Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Το Ask4wind της ΕΛΕΤΑΕΝ, Μέρος 2ο: η παραπληροφόρηση για "αποδοτικότητα" και "φθηνή" ενέργεια.


Προσοχή, το Facebook έχει μειώσει τη διάδοση της σελίδας Greeklignite και δεν θα σας εμφανίσει σχετική ειδοποίηση.
Επισκεφθείτε το greeklignite.blogspot.com!
Attention, Facebook is limiting Greeklignite page reach.
Visit greeklignite.blogspot.com!

Η διαρκώς διογκούμενη αντίδραση των πολιτών στην καταστροφή της χώρας με τις ανεμογεννήτριες ανησύχησε το αιολικό λόμπυ της Ελλάδας, την ΕΛΕΤΑΕΝ, μη τυχόν χάσει το παντεσπάνι του. Εξέδωσε λοιπόν την έκθεση Ask4wind με 22 "μύθους-αλήθειες" και μας χάρισε ανεπανάληπτες στιγμές ιλαρότητας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για 22 παραμύθια προπαγάνδας και θα δούμε το γιατί, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Κι όπως φαίνεται απ' τις αντιδράσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ, αν η πραγματικότητα δεν αρέσει στο αιολικό λόμπι, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα!

Στην προηγούμενη ανάρτηση είδαμε το woozle effect, (ή "evidence by citation"), έτσι λέγεται η παράθεση ισχυρισμών που δεν επιβεβαιώνονται από τα ευρήματα ή από αποδείξεις, αλλά από παράθεση πολυάριθμων βιβλιογραφικών αναφορών, οι οποίες υποτίθεται πως περιέχουν την απαιτούμενη απόδειξη. Η πρακτική αυτή αποσκοπεί στην παραπλάνηση του κοινού ώστε να πειστούν πως υπάρχουν αποδείξεις ("να, το λέει εκεί!"), αλλά στην πραγματικότητα τα γεγονότα είναι διαφορετικά.

Σήμερα θα καταρρίψουμε τα δυο πρώτα παραμύθια τους. Η προπαγάνδα ξεκινά απ' την κεφαλίδα της σελίδας, με αυτοκρατορική μεγαλοπρέπεια λέει "Η αιολική ενέργεια απαντά". Κάπως έτσι το έλεγε κι ο Λουδοβίκος, "L' etat c' est moi - το κράτος είμαι εγώ" κι όλοι ξέρουμε ως στο τέλος το κεφάλι του κύλισε στη γκιλοτίνα της Γαλλικής Επανάστασης. Το αιολικό λόμπι "τρίβεται στη γκλίτσα του τσοπάνη", φυσικά δεν θα κυλήσουν τα κεφάλια τους, αλλά καλά θα κάνουν καταρχήν να σεβαστούν τη χώρα και κατά δεύτερον να μην απλώνουν το χέρι στο πορτοφόλι μας!


Στο πρώτο παραμύθι ισχυρίζονται πως "δεν έχει νόημα" να συζητάμε για την αποδοτικότητα των ανεμογεννητριών, επειδή "ο άνεμος είναι ανεξάντλητος". Πλήρης παραποίηση της πραγματικότητας, μάλιστα δεν το λέω εγώ, το έχει πει απ' το 2013 ο ...
ΑΔΜΗΕ, η αρμόδια κρατική επιχείρηση για την ηλεκτροδότηση της χώρας! Το σύστημα ηλεκτροδότησης δεν χρειάζεται μόνο επάρκεια ενέργειας, αλλά χρειάζεται και επαρκή ισχύ και επαρκή αδράνεια. Στη σελίδα 30 της περίφημης Μελέτης Επάρκειας Ισχύος 2013-2020, όπως βλέπετε στην εικόνα, έχει κάνει ευθεία σύγκριση της μη διαθέσιμης ισχύος απ' τις διάφορες τεχνολογίες και τα αιολικά είναι μακράν η χειρότερη τεχνολογία, με 10% αξιοπιστία! 

Κι ούτε και αδράνεια προσφέρουν: όταν τα αιολικά σταματούν φέρνουν μεγάλο πονοκέφαλο στους διαχειριστές συστημάτων ηλεκτροδότησης, όπως περίτρανα απέδειξε ο διαχειριστής του Αυστραλιανού συστήματος στο μπλακ άουτ του 2016: με τις μ.ΑΠΕ.Σ, (μεταβλητές ΑΠΕ Συστήματος), το σύστημα ηλεκτροδότησης έχει πλέον πολύ μεγάλο ποσοστό "ασύγχρονων πηγών", που συνδέονται μέσω μετατροπέα (inverter) και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη αδράνεια (inertia). Όταν λοιπόν αστοχήσουν κάποιες "ασύγχρονες πηγές", όπως συνέβη στις 28 Σεπτέμβρη 2016 με τα αιολικά, δεν υπάρχει δυνατότητα να υποστηριχθεί η διατήρηση της συχνότητας του δικτύου, τα περίφημα 50Hz.

Σε νεότερες Μελέτες ο ΑΔΜΗΕ έχει αυξήσει το 10% στον απολογιστικό μέσο συντελεστή φόρτισης, αλλά και πάλι τα αιολικά είναι η μακράν χειρότερη τεχνολογία. Επιπλέον, αυτό ισχύει μόνο για μακροπρόθεσμες προβλέψεις ισχύος, βραχυπρόθεσμα η κατάσταση είναι κόλαφος για τα αιολικά, απείρως χειρότερη και τείνει στο 1%! Όπως σε Γερμανία, Δανία, κλπ. Για να μην πάμε μακριά, μήπως π.χ. μπορεί να μας πει η ΕΛΕΤΑΕΝ πόσο έδιναν τα άνω των 3GW αιολικά τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος 8/6/2020, που για ακόμα μια φορά εξαφανίστηκε ο Αίολος κι ηλεκτροδοτηθήκαμε από φυσικό αέριο και εισαγωγές ηλεκτρισμού απ' το λιγνίτη των Βαλκανίων; Μήπως στις 9 το πρωί έδιναν μόλις 49MW, όπως προκύπτει απ' τα στοιχεία της Πλατφόρμας Διαφάνειας του Entso-e; Για ακόμα μια φορά αξιοπιστία 1,6%! 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Στο 2ο παραμύθι ισχυρίζονται πως τα αιολικά δεν είναι ακριβά. Ε, ναι, όταν φορολογείς επιλεκτικά τα υπόλοιπα, κάνεις τεχνητά συγκριτικά πιο φθηνό αυτό που δεν φορολογείς, όσο ακριβό κι αν είναι! Η ΕΕ υποχρεώνει τεχνητά το σύστημα ηλεκτροδότησης να απορροφά κατά προτεραιότητα κάτι που κατά τα λοιπά είναι εντελώς αντιοικονομικά αξιοποιήσιμο, προκειμένου να δουλεύει η Γερμανική κι η Δανέζικη βιομηχανία, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι φθηνό.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ ισχυρίζεται ανερυθρίαστα πως "στην Ελλάδα, οι τιμές ηλεκτρισμού από αιολικά πάρκα είναι σαφώς χαμηλότερες από το κόστος ηλεκτροπαραγωγής των υπολοίπων τεχνολογιών στη χώρα". Όχι απλά ανακριβές, αλλά απολύτως ψευδές! Καταρχήν ο λιγνίτης, προ φόρων, είναι πιο φθηνός απ' τα αιολικά και μόνο τεχνητά γίνεται πιο ακριβός. Κατά δεύτερον, τα υδροηλεκτρικά είναι πιο φθηνά απ' τα αιολικά επειδή προσφέρουν την πανάκριβη ενέργεια αιχμής, κάτι που ούτε στο όνειρο δεν δίνουν τα αιολικά. Κατά τρίτον, τα αιολικά είναι εντελώς αναξιόπιστα, απαιτούν και αυξημένες εφεδρείες και αποθήκευση ενέργειας, προκειμένου με το μετασχηματισμό ν' αποκτήσουν αξιοπιστία, αλλά όλα αυτά προστίθενται στο κόστος κι ανεβάζουν το κόστος στον καταναλωτή. 

Και κατά τέταρτον, τα φωτοβολταϊκά και απείρως καλύτερη αξιοπιστία απ' τα αιολικά έχουν και είναι πιο φθηνά απ' τα αιολικά! Αυτό έχει αποδειχθεί στους διαγωνισμούς που γίνονται παντού στην ΕΕ και στον πλανήτη, φυσικά και στους διαγωνισμούς που κάνει η ΡΑΕ στην Ελλάδα. Η αγορά των ΑΠΕ στρέφεται στα φωτοβολταϊκά και σταδιακά εγκαταλείπει τα αιολικά, ακόμα και παρέμβαση στο ΥΠΕΝ και τη ΡΑΕ είχαμε για το θέμα. Γιατί λοιπόν να βάλουμε αιολικά καταστρέφοντας τη χώρα και να μη βάλουμε φωτοβολταϊκά στις στέγες, όπως έχει κάνει η Αυστραλία, που έχει ήδη πάνω από 10GW φωτοβολταϊκά στις στέγες; Μήπως επειδή τα αιολικά τα αγοράζουμε από Γερμανία & Δανία, ενώ τα Φ/Β από την Κίνα;

Κι ακόμα, γιατί να μην αξιοποιήσουμε τη γεωθερμία, που είναι απείρως πιο αξιόπιστη απ' τα αιολικά; Γιατί, ενώ έχουμε 15,5 χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμών και πολλά Μη Διασυνδεμένα Νησιά με μικρές καταναλώσεις, δεν βάλαμε ποτέ τα εργαστήρια των Πολυτεχνείων να λύσουν το πρόβλημα συχνότητας των κυμάτων και ν' αξιοποιήσουμε την επίσης ανεξάντλητη κυματική ενέργεια; Μα, φυσικά, επειδή οι πολιτικοί μας, διακομματικά, περιμένουν να δουν τι θα μας πουλήσουν οι Γερμανοί ... 
 
Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου