Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Έκτακτη επικαιρότητα: αλλάζουν οι λιγνιτικές μονάδες που (ξε)πωλούνται; Ποιες είναι οι νέες!


Ο Απρίλης είναι ο κατ' εξοχήν μήνας που πρασινίζει ξανά μετά το χειμώνα κι ανθίζει η φύση, επιστρέφουν τα αποδημητικά πουλιά κι ο ήλιος φέρνει μαζί του ψυχική ανάταση. Για να μην ξεχνιόμαστε, είναι επίσης ο μήνας που το 2010 ο ΓΑΠ μας έμπασε στο ΔΝΤ, καθώς Πασοκ-ΝΔ οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία σε καιρό ειρήνης.

Μετά την επισημοποίηση της χρεοκοπίας, κι αφού πλέον ο Χολαργός δεν τυπώνει ούτε δραχμές ούτε ευρώ, θα περίμενε κανείς οι κυβερνήσεις να στηρίξουν ο,τιδήποτε μειώνει τις εισαγωγές και βελτιώνει το εμπορικό ισοζύγιο, εξοικονομώντας πολύτιμο συνάλλαγμα. Εύλογα θα ανέμενε κανείς η εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή να βασιστεί στη μακράν πιο αξιόπιστη πηγή, τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ λιγνίτη, το δικό μας μαύρο χρυσό, το καύσιμο που αποτρέπει αντίστοιχες εισαγωγές, δίνει δουλειές σε περιφέρειες που μαστίζονται απ' την ανεργία και τη μετανάστευση κι επιπλέον φθηνή τηλεθέρμανση, σε περιοχές μάλιστα που έχουν απ' τις πιο μεγάλες ανάγκες θέρμανσης.

Αντίθετα όμως, οι κυβερνήσεις Πασοκ-ΝΔ-Σύριζα ενοχλούνται σφόδρα απ' τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ λιγνίτη, καθώς επιμένει επί 68 συνεχή χρόνια να δίνει αξιόπιστη και φθηνή ηλεκτροπαραγωγή και να μην τις αφήνει να κάψουν τις επιθυμητές ποσότητες ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟΥ φυσικού αερίου. Έτσι αποφάσισαν ...
τα τελευταία 18 χρόνια όχι μόνο να μην ανοίξουν κανένα νέο λιγνιτωρυχείο, αλλά όπου μπορούν να κλείσουν κι αυτά που υπάρχουν εδώ και πάνω από 80 χρόνια, όπως το απ' τη δεκαετία του 1930 ιδιωτικό λιγνιτωρυχείο της Βεύης! Και τον Οκτώβριο 2010, ακριβώς μόλις μας έβαλαν στα μνημόνια,  ανακοίνωσαν την πρόθεση ν' αντικαταστήσουν τις λιγνιτικές μονάδες με αντίστοιχες φυσικού αερίου!

Αυτή η ίδια πολιτική είναι που έχει οδηγήσει στο διαγωνισμό για το ξεπούλημα όσο-όσο των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης & Μελίτης, μονάδων που τις επέλεξε η Κομισιόν μαζί με την "αγορά", μετά από "ιδιαίτερα επιτυχημένο" market test. Αρχικά συζητούσαν για Αμύνταιο Ι-ΙΙ και Μελίτη 1 με την άδεια για τη Μελίτη 2, στο πρότυπο του εγκλήματος της "μικρής ΔΕΗ", που πρόβλεπε την εκποίηση του Νομού Φλώρινας όπως ήταν, επιπλωμένος, (και μόνο μετά την καταστρεπτική κατολίσθηση, τον Ιούνιο 2017 στο λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου, αντί για το Αμύνταιο επέλεξαν τη Μεγαλόπολη). 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Όπως ωστόσο αποκαλύπτουμε, σύμφωνα με "απολύτως έγκυρες" κι εντελώς τελευταίας στιγμής αποκλειστικές πληροφορίες, κι αυτές οι μονάδες θ' αλλάξουν, προκειμένου να καθυστερήσει ο διαγωνισμός και να γίνει μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Έτσι ο Σύριζα νομίζει πως θ' αποφύγει το πολιτικό κόστος του ξεπουλήματος, η Κομισιόν ότι με τη "συμμαχία των προθύμων" ΝΔ και Κιναλ (ή Δημοκρατική Συμπαράταξη ή Ελιά ή Πασοκ, με τόσα ονόματα αστυνομικό δελτίο σύλληψης απατεώνα θυμίζει), θα κάνει πιο εύκολα τη "βρωμοδουλειά" κι οι επίδοξοι αγοραστές ότι στο νέο διαγωνισμό θα βάλουν επιτέλους χέρι στα υδροηλεκτρικά. Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος!

Μετά την ολοκληρωτική μη αποδοχή της επαίσχυντης "Συμφωνίας των Πρεσπών" στη Δυτική Μακεδονία, οι σημερινές αποκλειστικές πληροφορίες λένε πως αναμένεται να βγουν απ' τη λίστα πώλησης τόσο οι μονάδες της Μεγαλόπολης όσο και η Μελίτη 1 με την άδεια για τη Μελίτη 2 (930MW + άδεια για 450MW) και στη θέση τους θα μπουν Άγιος Δημήτριος 5 (375MW) και η υπό κατασκευή μονάδα Πτολεμαΐδα 5 (660MW)! Με τον τρόπο αυτό ο διαγωνισμός πρέπει να ξεκινήσει απ' την αρχή, αποφεύγεται ο σκόπελος όλων των εκλογών (Αυτοδιοικητικές, Ευρωεκλογές, βουλευτικές) και στο τέλος θα πουληθεί μόνο η νεότατη Πτολεμαΐδα 5, καθώς ο Άγιος Δημήτριος 5 δίνει τηλεθέρμανση στην Κοζάνη και νομικά είναι πιο δύσκολη η εκποίηση. Ωστόσο, αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές ο στόχος είναι το συγκρότημα υδροηλεκτρικών του Αχελώου! Ακριβώς εκεί που είναι η μεγαλύτερη ποσότητα νερών της χώρας κι εκεί που ιδιώτης γείτονας του Υπουργείου της Μεσογείων θέλει να κάνει "αντλησιοταμίευση".

Μένει να δούμε κατά πόσο θα επαληθευθούν και στην πράξη οι πληροφορίες του ιστολόγιου, καθώς η ιστορία διδάσκει πως οι πολιτικοί μας είναι ικανοί να ξεπεράσουν και τα πιο ευφάνταστα σενάρια.  Πάντως, μετά το προπέρσινο με το τεράστιο κοίτασμα λιθίου στο λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου, που συνεχίζει καθημερινά να εμφανίζεται σε οθόνες ανά τον πλανήτη, είναι σαφές πως τα σενάρια δεν αρέσουν μόνο στους πολιτικούς!

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 


1 σχόλιο:

  1. Καλό μήνα! Ακούγεται επίσης ότι στο πακέτο πώλησης θα μπουν και ο ΑΗΣ Πτολεμαίδας (I-IV) και ο ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ (Ι-ΙΙ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή