Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Προσοχή, έρχεται νέα παγωνιά! Ποια "υπερθέρμανση"; "Εποχή των παγετώνων" γίναμε!


Σε φιλική σελίδα στο Facebook είχα επισημάνει στις 3 Ιανουαρίου πως η λίμνη της Καστοριάς είχε ήδη παγώσει απ' τις χαμηλές θερμοκρασίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, χωρίς να περιμένει την έλευση της "Αριάδνης". Πριν τα Χριστούγεννα πάγωσαν λίμνες και ποτάμια, αλλά μετά τα Θεοφάνεια πάγωσαν καταρράκτες, ακόμα και η θάλασσα, όπως φαίνεται στο πιο πάνω βίντεο. Αντί να λιώσουν οι πάγοι στον Αρκτικό Ωκεανό, πάγωσε η θάλασσα στο Θερμαϊκό! Η χώρα δοκιμάστηκε από μια θεομηνία, που όμως μόνο πρωτόγνωρη δεν ήταν, καθώς θύμισε την παγωνιά του Ιανουαρίου 2000 ή χιονοθύελλες απ' τις δεκαετίες του 1970 και 1980, τότε που η Εύβοια έβλεπε ακόμα περισσότερα μέτρα χιόνι.


Πάνω από 60 νεκρούς άφησε πίσω της η κακοκαιρία στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και κάποιους στην Ελλάδα, αλλά πιο πολύ φάνηκαν να ενδιαφέρονται τα ΜΜΕ για την άτυχη αλεπού του πιο πάνω βίντεο, που έπεσε το Δεκέμβριο στο Δούναβη, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη της Γερμανίας. Η παγωνιά σκοτώνει εδώ και τώρα, αλλά οι πολιτικοί μας στην ΕΕ αδιαφορούν για το σήμερα και φροντίζουν μόνο για το τι θα γίνει μετά το 2100, όταν, κατά την απάτη της "ανθρωπογενούς" κλιματικής αλλαγής, υποτίθεται πως ο πλανήτης θα υπερθερμανθεί. Η γνωστή έκφραση λέει πως "απ' τη ζέστη και το χρήμα κανείς δεν έπαθε ποτέ κάτι" και την ώρα που ολοένα και αυξανόμενος αριθμός νοικοκυριών στην ΕΕ και στη χώρα μας βυθίζεται σε ενεργειακή φτώχεια και δεν μπορεί να ζεστάνει το σπίτι το καταχείμωνο, κάποιοι προσπαθούν να μας πιπιλίσουν το μυαλό πως "ο πλανήτης υπερθερμαίνεται". Ε, ας "υπερθερμανθεί" και λιγάκι, να ζεσταθεί το κοκαλάκι μας!


Η εικόνα της παγωμένης αλεπούς δημιούργησε σε πολλούς ανά τον πλανήτη συνειρμούς με τη γνωστή σειρά ταινιών "Η εποχή των παγετώνων", τότε που ο scrat, κυνηγώντας το βελανίδι του, βρέθηκε παγιδευμένος σε πάγο. Και μπορεί η ταινία να έχει μονίμως ευτυχές τέλος, άλλωστε σε παιδιά κυρίως απευθύνεται, αλλά στην πραγματική ζωή η νέα επερχόμενη εποχή παγετώνων μόνο ...
ευτυχές γεγονός δεν θα είναι. Ήδη η Ρωσία γιόρτασε στις 7 Γενάρη 2017 τα πιο παγωμένα Χριστούγεννα των τελευταίων 120 ετών, με -30οC στο κέντρο της Μόσχας, -32οC στα περίχωρα και -40οC στη Σιβηρία. Το απόλυτα παγωμένο ρεκόρ στη Μόσχα είναι -35οC το 1881! Και στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας, με -29οC, πάγωσε η θάλασσα για πρώτη φορά μετά το 1954. Σ' ολόκληρο τον 20ό αιώνα μόνο 3 φορές είχε παγώσει η θάλασσα, αλλά πάγωσε τις προηγούμενες ημέρες. Απ' την πολλή "υπερθέρμανση", ασφαλώς!

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.


Στα σχόλια λοιπόν της 3ης Ιανουαρίου είχα ανεβάσει την πιο πάνω εικόνα, με την οποία ο Ιταλός μετεωρολόγος Joe Bastardi πρόβλεπε απ' τις 30 Δεκέμβρη 2016 την παγωνιά και τα χιόνια μέχρι τις 15 Γενάρη 2017. Όπως πολύ καλά ξέρουμε πλέον, η κατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ήταν πολύ δύσκολη, με θερμοκρασία -17οC στις 12/1 όχι στη Φλώρινα και το Νευροκόπι, που είναι μαθημένοι από κρύο, αλλά στο Λαγκαδά, μια περιοχή με υψόμετρο μόλις 100μ. Την ίδια στιγμή η Κάλυμνος είχε +15οC, δηλαδή μια θερμοκρασιακή διαφορά 32oC σε μια σχετικά μικρή διαφορά γεωγραφικού πλάτους.


Τα άσχημα νέα είναι πως ο Bastardi έχει και νέα πρόγνωση επικείμενης κακοκαιρίας για το αμέσως επόμενο διάστημα, η πιο πάνω εικόνα δείχνει στις 10 Γενάρη την παγωνιά και τα χιόνια που μας περιμένουν μέχρι τις 20 Γενάρη. Χιόνια που θα τσακίσουν άλλη μια φορά τη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, θα διασχίσουν τη Μεσόγειο και θα φθάσουν στην Αλγερία! Κι ακόμα χειρότερα, η αμέσως επόμενη εικόνα δείχνει στις 11 Γενάρη την παγωνιά και τα χιόνια που μας περιμένουν μέχρι τις 27 Γενάρη.


Η προπαγάνδα της κλιματικής απάτης μας πιπίλιζε συστηματικά τ' αυτιά, μέσα απ' τα δαπλεκόμενα κι εντελώς αναξιόπιστα ΜΜΕ, πως "τα παιδιά μας δεν θα ξέρουν τι είναι χιόνι", πως "το χιόνι θα είναι μακρινή ανάμνηση, στοιχείo του παρελθόντος". Στη θλιβερή για όλους μας πραγματικότητα, δυστυχώς όλος ο Γενάρης θα είναι ένας παγωμένος μήνας, όπως ήταν ο Γενάρης του 2000. Ο περυσινός χειμώνας ήταν σχετικά ήπιος, χάρη σ' ένα ασυνήθιστα ισχυρό El Niño, αλλά φέτος έχουμε την ψυχρή φάση, τη La Niña, αυτή που εδώ και μήνες συσσωρεύει χιόνια και πάγους στη Γροιλανδία. Φαίνεται λοιπόν πως θα πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή και να πάρουμε μέτρα προφύλαξης απ' το κρύο και για τις επόμενες ημέρες, "Εποχή των παγετώνων" γίναμε! Κι ας ελπίσουμε πως το νέο κύμα χιονιού δεν θ' αποθαρρύνει τους Kινέζους της CMEC, που από τη Δευτέρα 16/1 θα βρίσκονται στη Φλώρινα για να δουν από κοντά την περιοχή της νέας λιγνιτικής μονάδας Μελίτη 2. Στο κάτω-κάτω η Φλώρινα έχει μάλλον λιγότερο χιόνι απ' το Kostolac της Σερβίας, όπου επίσης η CMEC είχε εμπλακεί σε κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου