Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Απίστευτη ρύπανση στη Γερμανία, κίνδυνος για εγκεφαλικά και πνευμονοπάθειες!


Πριν από δυο εβδομάδες είδαμε πως επειδή το 2017 είναι χρονιά εκλογών στη Γερμανία, η "σωτηρία του πλανήτη" αναβάλλεται από το 2020 στο ...2050, καθώς η αποτυχημένη Energiewende είναι ήδη εκτός στόχων μείωσης των "αερίων του θερμοκηπίου". Κι αν το CO2 δεν είναι ρύπος, αλλά το αέριο που μεταφέρει τη ζωή στον πλανήτη μας, υπάρχουν άλλοι, πραγματικοί ρύποι, που εντελώς αδικαιολόγητα συσσωρεύτηκαν τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς στις Γερμανικές πόλεις.

Όπως δημοσίευσε η Süddeutsche Zeitung, στο απίστευτο ύψος των 1346 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο έφθασε η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10 στο κέντρο του ...
Μονάχου το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, εξαιτίας των πυροτεχνημάτων! Το ανώτατο επιτρεπόμενο ημερήσιο όριο για τη συγκέντρωση των σωματιδίων ΡΜ10 για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι μόλις τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο και δεν πρέπει να γίνεται υπέρβασή του πάνω από 35 φορές ετησίως, αλλά μέσα σε λίγη ώρα το όριο ξεπεράστηκε πολλές φορές κι όχι μόνο στο Μόναχο: στη Φρανκφούρτη έφθασαν στα 385 μικρογραμμάρια, στο Wiesbaden στα 503, στο Bernshausen της Βάδης-Βυρτεμβέργης στα 534 μικρογραμμάρια σωματιδίων σε ένα κυβικό μέτρο αέρα.
Σ' όλες τις μεγάλες πόλεις οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων έφθασαν κυριολεκτικά "στο κόκκινο", σύμφωνα με τον πιο πάνω χάρτη, που προέρχεται απ' την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Μέσα σε μια μόλις ώρα μετά την αλλαγή του χρόνου οι Γερμανοί ξόδεψαν κάπου 100-200 εκατομμύρια ευρώ για πυροτεχνήματα, με αποτέλεσμα ν' απελευθερώσουν στην ατμόσφαιρα περισσότερους από 4000 τόνους αιωρουμένων σωματιδίων, περίπου το 15% των ετήσιων εκπομπών των οχημάτων στη Γερμανία σ' έναν ολόκληρο χρόνο. Κι αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Το πόσο γρήγορα θα καθαρίσει η ατμόσφαιρα των πόλεων εξαρτάται απ' τις καιρικές συνθήκες και φέτος ο άνεμος δεν ήταν ιδιαίτερος σύμμαχος, μ' αποτέλεσμα οι ρύποι να "καθίσουν" αρκετές ώρες πάνω στο Μόναχο, επιβαρύνοντας την υγεία των πολιτών.

Για να καταλαβαίνουμε τι σημαίνουν τα 1346mg/m3 που μετρήθηκαν στο Μόναχο, χρήσιμο είναι να τα συγκρίνουμε με το όριο των 20mg/m3, που έχει θέσει η Κοινοτική Οδηγία 2010/75/ΕΕ, για τις Βιομηχανικές Εκπομπές το 2020 από τις ήδη υφιστάμενες θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και όλες τις μεγάλες εγκαταστάσεις καύσης πάνω από 300MW, που λειτουργούν με στερεά καύσιμα. Κι ακόμα χειρότερα για το Μόναχο και τις άλλες πόλεις, το όριο για νέες λιγνιτικές μονάδες είναι μόλις στα 10mg/m3, 135 φορές πιο χαμηλά!

67 φορές πάνω απ' το όριο για τα ήδη υφιστάμενα λιγνιτικά εργοστάσια ρύπαναν τα Πρωτοχρονιάτικα πυροτεχνήματα και η ζωή συνεχίζεται, μέχρι την Πρωτοχρονιά του 2018, που θα επαναληφθεί η ίδια ανοησία. Όμως οι δικές μας νέες λιγνιτικές μονάδες Πτολεμαΐδα 5 και Μελίτη 2 θα εκπέμπουν αιωρούμενα σωματίδια σε συγκεντρώσεις αρκετά κάτω απ' το όριο της Κοινοτικής Οδηγίας. Όταν λοιπόν κάποιοι βρωμιάρηδες δείχνουν με το δάχτυλο το λιγνίτη ως ρυπογόνο, μην κοιτάτε εκεί που σας δείχνουν, απλά κοιτάξτε σε ποιον ανήκει το χέρι κι ευχηθείτε του να κάνει αλλαγή του χρόνου στο κέντρο του Μονάχου και με πολλές βαθιές αναπνοές. 

Πηγές ρύπανσης υπάρχουν πάρα πολλές απ' τις ανθρώπινες δραστηριότητες, άλλες στην υπηρεσία της ανάπτυξης και της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου, όπως η ηλεκτροπαραγωγή, κι άλλες για την ικανοποίηση της ανθρώπινης ματαιοδοξίας, όπως τα πυροτεχνήματα, το τσιγάρο, η εξάτμιση ενός οχήματος μεγάλου κυβισμού. Η τεχνολογία έχει καταφέρει να ελέγξει τώρα πια αποτελεσματικά τους ρύπους απ' την ηλεκτροπαραγωγή, αλλά ποιος μπορεί να ελέγξει την ανθρώπινη ανοησία;

Ενημέρωση (ώρα 20:30): Ακόμα χειρότερα! Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος μόλις σήμερα ανακοίνωσε πως στη Λειψία μετρήθηκαν 1860mg/m3 στις 1πμ της Πρωτοχρονιάς, ενώ και στη Νυρεμβέργη μετρήθηκαν πάνω από 1000mg/m3! Σε 129 από τους συνολικά 320 σταθμούς μέτρησης οι ακραίες τιμές της αλλαγής του χρόνου είχαν ως αποτέλεσμα να ξεπεραστεί το ημερήσιο επιτρεπόμενο όριο των 50mg/m3. Και σ' ένα σταθμό στο Μόναχο η μέση ημερήσια συγκέντρωση στις 1.1.2017 έφθασε τα 564mg/m3. Με επιτρεπόμενο όριο τα 50mg/m3 ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου