Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 23 Απριλίου 2019

"Προφητικοί" οι Queen, για τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο των αιολικών.


Το τραγούδι των Queen ασφαλώς δεν αφορούσε τα αιολικά όταν έγινε επιτυχία το 1980, αλλά το ρεφρέν θα μπορούσε να περιγράφει μια χαρά την κατάσταση στον κλάδο:

Another one bites the dust
Another one bites the dust
And another one gone, and another one gone
Another one bites the dust
Hey, I'm gonna get you, too
Another one bites the dust

Η περάτωση του άθλιου συστήματος των εγγυημένων τιμών (feed-in-tariffs), με το οποίο οι αιολικοί κι οι τραπεζίτες κέρδισαν δισεκατομμύρια στις πλάτες των πολιτών με τις ευλογίες της ΕΕ, έφερε αντιμέτωπες τις εταιρείες κατασκευής ανεμογεννητριών με την πραγματικότητα: η ροή χρήματος μειώνεται, τα χρέη διογκώνονται, εργοστάσια κλείνουν, οι πολυδιαφημισμένες ως δήθεν "πράσινες", αλλά στην πραγματικότητα αγρίως επιδοτούμενες, θέσεις εργασίας εξαφανίζονται η μια μετά την άλλη. 

Τελευταίο θύμα η Γερμανική εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών Senvion: τον Ιανουάριο 2019 είχε ανακοινώσει πως ξεκινά πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, το Μάρτιο πως αποσύρεται από 30 χώρες και μειώνει τον αριθμό των μοντέλων της και πριν λίγες μέρες προσέφυγε στα δικαστήρια δηλώνοντας αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους της και προστασία απ' τους πιστωτές. Έχει περίπου 4,5 χιλ. εργαζόμενους, που με τη σειρά τους χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για τη σωτηρία της βαθιά χρεοκοπημένης πολιτικής. Οι συνομιλίες για αναχρηματοδότηση του χρέους της δεν έχουν ευοδωθεί, καθώς όλοι βλέπουν αυτό που πάντα ξέραμε: χωρίς τις εγγυημένες τιμές -και κορόιδα να τις πληρώνουν- τα αιολικά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΑ, η αγορά προτιμά πλέον σαφώς τα πολύ πιο αξιόπιστα Φ/Β. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Να επισκέπτεστε τακτικά το ιστολόγιο για να δείτε τις αναρτήσεις, το FB μάλλον δεν θα σας στείλει σχετική ειδοποίηση. Οδηγίες ρύθμισης για τις "Προτιμήσεις Ενημερώσεων" στο Facebook θα βρείτε εδώ. 

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters, ο τραπεζικός δανεισμός είναι ...
950 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 400 εκατ. ευρώ είναι συμμετοχή επενδυτικών hedge funds. Ήδη στον ιστότοπο της Senvion έχει αναρτηθεί χθεσινή ανακοίνωση ότι "ζητά από τους κατόχους των 3,775% ανώτερων εξασφαλισμένων ομολογιών που λήγουν το 2022 να εγκρίνουν τροποποιήσεις ώστε να επιτρέπεται η ανάληψη από τον Όμιλο ορισμένων νέων χρηματοδοτήσεων και συναφών δεσμεύσεων και η τροποποίηση ορισμένων σχετικών συμφωνιών και γεγονότων αθέτησης."


Η άνω των 25 ετών Senvion μπήκε στο Χρηματιστήριο Φρανκφούρτης στις 23/3/2016, με τιμή εισαγωγής της μετοχής 15,75€, έφθασε μέχρι τα 16,71€ τον Οκτώβριο 2016 κι από εκεί ξεκίνησε ο κατήφορος. Τον τελευταίο χρόνο (52 εβδομάδες) η τιμή απ' τα (ενδοσυνεδριακά) υψηλά τον Μάιο 2018 στα 11,78€ κατρακύλησε σε 1,15€ στις 20/2/2019 κι από 1,16€ στις 8/4/2019 στα (ενδοσυνεδριακά) χαμηλά του 0,33€ στις 11 Απριλίου 2019. Τις τελευταίες ημέρες η μετοχή μοιάζει με "τρενάκι του τρόμου", καταγράφοντας πολύ έντονες ενδοσυνεδριακές μεταβολές, φθάνοντας στις 23/4 το 1,34€, μετά την εξασφάλιση απ' τους δανειστές και τους κατόχους ομολόγων δανειακής διευκόλυνσης 100 εκατ. € στις 17/4, που επιτρέπει στη Senvion να συνεχίσει να λειτουργεί. 
Οι δυο μεγάλοι κατασκευαστές, Siemens και Vestas, ασφαλώς έχουν μεγαλύτερες αντοχές, καθώς στον καπιταλισμό το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και είναι πολύ μεγάλες για να κλείσουν, πλέον στις χώρες τους αποτελούν ουσιαστικά κράτος εν κράτει. Κι όσο σε χώρες-αποικίες χρέους θα υπάρχουν απάτριδες πολιτικοί, πρόθυμοι να μετατρέψουν τις χώρες τους σε σκουπιδότοπο των εντελώς αναξιόπιστων αιολικών, πάντα τέτοιες εταιρείες θα έχουν εξασφαλισμένη πελατεία. Καθώς ακόμα κι αν βρεθεί κάποια εισαγγελέας να προτείνει ενοχή στελεχών τέτοιας εταιρείας για δωροδοκία υπαλλήλων, στο τέλος η Siemens -ως εταιρεία- πάλι "λάδι" θα βγει. Τι απόδοση άραγε να δίνει αυτό στο Στοίχημα; 

Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου