Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Θαύμα, θαύμα! Με τις "ευλογίες" της ΡΑΕ, η Ευρυτανία μετακόμισε στη Μακρακώμη και το ΛΚΔΜ στα Λιβερά!


Στις 15 Απριλίου 2019 η ΡΑΕ έκανε νέα ηλεκτρονική δημοπρασία για ~455,56 MW νέων αιολικών & Φ/Β. Σύμφωνα με τη 230/2019 Απόφαση της ΡΑΕ, (ΑΔΑ 9Λ86ΙΔΞ-ΑΡΝ), δικαίωμα συμμετοχής είχαν αιολικά μέγιστης ισχύος παραγωγής μεγαλύτερης των 50 MW και φωτοβολταϊκοί σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης των 20 MW. Η ανώτατη επιτρεπόµενη τιµή υποβολής προσφοράς ορίστηκε σε 64,72€/MWh.

Στις 18 Απριλίου 2019 η ΡΑΕ έδωσε στη δημοσιότητα την 436/2019 Απόφαση, (ΑΔΑ ΨΒ3ΗΙΔΞ-Α1Τ), με την οποία έκανε γνωστό το αποτέλεσμα της δημοπρασίας της 15/4. Το αποτέλεσμα συνοψίζεται στον πιο πάνω πίνακα κι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον:

  • Απ' τα 8 έργα του πίνακα μόνο ένα είναι αιολικό, συνεπώς με ποδοσφαιρικούς όρους, (αφού είναι γνωστό πως το ποδόσφαιρο αρέσει στην ΕΛΕΤΑΕΝ), το σκορ είναι Φ/Β - αιολικά 7-1 και δείχνει πραγματική πανωλεθρία για τα αιολικά. Σε όρους προσφερόμενης ισχύος το αποτέλεσμα ήταν 371,175MW Φ/Β που επελέγησαν κι άλλα 200MW Φ/Β που έγιναν δεκτά αλλά δεν επελέγησαν, έναντι μόλις 66,6MW αιολικά.
  • Το μοναδικό αιολικό που πέρασε είναι 66,6MW, της ΤΕΡΝΑ, στις θέσεις Καστρί-Κοκκάλια, Τύμπανο-Τρυπητήρι, Καράβι-Αλογοβούνι και Πικροβούνι του Δήμου Μακρακώμης. Πριν ένα χρόνο πολλοί πίστεψαν πως το έργο ματαιώνεται, καθώς με σειρά Υπουργικών Αποφάσεων, (ΦΕΚ τ. Β΄ 4255/6.12.2017), ανακλήθηκε η επιχορήγηση 30% μέσω του ν.3299/2004 για την ίδρυση αιολικών πάρκων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις θέσεις "Καράβι-Αλογοβούνι" του τ. Δήμου Δομνίστας (νυν Δήμου Καρπενησίου) Νομού Ευρυτανίας, Πικροβούνι του τ. Δήμου Αγίου Γεωργίου (νυν Δήμου Μακρακώμης) του Νομού Φθιώτιδας, "Καστρί-Κοκκάλια" της Δημοτικής Ενότητας Δομνίστας του Δήμου Καρπενησίου του Νομού Ευρυτανίας και "Τύμπανο - Τρυπητήρι" του τέως δήμου Δομνίστας (νυν δήμου Καρπενησίου) του νομού Ευρυτανίας.

Πώς γίνεται το ΦΕΚ να γράφει "Ν. Ευρυτανίας" και τώρα το έργο να περνά σαν "Δήμου Μακρακώμης"; Όπως δείχνει παραστατικά χάρτης του offroader.gr, οι θέσεις είναι στα όρια των Νομών Φθιώτιδας - Ευρυτανίας με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν οι πολίτες της Ευρυτανίας, οπότε η ΤΕΡΝΑ μετατόπισε λίγο τις θέσεις προκειμένου οι περισσότερες να μπουν στο έδαφος της Φθιώτιδας. Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς! Ο αριθμός 66,6 πάντως, με τα τρία διαδοχικά εξάρια, χτυπά σίγουρα άσχημα στο μάτι, είναι εντελώς σατανική σύμπτωση. Το γεγονός πως η ΤΕΡΝΑ ...
προωθεί το έργο με 60€/MWh έναντι της παλαιότερης εγγυημένης τιμής 98€/MWh, και επιπλέον χωρίς την επιχορήγηση του 30% (εκτός κι αν ο Σταθάκης την επαναφέρει, Σταθάκης είναι αυτός), δείχνει το μέγεθος της ληστείας που έχει διαπραχθεί σε βάρος των καταναλωτών. Το μόνο "πράσινο" είναι το χρώμα του χρήματος, που φεύγει απ' τις τσέπες των πολλών για να πάει στις τσέπες των λίγων. Με την εγγύηση των κυβερνήσεων, βεβαίως-βεβαίως ... 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα Φ/Β, καθώς για ακόμα μια φορά η ΔΕΗ απέτυχε να περάσει το μεγάλο έργο των 200MW στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ). Πρόκειται για το χιλιοταλαιπωρημένο έργο που είχε τάξει αρχές του 2011 ο ΓΑΠ σε ειδική εκδήλωση στην Κοζάνη κι ο προηγούμενος ΑΠΕτζής Πρόεδρος της ΔΕΗ ποτέ δεν αξιώθηκε να το προωθήσει. 

Παρόλο που τώρα η ΔΕΗ έδωσε ανταγωνιστική τιμή, ο περιορισμός της δημοπρατούμενης ισχύος σε συνδυασμό με την εμφάνιση ενός ακόμα πιο μεγάλου έργου της SE CHRONUS ΕΠΕ, (το οποίο όμως φρόντισαν να το σπάσουν σε τρία επιμέρους έργα), άφησε τη ΔΕΗ στο περίμενε. Με προσφερόμενη τιμή 58€/MWh έμεινε εκτός, ενώ έγιναν δεκτά έργα με τιμές 58,4€/MWh, 60, ακόμα και 64,72€/MWh, που ήταν η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή του διαγωνισμού. Η δημοπρασία έδειξε πως αν είχε "σπάσει" το έργο σε 170+30MW, θα μπορούσε να είχε περάσει τα 170MW, και σε επόμενη δημοπρασία να περάσει και τα υπόλοιπα 30MW, άλλωστε ο χρόνος κατασκευής και η ενεργοποίηση σύνδεσης του έργου στο δίκτυο είναι 36 μήνες απ' τις 18/4/2019. Όταν η συνολικά δημοπρατούμενη ισχύς ήταν ~455,56MW, τα 200MW της ΔΕΗ ήταν πάρα πολλά για να περάσουν όλα μαζί!


Μπορεί η ΔΕΗ να έμεινε με το έργο στο χέρι και το όνειρο του ΓΑΠ να παραπέμφθηκε στις καλένδες, ωστόσο η περιοχή της Κοζάνης θα δει τελικά ένα ακόμα μεγαλύτερο Φ/Β, καθώς τα τρία επιμέρους έργα της SE CHRONUS ΕΠΕ αθροίζουν 204,305MW και θα κατασκευαστούν σε περιοχή των Λιβερών του Δήμου Κοζάνης. Η SE CHRONUS ΕΠΕ, που εμφανίζεται στον πίνακα της ΡΑΕ να έχει περάσει τα έργα, είναι εντελώς άσημη, ωστόσο η αναζήτηση στο διαδίκτυο δείχνει πως πρόκειται για θυγατρική της μεγάλης SunEdison των ΗΠΑ, που είναι ο βραχίονας στην κατασκευή Φ/Β της ακόμα πιο γνωστής Monsanto. Ως γνωστόν τη Monsanto έχει πλέον πρόσφατα εξαγοράσει η Γερμανική Bayer, οπότε 75 χρόνια μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Γερμανοί ξανάρχονται στα μαρτυρικά Λιβερά Κοζάνης. Το έχουμε άλλωστε πει εδώ και καιρό, με το ευρώ και την ενέργεια κανείς δεν χρειάζεται πια μια Βέρμαχτ για τον έλεγχο της Ευρώπης.

Σύμφωνα με ΑΕΠΟ, περίπου 750 στρέμματα θα καταλάβει το μεγάλο Φ/Β πάρκο, κι αν έχω βάλει σωστά στο Google Earth τις συντεταγμένες που δίνει η ΑΕΠΟ, χωροθετείται σε χέρσα έκταση περίπου 2 χιλιόμετρα δυτικά των Λιβερών, δεν φαίνεται να προκύπτει άλλη μια περίπτωση "σιδερένιων φυτών". Καθόλου προφανώς τυχαία, απ' την περιοχή περνά και γραμμή υψηλής τάσης, όπου προφανώς θα συνδεθεί ο υποσταθμός. Η περίφραξη του Φ/Β πάρκου προφανώς στερεί απ' τους κτηνοτρόφους της περιοχής 750 στρέμματα βοσκήσιμης έκτασης, αλλά αν είναι για τη "σωτηρία του πλανήτη", χαλάλι! Αρκεί φυσικά να μην κλείσει κι ο δρόμος που φαίνεται να περνά μέσα απ' το πολύγωνο του πάρκου, καθώς, πέρα απ' τους κτηνοτρόφους, υπάρχουν ακόμα γεωργοί, πεζοπόροι, συλλέκτες τσαγιού, ενώ στις ρεματιές της ευρύτερης περιοχής εμφανίζονται το φθινόπωρο οι πρώτες μπεκάτσες.


Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου