Ενσιλωτής

Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Τι σκαρώνουν οι Γάλλοι, που φέρνει ρίγη ανατριχίλας στους Γερμανούς;

Το Γαλλικό Υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε στις 2/4 πως η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, Πρόεδρος της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα το Δεκέμβριο στο Παρίσι (COP21), σχημάτισε στις 25/3 μια επιτροπή, αποτελούμενη απ' τον CEO της Engie (πρώην GDF-Suez) Gerard Mestrallet, τον πρώην Υπουργό Ανάπτυξης και νυν Διευθυντή του WWF Γαλλίας Pascal Canfin και τον οικονομολόγο Alain Grandjean της εταιρείας συμβούλων Carbone 4. 

Σε επιστολή της προς τα 3 στελέχη στις 25/3 η Ρουαγιάλ προσδιορίζει το αντικείμενο της επιτροπής ως την "υποβολή προτάσεων για προσδιορισμό μιας τιμής του δικαιώματος εκπομπών CO2 σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία να οδηγήσει τις επενδύσεις στα πιο ευνοϊκά για το κλίμα έργα". Και εστιάζει το αντικείμενο σε τρεις τομείς: α) να μελετήσουν άλλα συστήματα εμπορίας εκπομπών που έχουν ελάχιστη και μέγιστη τιμή δικαιώματος και να εξετάσουν πως η τιμή θα μπει σε ισχυρή ανοδική τροχιά, β) να εξετάσουν πώς μπορεί να μπει τιμή δικαιώματος εκπομπής σε τομείς που δεν καλύπτονται απ' το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS), όπως τα κτήρια και οι μεταφορές, γ) να εξετάσουν πως μπορεί να τεθεί μια ελάχιστη τιμή CO2 για την ηλεκτροπαραγωγή σ' όλη την Ευρώπη, είτε μέσω περιφερειακών συνεργασιών είτε μέσω εθνικής νομοθεσίας, που θα εξαπλώνεται σταδιακά.

Είναι προφανές πως οι Γάλλοι, που βασίζουν την ηλεκτροπαραγωγή τους στα πυρηνικά, αφενός δεν έχουν άμεσο πρόβλημα απ' την αύξηση της τιμής του δικαιώματος εκπομπών κι αφ' ετέρου κάνουν ό,τι μπορούν για να πουλήσουν πυρηνική τεχνολογία. Οι Γερμανοί θέλουν να κλείσουν τα πυρηνικά τους για να βάλουν αιολικά και ηλιακά, αλλά εξακολουθούν -και θα εξακολουθούν- να ηλεκτροδοτούνται από λιγνίτη, λιθάνθρακα και φυσικό αέριο. Κι επειδή, όσο κι αν δεν το ομολογούν ανοιχτά, έχουν καεί απ’ την πανάκριβη κι αναποτελεσματική Energiewende τους, δεν θέλουν ν’ ακούσουν τίποτα για πρωτοβουλίες των Γάλλων στο θέμα της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών, καθώς κάθε αύξηση της τιμής θα τους κοστίζει δισεκατομμύρια ευρώ. Θέλουν να ...
ελέγχουν αυτοί το ρυθμό ενεργειακής μετάβασης της υπόλοιπης ΕΕ, κι όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη, όποιος ελέγχει το ευρώ και την ενέργεια, δεν χρειάζεται ποτέ καμιά Βέρμαχτ.

Πρώτα λοιπόν βγήκε ο εκπρόσωπος του καταπράσινου Υπουργείου Περιβάλλοντος, λέγοντας πως είναι πρόθυμο να εξετάσει μέτρα ενδυνάμωσης του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών (ETS), αλλά το Market Stability Reserve, το μέτρο της απόσυρσης αποθέματος εκπομπών απ’ την αγορά, είναι αρκετό και δεν πρέπει να τίθεται σ’ αμφιβολία, υπό οποιεσδήποτε προϋποθέσεις.

Επειδή προφανώς το μήνυμα του χαμηλόβαθμου εκπροσώπου δεν ήταν αρκετό για να το πάρουν οι Γάλλοι αρκούντως στα σοβαρά, έδωσαν αμέσως στη δημοσιότητα μια απάντηση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης στις 21/3, σ’ ερώτηση των Πρασίνων για τη χαμηλή τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών. Στον πρόλογο η απάντηση λέει πως η τιμή παραμένει επί τρία χρόνια κάτω των 10€, ενώ ο στόχος ήταν μια τιμή 30€. Στην αγορά υπάρχει ένα πλεόνασμα, άνω των 2 δισεκ. δικαιωμάτων και για το λόγο αυτό θεσπίστηκε το μέτρο της τεχνητής απόσυρσης 900 εκατ. δικαιωμάτων, μέσω του Market Stability Reserve. Στις επιμέρους απαντήσεις είναι εξαιρετικά σαφής η πρόθεση, οι όποιες αλλαγές γίνουν ν’ αφορούν την 4η περίοδο εφαρμογής του ETS, που θα ξεκινήσει μετά το 2020: "Die Bundesregierung setzt sich dafür ein, dass die Überarbeitung des europäischen Emissionshandelssystems für die vierte Handelsperiode nach dem Jahr 2020 die bereits beschlossene Reform durch die Einführung einer Marktstabilitätsreserve nicht schwächt". Και λίγο πιο κάτω λέει πως "Η επίδραση της μεταρρύθμισης που εγκρίθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυση του ETS δεν μπορεί ν’ αξιολογηθεί, καθόσον το Market Stability Reserve θα ξεκινήσει το 2019: Die Wirkung der auf europäischer Ebene beschlossenen Reform zur Stärkung des EU-Emissionshandels kann noch nicht beurteilt werden, da die Marktstabilitätsreserve erst ab dem Jahr 2019 greift".

Ενδιαφέρουσα είναι η απάντηση στο ερώτημα 9, "Πώς θα επιδράσει η χαμηλή τιμή των 5€ στις εκπομπές της Γερμανίας;": "Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη και λιθάνθρακα στη Γερμανία παρέμεινε τα τελευταία πέντε χρόνια σταθερή σε υψηλό επίπεδο. Κατά την ίδια περίοδο η τιμή του δικαιώματος μειώθηκε από 10€ το 2010 σε 5€ το 2015. Μπορεί λοιπόν να θεωρείται δεδομένο ότι η τιμή αυτή έχει μόνο μια μικρή επίδραση στην εξέλιξη των εκπομπών CO2 και η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση εργάζεται για την ενίσχυση του ETS σε επίπεδο ΕΕ".

Είναι λοιπόν περισσότερο από εμφανές πως το σημερινό χαμηλό επίπεδο τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών βολεύει εξαιρετικά τη Γερμανία και είναι εξαιρετικά απρόθυμη να δει υψηλότερα επίπεδα τιμών, πολύ περισσότερο μια ελάχιστη τιμή, όπως προτείνουν οι Γάλλοι. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.

Την ίδια ακριβώς περίοδο στη Βρετανία η καθορισμένη από το 2011 ελάχιστη τιμή φόρου άνθρακα, έχοντας πλέον φθάσει στις 18 £/t CO2, και μάλιστα απ’ το 2013 επιπρόσθετα στην τιμή του ETS, ωθεί τη χαλυβουργία σε αδιέξοδο και έξοδο για άλλες χώρες, ενώ συνεχίζονται οι απώλειες θέσεων εργασίας στον κλάδο. Η μεγάλη χαλυβουργία Tata ήδη αναζητεί αγοραστή για να πουλήσει εργοστάσια και ν’ αποχωρήσει, ενώ οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές δεν συζητούν εξαγορά χωρίς μεταρρύθμιση του φόρου άνθρακα. Και βλέποντας την κατάσταση αυτή, ο Πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Χάλυβα, εκφράζοντας όλη τη  βιομηχανία, ξιφούλκησε εναντίον των σχεδίων των Γάλλων: "τις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών πρέπει να τις ρυθμίζει η αγορά, όχι οι κυβερνήσεις!" Στη Γερμανία 3,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα απ' τη βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα και περίπου οι μισές βρίσκονται στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Ήδη οι Χριστιανοδημοκράτες της περιοχής πήραν θέση μάχης ενάντια στις προωθούμενες αλλαγές του ETS, ενώ ο Γκάμπριελ θα βρίσκεται στις 11/4 στο Ντούισμπουργκ, στην ετήσια σύνοδο της βιομηχανίας χάλυβα, όπου ασφαλώς θα σπεύσει να "χαϊδέψει τ' αυτιά" των ψηφοφόρων, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία αποτελεί για χρόνια "κάστρο" του SPD.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο και σε συνδυασμό με τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις του Γερμανικού νόμου EEG, που ετοιμάζονται να βάλουν οροφή για τις ΑΠΕ όλων των μορφών στο 40-45% της ενέργειας το 2025, ενδέχεται τελικά ν' αποδειχθεί πως ήταν προφητική η Πρωταπριλιάτικη ανάρτηση του greeklignite!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου