Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Έκτακτη επικαιρότητα: Φωτογραφίζοντας το Βόρειο Σέλας, τι άλλο μπορεί να φωτογραφίζει κανείς;


Για να παρατηρήσει κανείς το Βόρειο Σέλας (ή Northern Lights ή Aurora Borealis) πρέπει να πάει στον Αρκτικό κύκλο και να έχει καθαρό ουρανό. Οι απομακρυσμένες απ' τη φωτορύπανση των αστικών περιοχών εκτάσεις της Ρωσίας, του Δυτικού Καναδά και της Αλάσκα θεωρούνται ως οι καλύτερες, αλλά, λόγω της καλύτερης ευκολίας προσέγγισης δημοφιλείς είναι επίσης η Ισλανδία και η Σκανδιναβία.

Ένας απ' τους σταθμούς παρατήρησης είναι ο Aurora Sky Station. Βρίσκεται στο Abisko της Βόρειας Σουηδίας κι εκεί έχει τοποθετηθεί κάμερα, που αποθηκεύει φωτογραφίες του ουρανού κάθε πέντε λεπτά. Στις 00:24 της 5 Απρίλη 2019 κατέγραψε την πιο πάνω εικόνα, που πλέον κάνει το γύρο του πλανήτη: ΑΥΤΟ που φαίνεται να δεσπόζει στον ουρανό ΔΕΝ είναι το Βόρειο Σέλας, είναι μια τεχνητή κατασκευή, που φαίνεται να υπερίπταται. Η γεωμετρική διάταξη των φώτων θυμίζει φώτα σε χειρουργείο, το μέγεθος της κατασκευής ωστόσο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, είναι πολύ-πολύ μεγαλύτερο από οποιοδήποτε αεροπλάνο, ελικόπτερο ή αερόστατο! Λίγο ψηλότερα απ' την ευδιάκριτη κατασκευή φαίνεται επίσης ένα ίχνος σε μπλε χρώμα, που διαφοροποιείται απ' το γενικά πράσινο χρώμα, με το οποίο εμφανίζεται το Βόρειο Σέλας.



Η επόμενη φωτογραφία, στις 00:29, πέντε λεπτά αργότερα, είναι εξίσου "περίεργη", καθώς δείχνει να δημιουργούνται όμοια φωτεινά ίχνη από ΔΥΟ διαφορετικά και μεγάλων διαστάσεων αντικείμενα. Με το πράσινο χρώμα είναι ...
βεβαίως το Βόρειο Σέλας.


Στο 00:34, (οι φωτογραφίες είναι ανά πεντάλεπτο), τα ίχνη παραμένουν στον ουρανό κι αρχίζουν σταδιακά να διαλύονται.


Η επόμενη φωτογραφία είναι στο 00:39, το δεξί ίχνος έχει βγει σχεδόν εκτός κάδρου. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ.


Η επόμενη φωτογραφία είναι στο 00:44 και δεν διαφέρει ουσιωδώς από την προηγούμενη.


Η επόμενη φωτογραφία είναι στο 00:49 και τα φωτεινά ίχνη έχουν αρχίσει πλέον να διαλύονται.


Η επόμενη φωτογραφία είναι στο 00:54, μισή ώρα πλέον μετά την 1η στο 00:24, και τα φωτεινά ίχνη έχουν διαλυθεί σχεδόν πλήρως.


Η τελευταία φωτογραφία σ' αυτή την ανάρτηση είναι στο 00:59, όπου το φωτεινό ίχνος ίσα που αχνοφαίνεται.

Στις 6 Απριλίου δεν γίνονται πια πρωταπριλιάτικα αστεία, είναι λοιπόν φυσιολογικό ν' αναρωτιέται κανείς τι ήταν τα φωτεινά ίχνη που καταγράφηκαν επί μισή ώρα στον Αρκτικό ουρανό: ήταν ανθρώπινες κατασκευές, μια που απ' τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου η Αρκτική ήταν πεδίο δοκιμών κι ανταγωνισμού των Υπερδυνάμεων; Ή πρόκειται για κάτι άλλο; Ή όπως θα 'λεγαν κάποιοι κακιασμένοι της γνωστής "παράγκας", "Τι 'ν' αυτό ρε;"

Οι κυνηγοί των ΑΤΙΑ και των εξωγήινων πάντως ασφαλώς θ' απογοητευθούν, όταν δουν πως απλά ήταν εκτοξεύσεις πυραύλων της ΝΑΣΑ απ' το Νορβηγικό Κέντρο Andøya Space Center. Έγιναν στα πλαίσια του προγράμματος AZURE (Auroral Zone Upwelling Rocket Experiment), για τη μελέτη της σύγκρουσης σωματιδίων που προέρχονται απ' τον ήλιο με την ατμόσφαιρα της γης, η σύγκρουση αυτή είναι που προκαλεί το Βόρειο Σέλας. Οι εκτοξεύσεις πυραύλων είχαν προαναγγελθεί για το διάστημα 23/3 μέχρι 10/4, το Νορβηγικό Κέντρο επιβεβαίωσε πως έγινε η εκτόξευση στις 6/4 και σε Νορβηγικό ιστότοπο μπορεί να δει κανείς και βίντεο απ' τις διαδοχικές εμφανίσεις των φωτεινών ιχνών, τα οποία αποτύπωσε η κάμερα στο Σουηδικό σταθμό του Abisko. Τελικά ήταν τα 5λεπτα διαστήματα ανάμεσα στις διαδοχικές λήψεις αυτά που δημιούργησαν την εντύπωση ιπτάμενης κατασκευής!

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 
Ενημέρωση 20/4/2019: ο σταθμός του Abisko έχει μεταφέρει τις φωτογραφίες στη διεύθυνση https://lightsoverlapland.com/lights-over-laplands-webcam-captures-images-of-nasas-azure-mission-and-the-attention-of-the-world/, οπότε οι αρχικοί σύνδεσμοι φωτογραφιών της ανάρτησης νέκρωσαν. Για αποκατάσταση της ανάρτησης έχω χρησιμοποιήσει νέους συνδέσμους, που δείχνουν τις ίδιες φωτογραφίες από άλλες πηγές στο διαδίκτυο, καθώς και αποθηκευμένες μικρογραφίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου