Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Ποια είναι τέλος πάντων αυτή η EPH, που θυμίζει ...MIG;


Μ' ένα αρκετά αναλυτικό δελτίο τύπου η κρατική Σουηδική Vattenfall ανακοίνωσε προχθές την υπογραφή προσύμφωνου πώλησης των λιγνιτικών της δραστηριοτήτων στην ανατολική Γερμανία στην Τσεχική EPH, (η οποία ήδη εκμεταλλεύεται λιγνιτικά κοιτάσματα στην κεντρική Γερμανία μέσω της MIBRAG) και τον οικονομικό της εταίρο PPF Investments.

Η πώληση περιλαμβάνει το σύνολο των λιγνιτικών σταθμών (Jänschwalde, Boxberg, Schwarze Pumpe και Lippendorf), καθώς και τα υπαίθρια ορυχεία Jänschwalde, Nochten, Welzow-Süd, Reichwalde, καθώς και το Cottbus Nord, που έκλεισε πρόσφατα και χρήζει περιβαλλοντικής αποκατάστασης.

Η Vattenfall είχε ανακοινώσει το Νοέμβριο 2014 την πρόθεσή της να αποεπενδύσει από το Γερμανικό λιγνίτη και το greeklignite είχε φυσικά καλύψει άμεσα την είδηση, που είχε σκορπίσει ρίγη ανησυχίας στη Γερμανία. Η ΕΡΗ είχε εμφανιστεί απ' την πρώτη στιγμή ως ενδιαφερόμενη και φαίνεται πως στη συγκεκριμένη περίπτωση ίσχυσε το "σαν θέλει η νύφη κι ο γαμπρός, τύφλα να 'χει η πεθερά κι ο πεθερός", όπου "πεθερά" και "πεθερός" είναι οι κυβερνήσεις Σουηδίας και Γερμανίας. Τον τελευταίο λόγο βεβαίως για την έγκριση της συμφωνίας θα έχει η Σουηδική κυβέρνηση, αλλά θα θεωρηθεί μεγάλη έκπληξη αν προβάλλει βέτο. Θ' απαιτηθεί επίσης εξέταση της συμφωνίας απ' τις ρυθμιστικές αρχές κι ενδεχομένως ν' αναμιχθεί η Κομισιόν για θέματα ανταγωνισμού, καθώς η ΕΡΗ συστάθηκε μόλις το 2009 κι έχει ξεκινήσει από τότε ένα πολύ επιθετικό πρόγραμμα εξαγορών στο χώρο της ενέργειας:
  • Το Δεκέμβριο 2010 απέκτησε από την Πολωνική Kompania Weglowa ένα ...
    ορυχείο λιθάνθρακα στην περιοχή της Σιλεσίας στην Πολωνία, 30 χιλιόμετρα απ' τα σύνορα με την Τσεχία, με γεωλογικά αποθέματα 500 εκατ. τόννους λιθάνθρακα χαμηλού θείου.
  • Τον Ιούνιο 2012 απέκτησε απ' την Τσεχική CEZ το 100% της MIBRAG, που έχει στη Γερμανία δυο υπαίθρια λιγνιτωρυχεία, τρία συμβατικά εργοστάσια συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας και ένα αιολικό πάρκο. Η MIBRAG παράγει ετησίως περίπου 20 εκατ. τόννους λιγνίτη κι έχει αποθέματα περίπου 500 εκατ. τόννων.
  • Τον Ιούλιο 2012 απέκτησε απ' την Αμερικανική NRG Energy Inc. το 41,9% του λιγνιτικού εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής Schkopau, ισχύος 900MW, κοντά στην πόλη Halle της Σαξονίας-Άνχαλτ. Το υπόλοιπο ποσοστό του εργοστασίου ανήκει στην Ε.ΟΝ.
  • Τον Ιανουάριο 2013 απέκτησε απ' τη Γερμανική Ε.ΟΝ και τη Γαλλική Gaz de France την κοινή τους 50/50 εταιρεία Slovak Gas Holding (SGH), που κατέχει το 49% της εταιρείας προμήθειας φυσικού αερίου SPP (Slovenský plynárenský priemysel). Το υπόλοιπο ποσοστό της εταιρείας ανήκει στο Σλοβακικό Δημόσιο.
  • Το Σεπτέμβριο 2013, μέσω της MIBRAG, απέκτησε απ' την Ε.ΟΝ το λιγνιτικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής Buschhaus, ισχύος 390MW και το λιγνιτωρυχείο Schöningen, στην περιοχή Helmstedt.
  • Το Νοέμβριο 2013 απέκτησε απ' τη Γαλλική EDF το 49% της Stredoslovenská Energetika (SSE), 2ης μεγαλύτερης εταιρείας ηλεκτρισμού της Σλοβακίας. Το υπόλοιπο ποσοστό της εταιρείας ανήκει στο Σλοβακικό Δημόσιο.
  • Το Νοέμβριο 2014 απέκτησε το μεγάλο ανθρακικό εργοστάσιο Eggborough στη Βρετανία (ισχύος 2GW, αλλά και μεγάλης ηλικίας).
  • Τον Ιούνιο 2015 απέκτησε απ' τη Γαλλική EDF το 95,6% της Ουγγρικής Budapesti Erőmű Zrt, που έχει τρία εργοστάσια φυσικού αερίου για συμπαραγωγή ηλεκτρισμού & θερμότητας (Kelenföld ισχύος188 MWe -395 MWth), Újpest ισχύος 105 MWe -421 MWth και Kispest ισχύος 113 MWe -366 MWth).
  • Τον Ιούλιο 2015 απέκτησε απ' τη Γερμανική Ε.ΟΝ ένα ανθρακικό εργοστάσιο ισχύος περίπου 600MW στη Σαρδηνία και έξι εργοστάσια φυσικού αερίου στην ηπειρωτική Ιταλία και τη Σικελία, συνολικής ισχύος περίπου 3,9GW.
  • Τον Αύγουστο 2015 ξεκίνησε αποκλειστικές συζητήσεις με την Ιταλική ENEL, για την απόκτηση του 66% της Slovenske Elektrarne, που έχει 1,3GW πυρηνικά, 1GW υδροηλεκτρικά και 0,7GW ανθρακικά στη Σλοβακία. Το υπόλοιπο ποσοστό της εταιρείας ανήκει στο Σλοβακικό Δημόσιο.
Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Η ταχύτητα με την οποία επεκτείνεται η ΕΡΗ στο χώρο της ενέργειας έχει δημιουργήσει πολλές απορίες, καθώς οι εξαγορές γίνονται με δάνεια και τα δάνεια πρέπει κάποια στιγμή να αποπληρώνονται.

Η ταχύτητα εξαγορών θυμίζει όχι τόσο τα Ρωσικά MIG της φωτογραφίας, αλλά την ταχύτητα με την οποία σχηματίστηκε εν Ελλάδι ο Όμιλος MIG, έστω και σε διαφορετικά αντικείμενα σε σχέση με την Τσεχική εταιρεία συμμετοχών. Μένει να δούμε κατά πόσο αγοράζει τις εταιρείες για να τις λειτουργήσει ή για να τις μεταπωλήσει και να εγγράψει χρηματοοικονομικά κέρδη ή να τις διαλύσει και να πουλήσει τα πάγια. Σε πρώτη δήλωση πάντως για τη συγκέντρωση περιουσιακών στοιχείων στο χώρο των ορυκτών καυσίμων μέλος του ΔΣ της ΕΡΗ δήλωσε πως, παρά την Energiewende, βλέπουν μέλλον στο λιγνίτη στην Κεντρική Ευρώπη, καθώς χρειάζεται για την ασφάλεια ηλεκτροδότησης: "Es ist der einzige Rohstoff, aus dem sich verlässlich Strom gewinnen lässt und der nicht erst importiert werden muss. Deshalb wird er im Energiemix weiterhin nicht einfach zu ersetzen sein. - Είναι η μοναδική εγχώρια πρώτη ύλη, από την οποία μπορούν να παράγουν αξιόπιστα ηλεκτρική ενέργεια. Ως εκ τούτου, δεν θα είναι εύκολο να αντικατασταθεί στο ενεργειακό μείγμα".

Ο κίνδυνος πάντως για το σύνολο της λιγνιτικής βιομηχανίας αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη ακούει στο όνομα Σεγκολέν Ρουαγιάλ: καθώς η Γαλλία βασίζεται σε πυρηνικά, δεν έχει ιδιαίτερο λόγο να ενδιαφέρεται για τα ορυκτά καύσιμα και προωθεί ελάχιστη τιμή για τα δικαιώματα εκπομπής CO2 στα 30€/τόννο, τιμή που θα κάνει το λιγνίτη ασύμφορο για ηλεκτροπαραγωγή. Στην ελεύθερη χρηματιστηριακή αγορά η τιμή του δικαιώματος είναι περί τα 5-5,5€/τόννο κι όπως πολύ έγκαιρα σας έχει πει το greeklignite, η μόνη περίπτωση ν' ανεβεί η τιμή είναι να χειραγωγηθεί απ' τους πολιτικούς η κατά τα λοιπά "ελεύθερη" αγορά. Τα 30€/τόννο θα κάνουν φυσικά το λιγνίτη της Γερμανίας -και προφανώς όχι μόνο της Γερμανίας- εξαιρετικά ασύμφορο και η Γερμανία δεν είναι -και δεν θα είναι- καθόλου έτοιμη ν' απεξαρτηθεί απ' το λιγνίτη της, τον Schwarze Gold (μαύρο χρυσό) της, οπότε δεν είναι και τόσο πιθανή η επικράτηση της άποψης της Ρουαγιάλ.   

Για όσους ονειρεύονται πως η Γερμανία μπορεί ν' απεξαρτηθεί απ' την ασφάλεια ηλεκτροδότησης και θέρμανσης που προσφέρει ο τοπικός της λιγνίτης, ο (Σοσιαλδημοκράτης) Πρωθυπουργός του Βραδενμβούργου ήταν ήδη σαφέστατος: "Περιμένω μια δημόσια δέσμευση για το λιγνίτη απ' την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση. Δεν πρέπει να υπάρχουν άλλες ιδεολογικά υποκινούμενες παρεμβάσεις στο λιγνίτη". Ήδη ο Επίτροπος Κλίματος Ισπανός Κανιέτε εξέφρασε τη διαφωνία του στην ιδέα των Γάλλων και σπανίως οι Κομισάριοι εκφράζουν προσωπικές απόψεις, ιδίως αν δεν αρέσουν στους Γερμανούς. Ωστόσο χρειάζεται πλέον συνεχής επαγρύπνηση και οι χώρες της Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης, αυτές που έχουν την ευλογία του λιγνίτη, φυσιολογικά θα πρέπει να συνασπιστούν ενάντια στα σχέδια των Γάλλων, που θελουν να πουλήσουν την πυρηνική τους πραμάτεια. Αλλά τι έχει απομείνει να θεωρείται φυσιολογικό στην ενεργειακή πολιτική σήμερα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου