Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Συνταρακτικές εξελίξεις: λόγω του κορονοϊού, ο Μητσοτάκης παίρνει πίσω την απολιγνιτοποίηση!


Απ' τα μέσα Φεβρουαρίου ο κορονοϊός έχει μεταφερθεί στην Ευρώπη κι η κατάσταση έχει ξεφύγει απ' τον έλεγχο των κρατών. Ήδη μια ολόκληρη Ιταλική πόλη έχει χαθεί, κάτι που είχε να συμβεί απ' το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης έχει ήδη χαθεί μια Ισπανική πόλη, αλλά και χώρες όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Γαλλία, η Βρετανία, βλέπουν καθημερινά τις απώλειες ν' αυξάνονται. Οι οικονομίες των χωρών οδηγούνται σε κατάρρευση, καθώς οι κυβερνήσεις έκλεισαν τους κατοίκους στα σπίτια.


Σ' αυτό το νέο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που έφερε ο κορονοϊός, εννιά χώρες της ΕΕ θέλησαν από κοινού να προτείνουν την έκδοση ευρω-ομολόγου/corona-bond. Είναι κυρίως οι χώρες που οι οικονομίες τους δοκιμάστηκαν σκληρά μετά την κρίση του 2008, οι χώρες που οι Βορειοευρωπαίοι περιπαικτικά αποκαλούσαν PIIGS: Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία. Κι από κοντά οι Γαλλία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο & Σλοβενία. Και τότε έπεσαν πάνω στην αναλγησία των Γερμανών, που είδαν την κρίση του κορονοϊού σαν ευκαιρία να συνεχίσουν την καθυπόταξη των υπολοίπων χωρών. Απόλυτα συνεπείς σε μια υπερεικοσαετή πολιτική, που αυξάνει τα Γερμανικά εμπορικά πλεονάσματα σε βάρος των ελλειμμάτων των υπολοίπων χωρών-μελών της ΕΕ, οι Γερμανοί κάθονται πάνω στα σεντούκια τους και λένε πρωτίστως σε Ιταλούς και Ισπανούς να κόψουν το λαιμό τους και να ξεπουλήσουν τα πάντα στους Γερμανούς, αν θέλουν να δουν ευρώ τσακιστό.

Όταν οι οικονομίες δεν λειτουργούν για να παράγουν πλούτο, είναι απαραίτητη η κρατική παρέμβαση για να τις τονώσει, με φρέσκο χρήμα. Το οποίο ασφαλώς θ' αυξήσει τη συνολική ποσότητα χρήματος, προκαλώντας πληθωριστικές πιέσεις, αλλά είναι σαφώς προτιμότερος ο πληθωρισμός απ' το να οδηγηθεί ο μισός Ευρωπαϊκός πληθυσμός σε συνθήκες πείνας και ακραίας φτώχειας. Οι ΗΠΑ το κατάλαβαν αμέσως και με εντελώς συνοπτικές διαδικασίες άνοιξαν τα σεντούκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας: μέσα σε 2 μέρες πέρασαν από Γερουσία και Βουλή το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας στην ιστορία τους, 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, κι ο Τραμπ ήδη το υπέγραψε.


Αλλά στην ΕΕ κουμάντο κάνουν οι Γερμανοί, ενώ οι Γάλλοι για ακόμα μια φορά απλά έδειξαν πόσο λίγοι είναι στις ιστορικές στιγμές. Η αποτυχία της Συνόδου Κορυφής στις 26/3/2020 έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως αυτή η ΕΕ είναι κατώτερη των αναγκών των λαών, θυσιάζει διαρκώς ζωές στο βωμό του χρήματος και των συμφερόντων των Γερμανών. Η πιο πάνω εικόνα απ' το Twitter είναι ενδεικτική, απευθύνεται στους πρωθυπουργούς Γερμανίας, Ολλανδίας & Φινλανδίας. Ήταν ακριβώς αυτή η στάση που οδήγησε τους Βρετανούς στο Brexit κι ίσως ο κορονοϊός αποτελέσει τη λυδία λίθο για Italexit και Spainexit. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα ήταν τέτοια η απαξιωτική στάση των Γερμανών, που η Μέρκελ δεν εμφανίστηκε καν στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής, οι υπόλοιποι έβλεπαν τη φωτογραφία της! 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB κόβει όσα θεωρεί «μη πολιτικώς ορθά» και δεν θα σας εμφανίσει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 


Η απάντηση στη Μέρκελ δεν άργησε καθόλου: με συνεντεύξεις τους στην Il Sole 24 ore (όργανο της Γενικής Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών Ιταλίας) ο Ιταλός Πρωθυπουργός Κόντε και σε 3 Ιταλικές εφημερίδες (Corriere della Sera, La Stampa και La Repubblica) ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν, ήταν ξεκάθαροι: "l’intero edificio europeo rischia di perdere la sua ragion d’essere - ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να χάσει το λόγο ύπαρξής του", είπε ο Κόντε. Κι ο Μακρόν τα είπε με την παραδοσιακή Γαλλική διπλωματική γλώσσα: "L’Europa deve essere fiera e sentirsi forte, perché lo è. Ma deve andare ben oltre. Ecco perché difendo una solidarietà di bilancio nella gestione della crisi e delle sue conseguenze. Alcuni Paesi si comportano come se l’Italia o la Spagna ne fossero responsabili: ne sono, al contrario, le prime vittime e questo virus non risparmierà nessuno. Ciò che mi preoccupa è la malattia del “ciascuno per sé’’: se non siamo uniti, l’Italia, la Spagna e altri Paesi potrebbero giustamente dire ai loro partner europei: dove eravate mentre noi eravamo al fronte ? Io non voglio un’Europa egoista e divisa - Η Ευρώπη πρέπει να είναι υπερήφανη και να αισθάνεται ισχυρή, γιατί είναι. Αλλά πρέπει να ...
προχωρήσει πολύ περισσότερο. Γι' αυτό υπερασπίζομαι την δημοσιονομική αλληλεγγύη στη διαχείριση της κρίσης και των συνεπειών της. Ορισμένες χώρες ενεργούν σαν να ήταν υπεύθυνη η Ιταλία ή η Ισπανία: αντίθετα, είναι τα πρώτα θύματα και αυτός ο ιός δεν θα απαλλάξει κανέναν. Αυτό που με ανησυχεί είναι η ασθένεια του "καθενός για τον εαυτό του": εάν δεν είμαστε ενωμένοι, η Ιταλία, η Ισπανία και άλλες χώρες θα μπορούσαν σωστά να πουν στους Ευρωπαίους εταίρους τους: Πού βρισκόσασταν στο μέτωπο; Δεν θέλω μια εγωιστική και διχασμένη Ευρώπη."


Αλλά ακόμα και η πιστή σύμμαχος των Γερμανών, η Ολλανδία, φαίνεται ν' αναθεωρεί τις προτεραιότητές της, υπό το δημοσιονομικό βάρος που προκάλεσε ο κορονοϊός. Όπως μας ενημέρωσε στις 27/3 ο Ολλανδικός ιστότοπος NOS, η κυβέρνηση αφήνει κατά μέρος τα νέα σχέδια για το κλίμα, προκειμένου να ρίξει το βάρος στον κορονοϊό. 

Λίγο πιο μακριά μας, στη Μανιτόμπα του Καναδά, ο Πολιτειακός Πρωθυπουργός ήδη ανακοίνωσε πως, λόγω των αναγκών χρηματοδότησης που επέβαλε ο κορονοϊός, αναβάλει την υπεσχημένη ακύρωση ενός τοπικού φόρου επί των πωλήσεων, αλλά και την επιβολή φόρου άνθρακα $25 ανά τόνο. 

Σ' αυτό το νέο περιβάλλον που φαίνεται να δημιουργείται στην ΕΕ, ο Μητσοτάκης φαίνεται πως αποφάσισε "να κρατήσει πισινή" μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Δεν νομίζω να κατάλαβε επιτέλους πως ο λιγνίτης είναι ο δικός μας μαύρος χρυσός, αλλά πάντως αποφάσισε επί του παρόντος να ξεχάσει την απολιγνιτοποίηση! Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε εντολή στη ΔΕΗ να εξετάσει τις δυνατότητες αύξησης της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής αμέσως μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τον κορονοϊό κι επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στα λιγνιτωρυχεία. Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, οι εργασίες στο εργοτάξιο για την ολοκλήρωση της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 συνεχίζονταν μέχρι τις 29/3, έστω με μειωμένο ρυθμό, παρόλο που οι τοπικοί βουλευτές της ΝΔ διαρκώς παρέμβαιναν για να πάνε οι εκεί εργαζόμενοι στα σπίτια τους. Μόνο όταν ο Δήμαρχος Εορδαίας και το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας απείλησαν με προσφυγή στην Εισαγγελία, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει εντολή διακοπής εργασιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις στις 24/3 ο Χατζηδάκης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Στο κόκκινο", είχε υπεραμυνθεί της τραγικής πολιτικής της απολιγνιτοποίησης. Ωστόσο η στάση των Γερμανών και των ακολούθων τους στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής στις 26/3 αποτέλεσε καταλύτη στη μεταστροφή του Μητσοτάκη, ο οποίος βλέπει πως είναι όλο και πιο κοντά μια ΕΕ των υπολοίπων, χωρίς τη Γερμανία. Μένει να δούμε πόσο θα κρατήσει αυτή η μεταστροφή!


Ενημέρωση 2/4: Ευκολάκι για τους τακτικούς αναγνώστες, η ανάρτηση ήταν βεβαίως η καθιερωμένη συμβολή του ιστολόγιου στην τήρηση του εθίμου της Πρωταπριλιάς! Πάντως μόνο η παράγραφος για το Μητσοτάκη είναι η εθιμική, όλα τα υπόλοιπα είναι εντελώς ακριβή. Φυσικά δεν περιμένει κανείς να πάρουν πίσω την απολιγνιτοποίηση αυτοί που δεν δίστασαν να εμπαίξουν 160 χιλιάδες μηχανικούς και δικηγόρους με την υπόσχεση Μητσοτάκη πως θα λάβουν κι αυτοί το 800άρι, για να τη μετατρέψουν κατόπιν σε "επιταγές τηλεκατάρτισης", στέλνοντας πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ στα δικά τους παιδιά, αυτά που θ' αναλάβουν να "καταρτίσουν" 160 χιλ. άτομα. Η έφοδος των αμετανόητων στο δημόσιο χρήμα συνεχίζεται, σαν να μη μεσολάβησε ποτέ η χρεοκοπία.

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".


2 σχόλια:

  1. https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/euboia-oi-thuellwdeis-boriades-tsakisan-tis-anemogennitries

    Έχετε κάποια πληροφόρηση,άρθρο σε σχετικά με ενέργεια περιοδικά και ηλεκτρονικό τύπο,αν συνεχίζουν οι εργασίες για ανεμογεννήτριες στην Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τις τελευταίες ημέρες δεν έχω δει κάτι, πάντως τις προηγούμενες σε όλα τα εργοτάξια οι εργασίες συνεχίζονταν κανονικά. Για την Πτολεμαΐδα 5 και τη Μύκονο βγήκαν ειδικές απαγορεύσεις.

      Διαγραφή