν παραπλανεί, δεν αποπροσανατολίζει τους αναγνώστες. Όμως άλλο η δημοσιογραφία κι άλλο η ενοικίαση ή διάθεση διαφημιστικού χώρου.


Με μια απλή αναζήτηση βρίσκει κανείς εύκολα ένα πανομοιότυπο δημοσίευμα σε Ισπανικό ιστότοπο που συνεργάζεται με την Ισπανική Ένωση των αιολικών. Ακόμα και η φωτογραφία είναι ακριβώς η ίδια! Μόνο που εδώ υπάρχει μια διαφορά, το ...
Ισπανικό δημοσίευμα έχει διαφορετικό τίτλο απ' το Ελληνικό: "η WWEA καλωσορίζει την Τασμανία ως παγκόσμιο ηγέτη των ΑΠΕ με το στόχο της για 200% ΑΠΕ". 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB κόβει όσα θεωρεί «μη πολιτικώς ορθά» και δεν θα σας εμφανίσει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


WWEA είναι τα αρχικά για την Παγκόσμια Ένωση Αιολικών, που εδρεύει στη Βόννη της Γερμανίας. Τα πανομοιότυπα δημοσιεύματα δεν είναι παρά ένα Δελτίο Τύπου των αιολικών, που αναπαρήγαγαν διάφορα μέσα. Αλλά η δημοσίευση ενός Δελτίου Τύπου δεν αποτελεί είδηση, αποτελεί δημοσίευση άποψης, ενδεχομένως και πληρωμένη καταχώρηση. Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση συνέπεσε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Αιολικών, που έβγαλε το Δελτίο Τύπου για την Τασμανία να είναι ο πρώην Πρόεδρος της Εταιρείας Υδροηλεκτρικών και της Ένωσης ΑΠΕ της Τασμανίας!

Η Hydro Tasmania είναι η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού κι έχει πάνω από 50 φράγματα, απ' τα οποία παράγει κάθε χρόνο περί τις 9000GWh, αρκετές για να ηλεκτροδοτήσουν περί τις 900 χιλιάδες σπίτια και μικρές επιχειρήσεις. Όμως ο πληθυσμός της Τασμανίας είναι μόνο λίγο πάνω απ' τις 500 χιλιάδες, οπότε το νησί είναι ήδη πάνω από 100% ΑΠΕ, με υδροηλεκτρικά, και, επιπλέον, εξάγει ηλεκτρισμό στην κυρίως Αυστραλία. Κι όταν φυσά πολύ στη Νότια Αυστραλία και τη Βικτόρια, έχει τη δυνατότητα να περιορίσει άμεσα τα υδροηλεκτρικά της και να εισάγει το τυχαίο αιολικό τους ρεύμα, βοηθώντας στη σταθεροποίηση του δικτύου τους: η Τασμανία είναι η μπαταρία της Αυστραλίας. Και θα δούμε σύντομα πώς ακριβώς λειτουργεί.

Η Τασμανία έχει έκταση 68.401 τετρ. χιλιόμετρα, κάτι περισσότερο απ' τη μισή Ελλάδα. Αλλά με πληθυσμό μόλις το 5% της Ελλάδας, ο οποίος μάλιστα είναι συγκεντρωμένος σε λίγες πόλεις, είναι προφανώς εξαιρετικά αραιοκατοικημένη. Επειδή ακριβώς έχει πολλά υδροηλεκτρικά, που είναι το σύστημα με τη μακράν πιο ταχεία απόκριση σε μεταβαλλόμενες συνθήκες ζήτησης, απ' το τέλος του 20ού αιώνα έβαλε κάποια αιολικά στις ερημικές βραχώδεις ακτές. Όταν έχει κανείς τόσα πολλά νερά, κάνει ό,τι θέλει με τα αιολικά!


Και, δυστυχώς, ακόμα και στη λιγνιτική Πτολεμαΐδα η αιολική προπαγάνδα βρίσκει πρόσφορο έδαφος, δείτε με ποιο τρόπο παρουσιάστηκε ένα Δελτίο Τύπου της ΕΛΕΤΑΕΝ. Όταν πολύ σύντομα γεμίσει ανεμογεννήτριες το Βέρμιο, ακριβώς πάνω απ' τα χωριά της Εορδαίας και ακριβώς απέναντι απ' την Πτολεμαΐδα, τότε θα είναι πολύ αργά για ν' αντιληφθούν οι τοπικοί "δημοσιογράφοι" τη ζημιά που οι ίδιοι έκαναν στον τόπο τους. Και πόσο "πραγματική" "προστασία" προσφέρει η αιολική ενέργεια. Μόνο που δεν θα 'χει μείνει κανείς να προστατέψει την Εορδαία απ' τους "προστάτες". Η καταστροφή της χώρας συνεχίζεται ... 


Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου