Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Το Ask4wind της ΕΛΕΤΑΕΝ, Μέρος 3ο: Τρία παραμύθια παραπλάνησης και αποπροσανατολισμού των πολιτών.


Προσοχή, το Facebook έχει μειώσει τη διάδοση της σελίδας Greeklignite και δεν θα σας εμφανίσει σχετική ειδοποίηση.
Επισκεφθείτε το greeklignite.blogspot.com!
Attention, Facebook is limiting Greeklignite page reach.
Visit greeklignite.blogspot.com!

Άλλα 3 απ' τα συνολικά 22 παραμύθια προπαγάνδας του ask4wind της ΕΛΕΤΑΕΝ θα δούμε σήμερα. Παραμύθια που φέρνουν περισσότερο στα παραμύθια της Χαλιμάς, παρά σε σοβαρό επιστημονικό λόγο. H ΕΛΕΤΑΕΝ ιδρύθηκε το 1990 με την ονομασία ΕΛληνική ΕΤαιρεία Αιολικής ΕΝέργειας, αλλά το 2005 μετονομάστηκε σε Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας. Άλλη μια προσπάθεια παραπλάνησης, τα επαγγελματικά λόμπι δεν είναι επιστημονικοί φορείς. "Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς", λέει η παροιμία, οπότε το "Επιστημονική" μάλλον στο ψυχολογικό μέρος της προπαγάνδας θα αναφέρεται.

Κατά το κοινώς λεγόμενο "πουλώντας τρέλα", το ask4wind στο 3ο παραμύθι ισχυρίζεται πως ένα  σύστημα με πολλά αιολικά λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή. Ουδέν ψευδέστερο! Όπως διδάσκουν όλα τα Πολυτεχνεία, ένα σύστημα είναι τόσο πιο φθηνό όσο πιο απλό είναι. Ένα σύστημα που απ' τις λίγες θερμικές μονάδες μεγάλης ισχύος περνά σε χιλιάδες μεμονωμένες μονάδες, οι οποίες μάλιστα διακρίνονται για την αστάθεια και τη μεταβλητότητά τους, δεν μπορεί ποτέ να είναι οικονομικό! Καταρχήν έχει χάσει τις οικονομίες κλίμακας. Κατά δεύτερον, ένα σύστημα με πολλά αιολικά απαιτεί πολλές εφεδρείες, οι οποίες προστίθενται στο σύστημα και δημιουργούνται δυο παράλληλα συστήματα: ένα με αιολικά (ή και φωτοβολταϊκά) κι ένα με τις απαραίτητες εφεδρείες. 

Οι εφεδρείες μπορεί να είναι υδροηλεκτρικά (όπως στη Σκανδιναβία), μπαταρίες ή μονάδες φυσικού αερίου ή και πετρελαϊκές. Σ' όλες τις περιπτώσεις ο καταναλωτής πρέπει να πληρώσει το άθροισμα, το συνολικό σύστημα. Πληρώνουμε δυο παράλληλα συστήματα, ενώ χρειαζόμαστε μόνο ένα. Κι αυτό γίνεται πλέον όλο και πιο ακριβό. Ο μόνος λόγος που γίνεται αυτό είναι για να βρεθεί διέξοδος τοποθέτησης κεφαλαίων, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στη βιομηχανία και, βεβαίως, να δημιουργηθεί ακόμα ένας μηχανισμός μεταφοράς πλούτου απ' τους πολλούς προς τους λίγους. Κι επειδή πρέπει να υπάρχει κι ένα περιτύλιγμα με κορδελίτσα, βγάζουν μπροστά τη "σωτηρία του πλανήτη", με την κατασκευασμένη κλιματική απάτη.

Μπορεί κανείς να γράψει ολόκληρο βιβλίο για το πώς το σύστημα ηλεκτρισμού γίνεται συνεχώς πιο ακριβό με τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, αλλά εδώ είναι μόνο μια ανάρτηση. Γι' αυτό απλά θ' αφήσουμε να τα πει ο ΑΔΜΗΕ, όπως ακριβώς μας τα ανακοίνωσε πριν ένα χρόνο: "Λόγω της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ στο Σύστημα και το Δίκτυο, ο Διαχειριστής του Συστήματος θα προβεί σε αναπροσαρμογή των απαιτήσεων των ποσοτήτων των εφεδρειών". Και σιγά την "αυξημένη" διείσδυση εκείνων των ημερών, τίποτα το ιδιαίτερο δεν ήταν. Κύριοι της ΕΛΕΤΑΕΝ, σταματήστε να ταΐζετε σανό τον κοσμάκη, επειδή δεν έχει γνώσεις για παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρισμού.

Όποιος βρει τη λέξη "εφεδρείες" στο 3ο, στο 4ο παραμύθι και σ' όλες τις 60 σελίδες του ask4wind κερδίζει δωρεάν αποστολή όλων των αναρτήσεων του ιστολογίου. Δεν υπάρχει τέτοια λέξη! Μόνο αποπροσανατολισμός, στρέφοντας την προσοχή του αναγνώστη στις υπηρεσίες εξισορρόπησης και παρασιωπώντας το "μαγείρεμα" της αγοράς ηλεκτρισμού, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των αιολικών.

Το 4ο παραμύθι έχει το εφεύρημα "ασταθές ρεύμα" (sic) και αποτελεί κατασκεύασμα της ΕΛΕΤΑΕΝ, που συνδέει την (αν)αξιοπιστία των ανεμογεννητριών με την ...
ανάγκη εξισορρόπησης, που έτσι κι αλλιώς είναι εγγενής σ' ένα δίκτυο ηλεκτροδότησης. Το "έλυσε", λέει, η Γερμανία! Ένα "ζήτω" για την ανακάλυψη! Πώς το έλυσε, δεν κάνει τον κόπο να μας το πει, αλλά μας το είχε πει ο πρώην αρχηγός του SPD και πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όταν επισκέφθηκε την Αθήνα το 2016: "το 80% της αιολικής ενέργειας που παράγεται στη Γερμανία εξάγεται, κάτι που θα έπρεπε να ενδιαφέρει και την Ελλάδα." Αυτό είναι το "γερμανικό παράδοξο" της ΕΛΕΤΑΕΝ: το ξεφόρτωμα του τυχαίου και γι' αυτό ελάχιστα χρήσιμου αιολικού ρεύματος στις γειτονικές χώρες, με τις οποίες έχει ισχυρής δυναμικότητας καλωδιακές διασυνδέσεις και με κάποιες και ενιαία τοπική αγορά ηλεκτρισμού. Μόνο που οι γείτονες δεν χάρηκαν ιδιαίτερα για το ξεφόρτωμα των Γερμανών, οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν τουλάχιστον απ' το 2011 και το 2016 οι αγανακτισμένοι Τσέχοι εγκατέστησαν μετασχηματιστές μετατόπισης φάσης στα σύνορα, προκειμένου "να ζητούν διαβατήριο" απ' το αιολικό ρεύμα και ν' αποτρέψουν μπλακ άουτ στο δικό τους σύστημα.

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Να και η "μαγική εικόνα": "Με τον νέο σχεδιασμό των αγορών το εμπόριο ηλεκτρισμού γίνεται πολύ κοντά στην πραγματική ώρα παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας. Έτσι, οι αιολικοί σταθμοί μπορούν να προβλέψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την παραγωγή σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, οι διαχειριστές των συστημάτων μπορούν να προγραμματίσουν την κάλυψη της ζήτησης έγκαιρα και αποτελεσματικά, χωρίς να απαιτηθούν πρόσθετα κόστη εξισορρόπησης σε πραγματικό χρόνο." Πώς να προβλέψει κανείς απ' την προηγούμενη ημέρα αν θα φυσά την επόμενη; Γίνεται; Δεν γίνεται! Ενώ πιο εύκολα μπορεί να προβλέψει αν θα φυσά στην επόμενη ώρα, ήδη πληρώνουμε απ' το 2016 και για την πρόβλεψη καιρού σ' ό,τι αφορά την ηλεκτροπαραγωγή: πληρώνουμε για υπηρεσία αχρείαστη στο προηγούμενο σύστημα, χωρίς αιολικά (& Φ/Β). Και βέβαια, με το "νέο σχεδιασμό των αγορών", ο διαχειριστής του συστήματος αναγκάζεται να διατηρεί αυξημένες εφεδρείες, καθώς μπορεί ο ήλιος να είναι αρκετά αξιόπιστος, αλλά ο άνεμος έχει τη συνήθεια να  εξαφανίζεται σαν παρτιζάνος.

Το 5ο παραμύθι, για τις επιδοτήσεις, αγγίζει τα όρια της γελοιότητας, με την απόπειρα υποτίμησης της νοημοσύνης μας: "τα αιολικά δεν επιδοτούνται ΠΛΕΟΝ", αλλά τα πάνω από 3000MW που ήδη έχουμε επιδοτούνται "του καλού καιρού": εγγυημένες τιμές με το σύστημα Feed-in-Tariff, απορρόφηση κατά προτεραιότητα της ενέργειας που "εγχέουν", (Προσοχή: άλλο το "εγχέω" κι άλλο το "αξιοποιείται απ' το δίκτυο και υποκαθιστά άλλη παραγωγή"), εγγυημένη απόδοση κεφαλαίων με τις "ευλογίες" της ΡΑΕ, που γνωμοδοτεί για το IRR των εγγυημένων "επενδύσεων". Ελεύθερη αγορά με εγγυημένες επενδύσεις ιδιωτών γίνεται; Δεν γίνεται! Το ξέρουν όλοι οι επιχειρηματίες, πως το κράτος ποτέ δεν εγγυήθηκε την απόδοση της επένδυσής τους!  


Περισσότερες λεπτομέρειες, για το πώς οι ΑΠΕτζήδες βάζουν το χέρι στην τσέπη μας, μας είπε πρόσφατα δικηγόρος που ασχολείται με το θέμα: "οι Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις για την άμεση (και έμμεση) χρηματοδότηση των ΑΠΕ ανήλθαν στο ποσό των 2.806.210.324,40 ευρώ για το έτος 2018". Για το έτος 2017 είχε φροντίσει η τότε κυβέρνηση να μας προσφέρει το πιο πάνω διάγραμμα, στο υπό διαβούλευση το 2018 "Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα" (σελ. 18). 

Για τον καταναλωτή σημασία έχει καταρχήν το τι πληρώνει, το ποιος τα παίρνει είναι δευτερεύον, το αν τα Φ/Β μας τα παίρνουν πιο "χοντρά" απ' τα αιολικά μικρή σημασία έχει, καθώς τα Φ/Β είναι πολύ πιο αξιόπιστα απ' τα αιολικά, ενώ πλέον είναι και πολύ πιο φθηνά, το παραδέχεται και το ask4wind της ΕΛΕΤΑΕΝ! Και δεν ξεπατώνουν αναγκαστικά τις βουνοκορφές της πατρίδας μας, μια χαρά μπορούν να κάθονται σε στέγες! Φυσικά στις στέγες μπαίνουν σε σοβαρές χώρες, όχι σε χώρες με απάτριδες πολιτικούς ...
 
Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου