Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

"Πανάκριβη", "χαοτική", "άδικη" και "ελιτίστικη". Κόλαφος η γνώμη των πολιτών για το "παιδί" της Μέρκελ!


78% των πολιτών τη βρίσκουν ακριβή, μόνο 7% θεωρούν πως έχει εύλογο κόστος. 
66% των πολιτών τη βρίσκουν χαοτική, μόνο 9% θεωρούν πως είναι βάσει προγράμματος.
56% των πολιτών τη βρίσκουν άδικη, μόνο 12% θεωρούν πως είναι δίκαιη.
51% των πολιτών τη βρίσκουν "των ελίτ", μόνο 10% θεωρούν πως είναι κοντά στον πολίτη.
47% των πολιτών τη βρίσκουν "ένα χάλι", μόνο 10% θεωρούν πως είναι "καλή".
Όλα τα πιο πάνω ποσοστά δυσαρέσκειας των πολιτών αυξήθηκαν σημαντικά μέσα σε δυο χρόνια!

Το Γερμανικό Ινστιτούτο Μελετών Προωθημένης Βιωσιμότητας του Πότσνταμ δημοσίευσε με ημερομηνία 15/4/2020 την ετήσια έρευνα της κοινής γνώμης "Βαρόμετρο Κοινωνικής Βιωσιμότητας της Ενεργειακής Μετάβασης 2019". Πρόκειται για έρευνα κοινωνικής αποδοχής της διαβόητης Energiewende και τα ευρήματα δείχνουν χειροτέρευση της γνώμης των πολιτών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η έρευνα έγινε σε κάτι λιγότερο από 6.500 άτομα, σχεδόν 1.000 λιγότερα απ' το 2017. Το ιστολόγιο σας δίνει σήμερα τρία απ' τα ερωτήματα με τις απαντήσεις τους και πάνω δεξιά στην πρώτη εικόνα βλέπετε πως το βαρομετρικό είναι χαμηλό πλέον για την Energiewende.


Σύμφωνα με τα ευρήματα, τρεις στους τέσσερις από τους ερωτηθέντες (78%) ενδιαφέρονται γενικά για την πολιτική. Ένας στους πέντε (21%) δηλώνει ότι έχει μικρό πολιτικό ενδιαφέρον. Το πολιτικό ενδιαφέρον των υποστηρικτών όλων των κομμάτων είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο.

Τα τρία τέταρτα (75%) έχουν την εντύπωση ότι δεν έχουν επαρκή λόγο για αυτό που αποφασίζει η κυβέρνηση στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης. Το ποσοστό αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο ανάμεσα στους υποστηρικτές του ...
AfD (92%) και του Linke (82%), που συμμερίζονται  την άποψη ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν επαρκώς στις κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση. Κι αν το Linke είναι περίπου σταθερό στις εκλογικές αναμετρήσεις, το AfD έχει κάνει συνεχή άλματα μέχρι τώρα κι η άνοδός του αποτελεί ουσιαστικά την πολιτική κληρονομιά που αφήνει πίσω της η Μέρκελ: σκόνη και θρύψαλα το CDU, που παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα μέχρις αποδείξεως του εναντίου. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB κόβει όσα θεωρεί «μη πολιτικώς ορθά» και δεν θα σας εμφανίσει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Από την έρευνα είναι σαφές πως μέσα στην τελευταία διετία αυξήθηκε η ανησυχία των πολιτών για την έξοδο απ' την πυρηνική ενέργεια, που είναι προγραμματισμένη για το 2022. Ήδη διαφαίνεται και αύξηση της ανησυχίας για την έξοδο απ' το κάρβουνο, παρόλο που αυτή ακόμα δεν είναι ορατή, είναι προγραμματισμένη για το 2038, αλλά "θα τρέξει πολύ νερό στ' αυλάκι" μέχρι τότε: η Γερμανία ΔΕΝ έχει υποβάλει ακόμα στην ΕΕ το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο έπρεπε να είχε υποβάλει μέχρι τέλους του 2019. Και ΔΕΝ έχει ετοιμάσει το νομοσχέδιο για τους χρόνους προγραμματισμένης εξόδου των λιθανθρακικών και λιγνιτικών μονάδων, παρόλο που είχε υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις επιμέρους κυβερνήσεις των θιγόμενων κρατιδίων.


Ένα ακόμα ενδιαφέρον εύρημα είναι η μεγάλη αποδοχή που έχουν τα φωτοβολταϊκά στη στέγη, η προτιμητέα ανάμεσα στις έξι τεχνολογίες ΑΠΕ για τις οποίες κλήθηκαν να τοποθετηθούν οι ερωτώμενοι. Είναι μάλιστα σημαντική η προτίμηση να τοποθετηθούν τα φωτοβολταϊκά στη στέγη παρά σε ελεύθερους χώρους, (αν και αυτό μπορεί να σχετίζεται με το καθεστώς επιδοτήσεων που υπάρχει στη Γερμανία). 

Τη μικρότερη υποστήριξη συγκεντρώνουν η ανάπτυξη χερσαίων αιολικών και της βιομάζα. Για τα χερσαία αιολικά είναι γνωστό πως υπάρχει πλέον μεγάλη αντίδραση στη Γερμανία κι όσο τα κυβερνητικά κόμματα δεν πιάνουν το σφυγμό της κοινωνίας τόσο θα φουσκώνουν τα ποσοστά της Αλτερνατίβας, του μόνου κόμματος που έχει ταχθεί ξεκάθαρα ενάντια στα χερσαία αιολικά. Η χαμηλή αποδοχή της βιομάζας ωστόσο μάλλον στην ανάγκη διατήρησης των δασών πρέπει ν' αποδοθεί, όλο και περισσότεροι μάλλον αντιλαμβάνονται πως το πελέκημα των δασών για την παραγωγή ηλεκτρισμού δεν είναι και τόσο αειφόρο!

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου