Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Και όμως, η απολιγνιτοποίηση δεν θα είναι το χειρότερο για τις λιγνιτικές περιοχές. Τα χειρότερα έρχονται!


Τον περασμένο Σεπτέμβρη ο Μητσοτάκης εξήγγειλε ξαφνικά "απολιγνιτοποίηση" και πολύ σύντομα αποδείχθηκε πως το έκανε χωρίς να έχει τον παραμικρό σχεδιασμό για το μέλλον των λιγνιτικών περιοχών. Το καλοκαίρι του 2020 ελπίζει πως ΘΑ έχει σχέδιο, το οποίο ΘΑ υποβάλει στην Κομισιόν, η οποία ΘΑ πρέπει να το εγκρίνει. Και φυσικά τέτοια σχέδια χρειάζονται πολλά χρόνια, δεκαετίες, για ν' αποδώσουν καρπούς, αλλά αυτό είναι το τελευταίο που τους απασχολεί.

Το πολιτικό σύστημα που μας χρεοκόπησε δείχνει πως είναι εντελώς υπόδουλο στους ξένους, τα περιμένει όλα έτοιμα απ' αυτούς. Για να μη μείνει λοιπόν ο Μητσοτάκης ξεκρέμαστος, το JRC, το ερευνητικό κέντρο της ΕΕ ετοίμασε ένα excelάκι, το "έντυσε" με το μανδύα της "έκθεσης" και το "μπουμπούνισε" στις 9/2/2020: "Τεχνολογίες καθαρής ενέργειας για τις ανθρακικές περιοχές, ευκαιρίες για δουλειές κι ανάπτυξη". Μάλιστα ως επικεφαλής της "έκθεσης" εμφανίζεται Ελληνικό όνομα, απ' τις υπαλλήλους καριέρας της ΕΕ. Και είδαμε κι άλλα Ελληνικά ονόματα στο εσωτερικό της δυστυχώς πολύ χαμηλού επιπέδου "έκθεσης".

Φυσικά όλοι ξέρουμε τι εννοεί η ΕΕ ως "Τεχνολογίες καθαρής ενέργειας", εννοεί το πού θα ξεφορτώσει ανεμογεννήτριες που δεν πουλιούνται αλλού και κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας στη Γερμανική και Δανέζικη βιομηχανία.

Για να μη μείνει λοιπόν καμιά αμφιβολία, δείτε στην πιο κάτω εικόνα τι προβλέπεται για τη Δυτική Μακεδονία. Απ' όλες τις ανθρακικές περιοχές ολόκληρης της ΕΕ, η Δυτική Μακεδονία είναι η περιφέρεια με το μεγαλύτερο τεχνικό δυναμικό ανάπτυξης αιολικών και φωτοβολταϊκών σε ζώνες ορυχείων: "The highest total technical potential for wind and solar PV systems combinations on mine sites is estimated for Dytiki Makedonia (EL53, 983.2 MW)". Αλλά, για μια στιγμή: αν η έκθεση λέει για συνολικά 983.2 MW από αιολικά και φωτοβολταϊκά στα ορυχεία, και τα Φ/Β είναι μόνο 0,64GW, πώς η ΔΕΗ έτρεξε να εξαγγείλει 2GW μόνο για φωτοβολταϊκά; Είτε είναι χαμηλή η αξιοπιστία των "εκθέσεων" του JRC, ένα excelάκι της Κοινοτικής γραφειοκρατίας, είτε είναι χαμηλή η αξιοπιστία της ΔΕΗ!

Το ουσιαστικό πρόβλημα βεβαίως είναι πως εκτός απ' τις εκτάσεις των ορυχείων, συνολικά στη Δυτική Μακεδονία η "έκθεση" βλέπει δυνατότητα ν' αναπτυχθούν 5,58GW χερσαία αιολικά και 4,67GW φωτοβολταϊκά. Αυτή είναι μια κατάσταση φρίκης για τη Δυτική Μακεδονία, 5,58GW χερσαία αιολικά δεν έχει καν ολόκληρη η Δανία, (που έχει "μόλις" 4,4GW και λόγω αντιδράσεων πλέον βάζει κυρίως στη θάλασσα), και αν υλοποιηθεί θα πρόκειται για εθνική τραγωδία! Για να καταλαβαίνουμε το μέγεθος του ανοησιουργήματος, ...
στο τέλος του 2019 στη Δυτική Μακεδονία είχαν μπει 151MW αιολικά.

Αλλά και τα 4,67GW φωτοβολταϊκά δεν θα τα ονειρευόταν ούτε ο Σόιμπλε, όταν προωθούσε το αλήστου μνήμης "Σχέδιο Ήλιος" μαζί μ' εκείνο τον τύπο που έχασε το δισκάκι της λίστας Λαγκάρντ. 10GWδήθεν "Α"ΠΕ, που θα ξεπατώσουν κάθε βουνοκορφή που υπάρχει στη Δυτική Μακεδονία, που θα σκεπάσουν ατελείωτες εκτάσεις, στέλνοντας στα τάρταρα κτηνοτροφία και τουρισμό. Κι αυτό από μόνο του δείχνει πως οι "ερευνητές" του JRC δεν έχουν την παραμικρή συναίσθηση της φυσικής σημασίας των αριθμών που υπολογίζουν. Κάνουν τα σενάρια, πετούν τα νούμερα κι όποιον πάρει ο χάρος, αρκεί να πέφτει ο μισθός στην Ολλανδία. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Η κατάσταση με τα αιολικά είναι τρισχειρότερη για την Πελοπόννησο, εκεί η έκθεση υπολογίζει πως μπορούν να μπουν 27,44GW αιολικά! Για να καταλαβαίνουμε το μέγεθος του ακόμα μεγαλύτερου ανοησιουργήματος, στο τέλος του 2019 στην Πελοπόννησο είχαν μπει 587MW αιολικών. Μάλλον δεν έχει μείνει ίχνος σοβαρότητας στο JRC, αν μπουν αυτά τα αιολικά εκεί, θα πρέπει ν' αδειάσει η Πελοπόννησος! Εκτός κι αν το κάνουν για να μαζέψουν τους Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία και ν' αδειάζουμε εδώ σιγά-σιγά τον τόπο, για να μπορέσουν να τακτοποιηθούν οι μετανάστες από Ασία κι Αφρική, αυτοί που είναι ανεπιθύμητοι στη Γερμανία, αλλά είναι προφανώς "bon pour l' Orient", καλοί για τις αποικίες.

Η "έκθεση" διακρίνει τις ανθρακικές περιοχές σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τη δυνατότητα και ταχύτητα αντικατάστασης των θέσεων εργασίας που θα χαθούν απ' τη βιομηχανία του κάρβουνου. Η "καλή" κατηγορία έχει πιθανότητες μέχρι το 2030 να αντικαταστήσει το 90% των θέσεων εργασίας που θα χαθούν, ενώ μέχρι το 2050 έχει πιθανότητες να αντικαταστήσει το 100%. Η "ενδιάμεση" κατηγορία μέχρι το 2030 δεν θα έχει αντικαταστήσει το 90% των θέσεων εργασίας που θα χαθούν. Και η "άτυχη" κατηγορία δεν θα αντικαταστήσει τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν. 

Σύμφωνα με την "έκθεση", η Μεγαλόπολη θα είναι στην "καλή" κατηγορία, ενώ η Δυτική Μακεδονία στην "άτυχη". Προφανώς η Μεγαλόπολη είναι "τυχερή" επειδή λογαριάζουν να βάλουν 27,44GW αιολικά! Μόλις έξι είναι οι "άτυχες" περιοχές, μαζί με τη Δυτική Μακεδονία στο ίδιο καζάνι θα βράζουν η Σιλεσία της Πολωνίας, δυο Περιφέρειες της Τσεχίας (η Μοραβία-Σιλεσία και η ΒΔ-Κάρλοβι Βάρι), η ΝΔ Ολτένια στη Ρουμανία και η Περιφέρεια του Μπουργκάς/Λιγνιτικού Κέντρου Maritza της Βουλγαρίας. Αν και για τη χώρα η ατυχία στην πραγματικότητα ήταν το πολιτικό σύστημα που μας χρεοκόπησε κι επέστρεψε για να ολοκληρώσει το έργο της καταστροφής, υλοποιώντας άκριτα όσα τους λένε οι ξένοι. 


Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου