Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Ενεργειακό αλαλούμ; Ο Οικολόγος τα λέει καλύτερα απ' το Συριζαίο και οι Πολωνοί Δεξιοί τα λένε ακόμα καλύτερα!


Τον Απρίλιο 2012, ενώ η χώρα είχε ήδη χρεοκοπήσει κι είχε μπει στα μνημόνια, το ΥΠΕΚΑ έβγαλε, σε μια σύντομη δημόσια διαβούλευση, τον "Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό - Οδικό Χάρτη για το 2050". Η Επιτροπή "Εθνικού" Ενεργειακού Προγραμματισμού είχε συσταθεί τον Ιούνιο 2010 από τη Μπιρμπίλη και φυσικά τα αποτελέσματα που έβγαλε δεν άντεχαν σε σχολιασμό: η ΕΒΙΚΕΝ έφθασε να πει, πολύ ευγενικά βεβαίως, πως "Τα τελευταία χρόνια, χάθηκε η ισορροπία στην άσκηση ενεργειακής πολιτικής στη χώρα", ενώ ο Σταθάκης, λιγότερο ευγενικός, αλλά πολύ πιο γλαφυρός, αποκάλεσε "μπάχαλο" την ενεργειακή πολιτική.

Από τότε δεν ξανακούσαμε για τον "Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό", οι κυβερνήσεις Πασοκ-ΝΔ μας άφησαν χρόνους, ήρθε ο Σύριζα και, ξαφνικά, τον περασμένο Οκτώβρη, στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης ακούσαμε, με πολύ ενδιαφέρον, τον κατά τα λοιπά Οικολόγο Τσιρώνη να μας λέει:
"Προχωράμε σε στρατηγικές πολιτικές προτεραιότητες τον επόμενο χρόνο, με ορίζοντα διετίας:
.....
3. Ενεργειακή πολιτική με στόχο την τελική απεξάρτηση της χώρας διαδοχικά:
α. Από την παραγωγή ενέργειας από εισαγόμενο πετρέλαιο.
β. Από τις εισαγωγές ενέργειας.
γ. Εν τέλει απεξάρτηση από τους λιγνίτες"
Και σχολίαζα τότε πως "Δεν είναι απολύτως σαφές τι εννοεί ο Τσιρώνης, αλλά είναι απολύτως σαφές πως η απένταξη του λιγνίτη απ' το μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής αποτελεί θέμα τελευταίας προτεραιότητας κι έχει μεγάλη σημασία να το λέει αυτό ένα στέλεχος του Οικολογικού Κινήματος". 

Ενώ λοιπόν αυτά τα λέει ένας Οικολόγος, ο Συριζαίος Υπουργός Ενέργειας εδώ και καιρό δεν μας τα λέει και τόσο καλά. Στις 22/4 εμφανίστηκε στη Βουλή για ν' απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή (ΝΔ) Φλώρινας Ι.Αντωνιάδη και τη ...
σχετική συζήτηση μπορείτε να δείτε αυτούσια στο πιο κάτω βίντεο:


"Όλα τα λεφτά" είναι βέβαια η εισαγωγική φράση του ερωτώντος βουλευτή: "Κύριε Υπουργέ, η περίπτωση της Φλώρινας είναι κλασική περίπτωση των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Οι Φλωρινιώτες κατοικούν πάνω σε πλούτο δισεκατομμυρίων, ο πλούτος αυτός διαχέεται σε όλη την Ελλάδα και οι κάτοικοι είναι φτωχοί και άνεργοι." Μάλλον ο βουλευτής της ΝΔ δεν κοιτάχτηκε στον καθρέφτη για να ξέρει ποιος κυβερνούσε την Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια κι έκανε Λατινική Αμερική τη Φλώρινα, οπότε εύλογα τον κατατόπισε κατάλληλα ο Σκουρλέτης. Κατά τα λοιπά η συζήτηση ήταν αντάξια ενός πολιτικού συστήματος που δεν εννοεί να καταλάβει τη διαφορά της Βουλής από ένα φοιτητικό αμφιθέατρο και να κάνει επιτέλους κάποτε μια σοβαρή συζήτηση για τα προβλήματα των πολιτών. 

Τι είπε λοιπόν ο Σκουρλέτης στη συζήτηση; "Δεύτερον, μιλάτε για Αχλάδα, Κλειδί, Βεύη. Η αξιοποίηση αυτών των κοιτασμάτων είναι σε άμεση συνάρτηση με την συνολική ζήτηση ενέργειας και με το σχεδιασμό της ΔΕΗ. Δεν είναι να ανοίγουμε τρύπες για να ανοίγουμε, όταν μάλιστα αυτό –όπως γνωρίζετε πολύ καλά- είναι μια υπόθεση, η οποία έχει έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Άρα, από τη στιγμή που θα είναι βιώσιμη η εκμετάλλευση των συγκεκριμένων λιγνιτωρυχείων, προφανώς και είναι μέσα σε έναν μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό."

Είναι εξαιρετικά θλιβερό πως ο κατά λοιπά αρμόδιος Υπουργός εμφανίζεται να αγνοεί πως τα συγκεκριμένα κοιτάσματα δεν περιμένουν στη σειρά για να "ανοίγουμε τρύπες", πρόκειται για ήδη διανοιγμένα ορυχεία, που φαίνονται κι απ' την Αθήνα μέσω του Google Earth, της Βεύης διανοιγμένο απ' τη δεκαετία του ...1930 και του Κλειδιού απ' το 2005, που χρειάστηκε ν' ανοίξει μόνο επειδή έκλεισε η Βεύη και το πολιτικό σύστημα, το ίδιο που χρεοκόπησε τη χώρα, αποδείχτηκε παντελώς ανίκανο να ξαναβάλει μπροστά ένα ορυχείο που ήταν επί 70 χρόνια ιδιωτικό! Κάλλιστα μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως το πολιτικό σύστημα έκανε ό,τι μπορούσε για να μην ξαναδουλέψει ποτέ η Βεύη, καταστρέφοντας εθνικό πλούτο. Οπότε πλέον και ο Σύριζα γίνεται μέρος του ίδιου προβλήματος, καθώς η χώρα πρέπει να παράγει με δικές της δυνάμεις, αλλά ο Σύριζα φαίνεται να προτιμά τις εισαγωγές είτε φυσικού αερίου είτε και έτοιμου ρεύματος. Και δεν χρειάζεται απολύτως κανείς "μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός", καθώς, όσο το Υπουργείο της Μεσογείων "σχεδιάζει", πιθανά χωρίς να ξέρει καν προς τα πού βρίσκονται η Αχλάδα, η Βεύη, το Κλειδί, ο ΑΗΣ Μελίτης δεν έχει κάρβουνο για να κάψει, απ' τα κοιτάσματα για την αξιοποίηση των οποίων κατασκευάστηκε, και είτε καίει ξυλίτη Βουλγαρίας είτε λιθάνθρακα Ουκρανίας είτε ξυλίτη Σερβίων είτε ακόμα και γαιώδη λιγνίτη Αμυνταίου, την ίδια στιγμή που -ούτε 30 χιλιόμετρα βορειότερα- ο αντίστοιχος Σκοπιανός λιγνιτικός ΑΗΣ δουλεύει συνεχώς στο φουλ και στέλνει ρεύμα και στη χρεοκοπημένη γείτονα.

Με τέτοιους "μεσομακροπρόθεσμους σχεδιασμούς" δεν θα εκπλαγεί κανείς αν μάθουμε πως ο Υπουργός Ενέργειας ενημερώνεται για θέματα τέχνης σε μουσείο της Κηφισιάς, κάπου ανατολικά του Άλσους Συγγρού. Μια σοβαρή κυβέρνηση θα έτρεχε να εκμεταλλευθεί μιαν ώρα νωρίτερα τις επενδύσεις που έχει ήδη κάνει ο Ελληνικός λαός σε ορυχεία και ΑΗΣ, προκειμένου να ολοκληρώσει την εκμετάλλευση των ήδη ανοικτών ορυχείων μέχρι το 2040-45 και μετά, αν η τεχνολογία το επιτρέπει, να μην ξανανοίξει ποτέ κανένα λιγνιτωρυχείο. Αλλά, είπαμε, μια σοβαρή κυβέρνηση ... 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Την ίδια στιγμή που ο Συριζαίος Υπουργός αναρωτιέται φωναχτά αν είναι "βιώσιμη η εκμετάλλευση των συγκεκριμένων λιγνιτωρυχείων", η Πολωνική κυβέρνηση, του δεξιού κόμματος PiS, (η ίδια κυβέρνηση που με νέο νομοθέτημα "αποτελειώνει" τα αιολικά), φροντίζει ως κόρην οφθαλμού την παραπαίουσα -λόγω των χαμηλών διεθνών τιμών- βιομηχανία λιθάνθρακα της χώρας και σε χρόνο ρεκόρ παρουσίασε σχέδιο διάσωσης της Kompania Weglowa, σχέδιο που δεν είχε καταφέρει να παρουσιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση, αποδεικνύοντας στην πράξη πως σημασία έχει καταρχήν η πολιτική βούληση. Σύμφωνα με το σχέδιο, έξι ελεγχόμενες απ' το κράτος εταιρείες θα επενδύσουν συνολικά 2,417 δισ. ζλότυ (περίπου 551 εκατ. ευρώ) για να δημιουργήσουν μια νέα εταιρεία, την PGG, που θα αναλάβει τα 11 ορυχεία της Kompania Weglowa, που απασχολούν 32,5 χιλιάδες εργαζόμενους. Νωρίτερα έξι κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες είχαν αρνηθεί να μετατρέψουν σε μετοχές τα χρέη της Kompania Weglowa και απλά συμφώνησαν σε δανειοδότηση του νέου σχήματος με 1,37 δισ. ζλότυ. Τα εργατικά σωματεία συμφώνησαν επίσης να παραιτηθούν από καταβολή μιας μηνιαίας μπόνους καταβολής το 2017-18, προκειμένου να εξοικονομηθούν 200 εκατ. ζλότυ, να συγχωνευθούν διοικητικά κάποια ορυχεία και κάποιες μη επικερδείς δραστηριότητες να μεταφερθούν υπό τον έλεγχο της SRK, της κρατικής εταιρείας αναδιάρθρωσης των ορυχείων. Δεν υπάρχει βέβαια καμιά αμφιβολία πως η Κομισιόν θα ξεσκονίσει πολύ καλά τη συμφωνία, ψάχνοντας μέτρα κρατικής ενίσχυσης, την ίδια στιγμή που ακόμα δεν έχει πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων το 2ο Γερμανορωσικό αγωγό αερίου Nord Stream 2, αυτόν που θα καταστήσει όλη την Κεντρική, Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη ενεργειακά εξαρτημένες απ' τη Γερμανία.

Ό,τι δεν είναι "βιώσιμο", Υπουργέ της Ενέργειας, φροντίζουμε να πάρουμε μέτρα για να το κάνουμε βιώσιμο, δεν αραδιάζουμε ιδεολογήματα στη Βουλή. Αν θέλαμε ιδεολογήματα, μια χαρά κατεστραμμένοι είμαστε και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν χρειαζόμαστε και "αριστερή" καταστροφολογία. Επιτέλους, ξαναδιαβάστε τον πάντα επίκαιρο Δημ. Μπάτση! Η περιοχή της Φλώρινας, της Δυτικής Μακεδονίας, η χώρα ολόκληρη στενάζει απ’ την ανεργία, αλλά υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην περιοχή τέσσερα διανοιγμένα από χρόνια ορυχεία, της Βεύης, της Αχλάδας, του Κλειδιού και της Βεγόρας και δεν δουλεύει κανένα!!! Κατά τα λοιπά ο Τσίπρας μας λέει πως το ασφαλιστικό καταρρέει κάθε μέρα και περισσότερο επειδή δεν έχει έσοδα, αλλά από πού να δημιουργηθούν τα έσοδα όταν η πολιτική ηγεσία κι ο κρατικός μηχανισμός κρατούν τα λιγνιτωρυχεία κλειστά;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου