Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

1,1-1,3%: Νέο αιολικό φιάσκο στη Γερμανία - 1,1-1,3%: New wind power fiasco in Germany.


Φιάσκο, απ' το Ιταλικό fiasco. Κατά το λεξικό του Cambridge "ένα σχέδιο που δεν εξελίχθηκε σωστά, συνήθως προκαλώντας αμηχανία (something planned that goes wrong and is a complete failure, usually in an embarrassing way)". Πώς αλλιώς να περιγράψει κανείς αυτό που συνέβη στις 11πμ της 19ης Μαρτίου 2020; Όπως βλέπουμε στο στιγμιότυπο οθόνης απ' το Agorameter του Agora Energiewende, η "εγχεόμενη" ενέργεια των αιολικών στο δίκτυο για άλλη μια φορά κατέρρευσε, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα. Τα χερσαία αιολικά έδιναν στο σύστημα μόλις 0,587GW και τα υπεράκτια μόλις 0,222GW. Λίγες μόνο ώρες νωρίτερα τα χερσαία αιολικά έδιναν μέχρι 20,261GW και λίγες ώρες αργότερα μέχρι 30,586GW. 

Αυτή η έντονη αυξομείωση είναι ο απόλυτος εφιάλτης για τους διαχειριστές των δίκτυων μεταφοράς ηλεκτρισμού, που πρέπει διαρκώς να παρακολουθούν την ισορροπία ανάμεσα στη ζήτηση φορτίου και τη διαθέσιμη παραγωγή, προκειμένου η συχνότητα λειτουργίας του συστήματος να διατηρείται στα 50Hz±0,2Hz. Όταν φυσά πολύ, κάποια άλλα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής πρέπει να μειώσουν τη λειτουργία ή να κλείσουν εντελώς κι όταν δεν φυσά πρέπει να βρεθούν εργοστάσια τα οποία γρήγορα ν' αναπληρώσουν τη χαμένη αιολική ενέργεια και ισχύ. Αυτό το άνοιγμα-κλείσιμο εργοστασίων σημαίνει πρώτα απ' όλα πως πρέπει αυτά τα εργοστάσια να υπάρχουν και κατά δεύτερον να αποζημιώνονται για να παραμένουν διαθέσιμα. Δυο συστήματα ηλεκτροδότησης, εκεί που παλιά χρειαζόμασταν μόνο ένα. Καθόλου τυχαία το κόστος της Energiewende, της ενεργειακής "μετάβασης" της Γερμανίας, έχει εκτοξευθεί, αλλά οι Γερμανοί ρεφάρουν εξάγοντας ανεμογεννήτριες σε "χρήσιμους ηλίθιους", σε χώρες που δεν αξιοποιούν τους δικούς τους πόρους προκειμένου ν' αγοράζουν ό,τι πουλάνε οι Γερμανοί.


Όπως βλέπουμε στο στιγμιότυπο οθόνης απ' το Energy Charts του Ινστιτούτου Fraunhofer, η Γερμανία έχει εγκατεστημένα τουλάχιστον 53,56GW χερσαία και 7,64GW υπεράκτια αιολικά. Με μια απλή διαίρεση, η αξιοπιστία ηλεκτροδότησης των χερσαίων αιολικών ήταν 0,587:53,56=1,1% και των υπεράκτιων αιολικών 0,222:7,64=2,9%. Συνολικά απ' τα χερσαία και υπεράκτια αιολικά έφθασε στο καταπληκτικό μόλις 1,3%! 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB κόβει όσα θεωρεί «μη πολιτικώς ορθά» και δεν θα σας εμφανίσει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Καθόλου τυχαία βεβαίως, αυτό το 1,1% αξιοπιστίας των χερσαίων αιολικών και 1,3% μαζί με τα υπεράκτια δεν ...
είναι πρωτοεμφανιζόμενο: είναι ακριβώς αυτό που είχε επισημάνει η Handelsblatt στο περίφημο άρθρο στις 27/9/2018 "Nur wenig Windstrom ist jederzeit verfügbar - Μόνο ελάχιστο αιολικό ρεύμα είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή". Η ανάρτηση Άρθρο - κόλαφος στη Handelsblatt: λιγότερο από 1% η αξιοπιστία των αιολικών, λίγες μέρες αργότερα, ανέδειξε αυτό που είπε στην εφημερίδα ο Oliver Then, εκτελεστικός διευθυντής του Συνδέσμου VGB PowerTech, "Die tatsächlichen Produktionszahlen belegen, dass die jederzeit verfügbare Windkraftkapazität in Deutschland bei unter einem Prozent der installierten Leistung liegt - τα πραγματικά στοιχεία παραγωγής δείχνουν ότι η πάντα διαθέσιμη δυναμικότητα αιολικής ενέργειας στη Γερμανία είναι λιγότερο από το ένα τοις εκατό της εγκατεστημένης ισχύος".

Φυσικά αυτά δεν είναι ικανά να συγκινήσουν τους απάτριδες της Πλατείας Συντάγματος, αυτούς που αρχικά μας χρεοκόπησαν σε καιρό ειρήνης κι άφησαν και το σύστημα υγείας σε κακή κατάσταση, περιμένοντας από κακοπληρωμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να βγάλει απ' τη φωτιά τα κάστανα του κορονοϊού, την ίδια ώρα που οι φαρμακευτικές (κάποιες; όλες;) έκαναν πάρτι -κυριολεκτικά- στην υγεία των κορόιδων.

Και φυσικά αυτά δεν πρόκειται ποτέ να τα δείτε στα Μέσα Μαζικής Παραπλάνησης, εκεί θα σας πουν μόνο πόσες παραγγελίες για ανεμογεννήτριες πήρε η τάδε εταιρεία ή πως για κάποιες ώρες έγινε "αρνητική η τιμή του ρεύματος στη Γερμανία". Δεν θα σας πουν ποτέ όμως ότι αρνητική τιμή σημαίνει πως βραχυπρόθεσμα φυσά πολύ, υπάρχει πλεονάζουσα παραγωγή, υπερφορτώνονται και αποσταθεροποιούνται τα δίκτυα, οπότε ρίχνουν την τιμή μήπως και δημιουργήσουν ζήτηση για να καταναλωθεί το άχρηστο ρεύμα. Ποντάρουν στην άγνοια των καταναλωτών και σερβίρουν σανό! 


Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου