Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Πτολεμαϊδιώτες και Σκοπελίτες, επιτέλους, Go Solar ! Γιατί δεν ζεσταίνεστε απ' τον ήλιο;


Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε στα δελτία ειδήσεων προβλήματα με την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας, που αφήνει τους κατοίκους να κρυώνουν σε θερμοκρασίες πολύ κάτω απ' το μηδέν. Μια βλάβη έθεσε εκτός λειτουργίας τη λιγνιτική μονάδα Καρδιά 4 της ΔΕΗ, αφήνοντας μοναδική πηγή τροφοδοσίας τη μονάδα Καρδιά 3, που με τη σειρά της αντιμετώπισε κάποια προβλήματα με τη μεγάλη παγωνιά. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και με το δίκιο τους, καθώς σε συνθήκες πολικού ψύχους έχουν θέρμανση "με το δελτίο", ανά δίωρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης, που βλέπετε στην πιο πάνω εικόνα. Ο Δήμαρχος ζητά την κήρυξη της πόλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να κουκουλώσει τις δικές του ευθύνες, καθώς η λειτουργία της τηλεθέρμανσης αποτελεί δική του αρμοδιότητα κι όχι της ΔΕΗ. Το κρύο ωστόσο είναι πολύ πιο τσουχτερό στη γειτονική Φλώρινα, που δεν έχει τηλεθέρμανση, αλλά εκεί είναι πιο συνηθισμένοι σε χειμώνα κι ο εκεί Δήμαρχος δεν θεωρεί πως ο χειμώνας αποτελεί αιτία για να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το χιόνι είναι πολύ περισσότερο στις Σποράδες και την Εύβοια, όπου και οι δυνατότητες αντιμετώπισης είναι περιορισμένες σε σχέση με την Πτολεμαΐδα, αλλά εκεί δεν ζήτησαν απ' τη ΔΕΗ μειωμένο τιμολόγιο για να ζεσταθούν με ηλεκτρικά σώματα. Η σοβαρότητα των αιρετών στα δύσκολα κρίνεται και η Πτολεμαΐδα μάλλον έχει ατυχήσει σ' αυτή την περίπτωση.

Την ίδια στιγμή που τα χιόνια και οι πάγοι καλύπτουν το σύνολο της χώρας, απ' τη Φλώρινα μέχρι και τη Ρόδο κι απ' τον Έβρο μέχρι και τη Ζάκυνθο, την ίδια στιγμή που οι ηλιακοί συλλέκτες και τα Φ/Β έχουν εξαφανιστεί κάτω από τα χιόνια, δεν μπορώ παρά να θυμηθώ τις πρόσφατες προτροπές των γνωστών "βρώμικων" ΜΚΟ προς τους κατοίκους της Πτολεμαΐδας ν' απεξαρτηθούν απ' το λιγνίτη και την τηλεθέρμανση και να ζεσταθούν με "ηλιακή θέρμανση" (και συμπληρωματικά με βιομάζα, δηλαδή καυσόξυλα). Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό για το Δήμαρχο της Πτολεμαΐδας ή έστω της Σκοπέλου, να προσφέρουν αυτές τις ημέρες του πολικού ψύχους φιλοξενία για 2-3 βράδια στα "λαμπρά παλληκάρια" του WWF και της Greenpeace σε χώρο της πόλης "θερμαινόμενο" με "ηλιακή θέρμανση". Είναι ο μόνος τρόπος να ...
καταλάβουν κάποιοι στο πετσί τους τι σημαίνει κρύο και πως σ' αυτές τις κλιματικές συνθήκες χρειάζονται καύσιμα με μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα, όπως είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα καύσιμα που χρησιμοποιεί εδώ και δεκαετίες όλη η Ευρώπη. Δυστυχώς οι ΣαμαροΒενιζέλοι έβαλαν φόρους πάνω στους φόρους κι έκαναν το πετρέλαιο θέρμανσης κάτι σαν το χαβιάρι, οι Συριζο-ΑΝΕΛ συνεχίζουν την ίδια ανάλγητη φορομπηχτική πολιτική και φυσικό αέριο δεν υπάρχει, οπότε η μόνη λύση για τους κατοίκους είναι είτε η τηλεθέρμανση απ' τις λιγνιτικές μονάδες είτε η επιστροφή στα καυσόξυλα, όπως τον προηγούμενο αιώνα.

Μόνο που μετά την καταστροφή του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας από πυρκαϊά το 2014, οι λιγνιτικές μονάδες που υπάρχουν πλέον είναι οι παλιές της Καρδιάς, αυτές που βρίσκονται ήδη σε πρόγραμμα περιορισμένης λειτουργίας, καθώς η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 καθυστέρησε να γίνει, προκειμένου να γεμίσει η χώρα αρχικά μονάδες φυσικού αερίου και στη συνέχεια "πράσινη ανάπτυξη". Τόσο η πόλη της Πτολεμαΐδας όσο και η διπλανή πόλη του Αμυνταίου, που σήμερα έχουν ακόμα τηλεθέρμανση, σύντομα θα βρεθούν στην ανάγκη να ψάξουν άλλο τρόπο θέρμανσης. Μία λοιπόν είναι μόνο η λύση για να καταλάβουν τις ανάγκες στις συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες: να μείνουν μερικές βραδιές στην Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο ή τη Φλώρινα τόσο η τρόικα όσο και οι "βρώμικες" ΜΚΟ. Για να καταλάβουν όλοι πως το "Go Solar" δεν είναι τίποτα περισσότερο από "λόγια του αέρα" ή "να λέμε και καμιά ...κουβέντα, για να περνά η ώρα". 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.


Και για να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει γύρω μας, η πιο πάνω ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ είναι εντελώς χαρακτηριστική: τα Βαλκάνια και η Τουρκία έχουν παγώσει απ' τις πολικές θερμοκρασίες των ημερών και η ζήτηση ηλεκτρισμού έχει "χτυπήσει κόκκινο" παντού, κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να πουλήσουν ηλεκτρισμό στη Βουλγαρία, όπου, χάρη στην "απελευθέρωση" της αγοράς, οι τιμές του ηλεκτρισμού έχουν φθάσει στα ουράνια, οπότε αναγκάστηκε ο ΑΔΜΗΕ ν' απαγορεύσει τις εξαγωγές για αύριο 11 Ιανουαρίου, προκειμένου να διασφαλίσει την επάρκεια του Ελληνικού συστήματος. Τα στοιχεία της 10ης Ιανουαρίου δείχνουν πως Αλβανία και Σκόπια φαίνεται να έχουν επάρκεια ρεύματος και εξάγουν, αλλά Βουλγαρία και Τουρκία έχουν δυσκολίες. Και το ρεύμα χρειάζεται καλώδια, που στην περιοχή μας είναι είδος σε ανεπάρκεια. Κατόπιν αυτού μην απορήσετε αν δείτε τα επόμενα χρόνια να σας ζητούν να χρηματοδοτήσετε, μέσα απ' τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, τεράστιες επενδύσεις σε -κατά τα λοιπά μη απαραίτητα- δίκτυα μεταφοράς: όταν η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε χρηματιστηριακό είδος, οι πολλοί πρέπει να χρηματοδοτήσουν εκείνες τις επενδύσεις που είναι απαραίτητες για να μπορεί να δουλέψει το χρηματιστήριο και να τρέξει το χρήμα ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου