Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός κι εναλλακτική απασχόληση: πλάθω κουλουράκια με τα δυο χεράκια!


Η επικαιρότητα είναι πλέον το νέο κακό που μας βρήκε και το ό,τι για ακόμα μια φορά επί διακυβέρνησης κάποιου Μητσοτάκη γίνεται ο κακός χαμός, και μάλιστα αυτή τη φορά παγκοσμίως, μόνο απαρατήρητο δεν πρέπει να περνά! Με την ανάγκη περιορισμού στο σπίτι για το προσεχές ακαθόριστο διάστημα, προκύπτει πλέον ανάγκη να βρούμε και εναλλακτικές απασχολήσεις, η τηλεόραση δεν πολυαντέχεται. Η ανάγκη αυτή δεν υπάρχει μόνο για τους μεγάλους, αλλά πολύ περισσότερο για όσους έχουν μικρά παιδιά.

Το ιστολόγιο δίνει σήμερα μια ιδέα απασχόλησης, που δεν είναι άλλη απ' τη στροφή στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν σήμερα πρόσβαση στο διαδίκτυο και το διαδίκτυο είναι γεμάτο συνταγές, πολλές με φωτογραφίες και βίντεο. Όσοι παρακολουθούμε με τις ώρες το Master Chef, είναι η ώρα να βγάλουμε το Chef που πάντα κρύβαμε μέσα μας! 

"Πλάθω κουλουράκια με τα δυο χεράκια!" τραγουδούσαμε παίζοντας με τις πλαστελίνες στα παιδιά και τα εγγόνια, (όσοι τυχεροί έχουν εγγόνια), κι ο εγκλεισμός λόγω κορονοϊού είναι ευκαιρία να το κάνουμε πράξη στην πραγματικότητα! Θα περάσετε 1-2 ώρες διασκεδάζοντας με τη ζύμη και στο τέλος θα έχετε και το αποτέλεσμα της επιλογής σας: κουλουράκια, μπισκότα, τυροπιτάκια, ακόμα και ψωμί και λαγάνες μπορείτε να κάνετε εύκολα και ν' αποφύγετε την τακτική επίσκεψη στο φούρνο της γειτονιάς. Μήπως μάλιστα ήρθε η ώρα ν’ ανοίξετε επιτέλους φύλλο για την πίτα που τρώτε στο χωριό;


Στις σημερινές εικόνες βλέπουμε κουλουράκια πορτοκαλιού, που είναι μάλιστα και νηστίσιμα, η συνταγή προβλέπει ηλιέλαιο. Την έχω κάνει και με καλαμποκόλαδο, αλλά με ηλιέλαιο είναι καλύτερα. Ηλιέλαια κυκλοφορούν πολλά στο εμπόριο, φροντίστε να γράφει στην ετικέτα πως κάνει για ...
σαλάτες κι όχι μόνο για τηγάνισμα. Είναι μια εύκολη συνταγή της Αρετής Παπαδοπούλου απ' την Πτολεμαΐδα, που βρήκα στο διαδίκτυο, την κάνω τακτικά και πετυχαίνει χωρίς δυσκολίες. Τα κουλουράκια γίνονται νόστιμα, όχι πολύ γλυκά και με πολύ "γεμάτη" γεύση.

Στα υλικά θα δείτε τις αναλογίες σε νεροπότηρα, θα πρέπει να υπολογίσετε πως ένα νεροπότηρο είναι 250ml. Προσοχή, για να πάρετε ξύσμα απ' τα πορτοκάλια πρέπει να είναι ακέρωτα! Αν τα πορτοκάλια που έχετε είναι κερωμένα ή αν δεν ξέρετε τι είναι, μη βάλετε ξύσμα, ο χυμός είναι έτσι κι αλλιώς αρωματικός. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Για να παίρνετε ειδοποίηση απ’ το Facebook, ρυθμίστε τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook σύμφωνα με τις Οδηγίες που θα βρείτε εδώ. 

Όπως μάθαμε απ' το Master Chef όσοι δεν ασχολούμαστε καθημερινά με τη μαγειρική, οι συνταγές είναι για να τις ακολουθούμε πιστά, χωρίς αυτοσχεδιασμούς. Χρειάζεται προσοχή με το αλεύρι, να το έχετε κοσκινίσει για να αφρατέψει και να το ρίχνετε λίγο-λίγο καθώς ζυμώνετε, ελέγχοντας το πόσο υγρή είναι η ζύμη: δεν πρέπει να κολλά στα χέρια, αλλά δεν πρέπει και να στεγνώσει πολύ, καθώς μετά δεν θα μπορείτε να πλάσετε τα κουλουράκια, η ζύμη θα σχίζεται. Μπορεί να χρειαστείτε λίγο περισσότερο αλεύρι, που πρέπει και αυτό να το ρίξετε λίγο-λίγο συνεχίζοντας το ζύμωμα.

Η συνταγή βγάζει περίπου 40 κουλουράκια και θα χρειαστείτε 2 ταψιά. Στις φωτογραφίες είχαν βγει 41 και είναι πυκνά για να χωρέσουν, άλλες φορές βγαίνουν 37-38, ανάλογα πόσο αλεύρι πήρε η ζύμη: ούτε και τα αλεύρια είναι πάντα το ίδιο. Υπόψη πως το πλάσιμο για το 1ο ταψί χρειάζεται 15-20 λεπτά, συνεπώς μη βιαστείτε να ανάψετε το φούρνο για να τον προθερμάνετε, ανάψ’τε τον όταν έχετε γεμίσει το μισό ταψί.

Η συνταγή λέει ψήσιμο για 20 λεπτά (στις πάνω-κάτω αντιστάσεις), μπορεί να χρειαστεί 1-2 λεπτά ακόμα ανάλογα με το φούρνο σας, αλλά όχι περισσότερο, καθώς αν τα κουλουράκια ροδίσουν μέσα στο φούρνο θα στεγνώσουν. Καλή επιτυχία! 


Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου