Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Απίστευτη εξέλιξη! Κυνηγός φεύγει τρομοκρατημένος και κινητοποιεί Αστυνομία και Πυροσβεστική.


Το απόγευμα της Τετάρτης 6/11 κυνηγός αποχώρησε έντρομος από την εμφανιζόμενη στην εικόνα περιοχή δυτικά της Κοζάνης, ειδοποιώντας την Αστυνομία και την Πυροσβεστική για μεγάλη έκρηξη στην κορυφογραμμή, με πολύ μαύρο καπνό και εκτόξευση θραυσμάτων πετρών. Ακολούθησαν κι άλλες εκρήξεις. Η εντύπωση που μετέφερε ήταν πως πιθανά έπεσε κάποιο αεροπλάνο, οπότε η Αστυνομία άρχισε ν' αναζητά τυχόν αγνοούμενη πτήση. Αργότερα κατέφθασαν στην περιοχή 4 μοτοσικλετιστές αστυνομικοί και όχημα της Πυροσβεστικής, προκειμένου να ερευνήσουν το συμβάν.

Η περιοχή του βουνού Βέλλια, ανάμεσα στα όρη Άσκιο και Βούρινος, είναι γνωστός κυνηγότοπος και συγκεντρώνει αρκετούς κυνηγούς, τόσο ντόπιους όσο και της ευρύτερης Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Χθες το απόγευμα βρέθηκαν κι άλλοι στην περιοχή, που είναι επίσης χώρος ελεύθερης βοσκής βοοειδών και αιγοπροβάτων, δεκάδες -ίσως εκατοντάδες- μοσχάρια κυκλοφορούν ανέμελα στις πλαγιές. Ανέμελα, μέχρι χθες.

Ένας απ' τους κυνηγούς που έφθασε λίγο αργότερα στην ίδια περιοχή κι έτυχε να έχει εμπειρία εργοταξίων, ενημερώθηκε για την έκρηξη και ρώτησε μήπως τυχόν έγινε κάποια χρήση εκρηκτικών στην κορυφογραμμή, για να πάρει αρνητική απάντηση: "ο καπνός ήταν μαύρος, τα φουρνέλα βγάζουν άσπρο καπνό". Πλησιάζοντας ωστόσο περισσότερο, στην απόσταση λήψης της φωτογραφίας, ...
μπορούσε κανείς ν' ακούσει μηχανήματα εργοταξίου, ενώ έγινε ορατή στην βουνοκορφή η διάνοιξη νέας οδοποιίας. Ζουμάροντας στην πιο πάνω εικόνα είναι -κάπως- ορατά τα μηχανήματα στην αριστερή κορυφή. Κι αφού κανένα αεροπλάνο δεν έπεσε, το αβίαστο συμπέρασμα, στο οποίο έκλιναν και τα επιτόπου αγήματα Αστυνομίας & Πυροσβεστικής, είναι η εκτεταμένη χρήση εκρηκτικών απ' το εργοτάξιο.

Η σχετική έρευνα έδειξε πως μάλλον πρόκειται για εργοτάξιο κατασκευής αιολικών (μάλλον πρόκειται για το έργο της εταιρείας ΒΕΝΤΑΒΕΛ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., που σύμφωνα με όσα βρίσκει κανείς στο διαδίκτυο ανήκει σε επιχειρηματική οικογένεια της γειτονικής Σιάτιστας, ενώ δεν υπάρχει η ιστοσελίδα της που είναι καταχωρημένη στο ΓΕΜΗ). 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Σύμφωνα με την αδειοδότηση του συγκεκριμένου έργου και την τελευταία Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), πρόκειται για κατασκευή 17 ανεμογεννητριών ισχύος 2,3MW, συνολικά 39,1MW, όπως φαίνεται στην πιο πάνω εικόνα. Αργότερα η ισχύς μειώθηκε στα 34MW, για 17 και πάλι ανεμογεννήτριες, ισχύος 2MW. Και ήδη η εταιρεία έχει αιτηθεί να μειωθεί ο αριθμός σε 10, καθώς πρόκειται πλέον για τοποθέτηση ανεμογεννητριών των 3,4MW. Σημειώνεται πως βόρεια της εμφανιζόμενης υπό αιολική καταστροφή βουνοκορφής έχουν ήδη κατασκευαστεί τα έργα "Ανατολικό Άσκιο Μαέστρος" 34MW, "Δυτικό Άσκιο" 38MW, στη βουνοκορφή που φαίνεται νότια της πράσινης συστοιχίας έχει αδειοδοτηθεί το έργο "Κουκούλι-Γρίβας" 12MW, ενώ κοντά έχει αδειοδοτηθεί το έργο "Άσκιο ΙΙΙ" 50,4MW.

Σύμφωνα ωστόσο με ρητή πρόβλεψη της ΑΕΠΟ, "15. Οι εργασίες εκσκαφών κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου να γίνονται με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο και κατά προτίμηση με ελαχιστοποίηση της χρήσης εκρηκτικών υλών εφόσον τούτο είναι απαραίτητο". Τώρα τι είδους "ηπιότερος τρόπος" και "ελαχιστοποίηση της χρήσης εκρηκτικών υλών" ήταν το χθεσινό συμβάν, περιμένουμε απ' την Αστυνομία να μας πει, καθώς εδώ δεν πρόκειται απλά για καραμπινάτη παραβίαση περιβαλλοντικού όρου, αλλά για έκθεση ανθρώπινων ζωών σε κίνδυνο, απ' τα εκτοξευόμενα θραύσματα των εντελώς ανεξέλεγκτων εκρήξεων. Αν πετύχαινε θραύσμα κάποιο κυνηγό ή κτηνοτρόφο, θα το μαθαίναμε μόνο αφού θα δηλωνόταν η εξαφάνιση κι αφού θα βρισκόταν μετά από μέρες.

Απ' τα εκτοξευόμενα θραύσματα εκτέθηκε επίσης σε κίνδυνο το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής, άγνωστο αν υπάρχει τραυματισμός ή θάνατος ζώων. Για να υπάρχει χρήση εκρηκτικών απαιτείται σχετική άδεια της Αστυνομίας και βεβαίως η άδεια, αν κι εφόσον έχει εκδοθεί, πρέπει να λαμβάνει υπόψη την πιο πάνω ρητή πρόβλεψη της ΑΕΠΟ. Τηρήθηκαν αυτά; Άγνωστο ...

Σύμφωνα επίσης με άλλη ρητή πρόβλεψη της ΑΕΠΟ "26.21. Η μη τήρηση των ανωτέρω όρων συνεπάγεται την ποινική δίωξη των υπευθύνων κατά τις διατάξεις του άρθρου 71 του ν. 998/1979 και σε περίπτωση υποτροπής την ανάκληση της παρούσας απόφασης". Κι η αναφερόμενη νομοθεσία αναφέρει κάτι για 5 χρόνια κάθειρξη, μαζί με πρόστιμα. Περιμένουμε λοιπόν μ' ενδιαφέρον την εξέλιξη. Κρατώντας πάντα μικρό καλάθι, στην Ελλάδα του "έλα μωρέ, και τι έγινε;" ζούμε ...

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου